GeneralZe wrote:Pozdrav svima i izvinjavam se ako se o istoj temi već raspravljalo, uglavnom nisam naišao već na to.
Ostalo je još par sedmica do upisa na fax; prvi izbor mene i još par prijatelja je ETF Sa ali od ove godine ukupan broj studenata (i redovnih i samofinansirajućih) je ograničen pa se plašimo da nećemo upasti na željeni fax radi ne tako sjajnih ocjena iz ključnih predmeta u srednjoj školi. Razmišljajući smo došli do rezervne ideje (upisa na ETF u Tuzli i onda prebacivanja u Sa). Zanima nas ima li neko iskustva s tim a i općenito o ova dva fakulteta koja bi nam prenio.
Također, još uvijek nismo sigurni oko smjera pa ako neko želi može nam napisati šta se sada smatra najlakšim/najkvalitetnijim/najtraženijim/najzanimljivijim.
Unaprijed hvala!

Manite se toga, svi ćete upasti na fakultet, prijemni na ETFu nije više eliminatoran u toj mjeri, ali moraš pokazati neko osnovno znanje iz elementarne matematike. Uglavnom, na drugom roku u septembru puste skoro sve da se upišu kao samofinansirajući, čisto da se da svima šansa da pokušaju, a onda je do tebe hoćeš li dati godinu ili ne.
Što se tiče te strategije prebacivanja, vjerovatno postoje načini da se prebaciš sa jednog na drugi fakultet, ali pri tom prebacivanju sam 100% siguran da gubiš status redovnog (finansiranje od Kantona) i postaješ samofinansirajući, tako da kompletna strategija ako ste tako kontali ući u redovne pada u vodu.
Sjećam se još u vrijeme kad sam ja upisivao, svi koji su imali preko 8 bodova na prijemnom su uz formalnu molbu dekanu mogli upisati faks. Onda kreće studiranje i skontaš da je upis bio najlakša stvar na svijetu i toliko nevažna u odnosu na ono što te čeka prvi semestar.
Nadam se da ćete upisati i sa srećom, bez odustajanja.
Što se tiče smjera, ja sam završio energetiku, jedinu pravu elektrotehniku, kako mi to volimo reći. Master na FERu regularno. Smjer su već afiniteti, npr. iako se sad bavim samo programiranjem Java, C#, Visual, HTML, u budućnosti planiram da se opet vratim energetici, čeka se prava prilika /štela) za posao. Pare su dobre kod RI-ovaca, ali su sprženi mozgovi nakon 35-40 godine, barem iz svog okruženja kako mogu vidjeti. Automatika je najbolji smjer za otići vani, TK ako imaš štelu da se zaposliš u Telekom, inače ćeš završit ko ja programirajući u nekoj od softverskih kuća.