Prebacivanje na studij u Njemacku

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Klitemnestraaa

#1 Prebacivanje na studij u Njemacku

Post by Klitemnestraaa »

Ima li iko ikakvih informacija? Da li se moze npr. nakon zavrsene jedne godine prebaciti na studij i poceti ispocetka? Nije bitno hoce li priznati ispite ili nece, nego me zanima da li bih u tom slucaju mogla se direktno prebaciti ili moram izaci na prijemni? Da li se u tom slucaju onda nose svjedocanstva ili prepis ocjena? Moze i PM, ako ko ima kakvih info, hvala.
didzej1602

#2 Re: Prebacivanje na studij u Njemacku

Post by didzej1602 »

mislim da moras polagati prijemni, ako je predviđen za taj studij u Nj.
olaksica je da, ukoliko si studirao godinu dana u maticnoj zemlji, mozes da se prebacis u Nj bez obaveze pohadjanja Studienkolleg-a, koji je inace obavezan za sve one koji odmah pocinju da gore studiraju. tako je bar bilo prije nekoliko godina, kad sam se ja raspitivala.
mozes da pogledjas da studiraj.eu, imaju forum, mislim da ces naci potrebnih informacija tamo :)
Klitemnestraaa

#3 Re: Prebacivanje na studij u Njemacku

Post by Klitemnestraaa »

didzej1602 wrote:mislim da moras polagati prijemni, ako je predviđen za taj studij u Nj.
olaksica je da, ukoliko si studirao godinu dana u maticnoj zemlji, mozes da se prebacis u Nj bez obaveze pohadjanja Studienkolleg-a, koji je inace obavezan za sve one koji odmah pocinju da gore studiraju. tako je bar bilo prije nekoliko godina, kad sam se ja raspitivala.
mozes da pogledjas da studiraj.eu, imaju forum, mislim da ces naci potrebnih informacija tamo :)
Hvala. Joj pojma nemam je li predvidjen, mislim da nije jer me zanimaju ekonomski smjerovi. Gledala sam prvo tu, nisam uspjela naci nikakve informacije, ustvari jesam, ali nisu relevantne za moj slucaj jer vecina tamo ih je polagala drzavnu maturu u RH koja daje izravan ulaz na faks u RH i EU, i ekvivalent je njemackom Abituru, a moja srednja mislim da nije (ne mogu je pronaci na anabin.de). Poslala sam im mail pa cemo vidjeti hoce li mi odgovoriti.
Post Reply