Predrasude iz doba YU

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#1 Predrasude iz doba YU

Post by Zviz »

Jel po vasem predrasude o republikama u bivsoj YU i njihovim gradjanima drze ili je vise baziralo na nekoj izmisljotini koja je uzela svoj mah...? Mislim na opisivanja poput Slovenci su skrti, Crnogroci su ljeni, Makedonci su zadrti... Da li su zaista jedni bili skrti, drugi zadrti, treci ljeni, jedni kao nisu bas najbistrij bili, oni tamo bahati, prepotentni itd. ? Na cemu baziraju te predrasude, iz vojnog roka u JNA ili?
kljuc_

#2 Re: Predrasude iz doba YU

Post by kljuc_ »

Zviz wrote:Jel po vasem predrasude o republikama u bivsoj YU i njihovim gradjanima drze ili je vise baziralo na nekoj izmisljotini koja je uzela svoj mah...? Mislim na opisivanja poput Slovenci su skrti, Crnogroci su ljeni, Makedonci su zadrti... Da li su zaista jedni bili skrti, drugi zadrti, treci ljeni, jedni kao nisu bas najbistrij bili, oni tamo bahati, prepotentni itd. ? Na cemu baziraju te predrasude, iz vojnog roka u JNA ili?
Predrasude se baziraju na nacionalizmu, sovinizmu...itd. Jednostavno se baziraju na mrznji. On je drukciji od mene, ima drukcije ime, druge je vjere, govori drugi jezik, on je crn ja sam bijel itd itome sl.To su teski idiotizmi. Slovenci uopce nisu skrti ali vole ciste racune i dugu ljubav. Ti meni turu pica ja tebi i cist racun. To nije skrtost. Skrtost je nesto sasvim drugo. to je bolest a ona moze spucati i Bosanca i Kineza. Crnogorci uopce nisu lijeni. Na onako skrtoj zemlji izvuci kilo krompira i paradjza ne moze lijen covjek.
KENJAC

#3 Re: Predrasude iz doba YU

Post by KENJAC »

Iz licnog iskustva govorim "sve do jedne gola predrasuda" ! Normalno je da ljudi iz toplijih krajeva preko dana manje rade. Normalno je da ljudi sa planina u zimu manje rade. Ima hiljade nekih faktora sto odlucuju o ponasanju grupe ljude, ali reci da je svaki Slovenac skrt je notorna glupost. Imam jednog druga u Celju i jednog poslovnog partnera u Mariboru. Ovaj poslovni partner mislim da u zivotu nije kafe nekom platio ako nije u pitanju poso i zarada ! Ovaj drug iz Celja mi je u ratu u Sarajevo poslao TRISTO MARAKA !!! I ja bi sad trebao da kazem da su skrti ??? Tacno je to da sa odredjenim ljudima stupas teze u prijateljstva i uopste da ostvaruju kontkte al Albanac (Kosovar) kad te zavoli mozes se njemu prije obratit nego bratu ! U ostalom , postoji vjerovanje da su Bosanci glupi, a ja meni ne djelujem ni malo glup :-D !
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#4 Re: Predrasude iz doba YU

Post by Zviz »

