Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
- It_is_a_Leclerc
#451 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
Šteta, dakako, što stanovnike Alžira, Tunisa, Konga, Senegala, Obale Bjelokosti, Čada, Centralnoafričke Republike niko nije pitao žele li oni da se sačuva njihova zemlja i kultura kad su Francuzi ulazili k'o u svoje i iskorištavali stoljećima. Tako da taj grijeh, ako doseljavanje bilo koga bilo gdje, može biti grijeh možete odmah odvaditi na konto upravo tih "bijelih, kulturnih evropskih Francuza".
Garant da će opstati kultura ? I hardly think so. Garant da će opstati slika bjelačke nacije. Možda. No Francuzi su, hvala Bogu, davno prestali biti ekskluzivno bjelačka nacija. Danas je to narod koji se sastoji od mnogih rasnih grupa i kolorita, vjerskih i ideoloških svjetonazora, koji vjeruju u principe francuske republike i ljudskih prava. Svi oni su garant opstanka francuske kulture. Jedino tako postavljene stvari imaju smisla.
Priča o nekoj zabrinutosti jer crnci postaju većina jeste rasizam, i u to nema nikakve dileme. Sami strah od druge rase ili brojnosti pripadnika iste je rasizam, po definiciji.
Garant da će opstati kultura ? I hardly think so. Garant da će opstati slika bjelačke nacije. Možda. No Francuzi su, hvala Bogu, davno prestali biti ekskluzivno bjelačka nacija. Danas je to narod koji se sastoji od mnogih rasnih grupa i kolorita, vjerskih i ideoloških svjetonazora, koji vjeruju u principe francuske republike i ljudskih prava. Svi oni su garant opstanka francuske kulture. Jedino tako postavljene stvari imaju smisla.
Priča o nekoj zabrinutosti jer crnci postaju većina jeste rasizam, i u to nema nikakve dileme. Sami strah od druge rase ili brojnosti pripadnika iste je rasizam, po definiciji.
-
bierkof
#452 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
Jest ali u K.... Sve se africki i bliskoistocni muslimani ubise od postivanja ljudskih prava, i to ti je. Francuzi protestvuju jer pored ovih kulturnih i respektabilnih imigranata bijeli francuzi izgledaju manje ugladjeni i emancipovani. Gospoda imigranti su jednostavno previse tolerantni za francuske gradjane. haj ba...It_is_a_Leclerc wrote:No Francuzi su, hvala Bogu, davno prestali biti ekskluzivno bjelačka nacija. Danas je to narod koji se sastoji od mnogih rasnih grupa i kolorita, vjerskih i ideoloških svjetonazora, koji vjeruju u principe francuske republike i ljudskih prava. Svi oni su garant opstanka francuske kulture. Jedino tako postavljene stvari imaju smisla.
Meni je vise pun k. guilt tripovanja. Postoje imigracioni zakoni, i sve one koji su usli u EU mimo reda, pod hitno deportovati i zabraniti ulazak dozivotno. Ponovo uspostaviti granice ako treba. Ovo ako se nastavi ljudima ce jednostavno prekipiti (ako vec nije) i onda ce biti sranja.
Bolje Marine Le Pen danas nego da se vrati 1940ta za 10tak-20 godina... Potrebno je jos imigracije, terorizma, unistavanja evropske kulture i jedna dobra ekonomska kriza pa ces onda da vidis rasizma...
- jeza u ledja
#453 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
Problem je u tome sto Evropa, a pogotovo Francuska, ne shvataju da u sistemu kojeg su sami postavili (i prosperirali u plodovima istog decenijama) ne mogu odrzati status drzave-nacije. Francuzi pogotovo jednostavno ne zele da priznaju da su postali kao - Amerika, kulturno (ne sad bukvalno da me neko shvati). Mislim neki ljudi to shvataju, mladji pogotovo, naucili su da zive sa tim i hajmo dalje, ali mnogi to ne shvataju i nece sebi da priznaju kakav je postao svijet oko njih. Kako Francuska, tako i citava EU.
