Pravoslavna slava

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Justina

#26 Re: Pravoslavna slava

Post by Justina »

bingov buraz wrote:Inace Srbi jedini od pravoslavaca slave slavu,moguce da to ima korijene jos od predhriscanskih vremena kao sto Muslimani postuju Jurijevo(Djurdjevdan-Aldjun).
Pogledati film Ivkova slava,pored toga sto je odlican film nesto se i nauci.
Nema to veze sa sa predhriscanskim vremenima ,nego bas sa pustim turskim vremenima.

Ivkova slava je ironija,sarkazam na preterivanja,u ovom je slucaju slava u pitanju,
ali moze da se odnosi i na svadbe.krstenja,sahrane.

Do pojave novokomponovanih pravoslavaca,vernika,slava se slavila zaista jako skromno,
na slavu nisu dolazili gosti,nego se sekao slavski kolac, uz zito naravno,neki rucak
samo za porodicu koja zivi u toj kuci, a po podne su eventualno dolazili prijatelji
da cestitaju slavu,ostajali pola sata,bili posluzeni slatkom,zitom,casom vina i sitnim
slavskim kolacima.

Sada se to sve pretvorilo u cirkus tipa Guca,turbofolk,posne slave se premestaju u neke
mrsne dane da bi mogli da se jedu prasici,masne torte i slicno.

Inace,zanimljivo je da su porodice birale svece za slave tek od kraja oktobra.
Sv.Petka je 27 oktobar i tu i pocinje sezona slava,zavrsava se u principu u februaru.

Djurdjevdan je ciganska slava,jako lepa jer se slavi u rirodi,shumi. :)
Jack Be Nimble

#27 Re: Pravoslavna slava

Post by Jack Be Nimble »

Sv. Sava je u Januaru, kada je Nikola? Sjecam se u toku rata da mi najdraze vrijeme bilo polovina decembra do kraja februara, jer tada u Srpskoj bukvalno svaki dan je neka slava bila. I u skolu se nije islo :D.

Imam drugo pitanje, ako su te sve slave porodicne, sta onda drzava slavi? Je su li Sv. Sava, Nikola itd drzavni praznici? Da li Srbija kao drzava ima svoju slavu?

Koja je slava Feb. 19tog?? Mozda grijesim datum ali mislim da se zove bogojavljanje ili bogodavanje. Ako su neka od ta dva imena onda se bog javio ili ti moras dati bogu nesto, ali ako neko moze u detalje opisati. Na taj dan sve je bilo zatvoreno u srpskoj, zato pamtim taj dan :D
Jack Be Nimble

#28 Re: Pravoslavna slava

Post by Jack Be Nimble »

I jos nesto, za vrijeme Bozica mnoga djeca su nosali neke velike listove sa grana. Meni se cini da je bio list hrasta. Mozda je to bilo za Sv. Sava...ako neko zna i moze malo u detalje da objasni koji je fazon sa tim listovima.
felipe kajetano

#29 Re: Pravoslavna slava

Post by felipe kajetano »

Justina wrote:
bingov buraz wrote:Inace Srbi jedini od pravoslavaca slave slavu,moguce da to ima korijene jos od predhriscanskih vremena kao sto Muslimani postuju Jurijevo(Djurdjevdan-Aldjun).
Pogledati film Ivkova slava,pored toga sto je odlican film nesto se i nauci.
Nema to veze sa sa predhriscanskim vremenima ,nego bas sa pustim turskim vremenima.

Ivkova slava je ironija,sarkazam na preterivanja,u ovom je slucaju slava u pitanju,
ali moze da se odnosi i na svadbe.krstenja,sahrane.

Do pojave novokomponovanih pravoslavaca,vernika,slava se slavila zaista jako skromno,
na slavu nisu dolazili gosti,nego se sekao slavski kolac, uz zito naravno,neki rucak
samo za porodicu koja zivi u toj kuci, a po podne su eventualno dolazili prijatelji
da cestitaju slavu,ostajali pola sata,bili posluzeni slatkom,zitom,casom vina i sitnim
slavskim kolacima.

Sada se to sve pretvorilo u cirkus tipa Guca,turbofolk,posne slave se premestaju u neke
mrsne dane da bi mogli da se jedu prasici,masne torte i slicno.

Inace,zanimljivo je da su porodice birale svece za slave tek od kraja oktobra.
Sv.Petka je 27 oktobar i tu i pocinje sezona slava,zavrsava se u principu u februaru.

