Preddiplomski/ diplomski / postdiplomski?
- Simply_Red
#1 Preddiplomski/ diplomski / postdiplomski?
Koja je razlika?
- Simply_Red
#2 Re: Preddiplomski/ diplomski / postdiplomski?
- because_of_you
#3 Re: Preddiplomski/ diplomski / postdiplomski?
Preddiplomski/ dodiplomski studij- prve 3 ili 4 godine na fakultetu koje prethode izradi diplomskog rada. Postdiplomski studij su naredne dvije ili jedna godina školovanja do izrade magistarskog rada. 
- Simply_Red
#4 Re: Preddiplomski/ diplomski / postdiplomski?
shvatam sta zelite reci, ali upravo gledam neke programe za stipendije, i jasno je na svakoj naznaceno da li je za preddiplomski, diplomski ili poslijediplomski. sad ako je diplomski samo rad, onda nema smisla da neko daje stipendiju da ides negdje napisati rad, ne?
- because_of_you
#5 Re: Preddiplomski/ diplomski / postdiplomski?
Simply_Red wrote:shvatam sta zelite reci, ali upravo gledam neke programe za stipendije, i jasno je na svakoj naznaceno da li je za preddiplomski, diplomski ili poslijediplomski. sad ako je diplomski samo rad, onda nema smisla da neko daje stipendiju da ides negdje napisati rad, ne?
Preddiplomski i diplomski studij su jedno te isto.. Do njih je, napamet pišu
- kritichar
#6 Re: Preddiplomski/ diplomski / postdiplomski?
preddiplomski mi nekako bezveze zvuči, normalnije je dodipomski studij.
A to što stipendiraju izradu dilomskog na nekom drugom fakultetu, pa može i to vjerovatno, al da tvoj i taj fakultet priznaju diplome jedan drugom.
A to što stipendiraju izradu dilomskog na nekom drugom fakultetu, pa može i to vjerovatno, al da tvoj i taj fakultet priznaju diplome jedan drugom.
-
skuhlo
#7 Re: Preddiplomski/ diplomski / postdiplomski?
Preddiplomski ili dodiplomski je četvorogodišnji ili trogodišnji studij kojim se stiče zvanje bakalaureata (odnosno, npr. inženjera hemije ili inženjera mašinstva), diplomski je dodatna godina ili dvije, nakon čega se stiče zvanje magistra struke (odnosno, diplomiranog inženjera hemije ili diplomiranog inženjera mašinstva, na primjer), dok je postdiplomski studij onaj koji završava izradom doktorske disertacije. Klasičnog magistra nauka više nema, dok je stari četvorogodišnji studij, bar što se tiče nekih prirodnih i tehničkih fakulteta, ekvivalentan diplomskom, tj. master studiju po bolonji. Ovako je u čitavoj Evropi, a kod nas kako gdje.
-
skuhlo
#8 Re: Preddiplomski/ diplomski / postdiplomski?
Iz ličnog iskustva i iskustva svojih kolega i članova familije. Bolonjski master (tj. diplomski) studij je ekvivalentan starom studiju, tj. bakalaureat nije isto što i diplomirani, bar što se tiče moje (hemija) i srodnih struka. Ja sam završio "po starom", imam zvanje dipl. ing. koje u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj (za ove četiri sam 100% siguran) nostrificiraju kao MSc, nakon čega se upisuje postdiplomski koji završava sticanjem stepena doktora nauka. Kažem, tako je tamo, bar što se tiče prirodnih i tehničkih zanimanja; za pravo, ekonomiju i društvenjake nisam siguran. Kod nas je malo ovako malo onako.alternativni wrote:Odakle ti iskopa ovakve informacije?skuhlo wrote:diplomski je dodatna godina ili dvije, nakon čega se stiče zvanje magistra struke.
-
skuhlo
#9 Re: Preddiplomski/ diplomski / postdiplomski?
Jarane, jedina nebuloza si ti.alternativni wrote:Znaci nije iz zakona, nije iz pravilnika nego iz glave... Mrsko mi odgovarati na ostale nebuloze koje si navaljao (recimo da se poslije diplomskog upisuje doktorski).skuhlo wrote:Iz ličnog iskustva...
Edit: I naš zakon je nebuloza. Sve što sam naveo je, naravno, po zakonima i pravilima susjednih država; a to što Ti moraš studirati pet godina da bi bio ekvivalentan sa nekim ko je prije studirao četiri godine ne znači da ja valjam nebuloze. Svejedno, pošto si seljak i odmah vrijeđaš boli me ćošak, informiši se kod Safeta Halilovića.