Razumijem i da to nekome smeta, ali taj kome to smeta je po meni sebican covjek. Znaci da ne ulazimo uopste u neko ljepljenje etiketa o rasizmu, sovinizmu, fobiji. Jednostavno totalno drukcije shvatanje svijeta. Ja na primjer ne mislim da sam nesto zasluzio jer je moja porodica meni nesto ostavila u amanet. Sve sto imam izgradio sam sam. Neki ljudi valjda misle da imaju pravo na ono sto su im ostavili roditelji, okruzenje, grad, regija, drustvo, drzava. Drugi pak nemaju na to pravo jer dolaze iz okruzenja koje im nije ostavilo nista. Francuzi su sebi napravili super drzavu, zasto pustati sirotinji iz Afrike da uzimaju dio kolaca? Da se ne lazemo, tako ljudi razmisljaju.
Eto to je cijela prica. Kada se kaze "mi" smo nesto izgradili, "nama" nesto otimaju, misli se na njihove predake, roditelje, porodicu. "Ja" valjda treba da uzivam na lovorikama drugih. Meni je to ruzan, sebican nacin razmisljanja. I dok god je u jednom drustvu prevalentno nasljedno svojatanje nekih prava, a ne dok to drustvo ne promovira licni napredak, licni rad, taj mentalni sklop, a shodno demografskim kretanjima opet kazem uspostavljenim od istog tog drustva - bice problem.
Helem, volimo se prcati nekim etiketama i tako, ali problem je vise...nasljedan. U pitanju je razdor izmedju dijela drustva koje zasniva svoje opstojanje na tradiciji zajednice i porodice i dijela drustva koje krsi te norme i validuje prvenstveno licni uspjeh i napredak.
Naravno da je toliko imigranata iz Afrike u Francuskoj problem. Naravno da je toliko imigranata muslimana u Francuskoj problem. Problem je zato sto ih to drustvo nije zelilo prihvatiti. Problem je zato sto ne postoji dovoljno institucija, motiva, da se ti ljudi integrisu u francusko drustvo. Problem je zato sto Francuska jednostavno sebe i dalje ne vidi kao "sarenu" drzavu, vec kao nacionalnu drzavu etnickih Francuza. A to nije tako, barem ne na nivou drzave.
I to nije problem samo sa Francuskom, problem je sa cijelom Evropom i dobrim dijelom svijeta. Svi iz nekog razloga misle da je njihova drzava njima bogom dana i da je na njima da je uredjuju kako hoce. Ako ko kojim slucajem zeli tu da dodje, e on ne smije nista da se pita. Nema veze koliko ekonomski doprinosi tom drustvu. U Japanu je tako. U Kini je tako. U Indiji je tako. Pretpostavljam i u mnogim drugim zemljama. Cak ne mora biti u pitanju ni drzavni nivo. Moze regionalni, gradski, itd. U pitanju je fundamentalna razlika u razmisljanju. Neko misli da je nesto "zasluzio" jer mu je to neko ostavio u nasljedstvo. Neko zna da je sposoban da se sam izbori za svoj uspjeh, bilo tu, bilo negdje drugo u svijetu.
Eh, to vidim svugdje u svijetu. Ovo u Evropi i Zapadu trenutno je samo dio tog vjecitog sukoba izmedju onih koji misle da su zasluzili i onih koji sami nesto postizu, onih koji vode progres. To je uostalom isto drustvo koje iz nekog morbidnog razloga i dalje slavi monarhe i bolesnu ideju nasljednog prava na vast. Ovo sad je samo akutno upaljeno zariste u svijetu, ali ja ovakve stvari vidim cijeli zivot, i kad se malo zadubite u bilo koju historiju bilo kog dijela planete vidite iste interne sukobe. I cim nesto ne valja odmah se ljudi okrecu tim "tradicionalnim vrijednostima", a upiru prstic protiv anamo onih. Tako je bilo i kod nas. Protiv toga se uvijek treba boriti.
Razumijem i da to nekome smeta, ali taj kome to smeta je po meni sebican covjek. Znaci da ne ulazimo uopste u neko ljepljenje etiketa o rasizmu, sovinizmu, fobiji. Jednostavno totalno drukcije shvatanje svijeta. Ja na primjer ne mislim da sam nesto zasluzio jer je moja porodica meni nesto ostavila u amanet. Sve sto imam izgradio sam sam. Neki ljudi valjda misle da imaju pravo na ono sto su im ostavili roditelji, okruzenje, grad, regija, drustvo, drzava. Drugi pak nemaju na to pravo jer dolaze iz okruzenja koje im nije ostavilo nista. Francuzi su sebi napravili super drzavu, zasto pustati sirotinji iz Afrike da uzimaju dio kolaca? Da se ne lazemo, tako ljudi razmisljaju.
