pravo na samoopredjeljenje naroda
-
olllie4
#1 pravo na samoopredjeljenje naroda
Pravo na samoopredjeljenje naroda proklamovano je Poveljom UN, ali je ostalo poprilično nedorečeno. Praksa je još haotičnija. Naime, da li ovo pravo obuhvata i pravo na otcjepljenje? Da li ovo pravo imaju svi narodi ili samo neki i na osnovu kojeg kriterijuma? Zasto je prilikom raspada Jugoslavije pravo na samoopredjeljnje tretirano kao teritorijalni princip, a ne kao subjektivno pravo naroda? Ovo su samo neka od pitanja...
-
zavrzlama
#2 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
svi u svijetu imaju to pravo ,samo jos srbima nisu dozvolili...pitam se sto?olllie4 wrote:Pravo na samoopredjeljenje naroda proklamovano je Poveljom UN, ali je ostalo poprilično nedorečeno. Praksa je još haotičnija. Naime, da li ovo pravo obuhvata i pravo na otcjepljenje? Da li ovo pravo imaju svi narodi ili samo neki i na osnovu kojeg kriterijuma? Zasto je prilikom raspada Jugoslavije pravo na samoopredjeljnje tretirano kao teritorijalni princip, a ne kao subjektivno pravo naroda? Ovo su samo neka od pitanja...
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#3 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
Pokret Dveri jasno kaže "Šiptari na Kosovo nemaju to pravo, Rusi u Ukrajini imaju, Srbi u RS-u imaju". Na pitanje da li su to dvojni aršini mrtvo hladno kažu da nisu, jer su oniolllie4 wrote:Pravo na samoopredjeljenje naroda proklamovano je Poveljom UN, ali je ostalo poprilično nedorečeno. Praksa je još haotičnija. Naime, da li ovo pravo obuhvata i pravo na otcjepljenje? Da li ovo pravo imaju svi narodi ili samo neki i na osnovu kojeg kriterijuma? Zasto je prilikom raspada Jugoslavije pravo na samoopredjeljnje tretirano kao teritorijalni princip, a ne kao subjektivno pravo naroda? Ovo su samo neka od pitanja...
Srbi, ovi Rusi, a Šiptari su samo Šiptari.
-
Bodkin
#4 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
jako mutne vode. veliki uvijek presude koji narod ima to famozno pravo, a koji nema. po meni je to zesce sranje
-
zavrzlama
#5 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
medjutim u 90% slucajeva samooopredjeljenje dobijaju narodi koji su pod torturom i pred bioloskim istrebljenjem...Bodkin wrote:jako mutne vode. veliki uvijek presude koji narod ima to famozno pravo, a koji nema. po meni je to zesce sranje
Kosovo je dobilo nezavisnost jer srbija i srpsko drustvo nemaju izgradjenu tradicju da zive sa drugim i drugacijim,pa se pokusalo kompletno etnicko ciscenje i genocid nad albancima na Kosovu...
Druga stvar,tesko je traziti saoopredjeljenje teritorije koja je oteta od drugih uz najstarvicnije zlocine i otimacinu...
Dok ima i inetresa velikih sila ,gfdje neki narodi dobiju to pravo a da ne zasluzuju,ali je to u manjini..
-
Srpko
#6 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
Pravo na samoopredjeljenje naroda nije pravo nego parola.
-
Bodkin
#7 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
sve to stoji. ali cinjenica je da ako neki i dobiju, dobiju zato sto odgovara velikima. sve ostalo je suplja prica i opravdanjezavrzlama wrote:medjutim u 90% slucajeva samooopredjeljenje dobijaju narodi koji su pod torturom i pred bioloskim istrebljenjem...Bodkin wrote:jako mutne vode. veliki uvijek presude koji narod ima to famozno pravo, a koji nema. po meni je to zesce sranje
Kosovo je dobilo nezavisnost jer srbija i srpsko drustvo nemaju izgradjenu tradicju da zive sa drugim i drugacijim,pa se pokusalo kompletno etnicko ciscenje i genocid nad albancima na Kosovu...
