Predavanje dr Ana Duff: autosjedalice (26.07.2009 Sarajevo)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
atko

#1 Predavanje dr Ana Duff: autosjedalice (26.07.2009 Sarajevo)

Post by atko »

Poziv jedne nevladine organizacije (pisalo se ranije na sa-x o njima) za sve zainteresovane. Mislim da je dobra inicijativa pa prenosim poziv:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Udruženje "DjeCa" poziva sve zainteresovane roditelje i one koji će to biti, da prisustvuju predavanju koje će im omogućiti da postanu savjetnici za preglede autosjedalica u okviru udruženja DjeCa.

Predavanje će održati dr Ana Duff, Rodina savjetnica za autosjedalice i voditeljica projekta "Sigurno u autosjedalici!", 26.07.2009. godine u Sarajevu. Predavanje je besplatno za sve zainteresovane. Prvi dio treninga je teorijski dio i biće održan u prijepodnevnim satima, dok je drugio dio treninga praktične prirode i tada će biti obavljen besplatni pregled autosjedalica u poslijedodnevnim satima istog dana. Predavanje će biti održano u prostorijama udruženja DjeCa, u ulici Akifa Šeremeta 40, u Aerodromskom naselju, u Sarajevu, a besplatni pregled autodjedalica biće obavljen na parkingu u ulici Salke Lagumdžije (parking prostor između Merkatora i Sportske Dvorane Novi Grad na Dobrinji) od 16:00 do 19:00h u saradnji sa savjetnicama udruge Roda koje će biti počasni gosti pregleda.

Svi zainteresirani za ovaj jednodnevni tečaj/obuku mogu se javiti direktno na mail [email protected] ili putem telefona 033 465 683.

Ovo udruženje do sada je obavilo nekoliko besplatnih pregleda autosjedalica u Sarajevu, Banja Luci i Tuzli. Za kontinuirano organizovanje ovih pregleda neophodno je da imamo educirane savjetnike i u drugim gradovima.
Pregled autosjedalica obuhvata kontrolu ispravnosti sjedalice, kontrolu ispravnosti njenog postavljanja, ukazivanje roditeljima na najčešće pogreške prilikom montiranja i pružanje savjeta u vezi sa ispravnom upotrebom autosjedalica.
Preglede obavljaju educirani savjetnici udruženja "DjeCa" koji su obuku završili kod sestrinske udruge iz Hrvatske Roda, koje ove vrste aktivnosti provode već dugi niz godina. Svi pregledi vrše se besplatno za sve roditelje, a vrše ih volonteri udruženja.
Pregledi autosjedalica su izuzetno važni jer samo ispravno postavljena autosjedalica koja odgovara vašem djetetu će odigradi pravu ulogu koja joj je dodjeljena. Prema statističkim podacima, u svijetu gdje je ovo uobičajena praksa, i gdje se upotreba autosjedalica kreće između 80 i 90% u razvijenim zemljama, svega dvadeset do trideset posto autosjedalica ispravno je postavljeno.

Pridružite nam se u ovoj aktivnosti, pomozite da u svim gradovima naše zemlje djeca budu sigurna!!!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uz malo edukacije ne bi se dogadjali paradoksi kao sto je jedna ovdasnja osiguravajuca kuca postavila jumbo plakate sa sloganom "sigurno ljeto" ili tako nekako i u autu na prvim sjedistima sjede nasmijani mama i tata - svezanih pojasa a izmedju sjedista iza stoji djete :-) u klasicnom balkanskom stilu :roll:
zgembo24

#2 Re: Predavanje dr Ana Duff: autosjedalice (26.07.2009 Sarajevo)

Post by zgembo24 »

Joj ovo sa osiguravajucom kucom je katastrofa, mene samo zanima gdje je tu sigurnost djece i o cemu su oni razmišljali kada su radili ovakve plakate? I da, hoce li ako ne daj Boze dođe do sudara i povrede djeteta onda reci "pa znate te su se ozljede mogle izbjeci da je dijete bilo vezano u autodjedalici i mi zbog toga ne mozemo snositi troškove liječenja"?
Ali mislim da nisu ni toliko pametni pa da to znaju.

A sto se tice ovog poziva za obuku za savjetnike za autosjdalice i ja pozivam sve roditelje, ali i one koji zele da doprinesu sigurnosti nase djece u saobracaju da se odazovu ovom pozivu, jer ovo je jednistvena prilika da se odslusa predavanje osobe koja je merit svjetski za sigurnost djece u saobracaju (mislim da je u Kanadi glavna fora kada su u pitanju autosjedalice, ali i da je u cijelom svijetu priznaju). A s obzirom da je porijekom sa ovih nasih bivsih prostora zena stvarno radi sve sto moze da pomogne udruzenjima koja se bave tom problematikom.
atko

#3 Re: Predavanje dr Ana Duff: autosjedalice (26.07.2009 Sarajevo)

Post by atko »

@zgembo24 :thumbup:

@MOD moze li tema na "on top" nekoliko dana please
maajaa

#6 Re: Predavanje dr Ana Duff: autosjedalice (26.07.2009 Sarajevo)

Post by maajaa »

da se nadovezem na temu - gdje u sarajevu ima dobar izbor autosjedalica (zanima me kategorija za djecu od 15 - 36 kg) osim u turbolimach-u? hvala
zgembo24

#7 Re: Predavanje dr Ana Duff: autosjedalice (26.07.2009 Sarajevo)

Post by zgembo24 »

Prije nego sto se odlucis na kupovinu i potragu za autopsjedalicama ima ovdje katalog svih uatosjedalica na nasem trzistu sa opisom i testovima sigurnosti autosjedalica. To ce ti ustediti trazenje i hodanje po gradu, a vjerujem da ces poslije pregledavanja ovog kataloga znati tacno koju hoces kupiti.
http://djeca.org/site//index.php?option ... &Itemid=56

A zasto ne u turbolimacu?
maajaa

#8 Re: Predavanje dr Ana Duff: autosjedalice (26.07.2009 Sarajevo)

Post by maajaa »

Hvala ti na linku. Vec neko vrijeme imam dva modela AS u igri :D Na zalost, kod nas nema 'Cybex Solution X' koja je dobila jako dobre ocjene na njemackim testovima :( A nemam nista protiv Turbolimach-a, samo sam mislila pogledati jos negdje ...
Post Reply