Prehlada, Temperatura, Propuh???

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

smajkan

#51 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by smajkan »

maxumic wrote:Hladnoca i promaha nisu uzrok prehlade , tacno je da su to virusi i bakterije ALI nagle promjene temperature dovode do slabljenja imun. sistema shto uveliko olakshava prodiranje virusa i bakterija. Ipak ima veze,iz vlastitog iskustva ti govorim ...cak ti dugotrajni stres i strah mogu toliko oslabiti sistem da bolujesh 2 puta u 2 mjeseca... :shock: .Fazon je razlikovati uzroke i posljedice necega :wink:
There are many causes that weaken our immune system:

1. Overdosing on sugar:
Intake of high amounts of sugar for a prolonged period of time can reduce the ability of white blood cells to kill germs by 40 percent. The immune-suppressing effect of sugar starts less than thirty minutes after ingestion and may last for five hours.

2. Excessive alcohol drinking
Excessive alcohol drinking can harm the body's immune system in two ways
a) It produces an overall nutritional deficiency, depriving the body of valuable nutrients.
b) Excessive alcohol drinking can reduce the ability of white cells to kill germs, and suppress the ability of the white blood cells to multiply causing intoxication resulting in suppressed immunity and liver infection.

3. Food allergens
The immune system recognizes an otherwise harmless substance as a foreign invader and attacks it, causing an allergic reaction. Before the battle, the intestinal lining was like a wall impenetrable to foreign invaders. After many encounters with food allergens, the wall is damaged, enabling invaders and other potentially toxic substances in the food to get into the bloodstream and make the body feel fatigued.

4. Intake high amounts of saturated and trans fats
Obesity can lead to a weakened immune system. It can affect the ability of white blood cells to multiply, produce antibodies, and prevent inflammation.

5. Inadequate amount of sleep
An inadequate amount of sleep can lead to a depressed immune system. Our body requires sleep to restore it's depleted energy during sleeping and allows white blood cells to re- strengthen themselves.

6. Vitamin, nutrition and mineral deficiency
Vitamin, nutrition and mineral deficiency reduce the oxygen levels in the bloodstream which are essential to our body's cells and increases the risk of inflammation of the prostate, liver, etc.

There are many more factors such as emotional stress, physical stress, inadequate protein calorie, and age.

Nigdje se ne spominje ni hladnoca niti propuh.
maxumic

#52 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by maxumic »

smajkan wrote:
maxumic wrote:Hladnoca i promaha nisu uzrok prehlade , tacno je da su to virusi i bakterije ALI nagle promjene temperature dovode do slabljenja imun. sistema shto uveliko olakshava prodiranje virusa i bakterija. Ipak ima veze,iz vlastitog iskustva ti govorim ...cak ti dugotrajni stres i strah mogu toliko oslabiti sistem da bolujesh 2 puta u 2 mjeseca... :shock: .Fazon je razlikovati uzroke i posljedice necega :wink:
There are many causes that weaken our immune system:

1. Overdosing on sugar:
Intake of high amounts of sugar for a prolonged period of time can reduce the ability of white blood cells to kill germs by 40 percent. The immune-suppressing effect of sugar starts less than thirty minutes after ingestion and may last for five hours.

2. Excessive alcohol drinking
Excessive alcohol drinking can harm the body's immune system in two ways
a) It produces an overall nutritional deficiency, depriving the body of valuable nutrients.
b) Excessive alcohol drinking can reduce the ability of white cells to kill germs, and suppress the ability of the white blood cells to multiply causing intoxication resulting in suppressed immunity and liver infection.

3. Food allergens
The immune system recognizes an otherwise harmless substance as a foreign invader and attacks it, causing an allergic reaction. Before the battle, the intestinal lining was like a wall impenetrable to foreign invaders. After many encounters with food allergens, the wall is damaged, enabling invaders and other potentially toxic substances in the food to get into the bloodstream and make the body feel fatigued.

4. Intake high amounts of saturated and trans fats
Obesity can lead to a weakened immune system. It can affect the ability of white blood cells to multiply, produce antibodies, and prevent inflammation.

5. Inadequate amount of sleep
An inadequate amount of sleep can lead to a depressed immune system. Our body requires sleep to restore it's depleted energy during sleeping and allows white blood cells to re- strengthen themselves.

