Pravo prevarenog kupca

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

vjeverica.nada

#1 Pravo prevarenog kupca

Post by vjeverica.nada »

Vjerovatno mi se to desilo bezbroj puta do sada u razlicitim trznim centrima ali eto danas sam slucajno detaljno citajuci poduzi racun iz trznog centra u kojem sam juce obavljala kupovinu kucnih potrepstina procitala da mi je kasirka 4 puta otkucala iznos jednog od proizvoda. Detaljno sam nekoliko puta pregledala racun i jasno vidim 4 komada umjesto jednog i naravno ukupna cijena je uvecana za ta tri komada koje nisam kupila.
Ne pada mi toliko tesko taj iznos koji mi je ukraden koliko cinjenica da neko koristi moje povjerenje da potrosim znatan dio svojih mjesecnih primanja bas kod njih pored toliko trznih centara i da koriste guzvu i metez da na isti takav nacin to isto urade nekom penzioneru ili prvoj mojoj majci kojoj bi uz slab vid trebalo nekoliko godina da skonta prevaru dok pakuje namirnice i trazi novac da plati.
Zanima me da li ja kao kupac koji je izasao s kesama u kojima je bio jedan od 4 artikla na racunu imam ikakav nacin da trazim bilo sta i da li je mojim prihvatanjem da platim taj racun koji sam dobila u ruke po placanju, ponisteno svako pravo da se zalim sto sam pokradena?
Izvinjavam se ako je slicna tema vec nekad otvarana.
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

PRAVO IMAS na povrat novca al si u Pogresnoj trgovini i Pogresnoj drzavi tu kupovinu obavila. Stoga CORAK>
Last edited by SiSaJuMe on 08/05/2007 11:31, edited 1 time in total.
taxi_driver

Post by taxi_driver »

kad se kupuje naveliko,racun se provjeri odmah pored kase.mada to kod nas a i ovdje u zap. evropi nije nista novo.samo ne kontam zasto to rede.ta lova ionako ne zavrsi u njihovom djepu.ili su mozda placeni po procentu?
vjeverica.nada

Post by vjeverica.nada »

taxi_driver wrote:kad se kupuje naveliko,racun se provjeri odmah pored kase.mada to kod nas a i ovdje u zap. evropi nije nista novo.samo ne kontam zasto to rede.ta lova ionako ne zavrsi u njihovom djepu.ili su mozda placeni po procentu?
Ne sumnjam da se racun provjeri odmah pored kase kad je na tom racunu jedan hljeb, litar mlijeka i kutija cigara, iza tebe nigdje nikoga, prodavacica nasmijana, odmorna, pakuje ti stvari u kese i ti imas svo vrijeme i strpljenje svijeta da to laganini procitas i prostudiras.
Svjesna sam da sam uprkos tome sto nisam bila u tako idilicnoj situaciji trebala provjeriti racun ali me sad zanima sta mogu sad uraditi i postoji li ikakav nacin da se kontrolise ovakav vid kradje...
taxi_driver

Post by taxi_driver »

uraditi ne meres nista jer je vec kasno.a sljedeci put,odmah provjeri racun i ako je otkucala nesto sto ne treba ,zovi sefa i digni frku odmah pored kase.
shuriken

Post by shuriken »

ali bilo bi jako lijepo od tebe kad bi s nama podijelila informaciju gdje ti se to dogodilo i kako je izgledala kasirka
kub lajkan

Post by kub lajkan »

vjeverica.nada wrote:Svjesna sam da sam uprkos tome sto nisam bila u tako idilicnoj situaciji trebala provjeriti racun ali me sad zanima sta mogu sad uraditi i postoji li ikakav nacin da se kontrolise ovakav vid kradje...
Pa mozda bi, recimo, mogle pomoci postavljene kamere u okviru nadzornog sistema. Mnoge od tih kamera su postavljene kao ukras, pa kupci i ne znaju da one postoje. Vjerovatno postoje i neka pravila o tome koliko dugo se cuvaju snimci.

Imas i onu tv-emisiju za potrosace - "Dzepobran", FTV, petak, 12.10h.

