Praznično teferičenje Bajram ide, nasilju se nadam

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mire - ložač

#1 Praznično teferičenje Bajram ide, nasilju se nadam

Post by mire - ložač »

:bih: ( Made only in B&H)

Pročitao sam članak gospodina Bešlije i potpuno se slažem sa stavovima iznesenim u tekstu, no zanima me da li i koliko ima ostalih forumaša koji slave Bajram drugačije ( uz malo veću dozu dostojanstva i skromnosti ).

Ovo gornje posebno iz razloga, jer sam sinoć prošetao Ferhadijom i već u 8,00 h iliti 20,00 časova grmi "ceca bre itd.isl..." u strogom centru grada( Central, Labud ......... i ini ostali).

Nemam ništa protiv slavlja, ali imam protiv motiva - povoda ovakvom slavlju, i onome što postajemo tako što djecu svoju sutra treba da naučimo da je Bajram koncert Mitra, Jove, Jane, Joke isl.. onih istih koji su skoro do jučer pjevali dobrovoljačkim odredima - to prvo mi smeta, pa zar se mora na kraju krajeva sjediti u kafani i loka't uopšte i sa ovim našim crknutim mačkama( čitaj beštijama koje k'o pjevaju).

Zanima me jel to takav način već umro ili mu se sprema njaka "zamjena evropskijem", jer je riječ o V J E R S K O M
P R A Z N I K U

"Bože svega al' pameti najviše .."
mire - ložač

#2 Re: Praznično teferičenje Bajram ide, nasilju se nadam

Post by mire - ložač »

Ma i meni je jasno da nema nikakve vrijednosti ( moralne ), ali ono što sam igrom slučaja vidio u noćnoj šetnji na prvu noć Bajrama je jad i bijeda u smislu osnovnog ljudskog dostojanstva.

Ali najgore je od svega što ne postoji više nikakva sprega prema mlađoj generaciji, a vještački idoli su osobe koje predstavljaju "šljam" i moralno i karakterno, dok sa druge strane se od nas samih ne radi ništa, jer ćemo svi mi vidjeti mahalsku djecu ili rodbinsku a da nećemo ni prstom mrdnut, što je u konktekstu života poražavajuće i nedopustivo.

A posebna je čar u tome što je zapravo riječ o vjerskom prazniku - i slavlju uz hektolitre alkohola, kile heroina, kokaina, met-a i td.itd.....da nisam otišao i vidio ne bi vjerovao.

Teško nama sa nama
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#3 Re: Praznično teferičenje Bajram ide, nasilju se nadam

Post by mIRCerka »

mire - ložač wrote:Ma i meni je jasno da nema nikakve vrijednosti ( moralne ), ali ono što sam igrom slučaja vidio u noćnoj šetnji na prvu noć Bajrama je jad i bijeda u smislu osnovnog ljudskog dostojanstva.

Ali najgore je od svega što ne postoji više nikakva sprega prema mlađoj generaciji, a vještački idoli su osobe koje predstavljaju "šljam" i moralno i karakterno, dok sa druge strane se od nas samih ne radi ništa, jer ćemo svi mi vidjeti mahalsku djecu ili rodbinsku a da nećemo ni prstom mrdnut, što je u konktekstu života poražavajuće i nedopustivo.

A posebna je čar u tome što je zapravo riječ o vjerskom prazniku - i slavlju uz hektolitre alkohola, kile heroina, kokaina, met-a i td.itd.....da nisam otišao i vidio ne bi vjerovao.

Teško nama sa nama
A problem predstavlja ciganski trubacki orkestar...http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=55556
kirby

#4 Re: Praznično teferičenje Bajram ide, nasilju se nadam

Post by kirby »

kako ja znam i prije rata je vecina slavila bajram po kafanama.samo sto su sad ko neki dosli tobe pa im lafo smeta.nek ga slavi kako ko hoce.ako ti se ne svidja zaobidji kafanu i turbo folk i uzivaj sa familijom.
DaysleepeR

#5 Re: Praznično teferičenje Bajram ide, nasilju se nadam

Post by DaysleepeR »

eh prije rata...

to je sad popularno nazvana "novotarija u vjeri" kao i npr. brijanje brade i nogavice normalne dužine

lagano ukidaju sve jednu po jednu novotariju...otkopavaju se i obnavljaju džamije srušene prije 200 godina i sl.

