Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
User avatar
muminovic
Posts: 3302
Joined: 17/08/2013 15:10

#1 Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by muminovic »

Ovdje mozemo iznositi svakodnevne negativne vijesti o najlosijem pravosudnom sistemu na svijetu.

Pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Kao i svu zaslugu na neuspjeh - koje zasluzuje VSTV BiH, tijelo koje crpi godisnje preko 10 miliona KM, a nista ne poboljsava u pravosudnom sektoru BiH.

Kriminalne radnje se odnose na dan oktobar 2013 godine pa na ubuduce...

Sve clanke o krliminalu mozete pisati ovdje.

Na danasnji dan 2,3 miliona nerjesenih predmeta lezi na sudovima, a sudci primaju platu od 3.000 KM mjesecno.
User avatar
muminovic
Posts: 3302
Joined: 17/08/2013 15:10

#2 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by muminovic »

SJEĆATE LI SE GOLE SUTKINJE? Šokirala javnost prije nekoliko mjeseci, a evo šta se očekuje…

Image

Bizarne scene mogli su vidjeti i mnogi građani, budući da se prozor pored kojeg je žena radila to što je radila nalazi prekoputa trolejbuske stanice i uz vrlo prometnu ulicu

Povezani sadržaj:

NJENO IME SE KRIJE: Sutkinji koja je gola vježbala u kancelariji predložen smještaj na Psihijatriju!

Sutkinja Vrhovnog suda FBiH, koja je bez odjeće u svom uredu u sarajevskoj Palači pravde danima plesala, vježbala i čitala novine, krajem ovog mjeseca izaći će pred Disciplinsku komisiju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, doznaje Dnevni avaz.

Na ročištu u VSTV-u, čiji datum još nije precizno definiran, kontroverzna sutkinja najvjerovatnije će se pojaviti u pratnji advokata.

Tom prilikom pokušat će argumentirati postupak koji je prije nekoliko mjeseci šokirao javnost. U međuvremenu, do okončanja postupka, ona će ostati udaljena s radnog mjesta, piše Avaz.

Podsjetimo, bizarne scene mogli su vidjeti i mnogi građani, budući da se prozor pored kojeg je žena radila to što je radila nalazi prekoputa trolejbuske stanice i uz vrlo prometnu ulicu.
User avatar
muminovic
Posts: 3302
Joined: 17/08/2013 15:10

#3 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by muminovic »

(Re)forma pravosuđa

Almedin Šišić - oktobar 2013

Godinama unazad u BiH se vode burne polemike o efikasnosti rada pravosuđa, koje je jedan od stubova svake prave države. Po jednima, pravosuđe u BiH odražava stanje u državi: neefikasno je, sporo i birokratizirano, djelimično korumpirano i pod punim političkim uticajem i kontrolom bh. elita.

Drugi, pak, tvrde da je u državi kakva je BiH njeno pravosuđe jedna od svijetlih tačaka reformsko-tranzicijskih tokova i pokušaja demokratizacije bh. društva, opterećenog postnacionalizmom, različitim ideologijama i još različitijim pogledima na budućnost zemlje i njeno unutrašnje uređenje.

Istina je, vjerovatno, negdje na sredini i iznimno je teško napraviti sveobuhvatnu analizu uspješnosti reforme sudova i tužilaštava širom BiH na koje je međunarodna zajednica skršila desetine miliona dolara.

Kao jedna od posljedica takvog stanja je i informacija o plaćanju "penala" za osobe koje su "gulile" robiju bez osnova, pa je pravna država morala otvoriti državnu kasu i tim ljudima samo u 2011. i 2012. iplatiti oko milion KM. I šta se desilo, kakve su posljedice ovih kardinalnih pravnih grešaka? Nikom-ništa.

Negdje početkom godine navršena je tačno decenija od utemeljenja državnog pravosuđa. U ovih deset godina Sudom i Tužilaštvom BiH prodefilovalo je na desetine čudnih likova od kojih neki, ruku na srce, a ovdje mislimo prevashodno na strance, u državama iz kojih su poslani teško da bi mogli raditi i kao pripravnici. Kada već govorimo o tome, kako zaboraviti pravne akrobacije stanovitog Džonatana Ratela, kanadskog tužioca, najpoznatijeg po tome što je ozbiljno urušio ugled tužilačke profesije jer mu je popadala sve i jedna optužnica protiv "organiziranog kriminala".

Istina, prethodnih godina Tužilaštvo je, prvenstveno zahvaljujući domaćim tužiocima iz svog Posebnog odjela za organizirani kriminal, uspjelo razbiti nekoliko zločinačkih organizacija. To je taj mali tračak svjetla na kraju tunela, samo je pitanje da li je tunel do kraja prohodan, ili je i dalje u izgradnji.
User avatar
muminovic
Posts: 3302
Joined: 17/08/2013 15:10

#4 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by muminovic »

Državni službenici kriminalcima odaju povjerljive informacije u zamjenu za novac

28. 08. 2013

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA BiH) došla je do podataka da pojedini državni službenici i pripadnici policijskih i sigurnosnih agencija odaju povjerljive informacije kriminalcima u zamjenu za novac. Neki su „stalno angažirani“ za takve usluge.

Ovo su podaci navedeni u Informaciji o stanju sigurnosti BiH za prošlu godinu, koja će se ove sedmice naći na sjednici državnog Parlamenta.

U Informaciji se navodi da službenici kriminalcima odaju informacije o policijskim akcijama i inspekcijskim kontrolama, a pomažu im i prikrivanjem ili uništavanjem kompromitirajućih dokaza.

- Većina kriminalnih grupa izgradila je čvrste pozicije u različitim strukturama i nivoima vlasti – prenosi Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Informaciju je sastavilo Ministarstvo sigurnosti BiH na osnovu podataka sedam najviših sigurnosnih institucija na državnom i entitetskim nivoima te Uprave za indirektno oporezivanje.

U ovom dokumentu se navodi da je prošle godine prijavljeno 447 krivičnih dijela korupcije što je za oko 14 posto više nego 2011. godine.

Zbog korupcije je prijavljeno oko 1.000 osoba. Najviše se prijava odnosi na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave. Prema podacima policijskih institucija, došlo je do blagog smanjenja krivičnih dijela privrednog kriminala.

Prošle godine registrirano je 1.446 takvih krivičnih dijela, što je za oko 2 posto manje nego u 2011. godini.

Procijenjena materijalna šteta za budžete BiH je iznosila oko 59 miliona maraka koja je nastala zloupotrebom ovlaštenja u privredi, obmanom za dobivanje kredita, prevarama u privrednom poslovanju, poreznim utajama, pronevjerama u službi i slično.

U BiH je i dalje prisutan organizirani kriminal, kojem pogoduju ekonomska kriza i veliki broj nezaposlenih.

Prošle godine je identifikovano više od 1.000 osoba umiješanih u organizirani kriminal.

Policija je provodila niz akcija među kojima su uhićenje osoba povezanih sa firmom Dunmorr Group AG iz Švicarske sa sjedištem u BiH.

Oko 120 osoba je osumnjičeno za prevare, poreske utaje i pranje novca.