Pa probaj...
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Post by xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx »

Naravno da mozes nesto uraditi, to se vecinom desi slucajno pogotovo kod barcode citaca, kad kasirka vise puta provuce proizvod. Imao sam slicnu situaciju gdje otkucala pogresnu sifru proizvoda, jer na mom proizvodu nije bilo bar coda, i naplatila mi 20 km vise. Onda sam se normalno zalio da bi me sutra pozvali da dodjem i vratili mi razliku u kesu :o normalno uz racun ko dokaz. Zato na svakom racunu imas ime kasirke.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Zajebu ih 100, od tih 100 njih 10 primjeti, od tih 10 njih 9 vri¹ti a 1 se vrati na reklamaciju... Helem, koga ufati¹e njega...
tempora

Post by tempora »

vjeverica.nada wrote:
taxi_driver wrote:kad se kupuje naveliko,racun se provjeri odmah pored kase.mada to kod nas a i ovdje u zap. evropi nije nista novo.samo ne kontam zasto to rede.ta lova ionako ne zavrsi u njihovom djepu.ili su mozda placeni po procentu?
Ne sumnjam da se racun provjeri odmah pored kase kad je na tom racunu jedan hljeb, litar mlijeka i kutija cigara, iza tebe nigdje nikoga, prodavacica nasmijana, odmorna, pakuje ti stvari u kese i ti imas svo vrijeme i strpljenje svijeta da to laganini procitas i prostudiras.
Svjesna sam da sam uprkos tome sto nisam bila u tako idilicnoj situaciji trebala provjeriti racun ali me sad zanima sta mogu sad uraditi i postoji li ikakav nacin da se kontrolise ovakav vid kradje...
Mislim da grijesis u ovome! Ne vidim razloga,zasto bi me neko ili nesto trebao sprijeciti ( kao sto je eto kolicina namirnica ili guzva ili mrzovoljna prodavacica) u tome da provjerim racun! Upravo zbog kolicine namirinica, ako ih kupujem vise no obicno, provjeravam racun! Za hljeb, mlijeko i jos neki proizvod ne treba mi racun, jer ga vec znam unaprijed!Sve ostalo su isprike.
Sumnjam da naknadno mozes dokazati da si kupila tri proizvoda manje nego sto ti je otkucano, jer si proizvode vec odnijela kuci.
Jedino u slucaju da ti je uracunata puna cijena proizvoda a isti mozda jucer bio na snizenju, mozes dokazati gresku bez obzira sto si proizvode odnijela kuci.
Podji od logike i zapitaj se, koliko bi onda ljudi dolazilo naknadno da trazi novac za proizvode koje nikada nisu kupili?
vjeverica.nada

Post by vjeverica.nada »

tempora wrote:
vjeverica.nada wrote:
Mislim da grijesis u ovome! Ne vidim razloga,zasto bi me neko ili nesto trebao sprijeciti ( kao sto je eto kolicina namirnica ili guzva ili mrzovoljna prodavacica) u tome da provjerim racun! Upravo zbog kolicine namirinica, ako ih kupujem vise no obicno, provjeravam racun! Za hljeb, mlijeko i jos neki proizvod ne treba mi racun, jer ga vec znam unaprijed!Sve ostalo su isprike.
Sumnjam da naknadno mozes dokazati da si kupila tri proizvoda manje nego sto ti je otkucano, jer si proizvode vec odnijela kuci.
Jedino u slucaju da ti je uracunata puna cijena proizvoda a isti mozda jucer bio na snizenju, mozes dokazati gresku bez obzira sto si proizvode odnijela kuci.
Podji od logike i zapitaj se, koliko bi onda ljudi dolazilo naknadno da trazi novac za proizvode koje nikada nisu kupili?
Sve sam to uzela u obzir i nisam navela samo guzvu i mrzovoljnu prodavacicu kao najbitniji faktor nego i svoj umor koji mi ne ostavlja uvijek prostora da budem svjeza i odmorna. Valjda trebam ici u kupovinu ujutro poslije prve jutarnje kafe, svjeza, odmorna i spremna da strpljivo iscitavam racun od 50 razlicitih artikala, pazljivo provjerim svaki iznos ispod naslova "kolicina" i da sam u stanju da zapamtim iznos svake cijene koja je stajala pored svakog od 50 razlicitih proizvoda koje sam uzela jer cesto ta cijena nije ona koja se pojavi na racunu. Sve cu to raditi u nekom drugom zivotu. Obecajem!
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Problem sa provjeravanjem racuna je u tome sto su racuni u 99% slucajeva ispravni. Trazenje oni 1% vrlo brzo dosadi.