6. Vitamin, nutrition and mineral deficiency
Vitamin, nutrition and mineral deficiency reduce the oxygen levels in the bloodstream which are essential to our body's cells and increases the risk of inflammation of the prostate, liver, etc.

There are many more factors such as emotional stress, physical stress, inadequate protein calorie, and age.

Nigdje se ne spominje ni hladnoca niti propuh.
Neuere, in Studien gewonnene Erkenntnisse bestätigen den Zusammenhang zwischen Kälte und Erkältung insofern, als dass auch eine übermäßig lange oder intensive Kälteeinwirkung auf einen nicht ausreichend geschützten Körper zu einer Schwächung des Immunsystems und dadurch zu einer schlechteren Abwehr der Krankheitserreger führen kann.
Pokushaj na engleskoj verziji Wikipedie,ne bih sad prevodio ali u sushtini je to ono shto sam vec rekao. :)
maxumic

#53 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by maxumic »

@smajkan
Hvala za ovaj gornji post,ovo za secer nisam znao :shock: . :-D
smajkan

#54 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by smajkan »

maxumic wrote: Neuere, in Studien gewonnene Erkenntnisse bestätigen den Zusammenhang zwischen Kälte und Erkältung insofern, als dass auch eine übermäßig lange oder intensive Kälteeinwirkung auf einen nicht ausreichend geschützten Körper zu einer Schwächung des Immunsystems und dadurch zu einer schlechteren Abwehr der Krankheitserreger führen kann.
Pokushaj na engleskoj verziji Wikipedie,ne bih sad prevodio ali u sushtini je to ono shto sam vec rekao. :)
Die traditionelle und immer noch weit verbreitete Annahme, Erkältungen könnten durch Kälte (Zugluft, Nässe, Unterkühlung) ausgelöst werden, ist falsch, denn diese Erkrankungsform tritt regelmäßig sogar in den Tropen auf. Kälte kann alleine keine Erkältung auslösen, sie ist weder notwendige Bedingung, noch Ursache für diese Erkrankung.

So haben Forscher der Universität Cardiff 2005 gezeigt, dass Kälte die Entwicklung von Symptomen begünstigt. Während 13 von 90 Studienteilnehmern, die ein kaltes Fußbad nehmen mussten, danach eine Erkältung entwickelten, waren es in der Kontrollgruppe, die ihre Füße lediglich in eine leere Schüssel hielt, nur 5 von 90. Es wird vermutet, dass die Kälte zu einer Verschlechterung der Durchblutung führt und so den Transport weißer Blutkörperchen zum Infektionsherd (Eintrittspforte der Krankheitserreger) behindert. Daneben können übrigens auch Allergien, bakterielle Infekte der Atemwege und Klimaschwankungen erkältungsähnliche und über Tage anhaltende Symptome auslösen.

Der Klimafaktor Kälte ist also lediglich ein nicht bedingender Kofaktor, der den Ausbruch der Erkrankung nach einer Virusinfektion begünstigen kann. Dies gilt selbstverständlich auch für tropische Temperaturen, bei denen die Einwirkung von Windzug auf einen überhitzten oder feuchten Körper zu einer starken Auskühlung der Körperoberfläche führen kann. Es sollte daher darauf geachtet werden, den Körper nicht längere Zeit dem direkten Luftstrom eines Ventilators oder einer Klimaanlage auszusetzen, z. B. beim Schlafen.
maxumic

#55 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by maxumic »

Der Klimafaktor Kälte ist also lediglich ein nicht bedingender Kofaktor, der den Ausbruch der Erkrankung nach einer Virusinfektion begünstigen kann. Dies gilt selbstverständlich auch für tropische Temperaturen, bei denen die Einwirkung von Windzug auf einen überhitzten oder feuchten Körper zu einer starken Auskühlung der Körperoberfläche führen kann. Es sollte daher darauf geachtet werden, den Körper nicht längere Zeit dem direkten Luftstrom eines Ventilators oder einer Klimaanlage auszusetzen, z. B. beim Schlafen.

Upravo tako. Propuh(Windzug) i hladnoca (Kälte)prouzrokuju plodno tlo za razvoj infekcije.
Skyfox

#56 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by Skyfox »

mozda mokra kosa i hladni klimatski uvjeti nemaju veze niti proizvode posljedice u kombiinaciji ali... iako su mi uvijek govorili da ce mi se "usta okrenuti" nisam previse obracao paznju na to niti je to uticalo na moju redovnu higijenu vlasista... Sve dok me jednom cijela glava nije toliko zabolila da sam mislio da ce mi mozak exsplodirati... Od tada 2-3 sata nakon pranja kose ne izlazim van.