Policijski službenici FBIH radili su i akciju uhićenja osoba u Zapadnohercegovačkom kantonu zbog sumnje da su umiješani u organiziranu krađu i preprodaju automobila, krivotvorenje isprava, prekucavanje brojeva šasija i drugo.

U BiH je i dalje prisutna trgovina narkoticima. Zabilježeno je povećanje i ponude i potrošnje narkotika u zemlji. Na tržištu dominiraju kanabis, heroin, sintetičke droge a pojavljuje se i kokain. BiH postaje tranzitni centar, odnosno ** No links ** na putu droge od Istoka ka Zapadu.

- U informaciji o stanju sigurnosti se navodi da su veće kriminale grupe našle utočište u BIH kako od policijskog progona tako i za organizovanje kriminalnih radnji – saopćeno je iz Centra za istraživačko novinarstvo CIN.
User avatar
muminovic
Posts: 3302
Joined: 17/08/2013 15:10

#5 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by muminovic »

PORAZ PRAVDE: BiH ima DVA MILIONA i 200 hiljada neriješenih sudskih sporova!

Objavljeno: 15.08.2013. - 12:34

Do kraja protekle godine u sudovima širom BiH bilo je 453 neriješenih predmeta korupcije odnosno oko dva posto ukupnog broja neriješenih krivičnih predmeta.

Priredio: S.M.

Godina 2012. zaključena je s 2.112.622 neriješena predmeta u sudovima na cijelom području BiH, što je izrazito veliki broj za zemlju s brojem stanovnika koji ima naša zemlja, stoji u danas objavljenom godišnjem izvještaju za 2012. godinu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

ARMIJA KOMUNALNIH SUDIJA

Kako se navodi, ovu brojku treba promatrati s rezervom, budući da većinu tih predmeta predstavljaju takozvani "komunalni predmeti" koji proizlaze iz neplaćanja računa za vodu, odvoz smeća, grijanje i TV taksu.

Naime, od ukupnog broja neriješenih predmeta više od dvije trećine čine komunalni predmeti, tačnije 1.664.328, dok na ostale predmete otpada 448.294 neriješenih slučajeva.

Direktor Sekretarijata Vijeća za Žurnal kaže da su problemi takozvanih komunalnih slučajeva naslijeđeni.

- Komunalni predmeti su problem društva naslijeđeni od rata naovamo – kaže Admir Suljagić, direktor Sekretarijata i dodaje da ovaj problem ne može riješiti pravosuđe samo:

Ne možemo sebi priuštiti armiju sudija za rješavanje komunalnih predmeta jer imamo i druge predmete koji opterečuju sudove poput predmeta ratnih zločina, stečajni postupci...

U izvještaju je navedeno da je Vijeće tokom 2012. godine iniciralo i aktivnosti koje se odnose na promoviranje veće primjene alternativnih načina rješavanja spora - prioritetno sudske nagodbe i medijacije što je preporuka s drugog sastanka o Strukturiranom dijalogu o pravosuđu koji se vodi između EU i BiH.

- Mi predlažemo pozitivna rješenja zapada – kaže Suljagić uz objašnjenje da zemlje u regionu još uvijek eksperimentišu kako da riješe probleme velikog broja komunalnih predmeta sa zanimljivom strukturom tuženih:

Sigurno je da je veliki broj predmeta protiv fizičkih lica ali su iznosi veći u postupcima protiv firmi.

Kada su u pitanju nekomunalni predmeti, iako je tokom 2012. godine broj neriješenih nekomunalnih predmeta smanjen za određeni postotak, ipak i dalje u sudovima postoji veliki broj neriješenih predmeta.

- Ne radi se o velikom broju predmeta u odnosu na druge zemlje i to bismo u kratkom roku mogli riješiti – objašnjava Suljagić.

On kaže da građani mogu imati štetu ukoliko moraju dugo da čekaju na odluke suda.

- Najgora je nemogućnost planiranja života zbog kašnjenja odluka suda – kaže Suljagić i dodaje da je država dužna nadoknaditi štetu:

Država je dužna nadoknaditi štetu ako građani nisu dobili presudu u razumnom roku.

Imajući u vidu značaj pravovremenog rješavanja predmeta koji stignu u sud, tokom 2012. VSTVBiH je nastavio provođenje aktivnosti usmjerenih na rješavanje najstarijih predmeta u bh. pravosuđu.

KRATKIH SEDAM GODINA

Kroz planove tokom 2012. godine, provođenjem aktivnosti rješavanja najstarijih predmeta, ukupan broj neriješenih predmeta starijih od 2000. godine smanjen je za 2.524 predmeta, što predstavlja oko 97 posto riješenih predmeta od ukupnog broja riješenih predmeta ove starosne strukture.

U skladu sa Zakonom o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH Vijeću je za 2012. godinu odobren budžet od 6.631.000 KM od čega su sredstva u iznosu dva miliona KM odobrena za projekt višegodišnjih kapitalnih ulaganja "Informatizacija i jačanje kapaciteta pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini".

Dodatno, u budžetu za 2012. su prenesena neutrošena kapitalna ulaganja za 2011. u iznosu od 120.100 KM te je ukupan proračun Vijeća za 2012. iznosio 6.751.100 KM, a tokom 2012. iz donatorskih sredstava financirano je devet projekata namijenjenih reformi pravosuđa.

Najznačajniji donatori su Kraljevina Norveška sa sudjelovanjem 53,07 posto u ukupnoj vrijednosti donatorskih sredstava, odnosno 6.210.563 KM i Evropska komisija sa sudjelovanjem od 22,35 posto, odnosno 2.615.417 KM. Značajna sredstva izdvojile su i vlade Švicarske, Švedske, Velike Britanije, Kraljevine Španije i Češke.

Na temelju Sporazuma o uspostavljanju sistema elektronske razmjene podataka iz evidencija policijskih tijela i tužilaštava koji su osim VSTVBiH, potpisali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije BiH, ministarstva unutrašnjih poslova na svim nivoima, u 2012. godini je nastavljena tehnička implementacija sistema za elektroničku razmjenu podataka između policijskih i tužilačkih evidencija.

Iz Vijeća su u izvještaju naveli da implementacija ovog sistema predstavlja jedan od uvjeta za očuvanje liberalizacije viznog režima za Bosnu i Hercegovinu.

Imajući u vidu činjenicu da su iz budžeta sudova i tužilaštava u proteklim godinama izdvojena tek neznatna sredstva (oko 215.000 KM za nabavu računarske opreme za sve pravosudne institucije u 2011. godini) koja bi se usmjerila na nabavu informatičke opreme, te da će nabave opreme iz donatorskih sredstava u budućnosti biti sve manje, u Vijeća smatraju ovo pitanje zaslužnim da mu se u narednom razdoblju posveti značajna pažnja.

Izvještaj je sačinjen na 200 stranica i sadrži sve podatke o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, kao i preporuke za rad tijela izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u Bosni i Hercegovini.

Do kraja protekle godine u sudovima širom BiH bilo je 453 neriješenih predmeta korupcije odnosno oko dva posto ukupnog broja neriješenih krivičnih predmeta.

Direktor Sekretarijata Suljagić objašnjava da je reforma pravosuđa počela 2004. godine. Slična reforma u uređenoj Norveškoj je trajala između 14 i 17 godina.