Eto to je cijela prica. Kada se kaze "mi" smo nesto izgradili, "nama" nesto otimaju, misli se na njihove predake, roditelje, porodicu. "Ja" valjda treba da uzivam na lovorikama drugih. Meni je to ruzan, sebican nacin razmisljanja. I dok god je u jednom drustvu prevalentno nasljedno svojatanje nekih prava, a ne dok to drustvo ne promovira licni napredak, licni rad, taj mentalni sklop, a shodno demografskim kretanjima opet kazem uspostavljenim od istog tog drustva - bice problem.
Helem, volimo se prcati nekim etiketama i tako, ali problem je vise...nasljedan. U pitanju je razdor izmedju dijela drustva koje zasniva svoje opstojanje na tradiciji zajednice i porodice i dijela drustva koje krsi te norme i validuje prvenstveno licni uspjeh i napredak.
Naravno da je toliko imigranata iz Afrike u Francuskoj problem. Naravno da je toliko imigranata muslimana u Francuskoj problem. Problem je zato sto ih to drustvo nije zelilo prihvatiti. Problem je zato sto ne postoji dovoljno institucija, motiva, da se ti ljudi integrisu u francusko drustvo. Problem je zato sto Francuska jednostavno sebe i dalje ne vidi kao "sarenu" drzavu, vec kao nacionalnu drzavu etnickih Francuza. A to nije tako, barem ne na nivou drzave.
I to nije problem samo sa Francuskom, problem je sa cijelom Evropom i dobrim dijelom svijeta. Svi iz nekog razloga misle da je njihova drzava njima bogom dana i da je na njima da je uredjuju kako hoce. Ako ko kojim slucajem zeli tu da dodje, e on ne smije nista da se pita. Nema veze koliko ekonomski doprinosi tom drustvu. U Japanu je tako. U Kini je tako. U Indiji je tako. Pretpostavljam i u mnogim drugim zemljama. Cak ne mora biti u pitanju ni drzavni nivo. Moze regionalni, gradski, itd. U pitanju je fundamentalna razlika u razmisljanju. Neko misli da je nesto "zasluzio" jer mu je to neko ostavio u nasljedstvo. Neko zna da je sposoban da se sam izbori za svoj uspjeh, bilo tu, bilo negdje drugo u svijetu.
Eh, to vidim svugdje u svijetu. Ovo u Evropi i Zapadu trenutno je samo dio tog vjecitog sukoba izmedju onih koji misle da su zasluzili i onih koji sami nesto postizu, onih koji vode progres. To je uostalom isto drustvo koje iz nekog morbidnog razloga i dalje slavi monarhe i bolesnu ideju nasljednog prava na vast. Ovo sad je samo akutno upaljeno zariste u svijetu, ali ja ovakve stvari vidim cijeli zivot, i kad se malo zadubite u bilo koju historiju bilo kog dijela planete vidite iste interne sukobe. I cim nesto ne valja odmah se ljudi okrecu tim "tradicionalnim vrijednostima", a upiru prstic protiv anamo onih. Tako je bilo i kod nas. Protiv toga se uvijek treba boriti.
- Alfons Kauders
#454 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
Fino objasnjeno.jeza u ledja wrote:Problem je u tome sto Evropa, a pogotovo Francuska, ne shvataju da u sistemu kojeg su sami postavili (i prosperirali u plodovima istog decenijama) ne mogu odrzati status drzave-nacije. Francuzi pogotovo jednostavno ne zele da priznaju da su postali kao - Amerika, kulturno (ne sad bukvalno da me neko shvati). Mislim neki ljudi to shvataju, mladji pogotovo, naucili su da zive sa tim i hajmo dalje, ali mnogi to ne shvataju i nece sebi da priznaju kakav je postao svijet oko njih. Kako Francuska, tako i citava EU.
Ljudi su idioti, ne samo kod nas, vec i sirom svijeta. Kod nas i dalje ocekuju da Tito uskrsne, a i na zapadu cekaju da uskrsnu drustva iz pedesetih i sezdesetih.
Starci ih naucili da je tad bilo bolje - zato jer ih nisu naucili da se snalaze u zivotu, pa eto, barem da ih nauce da uvijek krive negog drugog za svoje probleme.