Ko se (kose mokre) na mlijeko opece... :D
Skyfox

#57 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by Skyfox »

edit

sto se tice propuha kod mene uvijek rade i ventilatori i klima i prozor otvaram simultano s vratima sve za dobru cirkulaciju vazduha ljeti. Na starom autu svi prozori spusteni do 80km/h. Nikad me nije nista "usinulo", mada neke kolege s posla kad vide sve to namah se iskrive :(
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#58 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by anjusha »

maxumic wrote:Der Klimafaktor Kälte ist also lediglich ein nicht bedingender Kofaktor, der den Ausbruch der Erkrankung nach einer Virusinfektion begünstigen kann. Dies gilt selbstverständlich auch für tropische Temperaturen, bei denen die Einwirkung von Windzug auf einen überhitzten oder feuchten Körper zu einer starken Auskühlung der Körperoberfläche führen kann. Es sollte daher darauf geachtet werden, den Körper nicht längere Zeit dem direkten Luftstrom eines Ventilators oder einer Klimaanlage auszusetzen, z. B. beim Schlafen.

Upravo tako. Propuh(Windzug) i hladnoca (Kälte)prouzrokuju plodno tlo za razvoj infekcije.

"U *ebote sto ti je tečan engleski, sve te razumem"
ProS

#59 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by ProS »

tema :thumbup: :D
zar ne ovisi sve o temperaturi i vlaznosti na koju lete virusi?

kod mene je psiha najjaca,ako sam pomislio da cu se prehladit,prehladio sam se :D
encian

#60 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by encian »

koliko znam mi smo smo toplokrvna bica i nastojimo sacuvati temperaturu, barem vitalnih organa sta god da se desava. npr, pri smrzavanju, ne cirkulise li krv samo izmedju pluca i mozga? ne usporava li hladnoca cirkulaciju? nema li ohladjena glava manji protok krvi - manji dotok kisika - manji odvoz toksina sa co2 i mogucih virusa koji su vec tu i istovremeno manje snabdijevanje celijama odbrane? ne stvara li to "stres" na pogodjene dijelove tijela? nekako mi logicno da smanjena cirkulacije pogoduje razvoju bubica. dakle, definitivno nisam za mokru kosu i izlazak na -15. ljudskom tijelu hladnoca je neugodna iz jednog razloga - jer nam je potrebna optimalna temperatura od 36 stepeni da obavljamo sve funkcije.

otprilike ovako razmisljam, ukoliko ti nije hladno, nemas razloga da se obazires na propuh.
smajkan

#61 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by smajkan »

maxumic wrote:Der Klimafaktor Kälte ist also lediglich ein nicht bedingender Kofaktor, der den Ausbruch der Erkrankung nach einer Virusinfektion begünstigen kann. Dies gilt selbstverständlich auch für tropische Temperaturen, bei denen die Einwirkung von Windzug auf einen überhitzten oder feuchten Körper zu einer starken Auskühlung der Körperoberfläche führen kann. Es sollte daher darauf geachtet werden, den Körper nicht längere Zeit dem direkten Luftstrom eines Ventilators oder einer Klimaanlage auszusetzen, z. B. beim Schlafen.

Procitaj ponovo taj tekst i primjeti "nicht bedingender."
smajkan

#62 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by smajkan »

encian wrote:koliko znam mi smo smo toplokrvna bica i nastojimo sacuvati temperaturu, barem vitalnih organa sta god da se desava. npr, pri smrzavanju, ne cirkulise li krv samo izmedju pluca i mozga? ne usporava li hladnoca cirkulaciju? nema li ohladjena glava manji protok krvi - manji dotok kisika - manji odvoz toksina sa co2 i mogucih virusa koji su vec tu i istovremeno manje snabdijevanje celijama odbrane? ne stvara li to "stres" na pogodjene dijelove tijela? nekako mi logicno da smanjena cirkulacije pogoduje razvoju bubica. dakle, definitivno nisam za mokru kosu i izlazak na -15. ljudskom tijelu hladnoca je neugodna iz jednog razloga - jer nam je potrebna optimalna temperatura od 36 stepeni da obavljamo sve funkcije.

otprilike ovako razmisljam, ukoliko ti nije hladno, nemas razloga da se obazires na propuh.
I ja sam isto kao i ti razmisljao dok se nisam poceo raspitivati dali ima tu kakve istine. Zvuci logicno ali nema medicinskih dokaza. Naprotiv, sve studije pokazuju da je to mit.
legendo_moja

#63 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by legendo_moja »

Baš je mit.