-
skuhlo
#10 Re: Preddiplomski/ diplomski / postdiplomski?
Izvinjavam se i ja zbog bjesnilaalternativni wrote: Izvinjavam se,
ja sam se odnio na nase fakultete gdje diplomirani uglavnom moraju poloziti dodatne ispite da dobiju status master.
1. tri godine: bakalaureat, odnosno inženjer mašinstva
2. +dvije godine: master, odnosno DIPLOMIRANI inženjer mašinstva
3. +tri godine: doktor nauka
Isto je i u Evropi:
1. tri (do četiri) godine - undergraduate: BSc
2. +dvije (odnosno jedna) - graduate: MSc
3. +tri - PhD
-
senadd
#11 Re: Preddiplomski/ diplomski / postdiplomski?
je li ovo boldirano može značiti da su sretnici oni koji su ranije studirali???skuhlo wrote:Izvinjavam se i ja zbog bjesnilaalternativni wrote: Izvinjavam se,
ja sam se odnio na nase fakultete gdje diplomirani uglavnom moraju poloziti dodatne ispite da dobiju status master.. Poenta je u slijedećem: dipl. ing. hemije koji je diplomu stekao na sarajevskom PMF-u ode u Zagreb i upiše studij koji se zove POSLIJEDIPLOMSKI a završava sticanjem zvanja DOKTOR ZNANOSTI (isto važi i za ljude koji su u hrvatskoj stekli zvanje diplomirani inženjer). Automatski se pravi ekvivalencija, odnosno nostrifikacija "stare" diplome kao MSc. To što se kod nas moraju polagati dodatni ispiti i raditi nekakav završni rad (znači, važi za ljude koji imaju diplomu stečenu po starom sistemu) je apsolutna nebuloza; skrinšatuj negdje ovo pa me se sjeti za godinu-dvije kad ovi naši papci u politici počnu ovo primjenjivati kako je i zamišljeno. Po bolonji ne postoji (klasični) magistar nauka. Imaš još jedan primjer na sarajevskom Mašinstvu:
Isto je i u Evropi:
3. +tri - PhD
-ranije završio dvogodišnju školu i dobio naziv-zvanje pod1. sada inženjr mašinstva
-ranije završio mašinski fakultet i dobio naziv- zvanje pod 2. sada master
-ranije završio mag.nauka i šta je sada?????
Hajde da zaveslamo!!!
- marketleader
#12 Re: Preddiplomski/ diplomski / postdiplomski?
Primjer sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu:skuhlo wrote:Iz ličnog iskustva i iskustva svojih kolega i članova familije. Bolonjski master (tj. diplomski) studij je ekvivalentan starom studiju, tj. bakalaureat nije isto što i diplomirani, bar što se tiče moje (hemija) i srodnih struka. Ja sam završio "po starom", imam zvanje dipl. ing. koje u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj (za ove četiri sam 100% siguran) nostrificiraju kao MSc, nakon čega se upisuje postdiplomski koji završava sticanjem stepena doktora nauka. Kažem, tako je tamo, bar što se tiče prirodnih i tehničkih zanimanja; za pravo, ekonomiju i društvenjake nisam siguran. Kod nas je malo ovako malo onako.alternativni wrote:
Odakle ti iskopa ovakve informacije?
Dodiplomski studij - 3godine - bachelor (ekonomije,menadzmenta ili poslovanja) i smjer
Postdiplomski studij - +2godine - master
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#13 Re: Preddiplomski/ diplomski / postdiplomski?
istina. rođak mi je govorio da je njegov kolega diplomirao po starom sistemu na poljoprivrednom fakultetu i u Zagrebu odmah pristupio pisanju doktorskog rada. dakle, stari sistem je tu ekvivalentan masteru.skuhlo wrote:Iz ličnog iskustva i iskustva svojih kolega i članova familije. Bolonjski master (tj. diplomski) studij je ekvivalentan starom studiju, tj. bakalaureat nije isto što i diplomirani, bar što se tiče moje (hemija) i srodnih struka. Ja sam završio "po starom", imam zvanje dipl. ing. koje u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj (za ove četiri sam 100% siguran) nostrificiraju kao MSc, nakon čega se upisuje postdiplomski koji završava sticanjem stepena doktora nauka. Kažem, tako je tamo, bar što se tiče prirodnih i tehničkih zanimanja; za pravo, ekonomiju i društvenjake nisam siguran. Kod nas je malo ovako malo onako.alternativni wrote:Odakle ti iskopa ovakve informacije?skuhlo wrote:diplomski je dodatna godina ili dvije, nakon čega se stiče zvanje magistra struke.
