Pravopis
- ružmarin-a
#51 Re: Pravopis
das Auto (njemački) pa je možda zato drago ljudima da je u srednjem rodu korištena riječ
- ružmarin-a
#52 Re: Pravopis
e evo i biciklo po talijanski
))))
to je sve zato što nisu naše riječi već su pozajmljene iz tuđih jezika
to je sve zato što nisu naše riječi već su pozajmljene iz tuđih jezika
- sinus
#53 Re: Pravopis
Je li pravilno:
Sunce izlazi s zapada
ili
Sunce izlazi sa zapada
Sunce izlazi s zapada
ili
Sunce izlazi sa zapada
- sistem
#54 Re: Pravopis
mislim da je na istokusinus wrote:Je li pravilno:
Sunce izlazi s zapada
ili
Sunce izlazi sa zapada
- sinus
#55 Re: Pravopis
sistem wrote:mislim da je na istokusinus wrote:Je li pravilno:
Sunce izlazi s zapada
ili
Sunce izlazi sa zapada
- sheilak
#56 Re: Pravopis
Hvala za ovo!
- ružmarin-a
#57 Re: Pravopis
kako li se reče: svo vrijeme, cijelo vrijeme ili čitavo vrijeme? svi koriste različite izraze? Koji je ispravan?
- Jara
#58 Re: Pravopis
Reče se svakako.ružmarin-a wrote:kako li se reče: svo vrijeme, cijelo vrijeme ili čitavo vrijeme? svi koriste različite izraze? Koji je ispravan?
Mene u školi učili da je pravilno "sve" ili "svo" vrijeme, a "čitavo" i "cijelo" nije...
- ljubav_aha
#59 Re: Pravopis
ovome se uvijek mogu glasno nasmijatitataratira wrote:pravilno oboje / obadvoje
u zavisnosti da li se služite istočnom (srpskom) ili zapadnom (hrvatskom) varijantom
naravno, pravilan pravopis istočne varijante / srpskog je podnIJEt, donIJEt
oboje je sasvim dovoljno,ako sastavis oba i dvoje,dobijes 4-ro
- piupiu
#60 Re: Pravopis
Ako se dobro sjecam, 'cetverica' je jedan od dodataka novom pravopisu,sistem wrote:cetverica:Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, nekadašnji predsjednik Ustavnoga suda Mato Tadić, četverica braće Ivanković Lijanović i profesor prava Zdravko Lučić, terete se za organizirani kriminal, zlouporabe položaja ili ovlasti, nesavjestan rad, utaju poreza i carina.![]()
da li su se stvari zaista toliko promijenile od kako sam ja izasao iz skole?
(za ovo si imao keca s postoljem)
Sjecam se kad smo se kao djeca smijali mojoj nani koja je koristila izraz 'safun', "no medjutim" eno ga sada u bosanskom rjecniku (ne znam kakav je 'safunu' pravopisni status,
- ružmarin-a
#61 Re: Pravopis
U pravu si za prvi dio Jara, kaže se i samo i samo je ispravno sve vrijeme, jer je vrijeme nebrojiva imenicaJara wrote:Reče se svakako.ružmarin-a wrote:kako li se reče: svo vrijeme, cijelo vrijeme ili čitavo vrijeme? svi koriste različite izraze? Koji je ispravan?![]()
Mene u školi učili da je pravilno "sve" ili "svo" vrijeme, a "čitavo" i "cijelo" nije...
a malo ko to koristi, a ja dodadoh pitanjce, malo da zainteresujem auditorij
a ovo kako se ispravno rekne
Tački ili tačci?
-
arabeska
#62 Re: Pravopis
ružmarin-a wrote:kako li se reče: svo vrijeme, cijelo vrijeme ili čitavo vrijeme? svi koriste različite izraze? Koji je ispravan?
ispravno je sve vrijeme
konstrukcija "svo" ne postoji u našem jeziku
- Jara
#63 Re: Pravopis
Izvor?arabeska wrote:ružmarin-a wrote:kako li se reče: svo vrijeme, cijelo vrijeme ili čitavo vrijeme? svi koriste različite izraze? Koji je ispravan?
ispravno je sve vrijeme
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#64 Re: Pravopis
adresa stanovanja?
adresa=tačan naziv ulice i broj kuće/ulaza
Da li je u formularima ovo famozno ''adresa stanovanja'' ispravno?