Jutros rano odem trčati, i kako je jugo zapuhao vratim se kući "vas u goloj vodi" a napuhalo me, i evo sad me probada kroz rame.
clav

#64 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by clav »

Ljudski organizam je slozen, mnogo slozeniji od toga sto si copy/paste sa stranica o zdravlju i wikipedije. Na tim stranicama mora biti sistematizirano krajnje pojednostavljeno iz prostog razloga sto su namjenjeni nestrucnim citateljima.
Ovo je jednostavan primjer iz patofiziologije: Niska vanjska temperatura, ti neprikladno obucen, glava ti mokra. Hladan zrak pothladjuje tvoje tijelo, receptori javljaju tvom mozgu da je vani hladno, mozak odgovara razlicitim metodama. Luce se hormoni. Misici se naizmjenicno kontrahuju ilitiga pocnes drhtati. Voda s glave isparava( kao da se znojis, a vani hladno) i hladi tijelo jos vise. Suzavaju se krvni sudovi, povecava se termogeneza unutar tijela. Trosi se energija! Tijelo je u stanju stresa. Luci se adrenalin sto suzava krvne sudove, doprema kisik i glukozu mozgu i misicima, a smanjuje se dopremanje ostalim organima.Smanjuje se imunitet! E sada postoji kombinacija dva faktora. Smanjen imunitet i smanjena temperatura. U ljudskom organizmu u latentnom stanju se nalazi hejbet virusa. Ogranicimo se na Rhinovirus koji, ako hoces 100% dokazano, uzrokuje prehladu i simptome slicne prehladi. U sluzokozi nosa se ovaj virus optimalno razmnozava kada je sluznica temperature 25°C. Kombinirano s privremenim suprimiranim lokalnim imunim sistemom virusi se aktiviraju i pocnu razmnozavati. Preuzmu kontrolu nad celijama gornjeg respiratornog sistema gdje se sve odvija i pocnes kihati, nos curi, kasljati, boli te grlo, itd. itd.
Na slican nacin se aktiviraju virusi u nervnim celijama i zavrsecima na licu, pa dobijes iskrivljeno lice. Nisu sanse za parezu lica ili prehladu 100% ako izadjes oprane kose ili stojis na propuhu, ali se sanse znacajno uvecavaju.
E zbog cega je toga manje na zapadu? Zato sto im se tijelo i imuni sistem ''trenira'' od malih nogu.
smajkan

#65 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by smajkan »

clav wrote:Ljudski organizam je slozen, mnogo slozeniji od toga sto si copy/paste sa stranica o zdravlju i wikipedije. Na tim stranicama mora biti sistematizirano krajnje pojednostavljeno iz prostog razloga sto su namjenjeni nestrucnim citateljima.
Ovo je jednostavan primjer iz patofiziologije: Niska vanjska temperatura, ti neprikladno obucen, glava ti mokra. Hladan zrak pothladjuje tvoje tijelo, receptori javljaju tvom mozgu da je vani hladno, mozak odgovara razlicitim metodama. Luce se hormoni. Misici se naizmjenicno kontrahuju ilitiga pocnes drhtati. Voda s glave isparava( kao da se znojis, a vani hladno) i hladi tijelo jos vise. Suzavaju se krvni sudovi, povecava se termogeneza unutar tijela. Trosi se energija! Tijelo je u stanju stresa. Luci se adrenalin sto suzava krvne sudove, doprema kisik i glukozu mozgu i misicima, a smanjuje se dopremanje ostalim organima.Smanjuje se imunitet! E sada postoji kombinacija dva faktora. Smanjen imunitet i smanjena temperatura. U ljudskom organizmu u latentnom stanju se nalazi hejbet virusa. Ogranicimo se na Rhinovirus koji, ako hoces 100% dokazano, uzrokuje prehladu i simptome slicne prehladi. U sluzokozi nosa se ovaj virus optimalno razmnozava kada je sluznica temperature 25°C. Kombinirano s privremenim suprimiranim lokalnim imunim sistemom virusi se aktiviraju i pocnu razmnozavati. Preuzmu kontrolu nad celijama gornjeg respiratornog sistema gdje se sve odvija i pocnes kihati, nos curi, kasljati, boli te grlo, itd. itd.
Na slican nacin se aktiviraju virusi u nervnim celijama i zavrsecima na licu, pa dobijes iskrivljeno lice. Nisu sanse za parezu lica ili prehladu 100% ako izadjes oprane kose ili stojis na propuhu, ali se sanse znacajno uvecavaju.
E zbog cega je toga manje na zapadu? Zato sto im se tijelo i imuni sistem ''trenira'' od malih nogu.
Recimo da ima tu istine (ako mozemo dokazati da hladnoca smanjuje imunitet), mozemo zakljuciti da je zdravije ne topliti, ne utrpavati i ne susiti kosu djeci zbog ojacavanja imuniteta.
Last edited by smajkan on 19/01/2009 00:04, edited 1 time in total.
maxumic

