Razmišljam o prebacivanju djeteta u osnovnu školu koja je bliža naselju gdje živimo (Dobrinja). Iduće školske godine kreće u 6. razred. Generalno, kakva su iskustva s prelaskom djeteta u drugu školu, bez obzira na razlog prebacivanja? Kako djeca to podnesu, prihvate? Kako budu prihvaćeni u novoj školi? Voljela bih čuti lična iskustva.
Konkretno, najbliža nam je OŠ Aleksa Šantić, pa ako može malo informacija o toj školi, kadrovima, organizaciji...
Prebacivanje iz jedne u drugu osnovnu školu?
- wewa
#2 Re: Prebacivanje iz jedne u drugu osnovnu školu?
moji su mijenjali skolu u 6. odnosno 7. razredu, a usput i drzavu
prva godina nije bila laka, ali su se snasli. djeca su opcenito zilavija nego sto mislimo.
idealne skole nema, a i nama je Aleksa Santic opcija za 3. dijete nakon uzasnog iskustva s Fatimom Gunic.
i mene zanimaju informacije o Aleksi, pa ako ima dobra dusa, nek se javi
prva godina nije bila laka, ali su se snasli. djeca su opcenito zilavija nego sto mislimo.
idealne skole nema, a i nama je Aleksa Santic opcija za 3. dijete nakon uzasnog iskustva s Fatimom Gunic.
i mene zanimaju informacije o Aleksi, pa ako ima dobra dusa, nek se javi
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3 Re: Prebacivanje iz jedne u drugu osnovnu školu?
ja sam u trećem na četvrti mijenjao štolu zbog ruskog
u petom na šesti zbog rata
u sedmom prešao odjeljenje s izbjeglicama jer su domaći bili divljaci pa se ništa nije moglo raditi
plus odjeljenje za jezike u osmom jer nismo imali engleski osim kad se sakupe đaci iz čitave općine
traumatično... ja bih to izbjegavao ako može
osim ako dijete nije maher i komunikativno
te jake psihe
u petom na šesti zbog rata
u sedmom prešao odjeljenje s izbjeglicama jer su domaći bili divljaci pa se ništa nije moglo raditi
plus odjeljenje za jezike u osmom jer nismo imali engleski osim kad se sakupe đaci iz čitave općine
traumatično... ja bih to izbjegavao ako može
osim ako dijete nije maher i komunikativno
te jake psihe
-
vrapcic
#4 Re: Prebacivanje iz jedne u drugu osnovnu školu?
bumboo wrote:Razmišljam o prebacivanju djeteta u osnovnu školu koja je bliža naselju gdje živimo (Dobrinja). Iduće školske godine kreće u 6. razred. Generalno, kakva su iskustva s prelaskom djeteta u drugu školu, bez obzira na razlog prebacivanja? Kako djeca to podnesu, prihvate? Kako budu prihvaćeni u novoj školi? Voljela bih čuti lična iskustva.
Konkretno, najbliža nam je OŠ Aleksa Šantić, pa ako može malo informacija o toj školi, kadrovima, organizaciji...
Puno faktora utice na to kako ce dijete prihvatiti novu okolinu, novu skolu...
Da li je dijete ekstrovertno, da li lako sklapa prijateljstva, da li se lako prilagodjava
Kakva je nova skola, da li se sastav stanovnistva razlikuje? Znam da ce me sada neki popljuvati radi ovoga sastav stanovnistva ali nije da nije bitno, vjerujte. Posto mi je Dobrinja kao poznata cini mi se da je Skender Kulenovic odlicna i po meni najnaprednija skola u tom dijelu grada po vise aspekata, pa ako idete iz te skole sretno.
Mi smo nase dijete krajem 4. razreda premjestili iz jedne u drugu skolu, puni straha da smo se mozda zeznuli i pogrijesili. Dobili smo jedno sretno dijete koje stvarno sada voli ici u skolu. Znaci ne da nije bilo trauma nego naprotiv, sva su je djeca prihvatila isla sa njom na veliki odmor, bas onako da covjek ne povjeruje.
- Altsa
#5 Re: Prebacivanje iz jedne u drugu osnovnu školu?
Ako cete dijete prebacivati na Dobrinju onda svakako prva skola je Skender Kulenović. medutim kako sam cuo ministarstvo kantonalno sada insistira da se djeca upisuju u skole prema mjestu stanovanja. tako da na Dobrinji imaju tri OŠ ali kao sto rekoh SK je najbolja.