Djurdjevdan je ciganska slava,jako lepa jer se slavi u rirodi,shumi. :)
Istina da je veliki broj slava u periodu decembar-januar al' jednak broj je i ispred "sezone", stice se takav utisak jer se u kratkom periodu obiljezava veliki broj slava, a tu je i Bozic.

Inace na potpuno drugaciji nacin se obiljezavaju u zavisnosti od lokalnih obicaja.Npr. u Krajini je Sv.Nikola mrsna slava iako uvijek pada u postu, meni je to apsurdno al' ajde takav obicaj.Btw u Bosni su se slave uvijek obiljezavale raskosnije nego u Srbiji i tome se davalo puno vise paznje.

Posnu slavu ne mozes premjestati, zna se kad je slava, jedina nedoumica je kad mrsna slava pada na petak ili srijedu, tada se po pravilima i ako se zeli biti dosljedan mora spremati posna slava i to je ono sto mnogi novokomponovani izbjegavaju.

@jack

Radi se o granama hrasta koji se sjece rano ujutru na Badnji dan, kasnije se uz obred pali.On simbolizuje vatru koju su vitlejemski pastiri nalozili u pecini da bi ogrijali novorodjenog Isusa.
nino90

#30 Re: Pravoslavna slava

Post by nino90 »

Zar nikad nisi gledo film Ivkova Slava :D
KENJAC

#31 Re: Pravoslavna slava

Post by KENJAC »

Nikad nam pop nije uso u kucu a slavu slavimo bar zadnjih 200 godina! Napravi se dobar rucak , skupi se prijatelja i tako to. Ali ima jedna zanimljivost sto niko ne spomenu. Naime dok ti je otac ziv slava se slavi u njegovoj kuci. Kad otac umre muske glave (sinovi) nastavljaju. I niposto prekidat. Evo danas je moja slava! Sveti Joakim i Ana , i mada sam 1300 km daleko od rodne grude, rucak se napravio i fino se sjelo sa dragim ljudima! Aj u zdravlje svim X-comovcima dobre volje!
Dacha od Bosne

#32 Re: Pravoslavna slava

Post by Dacha od Bosne »

KENJAC wrote:Nikad nam pop nije uso u kucu a slavu slavimo bar zadnjih 200 godina! Napravi se dobar rucak , skupi se prijatelja i tako to. Ali ima jedna zanimljivost sto niko ne spomenu. Naime dok ti je otac ziv slava se slavi u njegovoj kuci. Kad otac umre muske glave (sinovi) nastavljaju. I niposto prekidat. Evo danas je moja slava! Sveti Joakim i Ana , i mada sam 1300 km daleko od rodne grude, rucak se napravio i fino se sjelo sa dragim ljudima! Aj u zdravlje svim X-comovcima dobre volje!
U zdravlje i tebi ;-)
PRO testant

#33 Re: Pravoslavna slava

Post by PRO testant »

KENJAC wrote:Nikad nam pop nije uso u kucu a slavu slavimo bar zadnjih 200 godina! Napravi se dobar rucak , skupi se prijatelja i tako to. Ali ima jedna zanimljivost sto niko ne spomenu. Naime dok ti je otac ziv slava se slavi u njegovoj kuci. Kad otac umre muske glave (sinovi) nastavljaju. I niposto prekidat. Evo danas je moja slava! Sveti Joakim i Ana , i mada sam 1300 km daleko od rodne grude, rucak se napravio i fino se sjelo sa dragim ljudima! Aj u zdravlje svim X-comovcima dobre volje!
Nek je zdravo i živo i dobro se bilo i 'ilo i pilo domaćine! :thumbup:
radostan dan

#34 Re: Pravoslavna slava

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 22/10/2011 10:52, edited 1 time in total.
radostan dan

#35 Re: Pravoslavna slava

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 22/10/2011 10:53, edited 1 time in total.
felipe kajetano

#36 Re: Pravoslavna slava

Sretna Slava :-D

Slava se moze slaviti i u svom domu ako vise ne zivis tamo gdje si se rodio, u stara vremena se to nazivalo "odijeliti" od roditeljske kuce, u ova moderna vremena to vise nije rijetkost jer malo ko ostaje da zivi sa roditeljima.Potrebno je samo otici u crkvu da i tvoj novi dom uvedu u teftere, k'o fol da dobijes neko odobrenje od oca al' to je samo forme radi.
caes

#37 Re: Pravoslavna slava

Post by caes »

radostan dan wrote:
caes wrote:svaka pravoslavna porodica ima svoju slavu, a ne svako selo.
Opet greška, skoro svako selo u Srbiji imaju svoju slavu, a i neki gradovi.
stvarno? ja prvi put cujem za to, ali nije bas da sam najupucenija u tematiku svakako .
opet_sam_se_napio