- Mi možemo u kratkom roku od pet do sedam godina očekivati da riješimo problem starih neriješenih predmeta – kaže Suljagić.
User avatar
antonija
Posts: 487
Joined: 23/06/2009 15:55

#6 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by antonija »

Ovdje ce imati sta da se pise :-)
User avatar
ranger
Posts: 2552
Joined: 14/04/2008 14:58
Location: Po sumama i gorama nase zemlje ponosne

#7 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by ranger »

jedan sudski spor započet 2001 godine, završen 2006 - pozitivnim ishodom.
drugi započeo 2008 i još traje - ishod krajnje neizvjestan.
imovinsko pravi sporovi u pitanju. :run:
User avatar
muminovic
Posts: 3302
Joined: 17/08/2013 15:10

#9 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by muminovic »

Zašto se danas isplati biti u zatvoru?

Čitam tekst u novinama da u Kliničkom centru Banja Luka nema infuzije, hrana očajna, čak da nemaju jastuka za studente koji su se otrovali hranom u studentskoj menzi, pa su im kolege nosili od kuće jastuke i postaljinu. Kakav očaj i jad. Opet s druge strane, zvuči nevjerovatno da Vlada stalno obezbjeđuje novac za rekonstrukciju zatvora u Republici Srpskoj koji izgledaju bolje nego većina hotela. Topla voda, tri obroka, teretana, bazen, biblioteka, zdravstvena zaštita i ko zna šta još,.. Imaju li to penzioneri, studenti, brojne ugrožene socijalne kategorije i dr.?! Danas od tih istih penzionera i zaposlenih (kojima još i smanjuju plate) država svaki dan naplaćuje porez za kriminalce, jer jedan dan koji zatvorenik provede u zatvoru košta nas 100 km. Umjesto da oni nešto rade i svojim radom obezbjede sebi novac za hranu, higijenu, zdravstvenu zaštitu dok su na izdržavanju kazne oni to imaju besplatno, a mi moramo da rintamo za njih. Mnogi od tih kriminalaca vrijeme provedeno u zatvoru koriste za popravljanje zuba, skidanje benova i ožiljaka, jer im smetaju u poludnevnom odmaranju, dizanju tegova, sunčanju i kupanju u bazenu.
Ova slika koju vidite je bazen u jednoj od Kazneno popravnih ustanova u Republici Srpskoj gdje se lica opuštaju od ljetnih vrućina dok ih stražar posmatra u uniformi natopljenoj znojem i u sebi psuje sve po spisku. Ko zna možda neki i svjesno novac ulažu u ovu ustanovu kao dobru investiciju za budućnost. Nikad se ne zna ko tamo i kad može završiti. Međutim kakva je poruka mladima ova slika?! Izgleda da od kriminala i ima neke vajde, barem imaju dobru hranu i bazen, a od znanja kako stvari stoje i nema.

Image

Možda će poslije ovoga teksta neko narediti ili mu barem biti naređeno da te zatvorenike pošalje da okreče škole za vrijeme raspusta, studenstke domove, hirurgiju, dječije vrtiće, prostorije koje koriste djeca sa posebnim potrebama, klubove penzionera i slične ustanove. To bi bila resocijalizacija za te ljude, a ne banjsko liječenje kako sada stvari stoje.
User avatar
muminovic
Posts: 3302
Joined: 17/08/2013 15:10

#10 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by muminovic »

Clanak OSMOGODISNJEG predsjednika VSTV, a sada pisca i sudije suda BiH (unistio VSTV a sada pise protiv njega).

Pravosuđe - sistem za uslovno kažnjavanje
Branko Perić - 16.09.2013 18:01

Sudovi u BiH najčešće izriču uslovne osude! Od svih izrečenih sankcija u periodu od 2003. do 2012. godine, u Federaciji BiH uslovna osuda zauzima ubjedljivo najveći procenat - čak 75% (26.137 slučajeva).

U Republici Srpskoj je procenat nešto manji (60%), ali je i statistički uzorak bio nepouzdaniji. Ovo su rezultati nedavno obavljenog istraživanja, publikovanog u brošuri "Stanje i kretanje kriminaliteta u BiH za punoljetne osobe u periodu od 2003. do 2012. godine", koje je obavila grupa profesora sa više pravnih fakulteta iz oba entiteta.

Da apsurd bude veći, i u Sudu BiH, koji bi trebalo da se bavi najtežim oblicima kriminala, u 2011. godini je, od svih osuđujućih presuda, bilo 66% uslovnih osuda, (23% zatvorskih kazni i 11% novčanih kazni). Ako se ovakvoj statistici doda podatak da od svih izrečenih zatvorskih kazni u BiH najveći procenat otpada na zatvor do šest mjeseci i da je broj izrečenih novčanih kazni u opadanju, onda kreatori politike u ovoj zemlji treba ozbiljno da se zapitaju kakvim se to kriminalom bave naši pravosudni sistemi i kakve su nam politike i strategije krivičnog progona.

Nekoliko pitanja zahtijeva odgovor. Zašto se kriminalom na koji se reaguje samo prijetnjom zatvorskom kaznom treba baviti sudski sistem u skupom i dugotrajnom postupku? Da li bi isti ciljevi mogli biti postignuti ako bi se makar jedan broj tih krivičnih djela mogao okončati u nekim jednostavnijim procedurama i pred nekim drugim državnim organima? Zašto šumske krađe, na koje otpada veliki broj krivičnih prijava, treba da budu procesuirane pred sudom? Sudski postupak je suviše skup da bi se bavio bagatelnim kriminalom i simboličnim kaznama.

Ako sudijama kažete da je kaznena politika blaga, odgovoriće, bez izuzetka, da pred njih dolaze bagatelni slučajevi i učinioci prema kojima se mahom primjenjuju zakonske odredbe o ublažavanju kazne (sirotinja, nezaposleni i bolesni). Protiv tog argumenta se teško boriti. Ako se pogleda struktura procesuiranih krivičnih djela sa opisima radnji izvršenja, onda se zaista može zaključiti da se tužilaštva uglavnom bave bagatelnim krivičnim djelima i kriminalom na koji nije moguće reagovati težim krivičnim sankcijama. U čemu je onda problem?

Jedan od glavnih problema je nesposobnost tužilačkog sistema da napusti tradicionalni model rada po krivičnim prijavama koje dolaze od policije i koje su vezane za sitni svakodnevni kriminal. Umjesto da prave procjenu gdje su žarišta najozbiljnijeg kriminala i da na osnovu toga donose planove reagovanja i svog rada, tužilaštva se bave krivičnim prijavama i od toga prave zbunjujuću statistiku o broju riješenih predmeta. U stručnom žargonu bi se takvi interni dokumenti tužilaštava nazivali politike krivičnog progona i strategije procesuiranja. Takvih internih dokumenata u tužilaštvima nema. Umjesto da glavni tužioci prave procjene, donose planove procesuiranja i otvaraju istrage, to najčešće čine vladajuće politike i njima podređena policija. Tako se događa da najozbiljniji slučajevi nose hipoteku političkog progona, što dodatno kompromituje i tužilački i sudski sistem.