Da li je dovoljno samo staviti ''adresa''?
Eh, sad imamo ''adresu stanovanja'', ''adresu prebivališta'' (Privremeno sam u Zenici, sa adresom stanovanja, a za godinu dana, kada odslužim kaznu, vratiću se na adresu prebivališta u Sarajevo, pa će mi to biti i adresa stanovanja, i adresa prebivališta), adresu elektornsku, adresu zemaljsku, adresu na radnom mjestu,...Sve mi konfuzno,...Može li neko objasniti?
Eh, sad imamo ''adresu stanovanja'', ''adresu prebivališta'' (Privremeno sam u Zenici, sa adresom stanovanja, a za godinu dana, kada odslužim kaznu, vratiću se na adresu prebivališta u Sarajevo, pa će mi to biti i adresa stanovanja, i adresa prebivališta), adresu elektornsku, adresu zemaljsku, adresu na radnom mjestu,...Sve mi konfuzno,...Može li neko objasniti?
- ljubav_aha
#65 Re: Pravopis
kopirano :PipiDugaDevetka wrote:adresa stanovanja?
Prebivalište je mjesto u kojem se građanin naselio s namjerom da u njemu stalno živi.
Boravište može biti uobičajeno i privremeno. Uobičajeno boravište je mjesto u kojem građanin trajnije boravi bez namjere da se u tom mjestu naseli, a privremeno boravište je mjesto u kojem se građanin zadržava do 30 dana.
http://www.mup.hr/43.aspx
primjer prijave
http://www.mup.hr/UserDocsImages/upute_ ... azac_1.pdf
PipiDugaDevetka,u SAD,u formularima pise iskljucivo adresa,sa dodatnim objesnjenjem ,ali samo ako je objesnjenje potrebno,koje je,naravno,postavljeno u zagradi
-
StupskaBitanga
#66 Re: Pravopis
Mene je ovo kopkalo i doaso sam na ovu temu i usput saznao da je i sve vrijeme i svo vrijeme ispravnoarabeska wrote:ružmarin-a wrote:kako li se reče: svo vrijeme, cijelo vrijeme ili čitavo vrijeme? svi koriste različite izraze? Koji je ispravan?
ispravno je sve vrijeme
- vazi
#67 Re: Pravopis
tacKiružmarin-a wrote:U pravu si za prvi dio Jara, kaže se i samo i samo je ispravno sve vrijeme, jer je vrijeme nebrojiva imenicaJara wrote:Reče se svakako.ružmarin-a wrote:kako li se reče: svo vrijeme, cijelo vrijeme ili čitavo vrijeme? svi koriste različite izraze? Koji je ispravan?![]()
Mene u školi učili da je pravilno "sve" ili "svo" vrijeme, a "čitavo" i "cijelo" nije...![]()
a malo ko to koristi, a ja dodadoh pitanjce, malo da zainteresujem auditorij
![]()
a ovo kako se ispravno rekne:
Tački ili tačci?
nije samo tacka tacki, ima jos nekih rijeci za koje vazi isto pravilo al' se sad ne mogu sjetiti koje su to
- amrica
#70 Re: Pravopis
vidim 5 macki-tacki
...macaka (zeMskih)-tacaka
a moze i tocki
ozbiljno, u toj TACKI je tacno, tocki tocno
a moze i tocki
- vazi
#72 Re: Pravopis
tacaka macakaamrica wrote:vidim 5 macki-tacki
![]()
a moze i tocki
tacki macki
- wewa
#74 Re: Pravopis
zapravo su rijetki pojedinci koji znaju sklanjati strana imena po padezima. obicno mijenjaju nastavke samo prezimenu, pa onda ispada da se radi o robnoj marki, a ne osobi...atko wrote:opet nas malo hebe gramatika![]()
-
BJB
#75 Re: Pravopis
Jedan genijalac je to objasnio jednostavno "ako si u dilemi sjeti se pič*e, pa ako je pravilno pi*ke-pi*ci, onda ce biti i tačci a ne tački."tacKivazi wrote: Tački ili tačci?![]()
nije samo tacka tacki, ima jos nekih rijeci za koje vazi isto pravilo al' se sad ne mogu sjetiti koje su to