Preds!ednik Preds!ednistva iz najtezeg perioda !

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Skljoco

#1 Preds!ednik Preds!ednistva iz najtezeg perioda !

Post by Skljoco »

" Da, bio sam Srbin dok još nisam znao tačno ko sam i šta sam. Bio sam se poveo za starijom braćom, koji su bili opredeljeni kao Srbi, između dva rata. Ali kad sam malo razmislio, vidio sam da nisam ni Srbin, ni Hrvat, nego Musliman. "
(Alija Izetbegović, Srbin)
----------------------------
- Da napomenem , U periodu dok je u BiH uvazavan "neopredjeljeni" identitet za Bosanskohercegovce koji nisu bili u clanstvu KPJ vazilo je pravilo za sve drzavljane BiH koji su imali politicke ambicije i za njih su postojale dvije opcije koje su ostavljele mogucnost opredjeljenja izmedju pripadnosti naciji i narodu R.Srbije ili naciji i narodu R.Hrvatske .
Gore pomenuti je izabrao trecu soluciju koja nije bila obavezna ako se podrazumjeva da doticni nije bio clan KPJ .
Jedino je ta solucija bila na cistoj "dobrovoljnoj" bazi ...
Skljoco

Post by Skljoco »

Hvala na citanju . :lol:
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

...moj dajdza se u vojsci izjasnio kao crnogorac, jer nije bilo ni bosanske, ni muslimanske opcije...a ti si garant u pedesetim i sezdesetim godinama zaokruzivao "bosanskohercegovac", pa sad mozes da kakis na daljinu...
Skljoco

Post by Skljoco »

Kurt_Kombajn wrote:...moj dajdza se u vojsci izjasnio kao crnogorac, jer nije bilo ni bosanske, ni muslimanske opcije...a ti si garant u pedesetim i sezdesetim godinama zaokruzivao "bosanskohercegovac", pa sad mozes da kakis na daljinu...
Za sve obicne smrtnike koji nisu imali politickih ambicija tj. koji nisu "kucali" na vrata KPJ ili vec nisu bili clanovi KPJ postojala je opcija "Neopredjeljen" .
Za tu opciju su se u najvecem procentu i izjasnjavali pripadnici bosanskohercegovackog naroda islamske religije .
Sad pocinjem da sumnjam da je rahmetli najveci kod Bosnjaka bio clan KPJ ili je kucao na vrata te Partije .
To su neoborive istorijske cinjenice i ja sam to samo konstatovao .
Post Reply