Predrasude

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

broj dva

#26 Re: Predrasude

Post by broj dva »

Predrasude su neizbježan dio naśe mentalne arhitekture, neka vrsta kognivne prečice gdje viśe pojmova stavljamo u skup. Neko każe "bibliotekarka" i ja pomislim na ženu u džemperu sa naoćalama i kosom u repu.
Neko kaže 'crnac' i neko pomisli ljen, agresivan i golemog kurca.
Problem nastaje kada imamo predrasude sa negativnim konotacijama.i kada ih nekritički prihvatamo.
hAZNADAR

#27 Re: Predrasude

Post by hAZNADAR »

Eno ga, predrasuda Bozji dar,.... :-) humljanina za predsjednika
Humljanin

#28 Re: Predrasude

Post by Humljanin »

hAZNADAR wrote:Eno ga, predrasuda Bozji dar,.... :-) humljanina za predsjednika
E ovo je prava predrasuda dragi haznadare :lol:
Ne čitaš sa razumijevanjem što sam napisao nego imaš već otprije neku svoju sliku u glavi u koju popunjavaš riječi izvađene iz konteksta. :wink:
hAZNADAR

#29 Re: Predrasude

Post by hAZNADAR »

Humljanin wrote:
Ne čitaš sa razumijevanjem što sam napisao nego imaš već otprije neku svoju sliku u glavi u koju popunjavaš riječi izvađene iz konteksta. :wink:
OK, evo cijeli kontekst:
Humljanin wrote:Mislim da "predrasuda" kao alat koji je priroda/Stvoritelj ugradio u čovjeka nije loš sam po sebi, kao uostalom i svaki drugi prirodni nagon. Ali je loše ako dopustimo da vlada čovjekom umjesto da covjek vlada njime.
Predrasuda nije instinkt niti ikakav urodjeni alat. Predrasude covjek stice za zivota i u vecini slucajeva je licni slobodan i svojevoljan izbor. Mnogi i kada namjerno ili nenamjerno procitaju cinjenice koje pobijaju predrasude - ipak izaberu da i dalje imaju iste predrasude. More bit da si dio necega sto ne odstupa od svog mainstraima, more bit da imas demone, more bit da sebe opravdavas za nesto drugo,.... ali to nije ni priroda a jos manje bozje davanje. Svi imaju izbor.
triconja

#30 Re: Predrasude

Post by triconja »

Imam predrasude i prema sihicki oboljelim, to sam zaboravio. Naravno sastoje se od tog da pokusavam da izbjegnem svaki kontakt a kad vec moram da komuniciram onda pazljivo biram rijeci. Mislim da su veoma opasni a nije moje da ih propitivam piju li tablete i slicno :lol:
insomnia78

#31 Re: Predrasude

Post by insomnia78 »

I sta je tu predrasuda
Humljanin

#32 Re: Predrasude

Post by Humljanin »

hAZNADAR wrote:
Humljanin wrote:
OK, evo cijeli kontekst:
Humljanin wrote:Mislim da "predrasuda" kao alat koji je priroda/Stvoritelj ugradio u čovjeka nije loš sam po sebi, kao uostalom i svaki drugi prirodni nagon. Ali je loše ako dopustimo da vlada čovjekom umjesto da covjek vlada njime.
Predrasuda nije instinkt niti ikakav urodjeni alat. Predrasude covjek stice za zivota i u vecini slucajeva je licni slobodan i svojevoljan izbor. Mnogi i kada namjerno ili nenamjerno procitaju cinjenice koje pobijaju predrasude - ipak izaberu da i dalje imaju iste predrasude. More bit da si dio necega sto ne odstupa od svog mainstraima, more bit da imas demone, more bit da sebe opravdavas za nesto drugo,.... ali to nije ni priroda a jos manje bozje davanje. Svi imaju izbor.

Pažljivije čitaj što pišem. Jasno sam napisao da je predrasuda psihološki (mentalni) mehanizam stečen evolucijom koji služi homo sapiensu da iz vrlo malo informacija stvori neku šturu sliku pojave i okoline. Nadalje, naglasio sam da je vrlo često takvo zaključivanje sa manjkom znanja i ulaznih informacija pogrešno i nadasve štetno ako se zadrže takvi obrasci ponašanja.
Ono što sam hajmo reći "pozitivno rekao" o psihološkom mehanizmu predrasude jest da i on u evoluciji ima svoju ulogu, najvjerojatnije da homo sapiensu pomogne na brzinu donijeti sud o novoj okolini u kojoj se našao a zna vrlo malo ili nimalo.
Nigdje ja nisam hvalio predrasude kao Božiji dar.