Druga stvar,tesko je traziti saoopredjeljenje teritorije koja je oteta od drugih uz najstarvicnije zlocine i otimacinu...
Dok ima i inetresa velikih sila ,gfdje neki narodi dobiju to pravo a da ne zasluzuju,ali je to u manjini..
-
zavrzlama
#8 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
Lako suplju pricu napravis da je ozbiljna...npr. srbija izadje u javnost sa izjavom da dozvoljava sandzaku da se samoopredijeli,vojvodini isto i onda zatrazi da se dozvoli srbima u BIH isto....Bodkin wrote:sve to stoji. ali cinjenica je da ako neki i dobiju, dobiju zato sto odgovara velikima. sve ostalo je suplja prica i opravdanjezavrzlama wrote:medjutim u 90% slucajeva samooopredjeljenje dobijaju narodi koji su pod torturom i pred bioloskim istrebljenjem...Bodkin wrote:jako mutne vode. veliki uvijek presude koji narod ima to famozno pravo, a koji nema. po meni je to zesce sranje
najnerealniji zahtjevi za samoopredjeljenjem su srpski....zamisli da srbi nisu porusili ni jedne dzamije,nisu protjerali ni jednog nesrbina,nisu sve prekrstili u srpski i pravoslavnio prefiks,u kakvoj bi danas poziciji bili srpski separatisti institirajuci na samoopredejeljenju...70% BIH je palo u srpske ruke bez ispaljenog metka,zlocini,etnicka ciscenja i genocid nije uopste bio potreban na toj okupiranoj teritoriji...ali se sve ovo desilo...zasto? nije tesko znati...
-
olllie4
#9 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
Ili narodi za koji Zapadni svijet misli da su pod torturom?zavrzlama wrote:medjutim u 90% slucajeva samooopredjeljenje dobijaju narodi koji su pod torturom i pred bioloskim istrebljenjem...Bodkin wrote:jako mutne vode. veliki uvijek presude koji narod ima to famozno pravo, a koji nema. po meni je to zesce sranje
Ako je tortura i biološko istrebljenje kriterijum, onda bi bez dileme to pravo trebalo priznati i Srbima na Kosmetu poslije martovskog progroma, npr. Mislim da ćemo se složiti da su Srbi na Kosovu trenutno pod torturom i vrlo blizu biološkog istrebljenja...
Ali inače, pričati o pravu na samoopredjeljenje u bivšoj SFRJ je vrlo zanimljivo... Interesantno je da je tu ovo pravo tretirano kao teritorijalni princip, a ne kao subjektivno pravo naroda, pa je tako pravo na samoopredjeljenje do otcjepljnja dobila SR Hrvatska, a ne hrvatski narod, iako je Ustavom SFRJ bilo predviđeno da NARODI imaju pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja. Za SR BiH stvar je još složenija. Isto tako nije priznati pravo na samoopredjeljenje albanskom narodu, nego Autonomnoj pokrajini Kosovo. Mislim da je na primjeru SFRJ na eklatantan način pokazano da kriterijume prava na samoopredjeljnje određuju interesi svjetskih sila.
-
zavrzlama
#10 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
Zato jedan ciko lezi u zatvoru,jer je naredio da se ubiju srpski djecaci a optuze albanci i inscenira progon srba sa Kosova...nije ni albansko maslo za ramazana na kosovu,ali majku mu kako to da srbi uvijek prvi se hvataju noza,pa kad drugi uzvrate krece izjednacavanje zrtve i agresora...ako iko to zna znamo mi u BIH...najveci zlocini ,etnicka ciscenja i rusenje nesrpskih bogomolja se desilo tamo gdje ni metak nije ispaljen i rata uopste nije bilo...THE END.olllie4 wrote:Ili narodi za koji Zapadni svijet misli da su pod torturom?zavrzlama wrote:medjutim u 90% slucajeva samooopredjeljenje dobijaju narodi koji su pod torturom i pred bioloskim istrebljenjem...Bodkin wrote:jako mutne vode. veliki uvijek presude koji narod ima to famozno pravo, a koji nema. po meni je to zesce sranje
Ako je tortura i biološko istrebljenje kriterijum, onda bi bez dileme to pravo trebalo priznati i Srbima na Kosmetu poslije martovskog progroma, npr. Mislim da ćemo se složiti da su Srbi na Kosovu trenutno pod torturom i vrlo blizu biološkog istrebljenja...