#38 Re: Pravoslavna slava

Post by opet_sam_se_napio »

Sve to ovako lijepo zvuci, ali sto pobogu ne spomenuste ikonografiju koja prati ta slavlja?Nisam jednom prisustvovao ili bio u blizini takvih "slavlja", kad započne red pečenih prasića, red klicanja Karadzicu pa red Janinih vjecnih hitova.Doduse u pitanju jesu bile porodice sa sela, ne znam da li tako i ostali "proslavljaju"... :-?
radostan dan

#39 Re: Pravoslavna slava

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 22/10/2011 10:54, edited 2 times in total.
radostan dan

#40 Re: Pravoslavna slava

Post by radostan dan »

.
caes

#41 Re: Pravoslavna slava

Post by caes »

a kako se tu uklapa slava sela ili grada, kako se to odredi?
radostan dan

#42 Re: Pravoslavna slava

Post by radostan dan »

.
IHAVEDREAM

#43 Re: Pravoslavna slava

Post by IHAVEDREAM »

Jedino sto bih zeljela da dodam....(Iako nema nikakve religijeske konotacije..)

Cigani ili Gipsy imaju jedan veoma slican obicaj Pravoslavcima (Ortodox)...a to je SLAVA....Slavljenje Djurdjevdana (6. maja)....Svi Gipsy na svijetu slave Djerdjevdan!
Last edited by IHAVEDREAM on 22/09/2010 23:25, edited 1 time in total.
IHAVEDREAM

#44 Re: Pravoslavna slava

Post by IHAVEDREAM »

Postoji i jos jedna zanimljivost i veoma vazan momenat za Pravoslavne vrijernike ......posebno za porodice koji imaju istu Krsnu slavu a zive na uzem geografskom podrucju!

Tradicionalno , smatrano je da medju tim porodicama postoji krvno srodstvo i brakovi izmedju clanova tih porodica su , u principu, izbjegavani!
IHAVEDREAM

#45 Re: Pravoslavna slava

Post by IHAVEDREAM »

opet_sam_se_napio wrote:Sve to ovako lijepo zvuci, ali sto pobogu ne spomenuste ikonografiju koja prati ta slavlja?Nisam jednom prisustvovao ili bio u blizini takvih "slavlja", kad započne red pečenih prasića, red klicanja Karadzicu pa red Janinih vjecnih hitova.Doduse u pitanju jesu bile porodice sa sela, ne znam da li tako i ostali "proslavljaju"... :-?
Ocigledno je da ne znas kako pojedine Pravoslavne porodice proslavljaju svoju Krsnu slavu! :oops:
Za tebe, laika, cu odvojiti malo vremena da ti objasnim da pojedine Slave padaju u Posne dane.....I ako to razumijes..... .....nema pecenih prasica , ni janjaca,pa cak ni pecenih piladi...... :x :x :x :x
PRO testant

#46 Re: Pravoslavna slava

Post by PRO testant »

A jel mogu neki recepti onako na "religioznom" :D nivou da nebi bilo baš puno off topic, sa tih nekih slava?
Joj što sam ja jednom jeo dobre kolače kod jaranove babe! :D bilo nas 7ica, UBILI SE KO MAJKE niko ništa drugo nije htjeo samo te kolače. I još zaljevali nekim domačim sokom, nije onako presladak a KLIZI ko ... e ja bio na bazi mljeka ili tako nešto!

Ako nam moderacija dozvoli naravno, ali ne puno samo neki nako probrani, a može i na PP
i kuhar sam po profesiji (između ostalog) pa je to malko i :D "profesionalna deformacija" :D
Jack Be Nimble

#47 Re: Pravoslavna slava

Post by Jack Be Nimble »

PRO testant wrote:A jel mogu neki recepti onako na "religioznom" :D nivou da nebi bilo baš puno off topic, sa tih nekih slava?
Joj što sam ja jednom jeo dobre kolače kod jaranove babe! :D bilo nas 7ica, UBILI SE KO MAJKE niko ništa drugo nije htjeo samo te kolače. I još zaljevali nekim domačim sokom, nije onako presladak a KLIZI ko ... e ja bio na bazi mljeka ili tako nešto!

Ako nam moderacija dozvoli naravno, ali ne puno samo neki nako probrani, a može i na PP
i kuhar sam po profesiji (između ostalog) pa je to malko i :D "profesionalna deformacija" :D
I ja se pridruzujem apelu da se koji recept napise na ovom forumu, mozda ima neki link na netu sa svim receptima sa svih slava. Sa slanim i slatkim jelima.