- Krokodajl
#455 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
Joj ove kuknjave i brige za Francuzima, pa da jednom Parižaninu smeta što mu crnci bavuljaju ulicama ne bi Le Pen dobila 3% u Parizu.
Ljudi imaju prečeg posla, pa tim istim Francuzima su još u 11 stoljeću imigranti hodali po Bretanji.
Nije njima poenta uber menš bijeli kršćanski nacionalizam, Francuzima je prije svega bitno biti Francuz, a Francuz može biti svako, tako razmišlja većina Francuza, nije biti Francuz biti bjelac, kršćanin, biti Francuz je biti Francuz, tako je uvijek bilo.
Sen Deni očekivano crveni
Bankar pobjedio u Bretanji, ha dobro, da nije bila ovakva kampanja kakva je bila, Melenchon bi bio ubjedljivo prvi, jer bi osvojio glasove u Bretanji i Žironi.
Nica Fillon, a Le Mans Macron, znači njima njihov ne valja a drugim bi da poture, al Departman je dobio.
Više je Dupont-Aignan dobio na nivou države nego Le Pen u Parizu po procentima.
Ljudi imaju prečeg posla, pa tim istim Francuzima su još u 11 stoljeću imigranti hodali po Bretanji.
Nije njima poenta uber menš bijeli kršćanski nacionalizam, Francuzima je prije svega bitno biti Francuz, a Francuz može biti svako, tako razmišlja većina Francuza, nije biti Francuz biti bjelac, kršćanin, biti Francuz je biti Francuz, tako je uvijek bilo.
Sen Deni očekivano crveni
Bankar pobjedio u Bretanji, ha dobro, da nije bila ovakva kampanja kakva je bila, Melenchon bi bio ubjedljivo prvi, jer bi osvojio glasove u Bretanji i Žironi.
Nica Fillon, a Le Mans Macron, znači njima njihov ne valja a drugim bi da poture, al Departman je dobio.
Više je Dupont-Aignan dobio na nivou države nego Le Pen u Parizu po procentima.
-
sumirprimus
#456 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
nego ne vidjoh jel iko priupitao,insomnia kako si ti prao za vikend, bijelo il sareno? 
- Haris.ba
#457 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
Meni je žao što se neke stvari nisu poklopile pa da odem živjeti u Francusku. Držim francuski jezik u pričuvi, samo ga dere što i nema nekih kvalitetnih kanala na televiziji.
Nit te iko gleda, nit ikoga zanimaš. Samo pare imaj, i budi normalan. Ako si došao da se baviš kriminalom, naravno da si problem. Svugdje na svijetu.
Mi koji sa visoka gledamo Sandžaklije, Fočake, Gačane, Tuzlake, Zeničane....naravno da ne možemo razumjeti Francuze. Ljudi su nacionalisti. Napravili su sebi takav sistem da je Francuska iznad svega. I religije, i porijekla. Mi to ne razumijemo. Oni su imali svoje begove. I prije dvjesto godina ih poslali na giljotinu.
Nije njima problem neko što je crnac, Arap, štagod. U Francuskoj je problem slaba ekonomija. I normalno da tada izlaze razni društveni problemi na vidjelo. Ali, opet većini naroda je bitno samo da si Francuz.
Francuska sada ima jedinstvenu šansu da se pozicionira na finansijskom tržištu i uzme dio kolača Londonu. Ako to uspije - "problemi" postojanja Le Pen će nestati.
Nit te iko gleda, nit ikoga zanimaš. Samo pare imaj, i budi normalan. Ako si došao da se baviš kriminalom, naravno da si problem. Svugdje na svijetu.
Mi koji sa visoka gledamo Sandžaklije, Fočake, Gačane, Tuzlake, Zeničane....naravno da ne možemo razumjeti Francuze. Ljudi su nacionalisti. Napravili su sebi takav sistem da je Francuska iznad svega. I religije, i porijekla. Mi to ne razumijemo. Oni su imali svoje begove. I prije dvjesto godina ih poslali na giljotinu.
Nije njima problem neko što je crnac, Arap, štagod. U Francuskoj je problem slaba ekonomija. I normalno da tada izlaze razni društveni problemi na vidjelo. Ali, opet većini naroda je bitno samo da si Francuz.
Francuska sada ima jedinstvenu šansu da se pozicionira na finansijskom tržištu i uzme dio kolača Londonu. Ako to uspije - "problemi" postojanja Le Pen će nestati.