-
skuhlo
#14 Re: Preddiplomski/ diplomski / postdiplomski?
Ne, tačno je samo ovo boldirano, bar što se tiče struka o kojima ja znam i to u normalnijim evropskim državama. Recimo, ljudi koji su završili dvije godine hemije po starom (znači, nastavnici hemije za osnovnu školu) da bi nastavili raditi moraju završiti još dvije godine, dakle steći zvanje bakalaureat. Stari MAGISTERIJ NAUKA nije doktor nauka po novom, stari dvogodišnji nije bakalaureat, ali je zato stari diplomirani (VSS) sada MASTER. Klasični MAGISTERIJ NAUKA izlazi iz upotrebe totalno (u smislu nekog stepena obrazovanja). Ja sam, npr. student predzadnje generacije klasičnog postdiplomskog koji završava magisterijem nauka na Hemiji na PMF-u, nakon čega mogu prijaviti doktorsku disertaciju po starom sistemu (do septembra 2011.). Ako zakasnim, mogu upisati doktorski studij po bolonjskom principu, s tim da ga ja kao MAGISTAR NAUKA slušam dvije, a bolonjski MASTERI (petogodišnji) tri godine. U Zagrebu (ili Ljubljani, Beču, Budimpešti) sa svojom "starom" diplomom (četvorogodišnjeg studija) mogu upisati postdiplomski DOKTORSKI studij koji traje tri godine. Ovo je moguće jer je u navedenim gradovima (državama, univerzitetima) dipl. ing. hemije = master. I ovo ne govorim što mislim da je tako, nego što znam da je tako. Eto, jebi ga.senadd wrote:je li ovo boldirano može značiti da su sretnici oni koji su ranije studirali???skuhlo wrote:Izvinjavam se i ja zbog bjesnilaalternativni wrote: Izvinjavam se,
ja sam se odnio na nase fakultete gdje diplomirani uglavnom moraju poloziti dodatne ispite da dobiju status master.. Poenta je u slijedećem: dipl. ing. hemije koji je diplomu stekao na sarajevskom PMF-u ode u Zagreb i upiše studij koji se zove POSLIJEDIPLOMSKI a završava sticanjem zvanja DOKTOR ZNANOSTI (isto važi i za ljude koji su u hrvatskoj stekli zvanje diplomirani inženjer). Automatski se pravi ekvivalencija, odnosno nostrifikacija "stare" diplome kao MSc. To što se kod nas moraju polagati dodatni ispiti i raditi nekakav završni rad (znači, važi za ljude koji imaju diplomu stečenu po starom sistemu) je apsolutna nebuloza; skrinšatuj negdje ovo pa me se sjeti za godinu-dvije kad ovi naši papci u politici počnu ovo primjenjivati kako je i zamišljeno. Po bolonji ne postoji (klasični) magistar nauka. Imaš još jedan primjer na sarajevskom Mašinstvu:
Isto je i u Evropi:
3. +tri - PhD
-ranije završio dvogodišnju školu i dobio naziv-zvanje pod1. sada inženjr mašinstva
-ranije završio mašinski fakultet i dobio naziv- zvanje pod 2. sada master
-ranije završio mag.nauka i šta je sada?????
Hajde da zaveslamo!!!
-
diplomac
#15 Re: Preddiplomski/ diplomski / postdiplomski?
Dokument govori vise od 1000 rijecimarketleader wrote: Primjer sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu:
Dodiplomski studij - 3godine - bachelor (ekonomije,menadzmenta ili poslovanja) i smjer
Postdiplomski studij - +2godine - master

-
saramica
#16 Re: Preddiplomski/ diplomski / postdiplomski?
Preddiplomski traje 3 godine.. diplomski 2.. to je bolonja 3+2.. i nakon toga ste magistar.. a postdiplomski je ustvari doktorat 
- Loulou
#17 Re: Preddiplomski/ diplomski / postdiplomski?
skuhlo wrote:Eto, jebi ga.
Ovo o čemu @shuklo piše je ono kako bi trebalo biti (kako je meni poznato). E,sad...kako je kod nas to "izvedeno" je druga stvar. Kod nas masa stvari ide "po vlastitom nahođenju" tako da su raznorazna odstupanja i nepravilnosti vjerovatni, zapravo, izvjesni.