kljuc_ wrote:
Zviz wrote:Jel po vasem predrasude o republikama u bivsoj YU i njihovim gradjanima drze ili je vise baziralo na nekoj izmisljotini koja je uzela svoj mah...? Mislim na opisivanja poput Slovenci su skrti, Crnogroci su ljeni, Makedonci su zadrti... Da li su zaista jedni bili skrti, drugi zadrti, treci ljeni, jedni kao nisu bas najbistrij bili, oni tamo bahati, prepotentni itd. ? Na cemu baziraju te predrasude, iz vojnog roka u JNA ili?
Predrasude se baziraju na nacionalizmu, sovinizmu...itd. Jednostavno se baziraju na mrznji. On je drukciji od mene, ima drukcije ime, druge je vjere, govori drugi jezik, on je crn ja sam bijel itd itome sl.To su teski idiotizmi. Slovenci uopce nisu skrti ali vole ciste racune i dugu ljubav. Ti meni turu pica ja tebi i cist racun. To nije skrtost. Skrtost je nesto sasvim drugo. to je bolest a ona moze spucati i Bosanca i Kineza. Crnogorci uopce nisu lijeni. Na onako skrtoj zemlji izvuci kilo krompira i paradjza ne moze lijen covjek.
Meni se sa Slovencima neda natezati, nisu bas ni poletni da te plate za bilo sta, gledaju maksuz da im dzaba sve ucinis. Poznam brdo ljudi koji su nasjeli na njihove finte, fola, ... fina gesta od tebe, da ti prebacim novac za troskove i nika nista nevidis. Licno sa Alpskim ljudima to vazi i za Austrijance kad god nesto bi trazili od mene, a bilo je slucaja, kazem placaj unaprijed i mirna ljubav. Necu reci da su skrti Slovenci, ali vole malo lagati. Ali mene zanima vise zasto je tako se o njima ili durgima (drugacije) govorilo. Ako je u Jugi vazila predrasuda da su Slovenci skrti, nije bazila na praznom, znaci na necemu jeste. Pustimo to svak placa svoje. To uopste nije skrtost. Za mene biti skrt je kad, hoces da ti neko nesta ucini a nisi u volji da to isto platis. Znaci skrt si da nekome za uslugu das ono sto si duzan. Znaci hoces jare i pare. To je za mene skrtost.
kljuc_

#5 Re: Predrasude iz doba YU

Post by kljuc_ »

Jedna od najvecih predrasuda na ovom Globusu i u ovoj Glaksiji glasi da su Bosanci glupi ljudi. Najpametniji ljudi koje sam upoznao u svom ne tako kratkom zivotu su upravo bili Bosanci. Mislim na ex Yu prostor, odnosno na ono sto se danas zove ,, regija,,
Ta predrasuda je proizvod zavisti i ljubomore istih onih koji su vec jedan vijek ubijaju Bosnu i njen narod i pokusvaju Bosnu ukrasti od. prisvojiti sebi.
Upravo je bosanska pamet ( izmedju ostalog ) ( s obzirom da nikad u zadnjih sto godina Bosanci nisu imali oruzje ) dkle bas je pamet sacuvala Bosnu i njen narod od nestanka.
kljuc_

#6 Re: Predrasude iz doba YU

Post by kljuc_ »

Zviz wrote:
kljuc_ wrote:
Meni se sa Slovencima neda natezati, nisu bas ni poletni da te plate za bilo sta, gledaju maksuz da im dzaba sve ucinis. Poznam brdo ljudi koji su nasjeli na njihove finte, fola, ... fina gesta od tebe, da ti prebacim novac za troskove i nika nista nevidis. Licno sa Alpskim ljudima to vazi i za Austrijance kad god nesto bi trazili od mene, a bilo je slucaja, kazem placaj unaprijed i mirna ljubav. Necu reci da su skrti Slovenci, ali vole malo lagati. Ali mene zanima vise zasto je tako se o njima ili durgima (drugacije) govorilo. Ako je u Jugi vazila predrasuda da su Slovenci skrti, nije bazila na praznom, znaci na necemu jeste. Pustimo to svak placa svoje. To uopste nije skrtost. Za mene biti skrt je kad, hoces da ti neko nesta ucini a nisi u volji da to isto platis. Znaci skrt si da nekome za uslugu das ono sto si duzan. Znaci hoces jare i pare. To je za mene skrtost.
Ovaj tvoj post takodje odise, mozda i vrvi od predrasuda.Jer, mentalitet , tradicija, obicaji, nasljedstvo, navike, kultura jednog naroda je nesto sasvim drugo. Ovakav nacin pisanja ce tebe odvesti do Eskima koji ce ti kao gostu dati, posuditi zenu za jednu noc. To je njihov obicaj i ti im cinis cast ako mu spavas sa zenom. :D
Ti jednostavno brkas pojmove. Ne kazem da ti nisi u pravu ali brkas pojmove.
Danguba

#7 Re: Predrasude iz doba YU

Post by Danguba »

Predrasuda je da su svi zivjeli dobro. :oops:
Jedino sto nije bilo ovoliko bijede( a bilo je samo manje).
kljuc_

