Preciscavanje vode-povratna (reverzna) osmoza

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
User avatar
rovac13
Posts: 3751
Joined: 08/12/2013 16:17

Preciscavanje vode-povratna (reverzna) osmoza

Post by rovac13 » 21/09/2015 14:53

Naletih na ove sisteme.......pa krenuh u istrazivanje.......vrijedi li to toliko koliko se govori o tome.

http://www.nobel.ba/nobel-filters/produ ... /?i=20&c=5

Ovdje je jedan od takvih sistema......da se vidi o cemu se tacno radi.......iako je nobel firma poznata po kupanju musterija :-D ........naravno da sam nasao isti sistem ali za manje para.

Zanima me ima li ko iskustva s tim.........u sklopu toga dolaze razni filteri za prociscavanje vode,sedimentalni filteri,aktivni karbon filteri i slicno........kad sve to prodje onda ide na polu propusnu membranu kroz koju ne prolazi haman nista sem ciste vode..........ni bakterije ni virusi ni hlor ni teski metali (otrovi)........ali posto ti filteri pokupe i one fine stvari iz vode........onda se na kraju doda mineralizator koji malo poboljsa i okus vode,i obogati je malo mineralima.

Zanimaju me iskustva iz prve ruke......koristi li neko ovo......zanima me kakva je ta voda za piti,osjeti li se kakva razlika u odnosu na ne prociscenu.........vrijedi li ovo 300-350KM + svako 6 mjeseci izmjena filtera (60-ak KM).

Inace ovdje protice jedna rijeka.......koja je jako zagadjena......i prosle godine je poplavila sve zivo......tako da je zemlja vjerovatno jako cista kao i vode pretpostavljam :D


Post Reply