:run:
kirby

#6 Re: Praznično teferičenje Bajram ide, nasilju se nadam

Post by kirby »

ma u bosni su vjere uzele maha.sta koga boli neka stvar,kako drugi proslavljaju bajram ?
DobroJutroKolumbo

#7 Re: Praznično teferičenje Bajram ide, nasilju se nadam

Post by DobroJutroKolumbo »

Ja provodim Bajram u krugu porodice ,i vise ne pijem, uzivam u miru , jednostavno nije mi do derneka za bilo koji praznik kao nekad, ali nekad sam znao cugat i za Bajram i za Ramazan i po citavu godinu!

Evo da ne budemo licemjerni :

Neko kaze vidi ga pije za Bajram , po Islamu se ne smije piti nikada! Kakva je razlika izmedju onoga sto se suzdrzava za Ramazan i obloce se za Bajram, od onog koji ne pije za Ramazan , ne pije za Bajram , ali zato cuga tokom ostatka godine?!! Nikakva! Po Islamu se ne smije piti , zabranjeno je!

Koja je razlika izmedju omladine koja slusa cece , mece , pece, citave godine , ali ne slusa u mjesecu Ramazanu i za Bajram? Nikakva , i jedna i druga grupa imaju los muzicki ukus, ali je njihov , mozda je u njihovim ocima dobar , a u mojim los , kao sto i jeste! Ali o ukusima se ne raspravlja , svako ima svoje!

I ko im treba zabraniti takav nacin izrazavanja? Zasto? Neko voli sevdalinku , neko metal , neko punk , neko rock , rap itd. Zar nebi po toj logici bilo , neukusno slusati rap za Bajram , pa gospodo prevedite masu tekstova sa eng., na bos. pa ce te vidjeti zasto! Masa pjesam je u smislu "get down on your God damn knees, For this money chronic clothes and weed" ( Snoop Dogg feat. Xzibit ) , isti slucaj je sa rock-om , metalom , o punku da ne govorim...

Nit' kod katolika i pravoslavaca Bozic vise nije obiteljski-vjerski praznik , u smislu kakav bi trebao biti, i kod njih se Bozic , isto kao i kod nas Bajram pretvorio u biznis , jedan veliki potrosacki praznik , zamotan u vjersku ambalazu!

I na kraju dolazimo na sustinu svega ovoga! Pred Bogom svako za sebe , odgovara za svoje postupke!
Dori

#8 Re: Praznično teferičenje Bajram ide, nasilju se nadam

Post by Dori »

Ja sinoc bila na trubacima. U stvari sve je pocelo laganom vecerom uz taburase, a onda su trubaci uletili i podigli svu raju na noge. I tu mi je bilo kraj :D
Nisam pila (inace ne pijem), ali mi je dernek bio i vise nego odlican :thumbup:

Ali opet....svako ima svoje ;-)
karanana

#9 Re: Praznično teferičenje Bajram ide, nasilju se nadam

Post by karanana »

Dena wrote:Ja sinoc bila na trubacima. U stvari sve je pocelo laganom vecerom uz taburase, a onda su trubaci uletili i podigli svu raju na noge. I tu mi je bilo kraj :D

U kojem je to lokalu bilo? Da sam znao tu bih dosao, inace me nista drugo nije privuklo pa sam sjedio kuci i gledao tekmu lige prvaka.
alphonse kauders

#10 Re: Praznično teferičenje Bajram ide, nasilju se nadam

Post by alphonse kauders »

Dena wrote:Ja sinoc bila na trubacima. U stvari sve je pocelo laganom vecerom uz taburase, a onda su trubaci uletili i podigli svu raju na noge. I tu mi je bilo kraj :D