#8 Re: Predrasude iz doba YU

Post by kljuc_ »

Takodje jedan od glavnih( ali ne jedini, nikako jedini ) razloga zbog kojeg, kojih nastaju predrasude ( stereotipi) lezi u neznanju i nepozanavanju.
Ne poznajemo jedni druge i skloni smo predrasudama.
ST11

#9 Re: Predrasude iz doba YU

Post by ST11 »

Da smo Slovenci škrti, prvi put sam čuo od nekog Crnogorca u vojsci, dok on je bio sto posto uvjeren, da su svi Makedonci lijeni, a da su Bosanci kao glupi, to se kod nas ne čuje, barem u sredini gdje se ja krečem, ne. Više kažemo, vidi glupog Talijana koji ne umije voziti auto, glupog austrijanca koji još uvijek misli, da je kod nas u svojoj zemlji ili glupi Amerikanac koji ni ne zna, u koju zemlji se nalazi. Malo stereotipa, ništa naročito :-D .
ronnie

#10 Re: Predrasude iz doba YU

Post by ronnie »

ST11 wrote:Da smo Slovenci škrti, prvi put sam čuo od nekog Crnogorca u vojsci, dok on je bio sto posto uvjeren, da su svi Makedonci lijeni, a da su Bosanci kao glupi, to se kod nas ne čuje, barem u sredini gdje se ja krečem, ne. Više kažemo, vidi glupog Talijana koji ne umije voziti auto, glupog austrijanca koji još uvijek misli, da je kod nas u svojoj zemlji ili glupi Amerikanac koji ni ne zna, u koju zemlji se nalazi. Malo stereotipa, ništa naročito :-D .
Amerikancima je Balkan veliki problem, oni nisu znali, bar većina, niti gdje se nalazi Jugoslavija, a sada kad smo se podijelili na više državica, njima je to gotovo nerješiv problem. Da ne govorim da oni još misle da je ovdje rat itd.
mali_balon

#11 Re: Predrasude iz doba YU

Post by mali_balon »

Za janeze sve juzno od obrezja je bio bosanac :D .
Jack Be Nimble

#12 Re: Predrasude iz doba YU

Post by Jack Be Nimble »

ronnie wrote:
Amerikancima je Balkan veliki problem, oni nisu znali, bar većina, niti gdje se nalazi Jugoslavija, a sada kad smo se podijelili na više državica, njima je to gotovo nerješiv problem. Da ne govorim da oni još misle da je ovdje rat itd.
Zavisi od generacije. Generacija nasih roditelja i oni koji su odrastli u hladnom ratu znaju za Jugoslaviju i Tita. Ovi mladji, nasa generacija, vise znaju pojedine drzave kroz ratove i Game of Thrones.
ST11

#13 Re: Predrasude iz doba YU

Post by ST11 »

mali_balon wrote:Za janeze sve juzno od obrezja je bio bosanac :D .
Te činjenice ne mogu poricati :-|
mali_balon

#14 Re: Predrasude iz doba YU

Post by mali_balon »

ST11 wrote:
mali_balon wrote:Za janeze sve juzno od obrezja je bio bosanac :D .
Te činjenice ne mogu poricati :-|
Ma dobri su janezi kad te prihvate, da smo mi bosanci makar malo na njih bilo bi nam malo lakse (npr disciplina, cistoca...), ali ne odstupamo previse jedni od drugih.
milojicabrzi

#15 Re: Predrasude iz doba YU

Post by milojicabrzi »

Postoje razlike u kulturi i mentalitetu naroda na ex-Yu prostorima, koji dovode do određenih različitih profila ponašanja.

Na različite osobine i obrasce ponašanja, ostavila je traga prošlost ovih prostora i život u određenim državnim i društvenim sistemima, koji su prilično različiti.

Kod naroda sa sjevernog dijela (Slovenci, Slavonci, Vojvođani), osjeti se utjecaj germanske kulture i austro-ugarske poslovne i društvene etike. U BiH je bila smjena Osmanskog carstva i A-U monarhije, pa mi imamo osobenosti i jedne i druge kulture, dok npr. Južna Srbija i Makedonci nikada nisu bili u sastavu A-U i nemaju dodira sa zapadnoeuropskim načinom razmišljanja i ponašanja.