Upitaj nekog psihologa za npr "depresiju", "anksioznost" , "napad panike" pa će ti slično reći kao i za ovo. To su biološki psihološki alati koje je priroda utkalanu ljudsko tijelo, a koji mogu covjeku pomoći u iznimnim situacijama. U svim ostalim su štetni.
To je sve neka vrsta prirodnih nagona (samo što su ovo psihološki a ne tjelesni nagoni). I oni svi imaju svoju funkciju. Ali su štetni ako zavladaju čovjekovim životom i ne nauče se kontrolirati.
Nadam se da ti je sad malo jasnije šta sam htio reći :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#33 Re: Predrasude

Post by _BataZiv_0809 »

Predrasude o FGR, urbanoj raji lijeve provinijecije, jugo standardima
vješalica

#34 Re: Predrasude

Post by vješalica »

insomnia78 wrote:Hm, vecina predrasuda zapravo to i nisu
Recimo realno ako sa jednom sortom/mentalitetom ljudi imaš posla u životu pa i privatno inda vidiš upravo te neke razlike koje su formirane zbog mentaliteta i ljudi funkcioišu potpuno pogrešno ali im to dokazat ne možeš
Objašnjavaju to sad kao ptedrasudama, jer neće da to objasne nepopravljivim pogrešnim mentalitetom
triconja

#35 Re: Predrasude

Post by triconja »

insomnia78 wrote:I sta je tu predrasuda
Cuj sta je, kazu doktori treba prihvatit psihicki oboljele i ne treba ih stigmatizirat :lol: :lol: :lol:

Edit: sad sam cito malo o tome i kaze to moze mentalno oboljele sprijecit da traze pomoc jer onda se sazna ko je i sta je i eto belaja. Taj problem je bas komplikovan za adekvatno rjesavanje jer nas stalno bombarduju prikazima psihicki oboljelih kao nekih koji ubijaju, muce i slicno i sad ti trebas pokazat covjecnost prema nekom ko je obolio a samo ti je na umu da je to tempirana bomba.
Last edited by triconja on 21/01/2019 21:20, edited 1 time in total.
tuzlak1212

#36 Re: Predrasude

Post by tuzlak1212 »

Predrasude su posljedica korpusiranja ličnosti. Bez obzira koji i kakav korpus je u pitanju, oni drugi su uglavnom uvijek loši i pogrešni :skoljka:
vješalica

#37 Re: Predrasude

Post by vješalica »

triconja wrote:
Cuj sta je, kazu doktori treba prihvatit psihicki oboljele i ne treba ih stigmatizirat :lol: :lol: :lol:

Edit: sad sam cito malo o tome i kaze to moze mentalno oboljele sprijecit da traze pomoc jer onda se sazna ko je i sta je i eto belaja. Taj problem je bas komplikovan za adekvatno rjesavanje jer nas stalno bombarduju prikazima psihicki oboljelih kao nekih koji ubijaju, muce i slicno i sad ti trebas pokazat covjecnost prema nekom ko je obolio a samo ti je na umu da je to tempirana bomba.
Predrasude su pogrešne napravile to da se bolesni ljudi stide otići potražiti pomoć
Dakle i to je vrsta bolesti kad nekoga stigmatiziraš jer si utucan
Bodkin

#38 Re: Predrasude

Post by Bodkin »