- JedanOdBraceMorica
#458 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
Kakva bolan kultura?It_is_a_Leclerc wrote:Šteta, dakako, što stanovnike Alžira, Tunisa, Konga, Senegala, Obale Bjelokosti, Čada, Centralnoafričke Republike niko nije pitao žele li oni da se sačuva njihova zemlja i kultura
A zemlja im je sacuvana, koliko vidim stoji na istom mjestu gdje je i do sad stajala, nisu je Francuzi natovarili na ledja i odnijeli
- Sara03
#459 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
Ne može se to tako računati, druže.NajdraziVodjaa wrote: Glasovi njegovi Marini i malo ovih da ne izadje i Marina dobija
I opet ponavljam - nema šanse da tvrdokorna ljevica glasa za Le Pen.
- fosna2014
- Sara03
#461 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
JedanOdBraceMorica wrote:Kakva bolan kultura?It_is_a_Leclerc wrote:Šteta, dakako, što stanovnike Alžira, Tunisa, Konga, Senegala, Obale Bjelokosti, Čada, Centralnoafričke Republike niko nije pitao žele li oni da se sačuva njihova zemlja i kulturaPlemenske zajednice? Poligamija? Obrezivanje zenske djece? Kanibalizam? Mnogi ljudi iz tih zemalja ni dan danas ne zive po principima civilizacije 21.stoljeca, kamoli da su tako zivjeli prije 100 i 200 godina
A zemlja im je sacuvana, koliko vidim stoji na istom mjestu gdje je i do sad stajala, nisu je Francuzi natovarili na ledja i odnijeli
Samobanuj se.
- Banksy
#462 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
Izgleda da je u pitanju globalni trend, nemoć i praznina etabliranih lijevih i desnih zastarjelih koncepata i proboj ''samostalnih strijelaca'' koji uzimaju i apliciraju pomalo od svih i svakoga. I kao kod Trumpa, duboko u establišmentu, uz obećanje ukidanja sopstvenih privilegija, a uz naklonost medija sklonih privatnim pikanterijama i žutilu.
http://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/o ... a/5946437/
Emmanuel Macron, nasmijano lice liberalizma
http://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/e ... a/5681527/
Iako je radio u Hollandeovoj vladi kao ministar ekonomije, što je jedina politička funkcija kandidata koji nikada nije bio parlamentarni zastupnik niti ga je stranka podržavala, Macron vodi dijalog koji je prilično dalek od francuske ljevice. Štoviše, on inzistira na tome da Francuzima ne nudi politiku ni ljevice, ni desnice, nego novi pristup koji će biti otvoren ka biznisu i uspjehu, ali s jakim socijalističkim sentimentom. Njegova politika nije dio stranke, nego pokreta En Marche! (U pokretu).
“Godinama smo bili suočeni s kandidatima ljevice i desnice, uz Nacionalnu frontu kojoj nitko nikad nije davao ozbiljniju šansu. Danas imamo čovjeka koji se ne veže uz stranku, nego pokret”, smatra profesor Martigny. Iako po svom sentimentu pripada ljevici, Macron je pobornik slobodnog tržišta.
http://www.portalnovosti.com/tko-ce-vod ... -republiku
možda se najžovijalnije glasačima predstavio Macron, strategijom dobro poznatom i u našim krajevima. On, poput kakvog reketara, nudi zaštitu od ljudi vlastitog soja.
- Kandidat političkih i ekonomskih elita koje smatraju da su shvatile igru: predstavićemo se kao brana nama samima, ali ćemo još tvrđe ustoličiti neoliberalne ekonomske politike, dok ćemo nastaviti igru iluzije otvorenog društva identitetskim politikama koje je odavno zagrizla socijaldemokratska levica; ostajemo u EU-u, izvinićemo se za kolonijalne politike Francuske u prošlosti (sic!), ali ćemo istaći da su one ipak nekog dobra i donele, i predstavićemo mladog ‘energičnog’ kandidata koji će promeniti sve - opisuje Milica Popović.
Za nju, Macron predstavlja vrhunac neoliberalnog cinizma, ‘ni desno ni levo, kako sam sebe definiše – najbolje i od levice i od desnice, dakle nešto poput predsedničkog kandidata Saše Jankovića u Srbiji, idealnog predstavnika liberalnih privilegovanih elita, finansijski obezbeđenih i najglasnijih čuvara statusa quo’.
