Predaja Posavine

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
User avatar
karanana
Posts: 38431
Joined: 26/02/2004 00:00
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Predaja Posavine

Post by karanana » 03/05/2007 14:44

Petković: Posavina nikad neće biti Hrvatska

Politika Portal Javno u posjedu je zapovijedi od 20.06.1993. kojom Milivoj Petković, načelnik Glavnog stožera HVO-a, naređuje povlačenje brčanske 108. brigade i 115. tuzlanske preko srpskog teritorija. Zapovijed se dostavlja Operativnoj zoni Posavina.

Netipični jezik koji se koristi u zapovijedi posebno iznenađuje. Petković objašnjava da su razlozi za zapovijed ti što muslimanske snage napadaju Hrvate i HVO srednje Bosne. Dodaje da je riječ o ubijanju, paljenju i protjerivanju Hrvata.

- … krajnji je čas da pripadnici 108. i 115. organiziraju izvlačenje vojske i naroda na najpovoljnije lokacije koristeći srpski teritorij.- stoji u zapovijedi. Ipak, ne ostaje na tome nego Petković dodaje i crnu sliku budućnosti: "Poslije srednje Bosne vi ste na redu, ne dozvolite da vas se zadržava lažnim obećanjima o suživotu"

Sličan jezik koristi se i u točkama zapovijedi: - Organizirajte izvlačenje naroda i vojske sa sadašnjih prostora, koji nikad neće biti vaši.- stoji u prvoj točki.

Dobro obaviješteni krugovi tvrde da Petković ovu zapovijed nije izdao bez znanja i u najmanju ruku pristanka tadašnjeg političkog vrha Hrvatske. Tvrde da je ona samo još jedan dokaz o dogovoru Tuđmana i Miloševića o podijeli Bosne kao i o planovima za takozvano humano preseljenje.


Ovog celavca bi trebalo fino serijatski iskamenovati.


Post Reply