Pravo na smrt ili zivot

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
furlan

#1 Pravo na smrt ili zivot

Post by furlan »

Zadnjih dana se digla velika frka ne samo u Americi nego i u Evropi povodom slucaja Terri Schiavo.Naime zena koja je dozivjela srcani udar i zbog nedostatka kisika funkcije mozga su se nepovratno paralisale.Hranjene se obavlja putem sonde jer zena nema osjecaj zedji,gladi,fizicke potrebe niti je svjesna okruzenja i situacije.Suprug trazi iskljucenje aparata dok roditelji su protiv.Vrhovni sud donosi odluku o iskljucenju aparata i onda Bush potpisuje zakon u pola noci o ponovnom vracanju na aparate.Postavlja se vjecito moralno,ljudsko ,vjersko i filozofsko pitanje eutanazije bilo aktivne bilo pasivne.Kakva je regulativa u Bosni?Odgovor Hriscanstva i crkve znam,ali kakav je odnos Islama prema eutanaziji?Ko ima pravo da odlucuje o zivotu i o smrti?Do kada je zivot a kada pocinje smrt?Zelje pojedinca ,zelje drustva?
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Ovo bi trebala biti stvar porodice uže i šire ............sve ostalo je jedno istinsko preseravanje preko leđa nesretne paćenice .
Helem neka joj vrate kisik sve te dušebrižne religijske zajednice.Ako mogu ako ne mogu .........neka lagano odjebu kao kenguri.
furlan

Post by furlan »

Pokusati se staviti u slicnu situaciju.Kao pojedinac koji nije u stanju da odlucuje jer je biljka i drustvo koje nastoji da bude humano.Zasto se ne ostavi mogucnost svakoj osobi dok je jos pri svjesti i zdravoj pameti da u vidu testamenta ili oporuke izrazi svoju zelju koja treba da bude ispostovana?Jednom prilikom sam vidjeo dokumentarac o aktivnoj eutanazije gdje tip u Holandiji bolestan nepovratno, se odlucuje na injekciju.Sve registrovano.Smrt za pozeljeti.Sa ljudskim dostojanstvom na drugi svijet.
rumenko

Post by rumenko »

Teska su ti ovo pitanja furlan...moze se o ovome filozofirati koliko hoces naravno bez zelje da se dodje do definitivnog i tacnog odgovora jer ga u ovom slucaju nema (po mom misljenju)...sve zavisi od toga ko ucestvuje u diskusiji...
Ja ne znam kako pojedine religije gledaju na ovo pa bi mozda neko ko zna mogao da nas informise ....i sto kazes ovo kako je regulisano ovo pitanje u BiH.
furlan

Post by furlan »

Nije smisao teme uopste doci do zakljucka vec razviti diskusiju koja po mom misljenju treba biti zasnovana na pravu i izboru pojedinca na smrt ili zivot dok je jos pri zdravoj svijesti.Religiske floskule o tome da je Bog dao zivot i samo On ima pravo da ga oduzme po mom poimanju stvari su neodrzive jer ljudi ga daju svojim izborom a vrlo cesto ga oduzimaju bez Boga.Ovdje bi se moglo govoriti i o osnovnim ljudskim pravima.
hary

Post by hary »

Mi smo ti sinko već odavno na tim sondama, pa niko ne donosi nikakva rješenja o zaustavljanju ove katastrofe.Po tom pitanju prava na život, na rad, na slobodu izražavanja, mi ti u ovoj zemlji nemamo osnovnih ljudskih prava (mislim, oni će tebi na TV-u reći da ih ima)...
A to je stara vijest i vječita tema o tome da li doktorima treba dozvoliti ubojstvo nekoga ko je živ poput biljke, i da li toj istoj biljci treba dopustiti da se ubije ako to želi.Možemo o tome pričati sve dok nam na tabanima dlake ne izrastu...dakle, dovijeka.
Ipak, moje je mišljenje da nekom ne treba oduzimati život, pa makar to bilo i za njegovo dobro...
furlan

Post by furlan »

Hary
Hvala ti na sinko.Odmah se osjecam bolje.
To sto ti kazes u potpunost se slazem sa tobom."Doktori" koji tamo operiraju nisu mi dali nikakve nade za ozdravljenje,naprotiv prepisali su mi sigurnu agoniju i aparate.E onda ja odlucim da trazim svoju medicinu na drugom mijestu.Nije me izlijecilo ali me zalijecilo.Rupu koju imam u dusi nece niko nikada zakrpiti, ali jos uvijek imam priliku da se radujem,zelim i volim, ne kao nekad ali..
Ja zelim da govorim o pravu pojedinca i gradjanina bez njegovih pretenzija da mijenja ili utice na prava drugih.
hary

Post by hary »

Pa dobro, mislio sam u globalu oduzimati život (a u to spada i to "neprodužavanje vještačkim putem").Razumjeli smo se.
Evo i šta islam kaže o tome, pošto je to i bilo pitanje...
Preuzeto...