Humljanin wrote:
MarlboroGold wrote: Zanimljiv osvrt, ali mislim da griješiš. Jeste obilježje, ako ne neinteligentnih, onda neodgovornih ljudi. Predrasuda je učestalija kad postoji odsustvo percepcije.
Ne sporim to da nekad može biti korisna, ali najčešće nije iz naprijed navedenog razloga.
Neodgovorno, da! Pa tako sam slicno i napisao, da je ostajanje ukopanim u predrasude obilježje "intelektualno lijene osobe ili potpunog idiota"...
Ali sa druge strane vidim da taj psihološki mehanizam predrasude, ako ga tako mogu nazvati, je vrlo koristan kognitivni alat koji nam je evolucija podarila. Omogućava sa vrlo malo ulaznih podataka složiti kakvu-takvu sliku pojava i okoline koja nas okružuje, tako da možemo brzo donijeti odluku koja bi nas trebala "spasiti".
E sad, kratkoročno je taj biološki/psihološki alat vrlo koristan, ali dugoročno vrlo štetan.
Npr, koristan bi bio kada bi naletio na neko pleme u nekoj prašumi pa im vjerojatno ne bi pohitio u susret raširenih ruku nego bi dobro razmislio koji će ti sljedeći korak biti. A loš bi bio kada bi se upoznao i nekako sprijateljio sa tim domorodcima i svejedno zadržao neke pretpostavke koje si držao dok ih nisi upoznao.
Da ne duljim jer stvarno sad mlatim praznu slamu.
Mislim da "predrasuda" kao alat koji je priroda/Stvoritelj ugradio u čovjeka nije loš sam po sebi, kao uostalom i svaki drugi prirodni nagon. Ali je loše ako dopustimo da vlada čovjekom umjesto da covjek vlada njime.
Isto tako mislim da su predrasude obrnuto proporcionalne životnom iskustvu, znanju i općenito čovjekovim stavom i voljom za učenjem novih stvari.
To bi bilo neko moje promišljanje na temu "predrasude".
Ne znam šta bih više nadodao a da se ne ponavljam. :lol:
Mislim da si spojio predrasude i nagon za prezivljavanjem u jedno. To ti je ono, evolucijski je da bjezis kad neko trci prema tebi sa nozem i vristi na tebe. Nije to predrasuda da su ljudi koji trce sa nozem losi.

Predrasuda bi bila da na osnovu poluinformacija, uatajenog misljenja ili na osnovu toga sto si upoznao par njih smatras to pleme zaostalim dok u stvarnosti nije tako.

I da dodam, predrasude su tu kad ne zelis da udjes dublje.
Bodkin

#39 Re: Predrasude

Post by Bodkin »

Humljanin wrote:
Ko haznadar?? Ma ne bi on nikad :D
Humljanin

#40 Re: Predrasude

Post by Humljanin »

Bodkin wrote: Mislim da si spojio predrasude i nagon za prezivljavanjem u jedno. To ti je ono, evolucijski je da bjezis kad neko trci prema tebi sa nozem i vristi na tebe. Nije to predrasuda da su ljudi koji trce sa nozem losi.

Predrasuda bi bila da na osnovu poluinformacija, uatajenog misljenja ili na osnovu toga sto si upoznao par njih smatras to pleme zaostalim dok u stvarnosti nije tako.

Ma ne. Mozda je najbolje da prekinemo raspravu jer nismo evolucijski psiholozi pa šepamo u pojmovima iako ka vrlo dobro znam na što mislim. Moguće da se krivo izražavam i loše primjere dajem.
triconja

#41 Re: Predrasude

Post by triconja »

vješalica wrote:
triconja wrote:

Predrasude su pogrešne napravile to da se bolesni ljudi stide otići potražiti pomoć
To nije zavedeno ko bolest. :mrgreen:

Hajd budi realna i reci ko to misli tim stvarima i trudi se prihvatiti ljude koji su bolesni ako nema komsiju ili clana porodice sa tim problemom? Slika o mentalnim bolestima je jasna ko dan, to su ubice, silovatelji, pedofili i sve najgore sta ti moze naumpast i to su mediji provlacili otkako postoje. To ti je to i logicno da ce moja reakcija biti da izbjegavam takve ljude ako saznam da je neko bolestan, nisam budala da testiram tu vec iskristalisanu sliku u glavi.
hAZNADAR

#42 Re: Predrasude

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
Humljanin wrote:
Kada se covjek fokusira samo na Ko nesto pise a ne Sta pise - onda i ne primijeti da je u principu odgovorio skoro na isti nacin kolegi humljaninu koji mijesa instinkte sa predrasudama. Ironicno u ovoj temi je nesto u tebi ocigledno jace bodkin. :lol:
Bodkin

#43 Re: Predrasude

Post by Bodkin »

Humljanin wrote:
Bodkin wrote: Mislim da si spojio predrasude i nagon za prezivljavanjem u jedno. To ti je ono, evolucijski je da bjezis kad neko trci prema tebi sa nozem i vristi na tebe. Nije to predrasuda da su ljudi koji trce sa nozem losi.