Na jednoj slavi sam imao prliku jesti peceno prase, ali to je bilo kod nas. Sada kako sam u Americi bio to Bajram ili neka pravoslavna slava, jela su ista: burito, chips i salsa :D.
PRO testant

#48 Re: Pravoslavna slava

Post by PRO testant »

Jack Be Nimble wrote:
PRO testant wrote:A jel mogu neki recepti onako na "religioznom" :D nivou da nebi bilo baš puno off topic, sa tih nekih slava?

I ja se pridruzujem apelu da se koji recept napise na ovom forumu, mozda ima neki link na netu sa svim receptima sa svih slava. Sa slanim i slatkim jelima.

Na jednoj slavi sam imao prliku jesti peceno prase, ali to je bilo kod nas. Sada kako sam u Americi bio to Bajram ili neka pravoslavna slava, jela su ista: burito, chips i salsa :D.
To se zove "Borgovski život" :D asimiliraju te pa ti Bajram i Božić dođu ko isto. :D
felipe kajetano

#49 Re: Pravoslavna slava

Ne sprema se nista posebno u odnosu na slavlja nekim drugim povodom, znaci sprema se uobicajeno kao i za sve ostale praznike, kako ce se i sta spremiti najvise zavisi od licnih mogucnosti slavljenika.

Takodje zavisi sve od kraja do kraja, u Bosni se obicno pece prase dok u Hercegovini ide ovan(obicno onaj kojeg zovu zvonar), zaboravio sam napomeniti da se glava praseta sjece, u celjusti se stavlja jabuka i ona se stavlja na sredinu stola do svijece.

Nekakav uobicajeni meni izgleda ovako:
kostur menija cine :supa/corba, sarma, pite, pecenje prasece/jagnjece.
To je ono sto svi spremaju i to ces na sve i jednoj slavi vidjeti, dalje sve zavisi od domisljatosti i mogucnosti onog koji slavi, sve varijante sa mesom su dozvoljene :-D , uz to naravno salate(ja rusku naJvolem), sitni slavski kolaci(šape, razne varijante sa oblandama, kuglice, ruske kape, cupavci itd), baklava, torte i drugi kolaci.

Ako je slava posna onda ide logicno posno :D , riblja corba, susena riba, pecena riba(saran, oslic), kod imucnijih ima i pirana :D , posni grah tzv."gnjeco", posne salate, posna sarma(nju ne podnosim), kolaci i sve ostalo.....

Da ne duzim, evo jedne slavske :D

PRO testant

#50 Re: Pravoslavna slava

Post by PRO testant »

felipe kajetano wrote:

Ne sprema se nista posebno u odnosu na slavlja nekim drugim povodom, znaci sprema se uobicajeno kao i za sve ostale praznike, kako ce se i sta spremiti najvise zavisi od licnih mogucnosti slavljenika.

Takodje zavisi sve od kraja do kraja, u Bosni se obicno pece prase dok u Hercegovini ide ovan(obicno onaj kojeg zovu zvonar), zaboravio sam napomeniti da se glava praseta sjece, u celjusti se stavlja jabuka i ona se stavlja na sredinu stola do svijece.

Nekakav uobicajeni meni izgleda ovako:
kostur menija cine :supa/corba, sarma, pite, pecenje prasece/jagnjece.
To je ono sto svi spremaju i to ces na sve i jednoj slavi vidjeti, dalje sve zavisi od domisljatosti i mogucnosti onog koji slavi, sve varijante sa mesom su dozvoljene :-D , uz to naravno salate(ja rusku naJvolem), sitni slavski kolaci(šape, razne varijante sa oblandama, kuglice, ruske kape, cupavci itd), baklava, torte i drugi kolaci.

Ako je slava posna onda ide logicno posno :D , riblja corba, susena riba, pecena riba(saran, oslic), kod imucnijih ima i pirana :D , posni grah tzv."gnjeco", posne salate, posna sarma(nju ne podnosim), kolaci i sve ostalo.....

Da ne duzim, evo jedne slavske :D

Ih za ns koji to nemamo često prilike da probamo i to posno je specijalitet. Ne brini ti, samo postaj :D

Uh ona dobra stara "kuharska" a sve ti zazubice idu. IH! što ovo preslušah sada a ni ne doručkova jutros :lol:

Sada se tješim onom "Moja zubarka je zgodna djevojka" :lol:
Moram a ne ide mi se kod zubara. :lol: :lol:
Post Reply