Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
-
sewerload
#1 Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
Pozdrav,
Da li neko zna je li pravilno pisati Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana.
Prema Zakonu o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja Federacije BiH, Priznanje se naziva Značka "Zlatni ljiljan".
Da li se piše Ulica mladih muslimana ili Ulica Mladih Muslimana ili Ulica Mladih muslimana?
Da li neko zna je li pravilno pisati Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana.
Prema Zakonu o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja Federacije BiH, Priznanje se naziva Značka "Zlatni ljiljan".
Da li se piše Ulica mladih muslimana ili Ulica Mladih Muslimana ili Ulica Mladih muslimana?
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#2 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
Interesantna tema.
Mislim da je Ulica kao prvi dio rečenice uvijek velikim. Ako je na kraju, onda malim kao obična imenica.Tako mislim da bi bilo Ulica Mladih muslimana (ovo muslimana kao imenica, a Mladih kao početno slovo naziva organizacije), a da bi bilo "Mladih musimana ulica". Neka me netko demantira ili ispravi ili potvrdi, nisam sigurna.
Za zlatne ljiljane bih isto voljela čuti objašnjenje.
Za zlatne ljiljane bih isto voljela čuti objašnjenje.
- Towelie
#3 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
Irak ili Iran - vecita dilema. 
- Euridika
- Globalna šefica
#4 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
Prvo slovo u naslovu velikim slovom, ostalo malim. Ulica mladih muslimana, Trg zlatnih ljiljana.
Samo se lična imena pišu velikim početnim slovom u nazivu (koji se sastoji iz više riječi), bez obzira na poziciju unutar naziva.
Samo se lična imena pišu velikim početnim slovom u nazivu (koji se sastoji iz više riječi), bez obzira na poziciju unutar naziva.
-
sewerload
#5 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
Znači, nema veze je li ulica imenovana prema cvijeću ili prema pripadnicima značke "Zlatni ljiljan" piše se isto.
Da li ima iznimaka od pravila da se samo pišu osobna imena velikim slovima?
Znači piše se: npr. Trg hrvata?
Da li ima iznimaka od pravila da se samo pišu osobna imena velikim slovima?
Znači piše se: npr. Trg hrvata?
- Euridika
- Globalna šefica
#6 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
Malo sam konsultovala i pravopis, i iznenadila se da postoje razlike u pisanju u npr. bosanskom i hrvatskom jeziku (a naš jezik je B/H/S, jel), npr. po bosanskom je Socijalistička federativna republika Jugoslavija, a po hrvatskom Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija.
Uglavnom, pravilo je da se velikim početnim slovom u višerječnicama pišu i nazivi država, ustanova, organizacija i sl. Pa je tako npr. Trg Republike Hrvatske. Po tom bi bilo i da je ispravno Trg Hrvata, jer se naziv naroda piše velikim slovom. Što se tiče Puta mladih muslimana, na netu sam našla tu varijantu, ali i Put Mladih Muslimana, vjerovatno u zavisnosti da li se sintagma mladi muslimani koristi kao naziv organizacije ili kao odrednica za pripadnost religiji. Primijetila sam da kad se ta ulica spominje na zvaničnim stranicama npr. Općine Stari Grad ili na news portalima da je pišu malim slovima, pa pretpostavljam da je to ispravnije, ali trebalo bi provjeriti.
Trg zlatnih ljiljana se ovako piše.
Uglavnom, pravilo je da se velikim početnim slovom u višerječnicama pišu i nazivi država, ustanova, organizacija i sl. Pa je tako npr. Trg Republike Hrvatske. Po tom bi bilo i da je ispravno Trg Hrvata, jer se naziv naroda piše velikim slovom. Što se tiče Puta mladih muslimana, na netu sam našla tu varijantu, ali i Put Mladih Muslimana, vjerovatno u zavisnosti da li se sintagma mladi muslimani koristi kao naziv organizacije ili kao odrednica za pripadnost religiji. Primijetila sam da kad se ta ulica spominje na zvaničnim stranicama npr. Općine Stari Grad ili na news portalima da je pišu malim slovima, pa pretpostavljam da je to ispravnije, ali trebalo bi provjeriti.
Trg zlatnih ljiljana se ovako piše.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
jel pravilnije nikon ili canon?
mislim
Trg zlatnih ljiljana
zlatni ljiljan kao nagrada je veliko i konkretno
ali zlatni ljiljani kao zbnirna imenica malo
al nisam siguran

mislim
Trg zlatnih ljiljana
zlatni ljiljan kao nagrada je veliko i konkretno
ali zlatni ljiljani kao zbnirna imenica malo
al nisam siguran
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
Dok ne piše "Zlatni ljiljana" dobro je 
- Dino777
#9 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
_BataZiv_0809 wrote:Dok ne piše "Zlatni ljiljana" dobro je
- animals
#10 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
Pravilno je Trg Bana Jelacica..
i Ulica Stari Muslimana..
-
sewerload
#11 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
Riječ ban u Trg bana Jelačića se piše malim slovom a ne velikim.
A Ulica mladih muslimana u Sarajevu?
-
julisiz es grant
#12 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
"Mladi muslimani" su bili organizacija, a nazivi organizacija se pišu velikim slovom. Dakle, nije ulica sve muslimanske omladine na ovom svijetu, već tačno određene organizacije.sewerload wrote:Riječ ban u Trg bana Jelačića se piše malim slovom a ne velikim.