Ma ne. Mozda je najbolje da prekinemo raspravu jer nismo evolucijski psiholozi pa šepamo u pojmovima iako ka vrlo dobro znam na što mislim. Moguće da se krivo izražavam i loše primjere dajem.
Ok :thumbup:
Bodkin

#44 Re: Predrasude

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:
Humljanin wrote:
Kada se covjek fokusira samo na Ko nesto pise a ne Sta pise - onda i ne primijeti da je u principu odgovorio skoro na isti nacin kolegi humljaninu koji mijesa instinkte sa predrasudama. Ironicno u ovoj temi je nesto u tebi ocigledno jace bodkin. :lol:
U ovom slucaju iskustvo govori :D
triconja

#45 Re: Predrasude

Post by triconja »

vješalica wrote:Predrasude su pogrešne napravile to da se bolesni ljudi stide otići potražiti pomoć
I jos nesto sam zaboravio, ti nekom imas nesto govoriti a sama si stereotip tog istog :lol:
hAZNADAR

#46 Re: Predrasude

Post by hAZNADAR »

Humljanin wrote:
hAZNADAR wrote:

OK, evo cijeli kontekst:

Pažljivije čitaj što pišem. Jasno sam napisao da je predrasuda psihološki (mentalni) mehanizam stečen evolucijom koji služi homo sapiensu da iz vrlo malo informacija stvori neku šturu sliku pojave i okoline. Nadalje, naglasio sam da je vrlo često takvo zaključivanje sa manjkom znanja i ulaznih informacija pogrešno i nadasve štetno ako se zadrže takvi obrasci ponašanja.
Ono što sam hajmo reći "pozitivno rekao" o psihološkom mehanizmu predrasude jest da i on u evoluciji ima svoju ulogu, najvjerojatnije da homo sapiensu pomogne na brzinu donijeti sud o novoj okolini u kojoj se našao a zna vrlo malo ili nimalo.
Nigdje ja nisam hvalio predrasude kao Božiji dar.

Upitaj nekog psihologa za npr "depresiju", "anksioznost" , "napad panike" pa će ti slično reći kao i za ovo. To su biološki psihološki alati koje je priroda utkalanu ljudsko tijelo, a koji mogu covjeku pomoći u iznimnim situacijama. U svim ostalim su štetni.
To je sve neka vrsta prirodnih nagona (samo što su ovo psihološki a ne tjelesni nagoni). I oni svi imaju svoju funkciju. Ali su štetni ako zavladaju čovjekovim životom i ne nauče se kontrolirati.
Nadam se da ti je sad malo jasnije šta sam htio reći :thumbup:

Bez obzira nazvao predrasude evolucijskim mehanizmom, darom Stvoritelja, darom prirode, bioloskim alatom,... debelo grijesis jer postoje stvari koje ne mozes provuci kroz taj spektar.

Poput da postoje ljudi koji jednostavno nemaju predrasuda a nisu mutanti. Ili cinjenice kada ljudi znaju istinu, ispravnu informaciju a i dalje svjesno to odbace i zadrze svoju predrasudu sto je tipicno za nase podneblje.
triconja

#47 Re: Predrasude

Post by triconja »

hAZNADAR wrote:Poput da postoje ljudi koji jednostavno nemaju predrasuda a nisu mutanti. Ili cinjenice kada ljudi znaju istinu, ispravnu informaciju a i dalje svjesno to odbace i zadrze svoju predrasudu sto je tipicno za nase podneblje.
:thumbup:
triconja

#48 Re: Predrasude

Post by triconja »

Sto niko ne navede predrasude koje ima i jel ih zadrzo cak i edukacije na tu temu?
hAZNADAR

#49 Re: Predrasude

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:

U ovom slucaju iskustvo govori :D
Iskustva su razlicita i kroz to covjek uci sto kod tebe nije slucaj lipi moj. U tvom slucaju je samo emocija koja vlada tobom pa ti je od pojedinih svaka zlatna a od nekih nijedna. Usput - dobro si odgovorio humljaninu, bas fino sroceno.
vješalica

#50 Re: Predrasude

Post by vješalica »

triconja wrote:
vješalica wrote:Predrasude su pogrešne napravile to da se bolesni ljudi stide otići potražiti pomoć
I jos nesto sam zaboravio, ti nekom imas nesto govoriti a sama si stereotip tog istog :lol:
Jedino ti držiš govore ovdje pa onda kreneš u lično razračunavanje
Msm koga briga uostalom?
Post Reply