Nekad uzmes 20-30 artikala i sad treba da svaki provjeris? Ja licno se ne bi mogao gnjaviti sa provjeravanjem svakog racuna. ozda grijesim...

Mislim da veci trgovacki centri sigurno imaju uslove provjeriti reklamaciju (vec navedoh kamere, kao jednu od opcija), jer ni njima ne bi odgovaralo da se stvaraju guzve od kupaca koje drugi cekaju na kasi kako bi oni provjerili svoje racune.
Vingo

Post by Vingo »

Ja sam u mercatoru dobila povrat novca za dvaput otkucani artikl. Nakon 2 sata od kupovine. Doduse....bila je rijec o proizvodu od 30 maraka.....
tempora

Post by tempora »

vjeverica.nada wrote:
tempora wrote:
vjeverica.nada wrote: Ne sumnjam da se racun provjeri odmah pored kase kad je na tom racunu jedan hljeb, litar mlijeka i kutija cigara, iza tebe nigdje nikoga, prodavacica nasmijana, odmorna, pakuje ti stvari u kese i ti imas svo vrijeme i strpljenje svijeta da to laganini procitas i prostudiras.
Sve sam to uzela u obzir i nisam navela samo guzvu i mrzovoljnu prodavacicu kao najbitniji faktor nego i svoj umor koji mi ne ostavlja uvijek prostora da budem svjeza i odmorna. Valjda trebam ici u kupovinu ujutro poslije prve jutarnje kafe, svjeza, odmorna i spremna da strpljivo iscitavam racun od 50 razlicitih artikala, pazljivo provjerim svaki iznos ispod naslova "kolicina" i da sam u stanju da zapamtim iznos svake cijene koja je stajala pored svakog od 50 razlicitih proizvoda koje sam uzela jer cesto ta cijena nije ona koja se pojavi na racunu. Sve cu to raditi u nekom drugom zivotu. Obecajem!
Izvini, onda se nemas zasto zaliti? Pa zaboga miloga, svi mi budemo umorni ili na neki drugi nacin kontamo da nam je mrsko provjeravati racune.Ali ako vec zelis optuziti nekoga za prevaru-onda se potrudi i da to dokazes.Prvo zbog korektnosti prema sebi i svome novcu a potom prema uposlenome.Jer greska se moze desiti i prilikom ukucavanja ili skeniranja proizvoda a da ne bude namjerna?
Na kraju krajeva, ja se ne mogu pozaliti na nesto, u cemu ne nosim i svoju odgovornost! Njeno je da naplati, a moje da provjerim, na licu mjesta. I za isto mi nije tesko stajati 10 minuta u prodavnici i provjeriti racun! I kada sam umorna i natrpana nekakvim drugim stvarima i kada je guzva i kada mi cio svijet ide na zivce.
Nije rijedak slucaj da se i prodavacica zezne,pa vrati vise novaca nego sto je trebala? Sta onda cinit?
Nemoj ovo shvatiti kao napad na licnost, ali ako vec smatras da cijene nisu one koje si ti vidjela i da ti se to nerijetko desava, onda se zapitaj sta ces ti uciniti da ti se to vise ne desava? Ali u ovom zivotu! :) Mozda postanes i bogata! ;-)
Vingo

Post by Vingo »

Prijateljici je u Konzumu na karticu otkucan iznos s jednom nulom viska. ona uredno potpisala slip. Nakon dva dana skontala....Dobila povrat....

