Ovo su tvoje rijeci... Ako je neko nagradjen od boga za svoju smrt, onda je njegova zrtva blagoslovljena...
pa u islamu je poznato svako iskusenje na koje se covjek strpi dobiva nagradu sto veca iskusenja i problemi a covjek strpljiv nagrada je jos veca.
nisu moje rijeci nego Allahove
2. Kaže Allah, dželle šanuhu:
''Samo oni koji budu strpljivi biće, bez računa nagrađeni.'' (Ez-Zumer, 10.).
. Kaže Allah, dželle šanuhu:
''One koji su trpljeli Mi ćemo sigurno nagraditi mnogostrukom nagradom za ono što su činili.'' (En-Nahl, 96.).
. Od 'Aiše, radijallahu anha, se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:
''Nema nesreće koja pogodi vjernika, čak ni kada ga trn ubode, a da mu Allah zbog nje ne oprosti neki grijeh.'' (Buharija i Muslim)
Kada čovjeka zadesi nedaća, neka se strpi odmah u prvom u prvom naletu. Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ''Zaista je sabur kod prvog udarca.'' Ove riječi je izgovorio kada mu je jedna žena, plačući na kaburu, rekla: ''Tebe ne zanima moja nesreća''. Kada je čula da je to bio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, otišla mu je i rekla: ''Nisam znala da si to bio ti''. ''Sabur je kod prvog udarca'' - poduči je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem