Prebacivanje sa ETF Tuzla na ETF Sa + općenito

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
GeneralZe

#1 Prebacivanje sa ETF Tuzla na ETF Sa + općenito

Post by GeneralZe »

Pozdrav svima i izvinjavam se ako se o istoj temi već raspravljalo, uglavnom nisam naišao već na to.
Ostalo je još par sedmica do upisa na fax; prvi izbor mene i još par prijatelja je ETF Sa ali od ove godine ukupan broj studenata (i redovnih i samofinansirajućih) je ograničen pa se plašimo da nećemo upasti na željeni fax radi ne tako sjajnih ocjena iz ključnih predmeta u srednjoj školi. Razmišljajući smo došli do rezervne ideje (upisa na ETF u Tuzli i onda prebacivanja u Sa). Zanima nas ima li neko iskustva s tim a i općenito o ova dva fakulteta koja bi nam prenio.
Također, još uvijek nismo sigurni oko smjera pa ako neko želi može nam napisati šta se sada smatra najlakšim/najkvalitetnijim/najtraženijim/najzanimljivijim.
Unaprijed hvala! :-D
studiorum_tuzlaensis

#2 Re: Prebacivanje sa ETF Tuzla na ETF Sa + općenito

Post by studiorum_tuzlaensis »

GeneralZe wrote:Pozdrav svima i izvinjavam se ako se o istoj temi već raspravljalo, uglavnom nisam naišao već na to.
Ostalo je još par sedmica do upisa na fax; prvi izbor mene i još par prijatelja je ETF Sa ali od ove godine ukupan broj studenata (i redovnih i samofinansirajućih) je ograničen pa se plašimo da nećemo upasti na željeni fax radi ne tako sjajnih ocjena iz ključnih predmeta u srednjoj školi. Razmišljajući smo došli do rezervne ideje (upisa na ETF u Tuzli i onda prebacivanja u Sa). Zanima nas ima li neko iskustva s tim a i općenito o ova dva fakulteta koja bi nam prenio.
Također, još uvijek nismo sigurni oko smjera pa ako neko želi može nam napisati šta se sada smatra najlakšim/najkvalitetnijim/najtraženijim/najzanimljivijim.
Manite se toga, svi ćete upasti na fakultet, prijemni na ETFu nije više eliminatoran u toj mjeri, ali moraš pokazati neko osnovno znanje iz elementarne matematike. Uglavnom, na drugom roku u septembru puste skoro sve da se upišu kao samofinansirajući, čisto da se da svima šansa da pokušaju, a onda je do tebe hoćeš li dati godinu ili ne.

Što se tiče te strategije prebacivanja, vjerovatno postoje načini da se prebaciš sa jednog na drugi fakultet, ali pri tom prebacivanju sam 100% siguran da gubiš status redovnog (finansiranje od Kantona) i postaješ samofinansirajući, tako da kompletna strategija ako ste tako kontali ući u redovne pada u vodu.

Sjećam se još u vrijeme kad sam ja upisivao, svi koji su imali preko 8 bodova na prijemnom su uz formalnu molbu dekanu mogli upisati faks. Onda kreće studiranje i skontaš da je upis bio najlakša stvar na svijetu i toliko nevažna u odnosu na ono što te čeka prvi semestar.

Nadam se da ćete upisati i sa srećom, bez odustajanja.