(Treba reagovati)
Vingo

Post by Vingo »

I da dodam, cetvorka je iznad jedinice na kasi...mozda je pogrijesila nenamjerno.
vjeverica.nada

Post by vjeverica.nada »

tempora wrote: Izvini, onda se nemas zasto zaliti? Pa zaboga miloga, svi mi budemo umorni ili na neki drugi nacin kontamo da nam je mrsko provjeravati racune.Ali ako vec zelis optuziti nekoga za prevaru-onda se potrudi i da to dokazes.Prvo zbog korektnosti prema sebi i svome novcu a potom prema uposlenome.Jer greska se moze desiti i prilikom ukucavanja ili skeniranja proizvoda a da ne bude namjerna?
Na kraju krajeva, ja se ne mogu pozaliti na nesto, u cemu ne nosim i svoju odgovornost! Njeno je da naplati, a moje da provjerim, na licu mjesta. I za isto mi nije tesko stajati 10 minuta u prodavnici i provjeriti racun! I kada sam umorna i natrpana nekakvim drugim stvarima i kada je guzva i kada mi cio svijet ide na zivce.
Nije rijedak slucaj da se i prodavacica zezne,pa vrati vise novaca nego sto je trebala? Sta onda cinit?
Nemoj ovo shvatiti kao napad na licnost, ali ako vec smatras da cijene nisu one koje si ti vidjela i da ti se to nerijetko desava, onda se zapitaj sta ces ti uciniti da ti se to vise ne desava? Ali u ovom zivotu! :) Mozda postanes i bogata! ;-)
Temu sam otvorila da bih cula razlicita misljenja i iskustva drugih ljudi koji su dozivjeli nesto slicno da bih na osnovu vise informacija mogla bolje shvatiti sta se moglo desiti i kakav pristup da iskoristim.
Ne znam kako bih mogla shvatiti bilo sta sto bilo ko ovdje napise kao napad na moju licnost obzirom da me niko ovdje ne poznaje. Hvala za komentare, meni su pomogli.
vjeverica.nada

Post by vjeverica.nada »

Vingo wrote:I da dodam, cetvorka je iznad jedinice na kasi...mozda je pogrijesila nenamjerno.
Hvala. Kad sam se smirila i meni je to palo na pamet.
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

Post by Faruk »

SiSaJuMe wrote:al si u Pogresnoj drzavi
sustina svega :sad:
tempora

Post by tempora »

Meni se nkada cini, mozda grijesim, da nasi ljudi nemaju taj obicaj, da na licu mjesta provjere racun.( ovo ne govorim zbog tebe!) i da im je nekako nelagodno da to cine, da ne kazem da se stide provjeravanja.Nisam jednom bila svjedok, da neko od mojih bude "zakinut" za cifru, naljuti se, pa onda kaze: " hajd dobro, necu se vracati za to" ili "netrebalo joj" i na tome se zavrsi.
Jedne davne godine, u Holandiji, moji sunarodnjaci cesto su se smijali Holandjanima, koji se sagnu na ulici za pet euro centi ili sasvim smireno cekaju da im se istih pet centi vrati.Oni su smatrani skrticama, sitnicarima! A ne ljudima koji brinu o svome novcu! U mojoj okolini to vec nije praksa.A i prodavci znaju o tome.To je ona prica o zvaki i kusuru, koja mene moze izbaciti iz cipela, kao kad ugazim u carapama na nesto vlazno.
Mi se nerijetko mirimo sa sitnim kradjama sto zbog stida, sto zbog nehata, sto zbog kojecega.I posto sam i sama naucila iz toga, okrenula sam list.Ja odlucujem da li ce pet centi biti ostavljeno ili ne.A ne iznudjeno za prokletu zvaku, koju ionako ne koristim.
Stoga, uredno pregledajte svoje racune ! :)
vjeverica.nada

Post by vjeverica.nada »