Ali inače, pričati o pravu na samoopredjeljenje u bivšoj SFRJ je vrlo zanimljivo... Interesantno je da je tu ovo pravo tretirano kao teritorijalni princip, a ne kao subjektivno pravo naroda, pa je tako pravo na samoopredjeljenje do otcjepljnja dobila SR Hrvatska, a ne hrvatski narod, iako je Ustavom SFRJ bilo predviđeno da NARODI imaju pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja. Za SR BiH stvar je još složenija. Isto tako nije priznati pravo na samoopredjeljenje albanskom narodu, nego Autonomnoj pokrajini Kosovo. Mislim da je na primjeru SFRJ na eklatantan način pokazano da kriterijume prava na samoopredjeljnje određuju interesi svjetskih sila.
Kako to da se interesi velikih nikako da poklope sa srpskim...
-
olllie4
#11 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
Sasvim slučajno je Kosovo danas jedno etnički najčišćih prostora u Evropi.zavrzlama wrote: Zato jedan ciko lezi u zatvoru,jer je naredio da se ubiju srpski djecaci a optuze albanci i inscenira progon srba sa Kosova...nije ni albansko maslo za ramazana na kosovu,ali majku mu kako to da srbi uvijek prvi se hvataju noza,pa kad drugi uzvrate krece izjednacavanje zrtve i agresora...ako iko to zna znamo mi u BIH...najveci zlocini ,etnicka ciscenja i rusenje nesrpskih bogomolja se desilo tamo gdje ni metak nije ispaljen i rata uopste nije bilo...THE END.
A da, ja uvijek zaboravim da su Srbi ti koji sami sebe protjeraju...
Da, i u NDH su prvi počeli dizati ustanke protiv legitimne i legalne ustaške vlasti, pa im je NDH samo odgovorila Jaseonvem, Goospićem, Novom Gradiškom, jamama po Hercegovini i ostalim stratištima...
Nevjerovatno jednostrano posmatraš istoriju i politiku..
Pa ja nisam baš siguran da se interesi Zapada u BiH nisu makar djelimično poklopili sa srpskim.
-
Hlapoje
#12 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
Kako se ne poklope?zavrzlama wrote:
Zato jedan ciko lezi u zatvoru,jer je naredio da se ubiju srpski djecaci a optuze albanci i inscenira progon srba sa Kosova...nije ni albansko maslo za ramazana na kosovu,ali majku mu kako to da srbi uvijek prvi se hvataju noza,pa kad drugi uzvrate krece izjednacavanje zrtve i agresora...ako iko to zna znamo mi u BIH...najveci zlocini ,etnicka ciscenja i rusenje nesrpskih bogomolja se desilo tamo gdje ni metak nije ispaljen i rata uopste nije bilo...THE END.
Poklopili su se pre skoro 100 godina, kad se pod srpskom krunom stavarala Jugoslavija.
.
-
Aspekt
#13 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
Zavrzlama
mozes li biti konkretniji i ako ti nije tesko sjeti se onog keljemndija i one kasarne gdje je siptar sam sebe ubio sa ledja sa 20 metaka..nije ni albansko maslo za ramazana na kosovu,ali majku mu kako to da srbi uvijek prvi se hvataju noza,pa kad drugi uzvrate krece izjednacavanje zrtve i agresora...ako iko to zna znamo mi u BIH...najveci zlocini ,etnicka ciscenja i rusenje nesrpskih bogomolja se desilo tamo gdje ni metak nije ispaljen i rata uopste nije bilo...THE END.Zato jedan ciko lezi u zatvoru,jer je naredio da se ubiju srpski djecaci a optuze albanci i inscenira progon srba sa Kosova.