Tužioci ne treba da budu pod pritiskom normiranja i statistika, nego motivisani da procesuiraju najteže oblike kriminala

Tradicionalni model rada tužilaštava mora se napustiti, a orijentacione norme ukinuti. Tužioci ne treba da budu pod pritiskom normiranja i statistika, nego motivisani da procesuiraju najteže oblike kriminala. Prioritetan posao mora biti kriminal koji ugrožava osnovne vrijednosti društva, a ne svakodnevni kriminal i orijentaciona norma. Samo će se na taj način rad tužilaštava moći razumjeti i verifikovati pred parlamentima i pred građanima koji ga plaćaju i u čijem interesu treba da radi.

Za bavljenje sitnim kriminalom i bagatelnim krivičnim djelima treba tražiti nova zakonska rješenja. Jedno od njih bi moglo biti uvođenje modela alternativnog krivičnog gonjenja, odnosno vansudskog rješavanja krivičnih slučajeva koje poznaju uporedni pravni sistemi i koji daju dobre rezultate u nekim zemljama (Slovenija). Sistem koji je zatrpan velikim brojem neriješenih predmeta treba što prije osloboditi pritiska svakodnevnog kriminala i stvoriti uslove za bavljenje ozbiljnijim i najtežim oblicima kriminala.

Nažalost, naša ministarstva pravde poodavno se ne bave pravosudnim statistikama i analizama. A bez dobrih statistika i analiza nema dobrih pravosudnih politika i dobrih zakonodavnih inicijativa. Pokušaj da se samo izmjenama krivičnog procesnog zakonodavstva pravosudni sistem učini efikasnijim očigledno nije dao očekivane rezultate.(Autor je sudija Suda BiH)
User avatar
akcid
Posts: 1899
Joined: 09/04/2013 13:49
Location: Sarajevo

#11 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by akcid »

Potpuno je tačno da je BiH pravosuđe generator gotovo svih značajnijih problema BiH društva i države. I na ovoj temi najviše je konstatacija koje su, manje-više ili poznate ili uobičajene.

Po meni, mnogo je bitnije pronaći jednostavno i adekvatno rješenje za izlazak pravosuđa iz krize, za postignuće bržeg i djelotvornijeg procesuiranja krivično odgovornih pojedinaca i grupa, ali i za efikasnijeg rada svih ostalih segmenata, nego još jednom ponavljati ili pokazivati na nove dokaze njihovog javašluka i nesposobnosti.

Šta država BiH mora učiniti da pročisti svoje pravosuđe i postigne njegovu nezavisnost, profesionalizam, snizi korupciju, itd. i da tu vlast učini svrsishodnom?
User avatar
nevenkagaragic
Posts: 1473
Joined: 19/03/2008 20:55
Location: Tuzla
Contact:

#12 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by nevenkagaragic »

muminovic wrote:Ovdje mozemo iznositi svakodnevne negativne vijesti o najlosijem pravosudnom sistemu na svijetu.

Pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Kao i svu zaslugu na neuspjeh - koje zasluzuje VSTV BiH, tijelo koje crpi godisnje preko 10 miliona KM, a nista ne poboljsava u pravosudnom sektoru BiH.

Kriminalne radnje se odnose na dan oktobar 2013 godine pa na ubuduce...

Sve clanke o krliminalu mozete pisati ovdje.

Na danasnji dan 2,3 miliona nerjesenih predmeta lezi na sudovima, a sudci primaju platu od 3.000 KM mjesecno.
Godinama postavljam na NJIHOVOM (pravosudnom) forumu, dnevno se svaka od 2 (redovne) teme (samo) procita nekoliko stotina puta. SAMO procita, niti ko komentarise, niti reaguje:

160 stranica:

http://forum.pravosudje.ba/viewtopic.ph ... start=1590

118 stranica:

http://forum.pravosudje.ba/viewtopic.ph ... start=1170
User avatar
nevenkagaragic
Posts: 1473
Joined: 19/03/2008 20:55
Location: Tuzla
Contact:

#14 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by nevenkagaragic »

muminovic wrote:Clanak OSMOGODISNJEG predsjednika VSTV, a sada pisca i sudije suda BiH (unistio VSTV a sada pise protiv njega).

Pravosuđe - sistem za uslovno kažnjavanje
Branko Perić - 16.09.2013 18:01

Sudovi u BiH najčešće izriču uslovne osude! Od svih izrečenih sankcija u periodu od 2003. do 2012. godine, u Federaciji BiH uslovna osuda zauzima ubjedljivo najveći procenat - čak 75% (26.137 slučajeva).

U Republici Srpskoj je procenat nešto manji (60%), ali je i statistički uzorak bio nepouzdaniji. Ovo su rezultati nedavno obavljenog istraživanja, publikovanog u brošuri "Stanje i kretanje kriminaliteta u BiH za punoljetne osobe u periodu od 2003. do 2012. godine", koje je obavila grupa profesora sa više pravnih fakulteta iz oba entiteta.

Da apsurd bude veći, i u Sudu BiH, koji bi trebalo da se bavi najtežim oblicima kriminala, u 2011. godini je, od svih osuđujućih presuda, bilo 66% uslovnih osuda, (23% zatvorskih kazni i 11% novčanih kazni). Ako se ovakvoj statistici doda podatak da od svih izrečenih zatvorskih kazni u BiH najveći procenat otpada na zatvor do šest mjeseci i da je broj izrečenih novčanih kazni u opadanju, onda kreatori politike u ovoj zemlji treba ozbiljno da se zapitaju kakvim se to kriminalom bave naši pravosudni sistemi i kakve su nam politike i strategije krivičnog progona.

Nekoliko pitanja zahtijeva odgovor. Zašto se kriminalom na koji se reaguje samo prijetnjom zatvorskom kaznom treba baviti sudski sistem u skupom i dugotrajnom postupku? Da li bi isti ciljevi mogli biti postignuti ako bi se makar jedan broj tih krivičnih djela mogao okončati u nekim jednostavnijim procedurama i pred nekim drugim državnim organima? Zašto šumske krađe, na koje otpada veliki broj krivičnih prijava, treba da budu procesuirane pred sudom? Sudski postupak je suviše skup da bi se bavio bagatelnim kriminalom i simboličnim kaznama.

Ako sudijama kažete da je kaznena politika blaga, odgovoriće, bez izuzetka, da pred njih dolaze bagatelni slučajevi i učinioci prema kojima se mahom primjenjuju zakonske odredbe o ublažavanju kazne (sirotinja, nezaposleni i bolesni). Protiv tog argumenta se teško boriti. Ako se pogleda struktura procesuiranih krivičnih djela sa opisima radnji izvršenja, onda se zaista može zaključiti da se tužilaštva uglavnom bave bagatelnim krivičnim djelima i kriminalom na koji nije moguće reagovati težim krivičnim sankcijama. U čemu je onda problem?