Mentalitet Slovenca je da ne dijeli cigare u društvu, plaća svoje račune i tipčno je germansko naslijeđe, a kao takvi su bili i u JNA jer nisu htjeli svoje pakete da dijele sa vojnicima iz drugih krajeva, pa su tako došli na glas kao škrti.

Bosance bije glas da su glupi,ali čak više bahati, zbog čestog "domaćinskog" ponašanja na javnim mjestima, koje nećeš vidjeti u sjevernijim krajevima, od ponašanja u restoranima, na plažama itd.

Crnogorci su proglašeni polijenima, jer im je svakodnevna dinamika žitvota tako koncipirana da ne moraju negdje žuriti, pa više zbog toga nego što su neradnici.

Vojvođani i Slavonci opet imaju veliku posvećnosti uređenju stana i životnog prostora, jug Srbije poznat je po dernecima, pjesmi i igri, slavlju i teferičima i "vrelim" ženama.

Albanci su bili takvi kakvi su, zbog različitog mentaliteta, nataliteta i običaja tog naroda, koji nisu bili u skladu sa našim svjetonazorima (odnos prema ženama i ženskoj djeci i sl), i tu se možda najbolje vidi kulturološko-mentalitetska razlika koja dovodi do nastanka predrasude.

Uglavnom, to su stereotipi koji se odnose na određene osobine prisutne u većim grupama, nikako nisu pravilo...možes sresti darezljivog Slovenca i skrtog Bosanca...

Ja sam npr. nakon rata, kod ruralnog stanovništva u BiH, vidio izražene elemente škrtosti i "težine na dinaru", što mi je bilo neobično, naspram stereotipa o domaćinima široke ruke, a ta vrsta škrtosti nije svojstvena "gradskoj djeci" da se tako izrazim, koji od malena, kad krenu na ulicu, potroše na kafu, novine i sl.
korisnicc

#16 Re: Predrasude iz doba YU

Post by korisnicc »

Uvijek iste price o tim stereotipima, i o Jugoslaviji.
Manite se i stereotipa, i Jugoslavije.
ronnie

#17 Re: Predrasude iz doba YU

Post by ronnie »

Ne radi se tu o nikakvim ex-Yu mentalitetima, nego su ljudi sa juga više easygoing tipovi, dok su sjevernjaci više naglije prirode, ali se brže umore, dok ovi južnije polako ali opet sve stignu obaviti :P
York Light 100`s

#18 Re: Predrasude iz doba YU

Post by York Light 100`s »

Predrasuda da smo svi glumili bratstvo i jedinstvo i da se nije gledalo ko je ko a samo Srbi i Hrvati bili na glavnim pozicijama i ko je od Bošnjaka mogao uspjeti morao je se odreži svog identiteta?
kljuc_

#19 Re: Predrasude iz doba YU

Post by kljuc_ »

milojicabrzi wrote:Postoje razlike u kulturi i mentalitetu naroda na ex-Yu prostorima, koji dovode do određenih različitih profila ponašanja.

Na različite osobine i obrasce ponašanja, ostavila je traga prošlost ovih prostora i život u određenim državnim i društvenim sistemima, koji su prilično različiti.

Kod naroda sa sjevernog dijela (Slovenci, Slavonci, Vojvođani), osjeti se utjecaj germanske kulture i austro-ugarske poslovne i društvene etike. U BiH je bila smjena Osmanskog carstva i A-U monarhije, pa mi imamo osobenosti i jedne i druge kulture, dok npr. Južna Srbija i Makedonci nikada nisu bili u sastavu A-U i nemaju dodira sa zapadnoeuropskim načinom razmišljanja i ponašanja.

Mentalitet Slovenca je da ne dijeli cigare u društvu, plaća svoje račune i tipčno je germansko naslijeđe, a kao takvi su bili i u JNA jer nisu htjeli svoje pakete da dijele sa vojnicima iz drugih krajeva, pa su tako došli na glas kao škrti.