#66 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by maxumic »

anjusha wrote:

U *ebote,zamisli da ima i nekih koji ne znaju samo engleski. Evo pitaj smajkana :-) .

@smajkan primjeti...Kofaktor der den ausbruch begünstigen kann. Nije zanimljivo ako izvlacish rijeci iz konteksta ali ako si procitao ovo na Wiki pazljivo ,sigurno si primjetio da i sama Wiki donjim dijelom teksta gornji dio pobija i obrnuto tako da pitanje ostaje otvoreno...
smajkan

#67 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by smajkan »

maxumic wrote:
anjusha wrote:

U *ebote,zamisli da ima i nekih koji ne znaju samo engleski. Evo pitaj smajkana :-) .

@smajkan primjeti...Kofaktor der den ausbruch begünstigen kann. Nije zanimljivo ako izvlacish rijeci iz konteksta ali ako si procitao ovo na Wiki pazljivo ,sigurno si primjetio da i sama Wiki donjim dijelom teksta gornji dio pobija i obrnuto tako da pitanje ostaje otvoreno...
Sto se tice wikipedie, to je zadnje mjesto koje treba citirati, znamo da svi mozemo obradjivati informacije.
maxumic

#68 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by maxumic »

Ne kontam zashto si toliko zapeo da je nemoguce, iako sam nigdje ne nudish nikakav dokaz :roll: . Evo vecina se vec na 3 stranice trudi da ti dokaze da nije nemoguce a ti sve obarash :arrow: postavljanjem podpitanja? Vidi @clav. Obuci se ,prehladicesh se ;-)
Rambo-Amadeus

#69 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by Rambo-Amadeus »

Smajkane, hajd ti sjedi fino jedan dan ili noc na promahu par sati, pa nam prenesi utiske. Ocito se u medicinu ne razumijes, zato prestani loziti raju! Dakle, poenta je da ti se zaista ne mora dogoditi nista, ali tako je i sa djelovanjem bilo kojek fizicko-hemijskog patogena, da li ce prouzrociti konkretne posljedice zavisi od niza stvari, i zaista moze vrijediti ona "sve do jednom". Prema tome, tacno je da se nece 100% dobiti ta oboljenja od navedenih uzroka (promaha ili mokra kosa na hladnoci (a i to je pitanje o kakvoj tj. kolikoj hladnoci govorimo)), ali ne znaci ni da ti se nece dogoditi nista: :wink: :!: :cry:
encian

#70 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by encian »

evo studije koja kaze da prehladu uzrokuje imunoloski sistem, uslovno naravno, kad je prisutan odgovarajuci virus, a ne sam virus.

http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 101201.htm

stvarno sam trazila, ali ima jako malo dokaza da hladnoca narusava imuni sistem. svejedno, izlazak mokre kose na -15 je vrlo neugodan, pa ne mislim da cu ga ikad napraviti.
smajkan

#71 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by smajkan »

maxumic wrote:Ne kontam zashto si toliko zapeo da je nemoguce, iako sam nigdje ne nudish nikakav dokaz :roll: . Evo vecina se vec na 3 stranice trudi da ti dokaze da nije nemoguce a ti sve obarash :arrow: postavljanjem podpitanja? Vidi @clav. Obuci se ,prehladicesh se ;-)
Odsutnost pozitivnih dokaza da hladnoca, propuh i mokra kosa uzrokuju bolest su dokaz.
smajkan