Macronov program je, paradoksalno (jer on svoju političku kampanju velikim dijelom zasniva na kritici vlade čiji je dio bio), program kontinuiteta s politikom Hollandeove vlade.
- On bi beskrupulozno sprovodio socijal-liberalnu politiku blerističkog tipa, koja bi dovela do postepenog ukidanja socijalnih prava. Sve ono dakle što Hollande nije do kraja mogao da sprovede zbog opstrukcije levog krila Socijalističke partije.
Macron predstavlja vrhunac neoliberalnog cinizma, ‘ni desno ni levo, kako sam sebe definiše’.
- Ukoliko novi predsednik Francuske bude Macron ili Fillon, sva je prilika da će oni biti predsednici kontinuiteta, odnosno nastavljači politika tzv. strukturalnih reformi koje se u Francuskoj provode od 1983.
- fosna2014
#463 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
Po općinama

- Krokodajl
#464 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
Glasač Front Gaucha, nema šanse da će glasati za Marine le Pen, to vam je kao kada bi u Hrvatskoj recimo neko ko podržava radikalnu anti evropsku ljevicu glasao za kandiata HČSP-a, mogu oni mrziti Evropu i globalizam koliko hoće, ali više mrze jedni drugog.
Naravno, ima dio anarho ljevice koji će vjerovatno glasati za Le Pen zbog razloga jer ne žele bankara za predsjednika, ali to je mali procenat glasova da bi napravio prevagu.
Zanimljivo je pogledati ovu strukturu glasača.
Fillon odnio pobjedu ubjedljivo kod penzionera, 18 - 24 godine Melenchon 30%
Visoko obrazovani ubledjivo Macron, kako ide ka manje obrazovanim to je sve više na Melenchon i Le Pen.
Ako pogledamo religijsku strukturu, katolici koji redovno prakticiraju vjeru uvjerljivo za Fillona 51%, Macron 20%, Le Pen 11%
Ateisti Melenchon i Le Pen.
sela i gradovi skoro podjednako, s tim što u gradu Macron ima prednost.
Naravno, ima dio anarho ljevice koji će vjerovatno glasati za Le Pen zbog razloga jer ne žele bankara za predsjednika, ali to je mali procenat glasova da bi napravio prevagu.
Zanimljivo je pogledati ovu strukturu glasača.
Fillon odnio pobjedu ubjedljivo kod penzionera, 18 - 24 godine Melenchon 30%
Visoko obrazovani ubledjivo Macron, kako ide ka manje obrazovanim to je sve više na Melenchon i Le Pen.
Ako pogledamo religijsku strukturu, katolici koji redovno prakticiraju vjeru uvjerljivo za Fillona 51%, Macron 20%, Le Pen 11%
Ateisti Melenchon i Le Pen.
sela i gradovi skoro podjednako, s tim što u gradu Macron ima prednost.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#465 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
i na mikro planu, FGR vs došlje...jeza u ledja wrote:Eh, to vidim svugdje u svijetu. Ovo u Evropi i Zapadu trenutno je samo dio tog vjecitog sukoba izmedju onih koji misle da su zasluzili i onih koji sami nesto postizu, onih koji vode progres. To je uostalom isto drustvo koje iz nekog morbidnog razloga i dalje slavi monarhe i bolesnu ideju nasljednog prava na vast. Ovo sad je samo akutno upaljeno zariste u svijetu, ali ja ovakve stvari vidim cijeli zivot, i kad se malo zadubite u bilo koju historiju bilo kog dijela planete vidite iste interne sukobe. I cim nesto ne valja odmah se ljudi okrecu tim "tradicionalnim vrijednostima", a upiru prstic protiv anamo onih. Tako je bilo i kod nas. Protiv toga se uvijek treba boriti.
stalno potenciranje mjesta rođenja kao preduslov za određena prava.
- SaraFina
#466 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
Macron ko' Ljubiša Preletačević Beli
upao i napravio dar - mar.
- Krokodajl
#467 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
I da još jedno.
Većina onih koji su glasali za Bajrua i Hollanda na prošlim sada su glasali za Macrona, samo 15% glasača Hollanda je glasalo za Hamona koji je kandidat iste stranke, 47% je glasalo za Macrona a 20% za Melenchona za Le Pen 6%.
Oni koji su glasali za Bajrua (koji je uslovno rečeno iste političke orijentacije kao Macron) sada su glasali za Macrona i to 43% za Fillona 22%.
