otpremninu u islamu sam pomenula samo jer je neko gore pomenuo, cisto da se zna da zena ne dobija otpremninu u svakom slucaju.nightvision wrote:Koliko sam upoznao islamski svijet umjesto razvoda suprugu je lakse kuci dovesti jos jednu zenu.zvrk wrote: sto uredjivati predbracnim ugovorom nesto sto je za testamenta?
sem toga zakon propisuje da je sva imovina stecena prije braka - posebna imovina
takodjer, propisana su pravila naslijedjivanja
zenu otpremnina u islamu dobija samo ako muz skrivi razvod
pa ko biva da je ne osteti ako je vec nogira
Nije (nepokretna) imovina jedina stvar koja moze biti predmet ugovora. Djeca su takodje nesto sto ljudi steknu u braku, ma kako to neljudski zvucalo.
Da li bi ti bila spremna potpisati/pristati da suprugu bez pogovora prepustis starateljstvo nad djecom u slucaju da on zatrazi razvod radi tvoje nevjere?
Negdje ovde naci ces raspravu o razvodu gdje se jedna gospodja pozalila da joj buduci bivsi suprug trazi da ga ona izdrzava poslije braka. Naravno da je to dno dna, ali doticni prema zakonu moze ostvariti to pravo. Zamisli to?
Ima toga jos. Zivot je (pre)pun iznenadjenja.
mi smo kao sekularna drzava pa je ipak svjetovno pravo broj 1.
sto se tice pitanja, ne mogu se poistovjetiti sa situacijom iz milion razloga, ali polazim od pretpostavke da postoji u nasj divnoj bosni poprilican broj brakova gdje se zene ne razvode od muskaraca iz raznoraznih razloga ( kao i muskarci uostalom), pocevsi od straha, tabua razvoda, djece i sl. po meni nijedan nije dovoljno dobar, ali eto - cinjenica je da zivimo u takvom okruzenju.
na kraju krajeva imamo ogromnu masu zena koje trpe batine, ali se ne razvode.
da se vratim pocecima i temi - predbracni ugovor ima po meni smisla samo ako ce ugovoriti nesto drugacije nego zakon to propisuje, a dozvoljeno je.