Jedan od glavnih problema je nesposobnost tužilačkog sistema da napusti tradicionalni model rada po krivičnim prijavama koje dolaze od policije i koje su vezane za sitni svakodnevni kriminal. Umjesto da prave procjenu gdje su žarišta najozbiljnijeg kriminala i da na osnovu toga donose planove reagovanja i svog rada, tužilaštva se bave krivičnim prijavama i od toga prave zbunjujuću statistiku o broju riješenih predmeta. U stručnom žargonu bi se takvi interni dokumenti tužilaštava nazivali politike krivičnog progona i strategije procesuiranja. Takvih internih dokumenata u tužilaštvima nema. Umjesto da glavni tužioci prave procjene, donose planove procesuiranja i otvaraju istrage, to najčešće čine vladajuće politike i njima podređena policija. Tako se događa da najozbiljniji slučajevi nose hipoteku političkog progona, što dodatno kompromituje i tužilački i sudski sistem.

Tužioci ne treba da budu pod pritiskom normiranja i statistika, nego motivisani da procesuiraju najteže oblike kriminala

Tradicionalni model rada tužilaštava mora se napustiti, a orijentacione norme ukinuti. Tužioci ne treba da budu pod pritiskom normiranja i statistika, nego motivisani da procesuiraju najteže oblike kriminala. Prioritetan posao mora biti kriminal koji ugrožava osnovne vrijednosti društva, a ne svakodnevni kriminal i orijentaciona norma. Samo će se na taj način rad tužilaštava moći razumjeti i verifikovati pred parlamentima i pred građanima koji ga plaćaju i u čijem interesu treba da radi.

Za bavljenje sitnim kriminalom i bagatelnim krivičnim djelima treba tražiti nova zakonska rješenja. Jedno od njih bi moglo biti uvođenje modela alternativnog krivičnog gonjenja, odnosno vansudskog rješavanja krivičnih slučajeva koje poznaju uporedni pravni sistemi i koji daju dobre rezultate u nekim zemljama (Slovenija). Sistem koji je zatrpan velikim brojem neriješenih predmeta treba što prije osloboditi pritiska svakodnevnog kriminala i stvoriti uslove za bavljenje ozbiljnijim i najtežim oblicima kriminala.

Nažalost, naša ministarstva pravde poodavno se ne bave pravosudnim statistikama i analizama. A bez dobrih statistika i analiza nema dobrih pravosudnih politika i dobrih zakonodavnih inicijativa. Pokušaj da se samo izmjenama krivičnog procesnog zakonodavstva pravosudni sistem učini efikasnijim očigledno nije dao očekivane rezultate.(Autor je sudija Suda BiH)
O Branku Pericu ne treba vise trositi reci...

Sumrak profesionalne etike

Tekst je iz davne 2009.godine, tacnije iz magazina "DANI", 25.12.2009. godine.

Taj bivsi novinarcic sa svojom seficom komunicira samo preko svojih "visokoumnih" kolumnica u "Nezavisnim novinama" i to godinama!

Jadno je to pravosudje... ni naslednik Milorad Novkovic nije nista bolji - vidi se iz ISTOG (nikakvog) stanja u BH pravosudju...

Sta kaze Milorad Novkovic : "bice"...DOKLE VISE BICE???

I tako dalje...
User avatar
JThomas
Posts: 68837
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: Sic semper tyrannis

#15 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by JThomas »

on to piše kao da on ništa sa tim nema niti je ikad imao.
User avatar
muminovic
Posts: 3302
Joined: 17/08/2013 15:10

#16 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by muminovic »

JThomas wrote:on to piše kao da on ništa sa tim nema niti je ikad imao.
Upravo tako, a on napravio takvu situaciju za 8 godina primanja plate predjsjednika VSTV i uposljavanja svog kadra u sudove.
User avatar
muminovic
Posts: 3302
Joined: 17/08/2013 15:10

#17 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by muminovic »

Otvoreno pismo
Pročitajte šta je kriminalac Darko Elez napisao Miloradu Dodiku


Magazin „Dani“ dobio je otvoreno pismo Darka Eleza koji se u BiH tereti zbog teškog ubistva u pokušaju podstrekavanjem, potom zbog najtežih krivičnih djela organizovanog kriminala, počinjena u proteklih 10 godina, na području BiH. Otvoreno pismo koje vam u cjelosti prenosimo upućeno je predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku.

Predsjedniče,

Čitam i slušam sredstva informisanja u kojima se Vi bavite mojim životom umjesto problemima Republike Srpske koji se tiču svakog građanina koji tamo živi. Znate da je sve više gladnih ljudi u Republici Srpskoj. Naravno to Vas ne dotiče, jer ste Vi siti i presiti, jer po informacijama svih službi Vi ste teški oko milijardu maraka. Pouzdano znam da je Vaša vila na Kipru vrijedna nekoliko miliona eura jer pored Vaše vile na Kipru je i vila moga prijatelja iz Podgorice, A. V

Predsjedniče, mislio sam da se slučajno dogodio gaf kada ste me Vi i Boris Tadić uhapsili u Beogradu 1. 9. 2009. godine pod teškim optužbama da sam Vas trebao ubiti, što je gnusna laž. Vaši ljudi u Istočnom Sarajevu isticali su se i danas se ističu po velikim pljačkama na veliko. Zasmetalo je to njima i Vama što sam sve o tome znao i znam (zato ste me htjeli eliminisati).

Naravno, prije toga ste pokušali preko šefova naše policije, koja je dolazila više puta kod mene u Beograd tražeći saradnju da optužim ljude iz SDS-a za navodna ubistva, što mi nije padalo na pamet. Ti Vaši ljudi su mi lično savjetovali da poubijam sve ljude oko Đoke (Đorđa Ždrale, prim. ur.), jer Vi niste spremni, nesposobni ste da se obračunate s organiziranim kriminalom.

Služba Srbije sve ovo zna i zamjerila mi je što sam obavljao tajne kontakte sa Vašom službom, a da o tome nisam ja, niti Vi, obavijestili službu Srbije, kako nalaže zakon. Predsjedniče, strpite se malo, jer Vi niste u Srbiji niti Tužilaštvo, niti Sud, a to zaista jeste u Republici Srpskoj.

Jedva čekam suđenje u Sarajevu ili Beogradu (sasvim mi je svejedno) gdje ću Vas pozvati za svjedoka, kao i Vašu službu, da javno narod u Srbiji vidi ko ste.

Predsjedniče, tačno je da me je tadašnji predsjednik Dragan Čavić pomilovao, ali je isto tako tačno da ste svi to znali, jer je objavljeno u Službenom glasniku Republike Srpske i da Vi niste reagovali. Očigledno Vam sad fale politički poeni, pošto Vam rejting pada iz dana u dan, jer narod shvata da su najveći kriminalci oko Vas.

Ja sam kao što znate već u zatvoru, ali budite uvjereni da ni Vi, ni Vaši ljudi nećete biti amnestirani od kriminala. Podsjećam Vas da sve više ličite na propalog Borisa Tadića, koji je isto tako pred izbore izveo gaf prozivajući Sretena Jocića Amsterdama i ostala zvučna imena – da će se s njima obračunati, a rezultat mu je bio – izgubljeni izbori.

Predsjedniče, Vaše izjave o meni nanose mi ogromnu štetu, jer Vi sudite i presuđujete, ne samo o meni, nego i mojim prijateljima, ali nećete kao 2009. godine, kad ste me lično Vi i Vaš prijatelj Tadić osudili i pokušavali preko mene sve oprati i sve mi od porodice oteti.

