Predrasude

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ahmmed

#1 Predrasude

Post by Ahmmed »

Danas sam imao zanimljiv razgovor:

Mlađa ženska osoba, iz Srbije, Beograđanka, obrazovana, a čini mi se i prilično dobronamjerna,postavila mi je neka nemoguća pitanja:

1. Da li je muslimanima zabranjeno koristiti toalet papir?!

2. Da li je tačno, a to su joj pričale srpske izbjeglice iz BiH, da muslimanke imaju "specifičan miris", jer u kuhanju koriste ovčiji loj, te nose dimije ( obrazloženje za dimije je "slaba ventilacija" ?!!!)

3. Da li je tačno da je među muslimanima,najviše osoba sa mentalnim smetnjama i oboljenjima, jer muslimani jedu velike količine pite?!!( kao, ne unose ostale potrebne namirnice u organizam)

Najprije sam htio podivljati, a onda sam, smireno i staloženo, počeo objašnjavati i uhvatio se u momentu kako objašnjavam od kakvih se materijala prave dimije, te zbog čega ne mogu biti smetnja nekakvoj "ventilaciji"?!!!

Naravno, nisam mogao da se ne zapitam, kakve su i kolike predrasude onih manje obrazovanih od ove djevojke, kakve su i kolike predrasude u mojoj sopstvenoj sredini,pokušao se sjetiti nekih primjera....Ti primjeri, ipak, nisu ni blizu mogli parirati gore navedenim....Osim stereotipa da su muslimani najčistiji ljudi na svijetu :D
danas

Post by danas »

haj sve budalastien na stranu, al' -- mentalna oboljenja od pite :? :? :? :? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

danas wrote:haj sve budalastien na stranu, al' -- mentalna oboljenja od pite :? :? :? :? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pa, kao i njoj je to bilo teško povjerovati, ali ipak je našla za shodno da priupita 8-)
zmogi

Post by zmogi »

Ja sam dozivljavao iste situacije i to od stranaca koji su jako obrazovani i nisu uopste ni rasisti ni nacisti.
Ponekad pomislim da su pojedinci debili, ali 90% ljudi ima takve pedrasude prema Muslimanima, i prema Bosni uopste. Veliki broj omladine vani misli da smo mi arapi...i ne ne vjeruju da Musliman moze biti svijetle kose , kad kazes da ne jedes svinjetinu gledaju te isto k'o cudo nekakvo.
Cak sam bio u drustvu nekih srba koji su kad je prosla neka zena rekli:¨ vidi ove Safetove zene kako je fina i uredna , ko bi rek'o da je Muslimanka¨. Onda su se vadili lafo ovo ono kad su se sjetili da sam ja tu.
cyprus

Post by cyprus »

Ko o čemu, Ahmo o muslimanima. :D :D
lija86

#6 Re: Predrasude

Post by lija86 »

Ahmmed wrote:Danas sam imao zanimljiv razgovor:

Mlađa ženska osoba, iz Srbije, Beograđanka, obrazovana, a čini mi se i prilično dobronamjerna,postavila mi je neka nemoguća pitanja:

2. Da li je tačno, a to su joj pričale srpske izbjeglice iz BiH, da muslimanke imaju "specifičan miris", jer u kuhanju koriste ovčiji loj, te nose dimije ( obrazloženje za dimije je "slaba ventilacija" ?!!!)

3. Da li je tačno da je među muslimanima,najviše osoba sa mentalnim smetnjama i oboljenjima, jer muslimani jedu velike količine pite?!!( kao, ne unose ostale potrebne namirnice u organizam)

Najprije sam htio podivljati, a onda sam, smireno i staloženo, počeo objašnjavati i uhvatio se u momentu kako objašnjavam od kakvih se materijala prave dimije, te zbog čega ne mogu biti smetnja nekakvoj "ventilaciji"?!!!