59% glasača Sarkozija je sada glasalo za Fillona, 17% za Macrona a 14% za Le Pen.
Melenchon i Le Pen su jedini od ozbiljnijih bili i prošli put kandidati, 80% onih koji je prije 5 godina glasalo za Melenchona opet je glasalo za njega, dok ih je 10% sada zaokružilo Macrona, slična je situacija i kod Le Pen 85% je opet glasalo za nju, 6% za Fillona i tako dalje.
Po političkim strankama, sve lijeve stranke su glasale za Melenchona, ekstremna ljevica 62% za Melenchona, Lijevi Front 84%, zeleni 38%...
Zanimljivo je vidjeti glasače Socijalističke Partije koji su većinom podržali Macrona a ne kandidata svoje stranke, 42% Macron, 27% Hamon 22% Melenchon.
Većina onih koji su glasali za Bajrua i Hollanda na prošlim sada su glasali za Macrona, samo 15% glasača Hollanda je glasalo za Hamona koji je kandidat iste stranke, 47% je glasalo za Macrona a 20% za Melenchona za Le Pen 6%.
Oni koji su glasali za Bajrua (koji je uslovno rečeno iste političke orijentacije kao Macron) sada su glasali za Macrona i to 43% za Fillona 22%.
59% glasača Sarkozija je sada glasalo za Fillona, 17% za Macrona a 14% za Le Pen.
Melenchon i Le Pen su jedini od ozbiljnijih bili i prošli put kandidati, 80% onih koji je prije 5 godina glasalo za Melenchona opet je glasalo za njega, dok ih je 10% sada zaokružilo Macrona, slična je situacija i kod Le Pen 85% je opet glasalo za nju, 6% za Fillona i tako dalje.
Po političkim strankama, sve lijeve stranke su glasale za Melenchona, ekstremna ljevica 62% za Melenchona, Lijevi Front 84%, zeleni 38%...
Zanimljivo je vidjeti glasače Socijalističke Partije koji su većinom podržali Macrona a ne kandidata svoje stranke, 42% Macron, 27% Hamon 22% Melenchon.
- fosna2014
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- Maraschino
#470 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
Insomnia neka vrati Sorosu akontaciju. 
- pirmin
#471 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
@labud: Dobra

- pirmin
#472 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
To bi bilo to sa desnicom.
30-35 % manje-vise i hajd zdravo.
Kad u ovako kriznim vremenima nisu mogli izvuci vise, nece nikad.
Junajt junajt Jurop

30-35 % manje-vise i hajd zdravo.
Kad u ovako kriznim vremenima nisu mogli izvuci vise, nece nikad.
Junajt junajt Jurop
- insomnia78
#473 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
E cuj slaba ekonomija
De javite to mom sefu posto se satrasmo
De javite to mom sefu posto se satrasmo
- JedanOdBraceMorica
#474 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
Poprilicno sam siguran da je u tlecem osnovne zabranjeno koristenje mobitela na casu, pazi da ne upadnes u nevolje simpaticni djecace/djevojciceSara03 wrote:JedanOdBraceMorica wrote:Kakva bolan kultura?It_is_a_Leclerc wrote:Šteta, dakako, što stanovnike Alžira, Tunisa, Konga, Senegala, Obale Bjelokosti, Čada, Centralnoafričke Republike niko nije pitao žele li oni da se sačuva njihova zemlja i kulturaPlemenske zajednice? Poligamija? Obrezivanje zenske djece? Kanibalizam? Mnogi ljudi iz tih zemalja ni dan danas ne zive po principima civilizacije 21.stoljeca, kamoli da su tako zivjeli prije 100 i 200 godina
A zemlja im je sacuvana, koliko vidim stoji na istom mjestu gdje je i do sad stajala, nisu je Francuzi natovarili na ledja i odnijeli![]()
![]()
Samobanuj se.
- Sara03
#475 Re: Predsjednicki izbori u Francuskoj 2017
JedanOdBraceMorica wrote: Poprilicno sam siguran da je u tlecem osnovne tlecem osnovne zabranjeno koristenje mobitela na casu, pazi da ne upadnes u nevolje simpaticni djecace/djevojcice
Bolje da si nas poštedio bježanja sa čašova, jer smo sad prinuđeni čitati ovakve proljeve mozgova...