Doći će vrijeme kada ćete i Vi pred sudom morati odgovarati

Kazneno popravni zavod Sremska Mitrovica,
19. 9. 2013. Elez Darko

Podsjećamo, Elez je 2012. u Beogradu pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela. Elez je tražio, na osnovu ugovora između Srbije i BiH o izvršenju pravosnažnih sudskih odluka u krivičnim stvarima, da svoju kaznu služi u BiH. O toj molbi u toku je odlučivanje u Višem sudu u Beogradu, pred kojim je osuđen.

U Sarajevu je u okviru akcije “Lutka” podignuta još jedna optužnica protiv njega za više krivičnih djela organizovanog kriminala.
User avatar
muminovic
Posts: 3302
Joined: 17/08/2013 15:10

#18 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by muminovic »

Prije četiri godine ubijen Vedran Puljić, ubica i dalje na slobodi

Na današnji dan 4. oktobra 2009. godine, navijač fudbalskog kluba Sarajevo Vedran Puljić ubijen je u Širokom Brijegu iz vatrenog oružja u neredima prije utakmice između Širokog Brijega i Sarajeva.

Obdukcijom je utvrđeno da se radilo o ustrelnoj rani glave tada 24-godišnjeg mladića.

Ni četiri godine nakon tragedije pred lice pravde nije izveden osumnjičeni Oliver Knezović (1974), rođeni u Sarajlija s prebivalištem u Širokom Brijegu koji je priznao ubistvo te oni za koje se sumnja da su mu omogućili bijeg iz pritvora.

On se iste noći predao policiji i priznao da je pucao prema navijačima, no pod čudnim okolnostima pobjegao iz pritvora i od tada mu se gubi svaki trag.

Kako je u Oslobođenju 7. oktobra izjavio Veselko Prlić, komandir sudske policije u Širokom Brijegu, Knezović je sve vrijeme bio miran i stražari nisu posumnjali da priprema bijeg. Oko ponoći Knezović je zatražio da ode do toaleta, te ga je jedan stražar odveo do vrata i skinuo mu lisice. Tada ga je Knezović gurnuo, utrčao u toalet i skočio kroz prozor koji se nalazi 3-4 metra od tla. Knezović je potom utrčao u crni BMW koji ga je čekao i odvezao se u nepoznatom pravcu. Pola sata iza ponoći Sudska policija je obavijestila MUP da im je Knezović pobjegao.

Oni koji nisu zaboravili Puljića su navijači bordo kluba koji na svakoj utakmici Sarajeva u 24. minuti skandiraju ime Vedrana Puljića.

Fudbalski klub Sarajevo od prošle sezone zvanično u svim svojim komunikacionim kanalima, sjevernu tribinu Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase" - Koševo naziva "Tribina SJEVER - VEDRAN PULJIĆ" u spomen na ubijenog navijača.

"Ovim želimo da odamo počast momku koji je svoj život dao za FK Sarajevo, a čiji ubica se i nakon tri i pol godine i dalje nalazi na slobodi, što je nedopustivo!" - izjavio je tada generalni direktor FK Sarajevo Dino Selimović.

I danas, na četvrtu godišnjicu od nesretnog rastanka sa Vedranom, navijači, porodica, ali i svi oni kojima je stalo do pravde, okupit će se na Vedranovom grobu na sarajevskom groblju Bare u 17 sati.
User avatar
muminovic
Posts: 3302
Joined: 17/08/2013 15:10

#19 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by muminovic »

Radulj: VSTS da se pozabavi Meddžidom Kreso i Goranom Salihovićem

23. 09. 2013

Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj očekuje da će Visoki sudski i tužilački savjet BiH /VSTS/ na sjednici u utorak, 24. septembra, konačno pozvati na odgovornost predsjednika Suda BiH Meddžidu Kreso i glavnog tužioca Gorana Salihovića.

“Predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso već nekoliko godina zaredom ne želi da dostavi izvještaj o svom radu VSTS-u, kako to čine svi rukovodioci pravosudnih institucija BiH, te se opravdano može postaviti pitanje da li se Sud BiH nalazi van okvira pravosuđa BiH i kome uopšte odgovara za svoj rad”, rekao je Radulj.

Radulj je naglasio da bi VSTS, takođe, trebalo da razmotri pitanje neprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Maktouf i Damjanović”, u kojoj je, kako je rekao, nedvosmisleno navedeno da je Sud BiH povrijedio pravo apelanata zasnovano na Evropskoj konvenciji.

“I dalje Sud BiH donosi presude koje nisu u skladu sa pravnim shvatanjem suda u Strazburu, što može imati nesagledive negativne posljedice u smislu ponovnog kršenja ljudskih prava građana BiH i novih odluka suda u Strazburu, kojima bi bio zadat ponovni žšamarž Sudu BiH”, ocijenio je Radulj.

Prema njegovim riječima, VSTS bi, takođe, morao razmotriti posljednju naredbu glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića koji, suprotno svojim nadležnostima, daje saglasnost na pojedinačne tužilačke odluke.

“Donesena naredba je u suprotnosti sa odredbama Zakona o tužilaštvu BiH i Zakona o krivičnom postupku BiH. Ovakvim postupanjem, on krši principe nazavisnosti tužilaca u svom radu i dovodi u pitanje funkcionisanje cjelokupnog pravosudnog sistema u BiH. Kako očekivati od drugih da postupaju u skladu sa zakonskim normama, kada to ne čini glavni tužilac BiH”, upitao je Radulj.

On je pozvao VSTS da zaštiti integritet tužilaca Tužilaštva BiH, njihovo profesionalno i nepristrasno postupanje od ovakvog direktnog uplitanja glavnog tužioca u njihov rad.

“Bez namjere i želje da se miješam u nezavisnost pravosuđa, upozoravam da je pravo vrijeme da VSTS adekvatno reaguje i osigura ono zbog čega je i ustanovljen – zakonit, nezavisan, profesionalan i nepristrasan rad prvosudnih institucija”, poručio je Radulj.(glas srpske)
User avatar
muminovic
Posts: 3302
Joined: 17/08/2013 15:10

#20 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by muminovic »

VSTV namjerava ocijeniti rad Meddžide Kreso

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH na sjednici u utorak analizirat će rad Suda BiH. Pozvana je i predsjednica Suda Meddžida Kreso kako bi podnijela izvještaj o radu ove institucije za proteklu godinu. Ovaj put raspravljat će se i o radu predsjednice suda. Problem je što Vijeće za to nije nadležno.

Vrijeme objave: 23.09.2013 20:57
Posljednja izmjena: 24.09.2013 15:18

Ocjenjivanjem rada predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso, Visoko sudsko i tužilačko vijeće izlazi izvan okvira svojih nadležnosti. Da je tako, govori i presuda Suda BiH od prije pet godina.

Zakonom o VSTV-u BiH nije propisana stvarna nadležnost VSTV-a BiH da odlučuje o ocjenjivanju rada i radnih rzultata predsjednika sudova i predsjednika Suda BiH. Ovaj sud ukazuje da se zakonom propisana stvarna nadležnost ne može izvoditi niti se može aktima organa proširivati i određivati stvarnu nadležnost koja nije data zakonom. Stoga je VSTV postupio suprotno zakonu.

