Predugovor za kupnju stana
-
Alma Ata
#1 Predugovor za kupnju stana
Molim vas, ako znate, koliki je obično iznos koji vlasnici novih stanova traže u predugovoru i mora li se predugovor ovjeriti kod notara ako je na predugovoru pečat firme koja prodaje stan?
- muha_sa
#2 Re: Predugovor za kupnju stana
koliko se dogovorite.Alma Ata wrote:Molim vas, ako znate, koliki je obično iznos koji vlasnici novih stanova traže u predugovoru i mora li se predugovor ovjeriti kod notara ako je na predugovoru pečat firme koja prodaje stan?
-ne mora se ovjeravat.
- JThomas
#3 Re: Predugovor za kupnju stana
mora se ovjeriti, predugovor ne proizvodi dejstvo ako nije u formi koja se zahtjeva i za glavni ugovor.
- muha_sa
#4 Re: Predugovor za kupnju stana
iznesoh svoj slucaj--mog sina i snaheJThomas wrote:mora se ovjeriti, predugovor ne proizvodi dejstvo ako nije u formi koja se zahtjeva i za glavni ugovor.
kad smo/su- ugovor sklopili tek tad išli notaru i to je to
-
Alma Ata
#5 Re: Predugovor za kupnju stana
Koliko su tražili u procentima od cijene stana, ne kapare nego cijene u predugovoru? Šta ako firma u zadatom roku ne može završiti tehnički prijem zgrade? Hvala na odgovorima!
- JThomas
#6 Re: Predugovor za kupnju stana
nemaš ništa od takvog predugovora, on ne stvara obavezu zaključenja glavnog ugovora.muha_sa wrote:iznesoh svoj slucaj--mog sina i snaheJThomas wrote:mora se ovjeriti, predugovor ne proizvodi dejstvo ako nije u formi koja se zahtjeva i za glavni ugovor.dali Deji kaparu po dogovoru--on nama ovjeren ugovor--ne kod notara.
- muha_sa
#7 Re: Predugovor za kupnju stana
Alma Ata----mi smo-govorim mi jer sam ja taj koji je imao vremena(penzioner) hodat i ganjat gdje i kako kupit stan---odlucismo se za Tibru na Stpu---sve dogovorio sa Dejom--super momak i sve cisto ko suzaAlma Ata wrote:Koliko su tražili u procentima od cijene stana, ne kapare nego cijene u predugovoru? Šta ako firma u zadatom roku ne može završiti tehnički prijem zgrade? Hvala na odgovorima!
-iznosim licno iskustvo tako da.........................sad je do tebe i do tvog izbora gdje kod koga i pod kojim uslovima kupit.
- muha_sa
#8 Re: Predugovor za kupnju stana
dobri moj JThomasJThomas wrote:nemaš ništa od takvog predugovora, on ne stvara obavezu zaključenja glavnog ugovora.muha_sa wrote:iznesoh svoj slucaj--mog sina i snaheJThomas wrote:mora se ovjeriti, predugovor ne proizvodi dejstvo ako nije u formi koja se zahtjeva i za glavni ugovor.dali Deji kaparu po dogovoru--on nama ovjeren ugovor--ne kod notara.
-
Alma Ata
#9 Re: Predugovor za kupnju stana
Radi se o stanu koji je završen i samo se čeka teh. prijem zgrade da bude useljiv. Zbog toga nije moguće ovjeriti ugovor kod notara. Bilo bi mi žao da se stan proda dok čekam teh. prijem i ugovor, a ovako mi je rizik prevelik ako dam novac u predugovoru za koji vlasnik tvrdi da je sa pečatom firme valjan pred sudom ako dođe do nesporazuma koji niko ko kupuje stan ne želi. U velikoj sam nedoumici, pomozite, molim vas!
- butterfly_01
#10 Re: Predugovor za kupnju stana
sto ce ti predugovor pa da dva puta placas?
sto ne napravis odmah kupoprodajni ugovor koji se na kraju kad zavrsis placanje uveze i dobijes konacni ugovor kada zavrsavas kod notara i hipotekarni.
bezze je placati predugovor pa kupoprodajni ugovor, kad mozes to zavrsiti o jednom trosku.
sto ne napravis odmah kupoprodajni ugovor koji se na kraju kad zavrsis placanje uveze i dobijes konacni ugovor kada zavrsavas kod notara i hipotekarni.
bezze je placati predugovor pa kupoprodajni ugovor, kad mozes to zavrsiti o jednom trosku.