#72 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by smajkan »

Rambo-Amadeus wrote:Smajkane, hajd ti sjedi fino jedan dan ili noc na promahu par sati, pa nam prenesi utiske. Ocito se u medicinu ne razumijes, zato prestani loziti raju! Dakle, poenta je da ti se zaista ne mora dogoditi nista, ali tako je i sa djelovanjem bilo kojek fizicko-hemijskog patogena, da li ce prouzrociti konkretne posljedice zavisi od niza stvari, i zaista moze vrijediti ona "sve do jednom". Prema tome, tacno je da se nece 100% dobiti ta oboljenja od navedenih uzroka (promaha ili mokra kosa na hladnoci (a i to je pitanje o kakvoj tj. kolikoj hladnoci govorimo)), ali ne znaci ni da ti se nece dogoditi nista: :wink: :!: :cry:
Ako moze bez osudjivanja i s konkretnim dokazima. Ne nastojim da lozim niti da se prepirem.
smajkan

#73 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by smajkan »

encian wrote:evo studije koja kaze da prehladu uzrokuje imunoloski sistem, uslovno naravno, kad je prisutan odgovarajuci virus, a ne sam virus.

http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 101201.htm

stvarno sam trazila, ali ima jako malo dokaza da hladnoca narusava imuni sistem. svejedno, izlazak mokre kose na -15 je vrlo neugodan, pa ne mislim da cu ga ikad napraviti.
Znam :)
Krigla_Sa

#74 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by Krigla_Sa »

Ama ne treba meni nikakav text s interneta ili neki dokaz, znam sam sta mi se desava ako se zajebem pa npr. skinem kapu na skijanju, eto pred novu sam bio na skijanju, oznojim se i levat skinem kapu,malo odmorim i sljedecu zicu opalim bez kape, prvo mi se zaledilo lice da me majke mi grc u vilici uhvatio,prepadnem se da nije facialis, sutradan su me boljeli toliko zubi i vilica da sam kontao da mi nesto sa zubima nije u redu,nekako predeveram taj dan s brufenima,analginima,prekosutra odem stomatologu i na kuckanje me nisu zubi boljeli,preporuci mi da odem kod bicakcica i da citavu vilicu slikam,naravno svi zubi u redu, odem lijepo kod doktora i nakon niza pregleda skonta covjek da sam fasovao jaku upalu sinusa,kaze covjek "vjerovatno se ne cuvas,gdje je kapa,sal ? pusti se gelova na ovim minusima i izvoli uzmi xiclav" :(
Upalu sinusa nikad u svom zivotu nisam fasovao do te budalastine s kapom. Takodjer znam,da kada sam se god kupao pred spavanje i vlazne kose legao, ujutro me glava razvaljivala, vise to ne radim i glava me samo jos boli ako se prepijem noc prije pa me od mahmurluka boli.
Ljeti,kad god sam majke mi igrao lopte i hladne se vode napijem, dan-dva poslije krajnici i grlo razvalise,pa kod dr.geze sam visio jedno vrijeme,poslije me bilo vise stid ici covjeku.
Tako da jarane,sto se mene tice mozes se truditi koliko hoces da "dokazes" da prehlade nemaju veze s cuvanjem od hladnoce, ja kad se cuvam dobar sam,cak mi ni gripa majke mi ne predje od djevojke,budem sa njom,ona kise ,kaslje,bolesna pravo,bolesni joj svi ukucani... Dodjem od nje i lijepo cehnu-dvije bijelog luka navecer ogulim i pojedem ,napravim limunadu i tako svaku noc i ni virus gripe mi ne moze nista.
Last edited by Krigla_Sa on 19/01/2009 13:12, edited 2 times in total.
Better Man

#75 Re: Prehlada, Temperatura, Propuh???

Post by Better Man »

Smajkane, moram ti reči da pričaš i iznosiš nebuloze. Navedi ti nama dokaze da propuh, mokra kosa - glava nemaju uticaja na prehladu. Ljudi ti ovdje iznose konkretne dokaze i iskustva iz vlastitog primjera, ali ti to nepriznaješ. Neke posljedice se neće odmah manifestovati, već će se desiti nakon određenog vremena, a to može biti par dana, mjeseci pa i godina.
Post Reply