Naravno, nisam mogao da se ne zapitam, kakve su i kolike predrasude onih manje obrazovanih od ove djevojke, kakve su i kolike predrasude u mojoj sopstvenoj sredini,pokušao se sjetiti nekih primjera....Ti primjeri, ipak, nisu ni blizu mogli parirati gore navedenim....Osim stereotipa da su muslimani najčistiji ljudi na svijetu :D

Odgocori:
1. muslimanima nije zabranjeno koristiti toalet papir
2. muslimanke, kao i sve druge žene na svijetu smrde samo ako se redovno ne kupaju i ako ne vode računa o higijeni
3. istina da muslimani jedu dosta pite ali zato jedu i sarme, punjene paprike, ćevape, hurmašice, tulumbe, tufahije, bosanski lonac tako da se u organizmu nađe balans pa nema mentalnih oboljenja.
zmogi

#7 Re: Predrasude

Post by zmogi »

lija86 wrote:

Odgocori:
1. muslimanima nije zabranjeno koristiti toalet papir
2. muslimanke, kao i sve druge žene na svijetu smrde samo ako se redovno ne kupaju i ako ne vode računa o higijeni
3. istina da muslimani jedu dosta pite ali zato jedu i sarme, punjene paprike, ćevape, hurmašice, tulumbe, tufahije, bosanski lonac tako da se u organizmu nađe balans pa nema mentalnih oboljenja.
hajostani smiren i tako pricaj kad ti glupan/aca povuce zivku :x
Amre mi stosem bi je opalio...
xon_sa

Post by xon_sa »

Hajd sve, al ovo sa pitama i mentalnim zdravljem je urnebesno :lol: :lol: :lol:
Bice da ona ima mentalne smetnje zbog nedostatka pite :D
Downunda

Post by Downunda »

Ja mislm da je ta djevojka kod nas došla po nešto drugo :? , (pa nije znala kako da krene) ali to je već tema za drugi kanal :-D !

p.s. treb'o si joj uzeti broj telefona pa bi joj mi drage volje objasnili sve što je zanima!
SsTtEeLlAa

Post by SsTtEeLlAa »

Katastrofa.......Trebao si je poslati u pm za sva vremena....

A ti je jos nazivas i dobronajmernom :roll:
bosan

Post by bosan »

Ahmo ,a zasto si htio podivljat pa nisi :D :D :D

Da nisi sta miriso ? :D :D :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

bosan wrote:Ahmo ,a zasto si htio podivljat pa nisi :D :D :D

:-) :-) 8-)
bosan

Post by bosan »

Ahmmed wrote:

:-) :-) 8-)
Trebao si doticnu pitat imal se u Beogradu sta drugo jesti sem govana :-)
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

Ma podivljao bi on, al posto jede puno pite, fali mu nesto za to ... :D
arze

Post by arze »

trebo' si je ti prEupitat kolko puta je oprala guzu.... :lol:
il kolko je to puta toalet papir uradio :-D
Prozor

Post by Prozor »

samo za tebe beogradjanko mala za tvoju ljubav zanosnu vracam se majci u Bosnu...
danas

Post by danas »

Image
Tesssa

Post by Tesssa »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

E vidis jedna je beogradjanka izjavila da joj se dopada kod muslimana to sto se peru, ja kazem jer reko za razliku od vas ugursuza, kaze ona jeste... :-)
IMME

Post by IMME »

cyprus wrote:Ko o čemu, Ahmo o muslimanima. :D :D
Mora, kad ga salijecu :lol:

Da si je pit'o mastil' se ona cvarcima, 'nako, komotno si joj, bez da cekas na odgovor, mog'o reci:"Smrdis ti, bona - i vozdra" :D :lol:
Saian

#21 Re: Predrasude

Post by Saian »

sve pet, al ovo boldirano revidirati :)
klixober

Post by klixober »

Koliko sam se ja mucio sa na fakultetu,tek sad kontam da je do pite :D
MUNAFIK

#23 Re: Predrasude

Post by MUNAFIK »

Saian wrote:

sve pet, al ovo boldirano revidirati :)
I milosevic i Karadzic i Mladic i Plavsic i ostala zlocinacka bagra su obrazovani, tako da to puno ne znaci, bar ne kod srba :D :D :D
Saian

Post by Saian »

dobro mozda ja obrazovanje previshe humanistichki shvacam :oops: :) :D , aj si d point dou
Prozor

Post by Prozor »

Ma, znao sam i ja sjedit u skroz srpskom drustvu, pa bi neko izvalio "dobar je Mujo iak´ je musliman", pa se onda sjeti da sam prisutan pa se malo zakaslja i pravi glup...
Locked