Prečišćivači otpadnih voda u BiH

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
HumanoidInput

#1 Prečišćivači otpadnih voda u BiH

Post by HumanoidInput »

Pozdrav svima, neznam je li do sada bila ova tema, novi sam ovdje i stvarno nisam imao vremena da precesljavam forum(ima dosta toga za precesljat :D) uglavnom ako moderatori ili neko od vas osjeti da se stvari ponavljaju, bit cu zahvalan ako mi samo proslijedite link od teme koja govori o ovome.

Uglavnom, imam pripremu za neki seminar, radi se o Zastiti vodenih resursa u BiH. Ovako interesuje da li neko zna, ili mozda moze pronaci informaciju, koliko opcina u FBiH ili u BiH je obezbjeđena sa vodenim prečišćivačima. Postoje razne investicije, od strane EU, vlada zemalja clanica EU, raznih ekoloskih udruzenja, ciji je izmedju ostalog, cilj i zastita vodenih resursa u BiH. Medjutim, pored tih donacija, • Od 79 općina u FBiH, samo pet ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. ova konstatacija je pronadjena u sazetku analize postojeceg stana u FBiH od strane http://www.okolis.ba (iako je vrlo vazan podatak, nisam mogao naci godinu, mada mislim da se radi o 2007. )
Znaci interesuje me koliko opcina, u FBiH ili u BiH je obezbjedjena preciscivacima za otpadne vode!
vratnik

#2 Re: Prečišćivači otpadnih voda u BiH

Post by vratnik »

Ja nazalost ne znam, ali i mene ovo interesuje. Strpljenja samo.
:thumbup:
HumanoidInput

#3 Re: Prečišćivači otpadnih voda u BiH

Post by HumanoidInput »

Znači postoji neko ko će znati odgovor na ovo pitanje? Heheh
Da tema je zaista, zanimljiva i jako vazna! BiH po kolicini vodenih resursa, je jaca od citave srednje europe zajedno! Stvarno zadivljujuća konstatcija. Ali, kad pogledamo, pored toga, kako smo osigurali to svoje bogatstvo, strahota!
:bih:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#4 Re: Prečišćivači otpadnih voda u BiH

Post by Toto »

imas telefonski imenik i zovnes strucne sluzbe opcinskih vodovoda i pitas.
Kad skontas koliko ih je: napravis projektni prijedlog da napravis studiju u kojoj ces odgovoriti sam sebi na pitanje. A rezultete mozes dobro i prodat ako znas. Apliciraj kod EU fondova, vladinih institucija, koje spominjes nek ti plate taj projekat. Em ces dobiti odgovor na pitanje em mozes jamit dobre pare.
Alhemicarkaa

#5 Re: Prečišćivači otpadnih voda u BiH

Post by Alhemicarkaa »

Odi na voda.ba , prelistaj njihove časopise, odličnih podataka ćeš naci i časopis je zaista super. pored toga, oni imaju urađenu neku studiju o upravljanju vodama na nivou BiH, pitaj da li možeš doći do toga, vjerujem da se tamo nalaze neki podaci. Pored toga, važo je pitanje koliko naših industrija, kao ozbiljnih zagađivača, ima postrojenje za tretman tehnoloških otpadnih voda.
Uglavnom sretno i tema ti je super :thumbup:
ružmarin-a

#6 Re: Prečišćivači otpadnih voda u BiH

Post by ružmarin-a »

koliko moje skromno znanje seže dosada o ovoj problematici,
znam da prečišćivače za otpadne vode imaju samo naselja/kuće/stanovi
gdje nije urađen vodovod i kanalizacija, pa su bili primorani na to
pored kuće moraju imati bazen u koji se ugrade ovi prečistači
da ne bi išla zagađena voda direkt u prirodu
već se ona prečisti i onda može da se koristi, recimo za navodnjavanje
vratnik

#7 Re: Prečišćivači otpadnih voda u BiH

Post by vratnik »

ne znam koliko ima veze s ovom tvojom temom, ali sigurno je vrijedno spomena, prvo clanak: http://www.spiegel.de/wirtschaft/untern ... 20,00.html

Covjek je inzinjer u John Deere u Mannheim-u, i vrsi preradu otpadnih voda biljkama, trava, sas, sta ti ja znam.. (dokazano, provjereno, radi).
Mozda prevedem citav clanak ako nadjem vremena. Ili se nadje neko kome to bolje ide od ruke?
konyan

#8 Re: Prečišćivači otpadnih voda u BiH

Post by konyan »

Prenosim od nekoga ko je ove struke, a kome sam prenio tvoje pitanje. Ovo je neki brzinski odgovor:

Ako kažeš vodeni prečišćivači ne zvuči baš stručno. Zovu se uređaji za tretman otpadnih voda naselja ili industrije. Na ovoj stranici možeš vidjeti podatak iz 2008 http://www.aic.ba/poljoprivreda/korisno ... odama.html . Zagađenje vode mjeri se brojem stanovnika (ekvivalentnih stanovnika, ES) koji opterećuju određeni vodotok svojim otp. vodama. Tako, iako je podatak o broju opština koje imaju uređaj bitan, ne mora dati dobru sliku jer neke opštine imaju više stanovnika nego druge. Kada je riječ o industrijskim zagađivačima i njihovo zagađenje se izražava kroz broj ES. Može se desiti da neka općina ima uređaj za tretman otpadnih voda stanovništva, ali istovremeno na svojoj teritoriji ima više industrijskih zagađivača koji taj problem nemaju adekvatno riješen.
Na internetu možeš pronaći i ovaj dokument u kojem piše o tome kako sve zemlje članice EU treba da osiguraju da sva naselja preko 2000 stanovnika (provjeri broj, čini mi se 2000) moraju imati tretman otpadne vode stanovništva. Evropski parlament i Vijeće, 2000., Okvirna direktiva o vodama 2000/60/EC (Water Framework Directive).
jedna tamo

#9 Re: Prečišćivači otpadnih voda u BiH

Post by jedna tamo »

ja sam za diplomski imala ispitivanje efikasnosti ali čvrstog otpada...
uglavnom neznam ništa o ovoj temi ali je zanimljiva....
mislim da to kod nas nije baš razvijeno....sigurno postoje prečistači e sad..kakvi..koliki...koliko su efikasni...
Post Reply