Mlađa ženska osoba, iz Srbije, Beograđanka, obrazovana, a čini mi se i prilično dobronamjerna,postavila mi je neka nemoguća pitanja:
1. Da li je muslimanima zabranjeno koristiti toalet papir?!
2. Da li je tačno, a to su joj pričale srpske izbjeglice iz BiH, da muslimanke imaju "specifičan miris", jer u kuhanju koriste ovčiji loj, te nose dimije ( obrazloženje za dimije je "slaba ventilacija" ?!!!)
3. Da li je tačno da je među muslimanima,najviše osoba sa mentalnim smetnjama i oboljenjima, jer muslimani jedu velike količine pite?!!( kao, ne unose ostale potrebne namirnice u organizam)
Najprije sam htio podivljati, a onda sam, smireno i staloženo, počeo objašnjavati i uhvatio se u momentu kako objašnjavam od kakvih se materijala prave dimije, te zbog čega ne mogu biti smetnja nekakvoj "ventilaciji"?!!!
Naravno, nisam mogao da se ne zapitam, kakve su i kolike predrasude onih manje obrazovanih od ove djevojke, kakve su i kolike predrasude u mojoj sopstvenoj sredini,pokušao se sjetiti nekih primjera....Ti primjeri, ipak, nisu ni blizu mogli parirati gore navedenim....Osim stereotipa da su muslimani najčistiji ljudi na svijetu