Predrasude o muzickim pravcima...

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply

Koju muziku najvise slusate?

Folk
0
No votes
Zabavna
1
6%
Tradicionalni Rock
9
56%
Punk
0
No votes
Metal
6
38%

Total votes: 16

Boom

#1 Predrasude o muzickim pravcima...

Post by Boom »

Pozdrav raja

Imam neki projekat koji moram uraditi u skoli. To i nije toliko oficijalno, ali bi mi trebala vasa pomoc i vase misljenje.
Radi se o jednoj svakodnevnoj temi koja govori o predrasudama o muzickim pravcima, ili bolje reci o ljudima koji slusaju određenu muziku...

Ako neko ima strucniji da napise konkretnu definiciju za pojedini muzicki pravac.
Recimo npr. klasicna definicija klasike, folk, rock muzike, novih pravaca...
Zahvaljujem za svaki post, slobodno pisite i sta vi mislite o folku, rocku itd.
St.Germain

Post by St.Germain »

ne znam ko ti je birao temu za projekat, ali ocigledno neko ko je prespavao posljednjih petnaestak godina istorije muzike....
Boom

Post by Boom »

...neki spavaju 15 godina, a neki neznaju citati. To sto si napisao nema nikakve veze.

Vidim da ima malo (ili nikako?) onih koji mogu strucno odgovoriti na temu, zato, nema veze ;)
Pisite o svemu sto je vezano s ovom temom, recimo sta mislite o hip hop kulturi, o tome kako ona utice na ljude, njihovo ponasanje i recimo oblacenje. Ili o punku, i njihovom stilu.
Sta mislite o turbo folkasima, Seji Kolacu ;) muzici koja svira u obliznjem kaficu, a koji je uvijek pun ko brod...
Gatekeeper

Post by Gatekeeper »

Kao prvo, zbunjen sam onom tvojom anketom. :? Nadam se da ne misliš kako postoje samo oni muzički pravci. I zašto si baš njih stavio, možda zato što ti to slušaš... (samo nagađam) :) Znaš koliko još ima mnogo različitih muzičkih pravaca koje ljudi slušaju... :roll:

A što se tiče stručnosti, ne vjerujem da će ti se iko naći toliko "stručan" i da je istovremeno objektivan. Nažalost, na našim prostorima nema takvih ljudi, koji u potpunosti mogu biti objektivni.
A i vjeruj mi neke pravce je strašno TEŠKO definisat. Kažem ti sve ovo, jer sam je već imao jedan rad o nečemu sličnom. Tako da ti preporučujem internet i British Council. Tamo imaš puno knjiga o tome i možeš svašta pronaći kad se zaroviš. :-)
dinash

Post by dinash »

St.Germain

Post by St.Germain »

Boom wrote:...neki spavaju 15 godina, a neki neznaju citati. To sto si napisao nema nikakve veze.

Vidim da ima malo (ili nikako?) onih koji mogu strucno odgovoriti na temu, zato, nema veze ;)
Pisite o svemu sto je vezano s ovom temom, recimo sta mislite o hip hop kulturi, o tome kako ona utice na ljude, njihovo ponasanje i recimo oblacenje. Ili o punku, i njihovom stilu.
Sta mislite o turbo folkasima, Seji Kolacu ;) muzici koja svira u obliznjem kaficu, a koji je uvijek pun ko brod...
izvinjavam se sto se nisam dotakao svrhe teme, moja primjedba se vise odnosila na ponudjene opcije. Posljednjih 15 godina je muzika dozivjela svoju revoluciju, pa imas s jedne strane mainstream u koji su se svi gore navedeni pravci odlicno uklopili (btw, punk kao takav postoji samo jos u podrumima preambicioznih tinejdzera) i s druge strane nove muzicke pravce koji ne poznaju dogmatske granice iz 60-tih, 70-tih i 80-tih. Kljucna rijec je FUSION koja je izrodila nove muzicke pravce i obogatila muziku u opstem smislu, pa to je bila moja kljucna primjedba.
I btw, ne mislim da postoje stereotipovi ljudi za odredjene muzicke pravce, ja ljude dijelim na muzicki obrazovane i neobrazovane.
bpsang

Post by bpsang »

Nema mog pravca
nisam glasao :(
kanzleramt

Post by kanzleramt »

bilo bi bolje da si koristio obsirnije pojmove kao npr : tradicionalni rock, punk ,metal nazvati samo "rock", i za techno, house, electro staviti :"elektronska muzika"!ili za rap ,hip-hop ,r&b nazvati samo "black music"! sigurno bi bilo vise odgovora. 8-) 8-)
car-x

Post by car-x »

sta je "tradicionalni rock" ??

rock'n'roll koji se sviro po americkim igrankama 50ih i 60ih godina?

ili mozda elvis presley?

ili, ono s danasnjeg pogleda na svijet, sva ona muzika koju su u kasnim 60im i poslijje u 70im napravili pink floyd, uriah heep, deep purple, ac dc, iron maiden, ... ?

sta je metal? koji metal? heavy metal? trash? speed?

punk? onaj kakav je sviro npr sex pistols? ko to jos svira danas? poneki istocnonjemacki band i mozda poneki rusi..

po cemu se moze definisati muzicki pravac?
po tekstovima pjesama?
ako je test usmjeren protiv vlade i politike (npr. anarchy in uk) onda je to neizbjezno punk??

ili ako se pjesma sastoji iz tri rifa i puno buke onda je to metal?

tebe je neko dobro zajebo s ovom temom..
Gatekeeper

Post by Gatekeeper »

car-x wrote:tebe je neko dobro zajebo s ovom temom..
Well said... :)
Post Reply