Što se tiče smjera, ja sam završio energetiku, jedinu pravu elektrotehniku, kako mi to volimo reći. Master na FERu regularno. Smjer su već afiniteti, npr. iako se sad bavim samo programiranjem Java, C#, Visual, HTML, u budućnosti planiram da se opet vratim energetici, čeka se prava prilika /štela) za posao. Pare su dobre kod RI-ovaca, ali su sprženi mozgovi nakon 35-40 godine, barem iz svog okruženja kako mogu vidjeti. Automatika je najbolji smjer za otići vani, TK ako imaš štelu da se zaposliš u Telekom, inače ćeš završit ko ja programirajući u nekoj od softverskih kuća. :)
GeneralZe

#3 Re: Prebacivanje sa ETF Tuzla na ETF Sa + općenito

Post by GeneralZe »

studiorum_tuzlaensis wrote:
GeneralZe wrote:Pozdrav svima i izvinjavam se ako se o istoj temi već raspravljalo, uglavnom nisam naišao već na to.
Manite se toga, svi ćete upasti na fakultet, prijemni na ETFu nije više eliminatoran u toj mjeri, ali moraš pokazati neko osnovno znanje iz elementarne matematike. Uglavnom, na drugom roku u septembru puste skoro sve da se upišu kao samofinansirajući, čisto da se da svima šansa da pokušaju, a onda je do tebe hoćeš li dati godinu ili ne.

Što se tiče te strategije prebacivanja, vjerovatno postoje načini da se prebaciš sa jednog na drugi fakultet, ali pri tom prebacivanju sam 100% siguran da gubiš status redovnog (finansiranje od Kantona) i postaješ samofinansirajući, tako da kompletna strategija ako ste tako kontali ući u redovne pada u vodu.

Sjećam se još u vrijeme kad sam ja upisivao, svi koji su imali preko 8 bodova na prijemnom su uz formalnu molbu dekanu mogli upisati faks. Onda kreće studiranje i skontaš da je upis bio najlakša stvar na svijetu i toliko nevažna u odnosu na ono što te čeka prvi semestar.

Nadam se da ćete upisati i sa srećom, bez odustajanja.

Što se tiče smjera, ja sam završio energetiku, jedinu pravu elektrotehniku, kako mi to volimo reći. Master na FERu regularno. Smjer su već afiniteti, npr. iako se sad bavim samo programiranjem Java, C#, Visual, HTML, u budućnosti planiram da se opet vratim energetici, čeka se prava prilika /štela) za posao. Pare su dobre kod RI-ovaca, ali su sprženi mozgovi nakon 35-40 godine, barem iz svog okruženja kako mogu vidjeti. Automatika je najbolji smjer za otići vani, TK ako imaš štelu da se zaposliš u Telekom, inače ćeš završit ko ja programirajući u nekoj od softverskih kuća. :)

Od ove godine uveli su nekoliko novina:
1) Na prijemnom ne postoji prag kao što je prije bio tako da ako položiš više od 50% prijemnog upadaš sigurno, pa makar i kao samofinansirajući. Od ove godine je to kao rang lista pa ako budeš ispod crte ---> ništa (ili im je bar priča takva; možda i u tom slučaju postoji način da se upišeš?)
2) Ograničen je broj studenata koje primaju: na EE, TK i AE 25 redovnih + 35 samofinansirajućih, a na RI 25+85
3) Na prijemnom su uveli i negativne bodove tj. za svaki netačan odgovor oduzimaju 0,5 boda; nema više pogađanja
4) Na drugoj godini možeš promijeniti smjer samo ako si dobar student sa visokim prosjekom (možda je i to samo šuplja? :P )

Hvala na odgovoru :-D
studiorum_tuzlaensis

#4 Re: Prebacivanje sa ETF Tuzla na ETF Sa + općenito

Post by studiorum_tuzlaensis »

GeneralZe wrote:
Od ove godine uveli su nekoliko novina:
1) Na prijemnom ne postoji prag kao što je prije bio tako da ako položiš više od 50% prijemnog upadaš sigurno, pa makar i kao samofinansirajući. Od ove godine je to kao rang lista pa ako budeš ispod crte ---> ništa (ili im je bar priča takva; možda i u tom slučaju postoji način da se upišeš?)
2) Ograničen je broj studenata koje primaju: na EE, TK i AE 25 redovnih + 35 samofinansirajućih, a na RI 25+85
3) Na prijemnom su uveli i negativne bodove tj. za svaki netačan odgovor oduzimaju 0,5 boda; nema više pogađanja
4) Na drugoj godini možeš promijeniti smjer samo ako si dobar student sa visokim prosjekom (možda je i to samo šuplja? :P )