A ja ovo pisem zbog tebe: nema potrebe da mi naglasavas da nesto pises ili ne pises kao komentar o meni jer ja razumijem o cemu pises i nemam sposobnost da dozivljavam licno nesto sto realno nema nikakve osnove da bude licno.
Procitala sam dovoljno tvojih komentara da bih znala da ti nije potrebno da na osnovu umanjivanja bilo cije velicine ti rastes u glavama onih koji citaju tvoje komentare.
Istina je da mnogo nasih ljudi zaziru od provjeravanja i zastite vlastitih sredstava. Svjez primjer sam dozivjela jutros u autobusu kad sam zeni kojoj je ispalo nekoliko kovanica ukazala da joj je jedna kovanica zavrsila iza drugog sjedista. Prvo je krenula da potrazi kovanicu a onda se odjednom predomislila i rekla "ma nije vazno" i vratila se na svoje sjediste. Mozda je poslije i pokupila. Ne znam.
Prije nekoliko dana, kasirka u DM-u mi je umjesto kovanice od 2 km vratila kovanicu od 5 km. Kad sam joj posla objasniti da je pogrijesila bila je drska jedva saslusavsi da joj pokusavam vratiti visak novca koji ne zelim jer nije moj.
BELLUNO

#22 Re: Pravo prevarenog kupca

Post by BELLUNO »

vjeverica.nada wrote:Vjerovatno mi se to desilo bezbroj puta do sada u razlicitim trznim centrima ali eto danas sam slucajno detaljno citajuci poduzi racun iz trznog centra u kojem sam juce obavljala kupovinu kucnih potrepstina procitala da mi je kasirka 4 puta otkucala iznos jednog od proizvoda. Detaljno sam nekoliko puta pregledala racun i jasno vidim 4 komada umjesto jednog i naravno ukupna cijena je uvecana za ta tri komada koje nisam kupila.
Ne pada mi toliko tesko taj iznos koji mi je ukraden koliko cinjenica da neko koristi moje povjerenje da potrosim znatan dio svojih mjesecnih primanja bas kod njih pored toliko trznih centara i da koriste guzvu i metez da na isti takav nacin to isto urade nekom penzioneru ili prvoj mojoj majci kojoj bi uz slab vid trebalo nekoliko godina da skonta prevaru dok pakuje namirnice i trazi novac da plati.
Zanima me da li ja kao kupac koji je izasao s kesama u kojima je bio jedan od 4 artikla na racunu imam ikakav nacin da trazim bilo sta i da li je mojim prihvatanjem da platim taj racun koji sam dobila u ruke po placanju, ponisteno svako pravo da se zalim sto sam pokradena?
Izvinjavam se ako je slicna tema vec nekad otvarana.

Neznam kad si izvrsila kupovinu ali imas pravo na povrat novca.Odes do sefa i objasnis u cemu je stvar jer oni ta tri proizvoda imaju kao visak iako ga je tebi naplatila.
Saray_Di

Post by Saray_Di »

Interesantno je kako se uvijek zeznu,pa naplate vise,dok im se nikad
ne desi da naplate manje,ili ono kad mi umjesto kusura uvali
one zvake iz '89 godine od kojih mozes razbiti glavu,a ne zube!
Na jednom mjestu mi se stalno desava,da mi obavezno umjesto
kusura vrati zvake,ili lizalo..pa sam kontala da jednom skupim
punu saku (fazona radi) i umjesto novca ponudim joj to isto sto
je ona meni uvalila--bas me zanima kakva bi reakcija bila :D
daduli_sa

Post by daduli_sa »

vjeverica.nada, najpametnije ti je jedostavno otici do tog trznog centra i traziti nekoga iz uprave. Fino pokazi racun i reci sta se desilo. U krajnjem slucaju, ne moraju ti vratiti novac ali barem da znaju da kupci nisu dslovno ovce koje se mogu vuci za nos.
A ako budu dovoljno sposobni (STO BI TREBALI BITI) lako se moze preko barkoda porvjeriti da li je taj artikal izasao jednom ili cetiri puta. Sve se moze KAD SE HOCE... sad je pitanje samo koliko ti imaqs zivaca da se ganjas sa njima... :-D
orca

Post by orca »

Meni su u Robot-u dva puta naplatili jedan artikal i ja sam se vratio od kuce da se zalim.Vjerujte da mi je novac vracen u roku 15 sekundi uz osmjehe i izvinjenja blagajnice i sefa.
Post Reply