Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
PipiDugaDevetka wrote:Predmet: Informacija, dostavlja se
Nepravilno?
nepravilno naravno
Predmet: Dostava informacija ili Dostavljanje informacija
Ove popularno zvane šalteruše , uz dužno poštovanje prema onima koje su ljubazne, vole koristiti i izraz "podnesak"
Dostavljanje predstavlja trajnost glagola (ponavlja se radnja) hehe to da upozoriš primatelja da će još biti podnesaka
P.S. Nisam nikad vidjela u predmetu glagol već sve ima imeničke oblike
Pozdrav
Ja vec godinama primjecujem da se u bosanskom (najvise po raznoraznim titlovima na televiziji) koristi "uredu" ako se misli na "u redu". Kao kad kazes konobaru "u redu je" dok mu ostavljas Markicu kao baksis. Sta je sad od ovog po bosanskom u redu, ili uredu (ovo me novokomponovano nervira)?
Sarayman wrote:Ja vec godinama primjecujem da se u bosanskom (najvise po raznoraznim titlovima na televiziji) koristi "uredu" ako se misli na "u redu". Kao kad kazes konobaru "u redu je" dok mu ostavljas Markicu kao baksis. Sta je sad od ovog po bosanskom u redu, ili uredu (ovo me novokomponovano nervira)?
ne daj se zbuniti
ovako: kad se kaže u redu je, odnosi se na poredak ili red
a kad se kaže: uredu je, odnosi se na slaganje sa nekom konstatacijom
Prema tome spojeno: uredu=ok u redu (red-kolona)
Primjer: Uredu je da đaci stoje u redu pri ulasku u školu.
Nadam se da ti je sad razjašnjeno kad se spaja a kad razdvaja
Jara wrote:četvorica/četverica, dobar auto, dobar bicikl
pa...... da
no to su konstrukcije koje redovno citam u nasoj stampi, od onih koji bi trebali biti obrazovani, pismeni.
(iskljucujem forumski pravopis, tu se zuri, pisu ljudi kojima to nije struka, zive vani, itd. novinari nemaju tu vadionu)
Jara wrote:četvorica/četverica, dobar auto, dobar bicikl
pa...... da
no to su konstrukcije koje redovno citam u nasoj stampi, od onih koji bi trebali biti obrazovani, pismeni.
(iskljucujem forumski pravopis, tu se zuri, pisu ljudi kojima to nije struka, zive vani, itd. novinari nemaju tu vadionu)
Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, nekadašnji predsjednik Ustavnoga suda Mato Tadić, četverica braće Ivanković Lijanović i profesor prava Zdravko Lučić, terete se za organizirani kriminal, zlouporabe položaja ili ovlasti, nesavjestan rad, utaju poreza i carina.
da li su se stvari zaista toliko promijenile od kako sam ja izasao iz skole?
(za ovo si imao keca s postoljem )