Hvala na odgovoru :-D
Hmm,

Vrlo je moguće da je tako, s obzirom na ograničene kapacitete + ponovci koji su pristutni, ETF u Sa ne bi trebao upisati više od 300 studenata nikad, jer kapacitet im neće dozvoliti. Ako ste sad toliko loši da ne možete u prvih tristo tj. u ovom slučaju u ovih 165+ 110 =275, onda nemojte ni pokušavati iskreno. :D

Meni kad je bio prijemni koliko se mogu sjetiti, uopće nije ni bilo zaokruživanja, već zadaci koji se mogu bodovati parcijalno, ništa posebno teški.

Vjerovatno se i sada može promijeniti smjer (moglo je i tada) nakon prve godine, ali pod određenim uslovima koje postavi fakultet. Npr. dogovoriš zamjenu sa nekim sa drugog smjera, onda ako na nekom smjeru fali sudenata, obično to bude u pitanju.

Uglavnom, ja se ne bi sikirao oko upisa, isti sam takav bio, mislio kako ću položit, propašću, neću moć u redovne i na kraju 37/40 bodova na prijemnom i lagano upao. :D

A onda kreće jeb.ada slobodno mogu reći, gubljenje kose, živciranje i patnja, pogotovo prva godina.
[Emma]

#5 Re: Prebacivanje sa ETF Tuzla na ETF Sa + općenito

Post by [Emma] »

Šta god da se desi, gdje god upišeš, samo bježi od TK ako nemaš debelu štelu. Sretno :thumbup:
sarajevo-x.com

#6 Re: Prebacivanje sa ETF Tuzla na ETF Sa + općenito

Post by sarajevo-x.com »

[Emma] wrote:Šta god da se desi, gdje god upišeš, samo bježi od TK ako nemaš debelu štelu. Sretno :thumbup:
Potpisujem :thumbup:
Ajatolah_

#7 Re: Prebacivanje sa ETF Tuzla na ETF Sa + općenito

Post by Ajatolah_ »

GeneralZe wrote:2) Ograničen je broj studenata koje primaju: na EE, TK i AE 25 redovnih + 35 samofinansirajućih, a na RI 25+85
2) Što se tiče ovog prvog, "ograničen" je uvijek, ali se svake godine naknadno proširi spisak i pusti se svako ko hoće.
3) prijemni je trivijalan, iole boljem srednjoškolcu se ne bi trebalo desiti da ne zna više od 3-4 zadatka (čak i to je puno al' haj')
4) Još niko u historiji nije odbijen za promjenu odsjeka. Ove godine su malo trznuli brucoše tako što su im prvo javili da su promjene odbijene, ali su poslije toga objavili da je ipak svima odobreno.

Ovo što je napisao studiorum_tuzlaensis, da trebaš naći nekog s odsjeka na koji se želiš prebaciti, zadnjih nekoliko godina sigurno ne važi, možda je nekad bilo. I sad se ljudi prebacuju na prijelazu s prvog na drugi semestar, a ne s prve na drugu godinu...

Inače, ETF SA već neko vrijeme ima tradiciju da napravi dio svoji studenata koji zaokruže RI a nemaju bonus bodova budalama, čisto sumnjam da će se sad neko sjetiti da to promijeni.
Tamo je drastično veća konkurencija nego na TK ili EE, i onda imaš grupu studenata koji ne bi bili ni blizu upada na budžet na RI, ali na TK i EE hladno upadnu, pa se prebace i imaju besplatan studij; istovremeno ljudi koji su bolje uradili identičan prijemni ali su odmah zaokružili RI uredno plate 1.800 KM. :D
Post Reply