Bosance bije glas da su glupi,ali čak više bahati, zbog čestog "domaćinskog" ponašanja na javnim mjestima, koje nećeš vidjeti u sjevernijim krajevima, od ponašanja u restoranima, na plažama itd.

Crnogorci su proglašeni polijenima, jer im je svakodnevna dinamika žitvota tako koncipirana da ne moraju negdje žuriti, pa više zbog toga nego što su neradnici.

Vojvođani i Slavonci opet imaju veliku posvećnosti uređenju stana i životnog prostora, jug Srbije poznat je po dernecima, pjesmi i igri, slavlju i teferičima i "vrelim" ženama.

Albanci su bili takvi kakvi su, zbog različitog mentaliteta, nataliteta i običaja tog naroda, koji nisu bili u skladu sa našim svjetonazorima (odnos prema ženama i ženskoj djeci i sl), i tu se možda najbolje vidi kulturološko-mentalitetska razlika koja dovodi do nastanka predrasude.

Uglavnom, to su stereotipi koji se odnose na određene osobine prisutne u većim grupama, nikako nisu pravilo...možes sresti darezljivog Slovenca i skrtog Bosanca...

Ja sam npr. nakon rata, kod ruralnog stanovništva u BiH, vidio izražene elemente škrtosti i "težine na dinaru", što mi je bilo neobično, naspram stereotipa o domaćinima široke ruke, a ta vrsta škrtosti nije svojstvena "gradskoj djeci" da se tako izrazim, koji od malena, kad krenu na ulicu, potroše na kafu, novine i sl.
dobar post
kljuc_

#20 Re: Predrasude iz doba YU

Post by kljuc_ »

York Light 100`s wrote:Predrasuda da smo svi glumili bratstvo i jedinstvo i da se nije gledalo ko je ko a samo Srbi i Hrvati bili na glavnim pozicijama i ko je od Bošnjaka mogao uspjeti morao je se odreži svog identiteta?
Ovo jednostavno nije istina !
Sezam

#21 Re: Predrasude iz doba YU

Post by Sezam »

Sama cinjenica da su u exYU postojale predrasude o svima osim o Srbima, jasno govori od kuda su sve te predrasude dolazile.
kljuc_

#22 Re: Predrasude iz doba YU

Post by kljuc_ »

Sezam wrote:Sama cinjenica da su u exYU postojale predrasude o svima osim o Srbima, jasno govori od kuda su sve te predrasude dolazile.
Ovo nije istina. Ni blizu.
Snake Eyes

#23 Re: Predrasude iz doba YU

Post by Snake Eyes »

kljuc_ wrote:
kljuc_ wrote: Ovo jednostavno nije istina !
kljuc_ wrote: Ti jednostavno brkas pojmove. Ne kazem da ti nisi u pravu ali brkas pojmove.
.
.
.

Fifty shades of lie

:lol:
Sezam

#24 Re: Predrasude iz doba YU

Post by Sezam »

kljuc_ wrote:
Sezam wrote:Sama cinjenica da su u exYU postojale predrasude o svima osim o Srbima, jasno govori od kuda su sve te predrasude dolazile.
Predrasude u exYu:

slovenci - skrti, becki konjusari
Hrvati - pickasti, pederasti
Bosanci - glupi Mujo i Suljo
Albanci - poluneandertalni pekari
Crnogorci - ljencuge

Srbi - ???

De prosvijetli me.
mali_balon

#25 Re: Predrasude iz doba YU

Post by mali_balon »

Sezam wrote:
kljuc_ wrote:
Predrasude u exYu:

slovenci - skrti, becki konjusari
Hrvati - pickasti, pederasti
Bosanci - glupi Mujo i Suljo
Albanci - poluneandertalni pekari
Crnogorci - ljencuge

Srbi - ???

De prosvijetli me.
junaci, pravednici, zrtve za vece dobro, postenjacine, uvijek na svoju stetu, najbolji ratnici, radise itd itd
ima te mitologije koliko hoces, mogli bi danima o tome, ipak su oni nebeski narod
Post Reply