Dakle, ovom presudom akt Vijeća o ocjenjivanju proglašen je ništavnim. A Ustavni sud BiH to je i potvrdio odbacujući apelaciju VSTV-a BiH podnesenu protiv navedene presude.

"Postupak u kojem je pokrenut spor da li je VSTV nadležan za ocjenjivanje rada sudaca i predsjednika Suda BiH u svakom slučaju nije postupak o kojem se odlučivalo o građanskim pravima ili obavezama VSTV-a", objašnjava Zvonko Mijan, registrar Ustavnog suda BiH.

Stoga je Vijeće krajem prošle godine donijelo nove kriterije kojima je poštujući sudsku odluku isključilo mogućnost ocjenjivanja za 2013. Ipak, pozivanjem predsjednice Suda na saslušanje o njenom radu Vijeće djeluje protivno svojim odlukama, odnosno presudi Suda BiH. Ovakva praksa nepoznanica je bivšim članovima Vijeća.

"Prema važećem Zakonu o VSTV-u, nigdje nije propisano da Vijeće ocjenjuje rad predsjednika Suda. Takvih ovlasti Vijeće nema. Međutim, predsjednik Suda BiH Vijeću podnosi izvješatj o radu Suda BiH Vijeću i Vijeće ga nakon razmatranja prihvata ili ne prihvata, ali ga ne ocjenjuje", kaže Zahid Kovač, bivši član VSTV-a.

Bitno je napomenuti da je VSTV pozvao predsjednicu Kreso na saslušanje u istom period kada su zvaničnici iz Republike Srpske pokrenuli novu kampanju za ukidanje Suda BiH. Rušenjem Meddžide Kreso – put do cilja bio bi olakšan.
User avatar
muminovic
Posts: 3302
Joined: 17/08/2013 15:10

#21 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by muminovic »

Uhapšen uposlenik Ministarstva za ljudska prava Ešref Lekić


VIDEO / SIPA u akciji / arhiv

SARAJEVO - U okviru akcije Master, pripadnici SIPA-e uhapsili su Ešrefa Lekića, bivšeg službenika AID-a i aktualnog uposlenika Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U Tuzli je jutros uhapšen i šef carinske ispostave Uprave za indirektno oporezivanje Regionalnog centra u Tuzli Nermin Klopić. Kako javlja dopisnica FTV-a, u Tuzli još traju pretresi prostorija Regionalnog ureda UIO. Do sada je izuzeta obimna dokumentacija, a uhapšeno je pet osoba. Među uhapšenim osobama je i Klopćev zamjenik Ljubica Vidaković, kao i šef carinske ispostave Bijeljina Ahmet Šerifović. Osumnjičeni su da su primali mito od Sedineta Karića zvanog "Sido".

Uhapšeni Nermin Klopić je osumnjičen za organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom polažaja. Kako se navodi, osumnjičen je i za primanje mita od u augustu uhapšenog Sedneta Karića, zvanog "Sido" koji je ranije osuđivan za nezakonitosti u vezi uvoza teksitilne robe u BiH,.

Pripadnici SIPA-e provode akciju na još osam lokacija na području Tuzle, Brčkog, Bijeljine i Zvornika, a u toku je privođenje carinika Uprave za indirektno oporezivanje.

U opsežnoj akciji, uhapšeni su čelni dužnosnici carinskih ispostava u Tuzli i Bijeljini. Prema prikupljenim dokazima, pripadnici ove organizriane kriminalne skupine, u periodu od najmanje dvije godine, prouzročili su višemilionsku štetu Bosni i Hercegovini i njenim građanima. U istrazi su sudjelovali Tužilaštvo BiH, SIPA, i Uprava za indirektno oporezivanje BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

"Ove aktivnosti predstavljaju nastavak operativne akcije kodnog naziva "Master", koja je realizovana 26. augusta ove godine , kada je na području BiH slobode lišeno devet lica zbog postojanja osnova sumnje da su kao članovi organizovane kriminalne grupe izvršili krivično djelo organizovani kriminal , a u vezi sa krivičnim djelom porezna utaja ili prevara, krivičnim djelom carinska prevara i krivičnim djelom iz člana pranje novca", saopćeno je iz SIPA-e.
User avatar
muminovic
Posts: 3302
Joined: 17/08/2013 15:10

#22 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by muminovic »

ŠEF POLICIJE GORAN LUJIĆ IMA SUMNJIVO SVJEDOČANSTVO O ZAVRŠENOM ČETVRTOM RAZREDU SREDNJE ŠKOLE

Prema informacijama do kojih je došao „otisak.ba“ šef policije u Brčkom Goran Lujić, u najmanju ruku, ima sumnjivo svjedočanstvo o četvrtom razredu srednje škole.

Ovu informaciju „otisku“ je potvrdilo više osoba, koje tvrde da su bliske ovome slučaju i da će sve uskoro biti predato Gradonačelniku u Brčkom Anti Domiću.

-On (Goran Lujić op.a) je pred rat ili u ratu dobio potvrdu o završenom četvrtom razredu srednje škole, a da isti nije završio- objašnjeno je „otisku“.

Ukoliko bi ova informacija bila tačna onda bi i fakultetska diploma Gorana Lujića došla pod upitnik, a samim tim i njegova funkcija. U pokušaju da telefonski kontaktiramo „prvog policajca“ u bh. distriktu nismo uspijeli.

Interesantno je da policija u Brčkom trenotno provodi istragu o falsifikovanim diplomama kod osoba koje su sa takvim školskim diplomama radile u institucijama distrikta. /E.R./
User avatar
muminovic
Posts: 3302
Joined: 17/08/2013 15:10

#23 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by muminovic »

Ne zna se ko su uvjetno oslobođeni ni ko ih oslobađa

Komisija za uvjetni otpust Ministarstva pravde BiH. od 2010. do danas odobrila je uvjetno puštanje na slobodu 16 zatvorenika, čije je molbe za pomilovanje ranije odbilo Predsjedništvo BiH. Zanimljivo je da imena članova ove komisije, te imena uvjetno otpuštenih zatvorenika, pravosnažno osuđenih na Sudu BiH, Ministarstvo pravde ne želi otkriti ni kolektivnom šefu države – Predsjedništvu BiH.

Krijumčari ljudima, trgovci drogom, utajivači poreza, članovi zločinačkih organizacija... Predsjedništvo BiH odbilo je njihove zahtjeve za pomilovanje, ali to ih nije spriječilo da se neki od njih obrate Ministarstvu pravde BiH, tačnije Komisiji za uvjetni otpust. Fantomskoj, reklo bi se, jer nemoguće je saznati ko su članovi te komisije. Ispitivati opravdanost njihovih odluka također, jer ih ne žele objaviti. Ne samo novinarima već ni Predsjedništvu BiH.

Temeljem Zakona o zaštiti ličnih podataka, lični podaci članova Komisije za uvjetni otpus, kao i lični podaci zatvorenika koji su dobili uvjetni otpust, odnosno njihova imena i prezimena, nisu javni. Navedeni podaci Vam mogu postati dostupni ukoliko naznačite svrhu i pravni temelj za korištenje te vrstu ličnih podataka koji se traže, a nakon pribavljanja saglasnosti osoba čije podatke tražite, stoji u dopisu Ministarstva pravde BiH.