:D :thumbup: :dance:
Dori

#11 Re: Praznično teferičenje Bajram ide, nasilju se nadam

Post by Dori »

karanana wrote:

U kojem je to lokalu bilo? Da sam znao tu bih dosao, inace me nista drugo nije privuklo pa sam sjedio kuci i gledao tekmu lige prvaka.
Eeeee karanana , pusti se Traviana, hajde malo s rajom... ;-)

Ma slazem se, pijancenje, pucanje i sve to za Bajram ne ide. Bas gubi onaj svoj smisao......ali dobra raja+svirka sto da ne? Uvijek smo bili za teferica :D
Mislim rucak sa familijom super, ali nana i dedo odose spavati u 8, roditeljima dodju gosti, svi umorni od silne hape, predozirani baklavama ili idu spavati oko 10 ili negdje na teferic.....nema druge ;-) :D

Ali opet velika je razlika izmedju one "Moj dilbere" i "Aspirina" :-)
lopta

#12 Re: Praznično teferičenje Bajram ide, nasilju se nadam

Post by lopta »

Her Flick wrote:ja slavim bajram kako sa i naucen
poslje namaza odem starijim clanovima porodice roditelji, punac punica, dede i nane, tetke, odna se ode kuci odmori se pa kod prijatelja na veceru
a drugi i treci dan se obilazi malo dalja familija i prijatelji
nikad u zivoti nisam izasao u grad (kafana, diskoteka, cak i setanj gradom) za prvi i drugi dan bajrama, tako sam naucen i hvala Bogu sto su me tako naucili
a ovo danas sto se desava me nisata ne cudi jer, danasnje drustvo nema nikakvih moralnih normi
Ista stvar. :thumbup:
kirby wrote:sta koga boli neka stvar,kako drugi proslavljaju bajram ?
Donekle si u pravu, ali to se zove 'turbofolkvjernici', problem je sto se bajram zloupotrebljava u te svrhe, a narod ko narod sto Her Flick rece bez ikakvih moralnih, pa i vjerskih normi.
mire - ložač

#13 Re: Praznično teferičenje Bajram ide, nasilju se nadam

Post by mire - ložač »

Moram se malo nadovezati na to " šta koga boli nekoga neka stvar kako drugi proslavljaju Bajram" ili tako nešto ???

1. Bajram je vjerski praznik - porodični - familijarni ..... da ne nabrajam dalje a proslavlja se u kafani ne samo uz alkohol, i da dodam to nije pitanje demokratije, već izopačenost, isto kao i kad vehabija počne izopačeno da gleda neku djevojku koja nije pokrivena, eh isto tako je izopačeno od lika koji ima puna usta kad kaže:"BOŠNJAK" i ne može normalno dvije progovorit a ko fol čestita Bajram ( glupost koje nema ), i onda je spremnost na konflikt nevjerovatna, pa onda ... :x :zzzz: :(

2. U toku godine najveći broj intervencija u MUP-u i Hitnim službama imaju za vrijeme "vjerskih praznika", posebno ističem Bajram jer pogledajte malo novine poslije ovih svetkovina, pa to nije normalno pola broja je crna hronika.
3. Ovaj praznik ne bi smio biti u rukama kafandžija, jer nikad sa njima nije ni imao veze.
4.Konačno ako se izvrće sve što je bosansko i skromno tradicionalno na ovakav način, onda odakle Vam dragi moji pravo da pričate o famoznim vehabijama bilo šta, jer ne poštujete ono svoje pa što vam onda neko ne bi nabio u glavu nešto tuđe da vas lakše kontroliše. :bih:
Troll_Happens

#14 Re: Praznično teferičenje Bajram ide, nasilju se nadam

Post by Troll_Happens »

Skorasnja dogadjanja u glavnom gradu su najbolji pokazatelj kakvi smo primitivci i seljaci....
turbo folk nema veze sa time... cisto alkohol i kucno nevaspitanje i bezobrazluk... nepostojanje zakona i sankcije.
dok se to ne ispravi svaki ce se ovako zavrsiti :oops:
Post Reply