- Euridika
- Globalna šefica
#13 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
_BataZiv_0809 wrote:Dok ne piše "Zlatni ljiljana" dobro je
Bato, Bato...
-
Drinski
#14 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
A jeli se kaze: FK "Vitezi" ili "Vitezovi". Ako je ovo potonje, da li onda moze, umjesto "konji", da se kaze i "konjovi"?
- hadzinicasa
#15 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
Koliko se sjecam, a davno je to bilo... huh.... ako naziv ulice nije licno ime, pise se Trg ili Ulica velikim, ostalo (do licnog imena) malim. Jab' tako.
SFRJ se uvijek pisala sve velikim.
Ali u svjetlu posljednjih jahicevskih (na "ski" pa malim) egzibicija.... ne bih ruku u vatru. Trebalo bi konsultovati Hankin Pravopis iz '93 cisto usporedbe radi, ne kao sveto slovo.
SFRJ se uvijek pisala sve velikim.
Ali u svjetlu posljednjih jahicevskih (na "ski" pa malim) egzibicija.... ne bih ruku u vatru. Trebalo bi konsultovati Hankin Pravopis iz '93 cisto usporedbe radi, ne kao sveto slovo.
- Drvosjeca iz Dejcica
#16 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
E jebem ti učiteljicu.animals wrote:Pravilno je Trg Bana Jelacica..
- cyprus
#17 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
Trg Zlatnih ljiljana - ja bih rekao...
- Euridika
- Globalna šefica
#18 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
Imenica vitez u jednini, vitezovi u množini. Eh sad, za FK ne znam, oni mogu dati i umjetničko ime koje ne mora nužno biti leksički ispravno...Drinski wrote:A jeli se kaze: FK "Vitezi" ili "Vitezovi". Ako je ovo potonje, da li onda moze, umjesto "konji", da se kaze i "konjovi"?
Konjovi... to smo svi u ovoj državi...
-
sewerload
#19 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
Naziv nije posvećen organizaciji već pripadnicima te organizacije. Tj. posvećena je ljudima.julisiz es grant wrote:"Mladi muslimani" su bili organizacija, a nazivi organizacija se pišu velikim slovom. Dakle, nije ulica sve muslimanske omladine na ovom svijetu, već tačno određene organizacije.sewerload wrote:Riječ ban u Trg bana Jelačića se piše malim slovom a ne velikim.
- Euridika
- Globalna šefica
#20 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
Onda je malim slovima, kako sam i prvobitno rekla.sewerload wrote:Naziv nije posvećen organizaciji već pripadnicima te organizacije. Tj. posvećena je ljudima.julisiz es grant wrote:"Mladi muslimani" su bili organizacija, a nazivi organizacija se pišu velikim slovom. Dakle, nije ulica sve muslimanske omladine na ovom svijetu, već tačno određene organizacije.sewerload wrote:Riječ ban u Trg bana Jelačića se piše malim slovom a ne velikim.
- Radio Sarajevo
#21 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
Mladi Muslimani su organizacija koja se u tim godinama pisala ovako jer se pod Muslimanima podrazumijevala nacionalnost, a ne vjeroispovijest.
Mada bih im ja uvijek sve pisao malim slovima, iz nepoštovanja prema njima.
-
julisiz es grant
#22 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
Oni su bili zasnovani na vjerskom, a ne nacionalnom principu, pa je malo "m" ispravno. Mnogi su se izjašnjavali kao Hrvati, možda čak i većina (govorim o vremenu tokom i odmah nakon WW2, a ne kasnije).Radio Sarajevo wrote:Mladi Muslimani su organizacija koja se u tim godinama pisala ovako jer se pod Muslimanima podrazumijevala nacionalnost, a ne vjeroispovijest.
- Thorgerson
#23 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
TRG ZLATNIH LJILJANA.
Tako se pise.
To su i oni skontali sto prave ove ploce...hhaha...udri caps lock i nema greske
Tako se pise.
To su i oni skontali sto prave ove ploce...hhaha...udri caps lock i nema greske
- animals
#24 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
A ja se samo zajebajem..sherbett wrote:Towelie wrote:Irak ili Iran - vecita dilema.
Al ban se pise malim. To je titula..kao kralj ili car...koje veliko slovo???Drvosjeca iz Dejcica wrote:E jebem ti učiteljicu.animals wrote:Pravilno je Trg Bana Jelacica..
i Ulica Stari Muslimana..Do duše ti još uvijek stavljaš prazno mjesto ispred znakova interpunkcije pa se ne treba ni čuditi ovoj tvojoj izjavi.
vec sam jednom napisao, da me ne interesuje pravopis na
forumu..
I za drvosjecu, mozes mi ucitelja jebati, slobodno
i dosadan si vise sa tim pravopisom, prestani me vise citirati..
Last edited by animals on 21/10/2015 14:48, edited 2 times in total.
- animals
#25 Re: Pravopis: Trg Zlatnih ljiljana ili Trg zlatnih ljiljana
Pa onda..sherbett wrote:Ali ovo je tema o pravopisu, a ne lektoriranje forumasevih upisa
zajednicke imenice se pisu malim slovima, a vlastite velikim..
je li dovoljno..