U skladu sa ovim odgovorom Ministarstva pravde BiH, oni će ove informacije dostaviti Predsjedništvu BiH tek nakon što osuđeni kriminalci prihvate da kolektivni šef države ima pravo da zna njihova imena. No, član Predsjedništva BIH Nebojša Radmanović, ipak, ne vjeruje da će se na to čekati.

"Čekamo ministra da dođe da taj njihov odgovor koji postoji proširimo i pojasnimo. Mislim da neće biti nesporazuma između Ministarstva pravde i Predsjedništva BiH i da ćemo to dovesti u red", kazao je Radmanović

Informacije o osuđenicima koji su uvjetno pušteni na slobodu Federalnoj televiziji nije želio dostaviti ni Sud BiH, niti kazneno-popravni zavodi, izuzev onog u Orašju, u čijem dopisu stoji da je samo jedna osoba kojoj je Predsjedništvo BiH odbilo pomilovanje, Alan Kamberović, na izdržavanju kazne u ovom zavodu, ali da on nije dobio uvjetni otpust. Svi su nas uputili na Ministarstvo pravde BiH. A njima je pravo na privatnost pravosnažno osuđenih kriminalaca iznad javnog interesa.

"Prilikom odlučivanja da li će objaviti ova imena, kao i imena osoba kojima je odobren uvjetni otpust oni moraju cijeniti javni interes. Nesumnjiv je javni interes da se zna ko odobrava uvjetne otpuste osuđenim licima", naglašava Samira Čampara, pomoćnica direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

Podsjetimo, Federalna televizija je početkom prošlog mjeseca objavila da će na uvjetnu slobodu biti pušten Sedinet Karić, zvani Sido, koji u tuzlanskom zatvoru izdržava petogodišnju kaznu za organizirani kriminal. To je zasad bh. javnosti jedino poznato ime koje će zatvorsku ćeliju zamijeniti slobodom. Ostalih 15 pod krinkom zaštite ličnih podataka ostat će obavijeno velom tajnosti. Bar još neko vrijeme.
User avatar
muminovic
Posts: 3302
Joined: 17/08/2013 15:10

#24 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by muminovic »

Dosije istražuje: Ko je tužiteljica Danica Kovačević – Arapović?

Kao što smo i najavili, počinjemo objavljivati feljton o radu pojedinih tužilaca Tužilaštva TK. Prvi tužilac sa kojim ćemo vas upoznati je Danica Kovačević – Arapović. Po čemu je ona poznata?

O tužiteljici Kovačević raspitali smo se iz više izvora, te smo nezvanično doznali da se radi o kadru HDZ-a, koja je ratne godina dobro unovčila. Navodno je Kovačevićka u ratu izdavala potvrde HVO-a za izlazak iz BiH, te je iste naplaćivala i po 2000 KM.

Kovačevićka je poznata i kao tužilac koji je nerijetko tretiran u emisiji „60 minuta“ zbog mogućih malverzacija koje je činila u tandemu sa tadašnjim glavnim tužiocem Tužilaštva TK Šesenamom Ćosićem i policijskim komesarom Nedimom Mutapčićem. Sigurno ćete se sjetiti njihovih tajnih derneka u planinskim domovima na raznim brdima.

Ovu tužiteljicu prozvali su i na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla, jer se pohvalila da je nakon 10 godina skontala ko je ubica u jednoj istrazi, te se tim primjerom predstavila kao uspješna tužiteljica.

Ali da se vratimo na zanimljivije detalje o ovoj tužiteljici. Kao što rekosmo, njen uspijeh očigledno možemo povezati sa ratnim angažmanom u HDZ-u i HVO-u. Kada kažemo „uspijeh“ mislimo, kako na karijeru, tako i na finansijsku dobit. Kako doznajemo, Kovačevićka je izgleda u bliskom srodstvu sa Ivom Andrićem – Lužanskim, tadašnjim glavnim HDZ-ovcem u Tuzli, te je zahvaljujući toj rodbinskoj vezi postigla veliki uspijeh u životu.

Nakon ratnog profiterstva, vjerovatno stranačkom linijom dobija mjesto tužiteljice, dok sestrića zapošljava na mjesto inspektora u MUP-u TK.

Tužiteljica Kovačević počinje graditi svoju karijeru, ali se 24.11.2002. godine u neposrednoj blizini njene kuće dešava „saobraćajna nezgoda“ u kojoj smrtno strada Danijela Aranđelović. Danica Kovačević je na licu mjesta. Koja je njena uloga u cijeloj nesreći, saznajte na našem portalu u naredni ponedjeljak.
User avatar
muminovic
Posts: 3302
Joined: 17/08/2013 15:10

#25 Re: Pravosudje BiH - najlosiji pravni sistem na svijetu

Post by muminovic »

Tužioci i privatizacija

Uroš Vukić


Iako je opštepoznato da je pljačkaška privatizacija opustošila privredu RS, osiromašila narod i desetine hiljada radnika otjerala na ulicu, pravosudne institucije nisu uradile ništa da do toga ne dođe, a u nekim slučajevima čak su se potrudile da one koji su u tome učestvovali "operu".

"Fruktona", "Čajavec", "Alpos", "Metal", "Boska", "Autoprevoz" itd. samo su neke od privatizacija u kojima su radnici ostali na ulici, imovina preduzeća opljačkana, a pojedinci kao kontroverzni biznismeni "isplivali" sa milionima KM u džepu.

Šta je uradilo tužilaštvo? Gotovo ništa. Poslije nekoliko akcija i postupaka stiče se utisak da su pažljivo birali one koje će optužiti za pojedine privatizacije i da su već unaprijed znali da od toga neće biti ništa.

Svoj neuspjeh uglavnom su pravdali sudom, loše urađenim poslom policije ili zakonskim normama koje su kao legalisti morali poštovati, ali nikada se nisu udostojili da priznaju ono o čemu ptičice cvrkuću, mediji izvještavaju, narod priča, a to je da tužioci i tužilaštva nemaju kapaciteta da tome stanu u kraj.

Šta, recimo, ima nejasno u priči o "Fruktoni" osim da se radi o udruženom zločinačkom djelovanju desetak ljudi koji su imali za cilj da ogole preduzeće, zaustave proizvodnju, radnike istjeraju na ulicu i na kraju preuzmu zemljište, poslovne prostore i bez kapi znoja dođu do miliona.

Po sistematizaciji radnih mjesta u RS, kao rijetko gdje, tužilac ne može biti ekonomista, inženjer ili doktor, već isključivo pravnik, koji, ruku na srce, malo toga zna o berzi, akcijama, aktivi, pasivi, kreditima, kamatama, transfernim cijenama itd.

Bilo kako bilo, na kraju ostaje nejasno kako pojedini tužioci i pored nedovoljnog znanja o ekonomskim temama, privatizacijama i stečajnim postupcima postaju sve bogatiji i bogatiji. Kako je krenulo, uskoro će i pravosuđe u stečaj ili u reorganizaciju iz privatne u društvenu svojinu.
Post Reply