-
Alma Ata
#11 Re: Predugovor za kupnju stana
Ja sam razumjela da se kupoprodajni ugovor ne može napraviti ako zgrada nije prošla teh. prijem
-
baja
#12 Re: Predugovor za kupnju stana
samo budi svjestan da te davanje novca bez nekog pravno valjanog dokumenta moze kostati i mnogo zivaca osim tog samog novca...
to sto je neko imao srece u svojoj kupnji, u tvom konkretnom slucaju nista ne znaci.
Pecat od firme nista ne znaci, barem danas...
to sto je neko imao srece u svojoj kupnji, u tvom konkretnom slucaju nista ne znaci.
Pecat od firme nista ne znaci, barem danas...
- JThomas
#13 Re: Predugovor za kupnju stana
poštujem. živi pola grada u kućama kojih nigdje nema ni u kakvim papirima. al' takav predugovor je mrtvo slovo na papiru i njime se ništa ne obezbjeđuje. ljudi imali poštenu drugu stranu, al' ako se neko već boji da ga ne izrade - predugovorom koji nije sastavljen kod notara neće ništa postići.muha_sa wrote: dobri moj JThomassve je ovako kao što napisah--završeno prije godinu ipo
vec žive toliko u stanu.
- alica.k
#14 Re: Predugovor za kupnju stana
upravo.JThomas wrote:poštujem. živi pola grada u kućama kojih nigdje nema ni u kakvim papirima. al' takav predugovor je mrtvo slovo na papiru i njime se ništa ne obezbjeđuje. ljudi imali poštenu drugu stranu, al' ako se neko već boji da ga ne izrade - predugovorom koji nije sastavljen kod notara neće ništa postići.muha_sa wrote: dobri moj JThomassve je ovako kao što napisah--završeno prije godinu ipo
vec žive toliko u stanu.
da ne spominjem da pare predate iz ruke u ruku bez ikakvog dokaza gube trag, i sutra ce prodavac rec da nije nikakve pare ni dobio, a ti se mos slikat sto si dao.
pare samo s racuna na racun, predugovor obavezno kod notara. sve ostalo bataliti.
-
arnelau
#15 Re: Predugovor za kupnju stana
Pozdrav,
Gdje mogu sačiniti predugovor za kupovinu stana i ovjeriti da bude pravosnažno. Naravno u daljoj fazi ću raditi ugovor kod notara ali sam se raspitala i notari ne žele da rade predugovore kao da se stranka ne izlaže dodatnom trošku.
Gdje mogu sačiniti predugovor za kupovinu stana i ovjeriti da bude pravosnažno. Naravno u daljoj fazi ću raditi ugovor kod notara ali sam se raspitala i notari ne žele da rade predugovore kao da se stranka ne izlaže dodatnom trošku.
- muminovic
#16 Re: Predugovor za kupnju stana
Samo kod notara.arnelau wrote:Pozdrav,
Naravno da notari zele da rade predugovore, njima odgovara da se stranka izlaze dodatnom trosku jer je to novac koji oni zarade.
Nazovi telefonom slobodno i zakazi termin i pitaj dal zele, pa ces cuti.
-
arnelau
#17 Re: Predugovor za kupnju stana
Pitala sam na tri mjesta i niko to ne želi da radi, samo kažu sve elemente ugrade u glavni ugovor (ako ima kapara i sl).
- zvrkasta
#18 Re: Predugovor za kupnju stana
Ja sam radila predugovor...notar Selma Huskić, nazovi pa pitaj (imas na netu adresu i tel), ne bi trebalo biti problema,platila sam cca 400km a glavni Ugovor 540 KM. Pozdrav
- muminovic
#19 Re: Predugovor za kupnju stana
Svi ce ti uraditi, platit ces predugovor posebno, a posebno ugovor.arnelau wrote:Pitala sam na tri mjesta i niko to ne želi da radi, samo kažu sve elemente ugrade u glavni ugovor (ako ima kapara i sl).
Bolje im je od tebe uzet 1.000,00 KM nego 500 KM.
- iceman ze
#20 Re: Predugovor za kupnju stana
Ja sam zbog svog neznanja sve ugovore placao kod notara Pazelje i naravno da je bila nepovoljnija opcija po mene i naravno da sam platio porez na promet na pola stana(suprugin dio), a njemu nije palo na pamet da me posavjetuje da ga knjizim na sebe jer sam demobilisani borac i u KS sam oslobodjen placanja kada prvi put rjesavam stambeno pitanje itd.