Sud o eutanaziji
Autor: Kenan Čemo
Datum: 12.05.2002.
Sadržaj: 1. Pojam “eutanazija” 2. Shvatanje ovoga fenomena u neislamskim... 3. Islamski pogled na “eutanaziju” 4. Zaključak -- prikaz teksta za štampu --

3. Islamski pogled na “eutanaziju”

Što se tiče islamskog pogleda na eutanaziju možemo reći sljedeće. U Qur'anu nema izričitog Teksta koji bi nedvosmisleno ukazivao na taj problem, iako bi se jednom širom analizom i općim qur'anskim stavom moglo potvrditi ono što Hadis jasno i izričito postavlja kao normu po ovom pitanju. Naime, jedna od temeljnih pretpostavki za islamski stav o zabrani eutanazije jeste događaj kojeg bilježi el-Buhari u svoj zbirci hadisa.
Riječ je o bici na Uhudu kada je jedan čovjek iz družine Poslanika, s.a.v.s., bio teško ranjen u boju. Da bi sebi olakšao muke i ubrzao smrt, zabio je sablju u zemlju, postavio njeno sječivo na prsa navalivši se na njega i oduzevši time sebi život. Za njega je Poslanik, s.a.v.s., posvjedočio da je od stanovnika Vatre. Taj isti čovjek se prije ranjavanja odlikovao velikim junaštvom. Na kraju je Pejgamber, s.a.v.s., rekao: ''Zaista, čovjek ponekad u očima ljudi radi posao džennetske družine, a on je uistinu od družine Džehennema, a nekad, opet, u očima ljudi radi posao družine Džehennema, a on, uistinu, pripada družini Dženneta. (el-Buhari, tom IV, str. 113., 114.)

S druge strane, imamo hadise, koje smo u ovom kontekstu dužni citirati:

1) ''Ovaj moj ummet je pošteđen patnje na Ahiretu. Njegova patnja je dunjalučka, a ogleda se u zemljotresima, smutnjama, belajima i kušnjama'' (hadis prenosi el-Bejheqi).

2) ''Nijednog muslimana neće zadesiti bol, bolest, briga, tuga, uznemirenost, ili sjeta, čak ni bol od uboda trna, a da mu Allah za to ne bude brisao grijehe'' (el-Buhari, Muslim).

3) ''Uzvišeni je Allah rekao: 'Kad čovjeka opteretim bolešću dvoje dragih mu (očiju), pa se strpi, naknadiću mu tako, da će Džennet željeti njegove oči'' (Ahmed, El-Buhari).

4) Ashab Bešir ibn 'Abdullah priča: ''Allahov Poslanik je posjetio nekog bolesnika koji je pripadao ensarijama. Bolesnik mu se okrenuo i rekao: 'Allahov Poslaniče!, ima sedam dana kako od bolova nisam sklopiju očiju, niti ima iko kod mene.' 'Moj brate!, strpi se, strpi se, dok se riješiš grijeha koje si učinio. Časovi provedeni u bolesti otklanjaju grijehe' '' (Ebu Dawud).

4. Zaključak

Mislimo da prethodno citirane hadise nema potrebe komentirati. S druge strane, ne samo da je eutanazija zabranjena, već je i samo priželjkivanje smrti pokuđen čin. Naime, prenosi se kako je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ''Neka niko od vas ne traži smrt ako su ga pogodile životne poteškoće, već neka rekne: 'Allahu moj, produži mi život ako je to bolje za mene, a daj mi smrt ako je ona bolja za mene!' '' (el-Buhari, Muslim).
Uzvišeni, Allah je taj koji daruje život te je stoga On i njegov istinski vlasnik. Prema tome, On ga i oduzima shodno svome Znanju i Volji. Čovjek svojom kratkom pameću nije u stanju proniknuti u svaki smisao Allahovih odredbi, u ovom našem slučaju da li je za teško obeljolog pojedinca baš smrt bolja od života ma kakav on bio.
hary

Post by hary »

Bog je savršen i u svojoj objavi u bilo kojoj vjeri, kao takav, morao je "računati" na to da će ljudi jednom izmisliti te mašine.Mislim da je taj stav u bilo kojoj vjeri (koji je eto, na sreću, identičan-ZABRANJENO), univerzalan i važi za sva vremena i pod bilo kojim uvjetima.
To je isto da kažeš "Vidio sam nekog kako se utapa u rijeci i nisam mu htio pomoći, jer su to Božija posla."
Ljudski je pomoći...
furlan

Post by furlan »

Skrecemo mnogo u religiju koja jeste jedan od bitnih faktora.Naime svako od nas ima neko poimanje Boga i vidi ga na jedan odredjeni nacin,sto u okviru postojecih religijskih zajednica sto u svom privatnom kosmosu.Mogu ga prihvatiti kao stvoritelja koji mi je dao svijest i mogucnost rasudjivanja,pa prema tome mogu izabrati sta mislim da je najbolje za mene.Ko je dao pravo covjeku da nasilnim putem bez pristanka izvrsi smrtnu kaznu po zemaljskim zakonima a ne po bozanskim.Napravio nas je smrtnim iz nekog razloga.Pade mi na pamet film"Zasto ste me osudili na zivot" o zelji covjeka da ga iskljuce sa aparata i jedan drugi "Kratki film o ubijanju"koji govori o nasilnoj smrti pojedinca prema pojedincu i drustva prema pojedincu.Isplati se vidjeti oba mada su tematski razliciti.Neminovan je gorak ukus u ustima ali i to je dio zivota.Moje misljenje je da svako ima pravo da odlucuje o svojoj sudbini dok god to nije na ustrb drugih.
Patiner

Post by Patiner »

Image
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Gledam jutros to na CNN-u, da ti srce pukne kad vidis kako je hrane...
ono je gore stanje od same vegetacije.....oci joj otvorene...uzas zivi...
roditelji ko roditelji, ne daju a muz to zeli....

Slazem se da je to najbolje regulisati preko testamenta.....
a ne ovako da se Kongres bakce oko toga, da bush kaze "...fight for life" sto znaci samo produzenje agonije...
bas me interesuje sta bi on uradio da mu zena, ili jedna od kcerki vegetira...
Post Reply