phil manzanera wrote:Hvala na komentaru, samo bih u uvodu naglasio da se ovdje nigdje ne radi o sili, nego samo o teoriji prometnih propisa, naravno sa primjenom u praksi.
Ne sjecam se tacno ovih zakona i caka ali ja mislim da za sliku broj 1 vaze ista pravila kao i na autoputu, nema razlike izmedju autoputa i ceste s vise saobracajnih traka, bilo bi glupo imati razlicita pravila.
Ja mislim da je to po pravila (da se striktno vodi) svi mi bi u Sarajevu morali uvijek voziti naj desnijom trakom i prestojavati se samo ako preticemo ili silazimo s puta. (nisam bas siguran)
Sto se ovoga gore tice, u gradu se SMIJE voziti svim sobracajnim trakama, za razliku od auto-puta, znaci ne bi se ni u Sarajevu trebalo voziti samo desnom stranom, sve su trake na raspolaganju.
Znaci vozilo broj 1 bi u ovom slucaju imalo prednost.
....mozda, ovo je tvoja pretpostavka, sto ne znaci da jesi ili nisi u pravu, no tragamo za argumentima pravne/zakonske prirode
U slici broj 2 u ovom sam slucaju 100% siguran pravo prvenstva ima auto broj 2.
Mogu ti navesti 2 razloga:
1. vecina cesta je obiljezena kao glavni put i sporedni put, u ovom slucaju auto s glavne ulice ima prednost upravo zbog toga sto se nalazi na glavnom putu. Kad god vozis gledaj koji je put "veci" taj bi i trebao da ima prednost osim ako znakom nije drugacije receno.
Ovo gore nisi u pravu, nema veze koji je put veci, ako nema znakova, aplicira se pravilo desne strane, osim ako se ne radi o kolskom putu, garaznom putu ili nekom evidentno sporednom putu.
2. pravilo desne strane kao sto vidis vozilo broj 2 je s desne strane vozila broj 1, pa tako vozilo broj 2 ima prednost.
Nisam siguran da li se u ovoj situaciji moze aplicirati pravilo desne strane (govorimo o slici 2), vozilo 1 je vec na izlazu iz ulice, a ovaj drugi ulazi u ulicu. Pat pozicija. Ko se vraca unazad?
Ne slazem se s tvojom konstatacijom da vozilo broj 1 koje se penje uzbrdicom ima prednost nidje veze sto bi imalo prednost?
Nije vazno da li se slazes ili ne slazes, po propisima je da vozilo koje se krece uzbrdo ima pravo prvenstva, u uvjetima gdke mimoilazenje nije moguce.
Uglavnom u oba slucaja ti ne savjetujem da slijepo slusas pravila. U slici broj 1 vrati se u svoju traku nemoj na silu da se prestrojavas, cekaj da ili on se prestroji ili prodje.
Kako sam gore rekao, ovdje nema nikakve sile, niti sam ja osoba koja bih je provodila, samo pokusavamo da utvrdimo sta je pravilno.
U slici broj 2 auto broj 1 bi trebao da napravi prostora kako god zna nek malo izadje na glavni put ako treba/moze, ili nek auto broj 2 ako je iole pametan pusti prednost autu broj 1 i saceka 3-4 sekunda.
Ovo si u pravu, samo kako sam naveo, ulica je tako uska da se ne mogu dva vozila mimoici, inace ovo pitanje ne bi imalo smisla.
Uglavnom, nakon toliko pregleda, a nula komentara, hvala jos jednom sto si dao svoj doprinos temi. Nadam se jos kojem odgovoru.
Onda mi objasni zasto svi instruktori voznje sile kandidate da voze samo krajnom desnom stranom? Cak ti nedaju da se prestrojavas mnogo unaprijed nego cekaj da prodjes raskrsnicu pa se onda prestrojavaj. Po meni Ista su pravila i za auto-put i za Gradsku brzu saobracajnicu. Iako nema logike da se u gradu prestrojavas u skroz desnu mislim da je to pravilo (bas cu pogledati zakon o tome).
Sto se tice "veceg puta" tu se nisam dobro odgovorio, mislio sam da u mom iskustvu cak i u nasoj Bosni vecina velika vecina puteva je obiljezena kao glavni ili sporedni put, ako si slucajno profulio znak pogledaj stanje saobracaja i velicinu puta naspram ostalih i tako ces znati jesi li na glavnom ili ne a naravno ako nisi siguran u to pravilo desnog prvenstva vazi.
A sto se tice uzbrdice i prava prvenstva gotovo 100% sam siguran da ne postoji takvo pravilo, u svakom slucaju pogresno sam protumacio sliku tek sam sad shvatio da je na 2 slici auto broj 2 vec uslo u malu ulicu i imamo 2 auta u suprotnim pravcima.
Stvarno ne znam sta da kazem, u mom slucaju procjenio bih udaljenost oba auta izlazu ulice i ko bi se najlakse sklonio s putica.
EDIT

: Lakse je bilo dok sam imao knjigu sa svim zakonima nego da sad u moru zakona i pravila trazim taj pojedinacni zakon