-
Hlapoje
#14 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
Keljmendi nije ubio sam sebe sa ledja, već četiri vojnika JNA.Aspekt wrote:Zavrzlama
mozes li biti konkretniji i ako ti nije tesko sjeti se onog keljemndija i one kasarne gdje je siptar sam sebe ubio sa ledja sa 20 metaka..nije ni albansko maslo za ramazana na kosovu,ali majku mu kako to da srbi uvijek prvi se hvataju noza,pa kad drugi uzvrate krece izjednacavanje zrtve i agresora...ako iko to zna znamo mi u BIH...najveci zlocini ,etnicka ciscenja i rusenje nesrpskih bogomolja se desilo tamo gdje ni metak nije ispaljen i rata uopste nije bilo...THE END.Zato jedan ciko lezi u zatvoru,jer je naredio da se ubiju srpski djecaci a optuze albanci i inscenira progon srba sa Kosova.
-
Aspekt
#15 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
ma jasta i uvalio im flasu u gujicu

i o tom ,, istinitom ,, dogadjaju je snimljen film

i o tom ,, istinitom ,, dogadjaju je snimljen film
- Danguba
#16 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
...do mjesne zajednice.
-
Hlapoje
#17 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
Šta hoćeš da kažeš?Aspekt wrote:ma jasta i uvalio im flasu u gujicu![]()
i o tom ,, istinitom ,, dogadjaju je snimljen film![]()
Da Azis Keljmendi nije pobio te vojnike?
-
Hlapoje
#18 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
Pravo naroda na samoopredeljenje jeste proklamavano Poveljom UN-a, ali se u isto vreme kosi sa nekim drugim odredbama Povelje, a pre svega sa onom o teritorijalnom integritetu i nepovredivosti granica država članica UN.olllie4 wrote:Pravo na samoopredjeljenje naroda proklamovano je Poveljom UN, ali je ostalo poprilično nedorečeno. Praksa je još haotičnija. Naime, da li ovo pravo obuhvata i pravo na otcjepljenje? Da li ovo pravo imaju svi narodi ili samo neki i na osnovu kojeg kriterijuma? Zasto je prilikom raspada Jugoslavije pravo na samoopredjeljnje tretirano kao teritorijalni princip, a ne kao subjektivno pravo naroda? Ovo su samo neka od pitanja...
-
olllie4
#19 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
A sta utiče na to nekad prevagne teritorijalni integritet i nepovredivost ganica država članica UN, a nekad pravo naorda na samoopredjeljenje? Zakon jačega? Intersi "velikih"? Ili nešto transcedentno?Hlapoje wrote:Pravo naroda na samoopredeljenje jeste proklamavano Poveljom UN-a, ali se u isto vreme kosi sa nekim drugim odredbama Povelje, a pre svega sa onom o teritorijalnom integritetu i nepovredivosti granica država članica UN.olllie4 wrote:Pravo na samoopredjeljenje naroda proklamovano je Poveljom UN, ali je ostalo poprilično nedorečeno. Praksa je još haotičnija. Naime, da li ovo pravo obuhvata i pravo na otcjepljenje? Da li ovo pravo imaju svi narodi ili samo neki i na osnovu kojeg kriterijuma? Zasto je prilikom raspada Jugoslavije pravo na samoopredjeljnje tretirano kao teritorijalni princip, a ne kao subjektivno pravo naroda? Ovo su samo neka od pitanja...
- kanocale
#20 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
KatarinaKosaca wrote:Pokret Dveri jasno kaže "Šiptari na Kosovo nemaju to pravo, Rusi u Ukrajini imaju, Srbi u RS-u imaju". Na pitanje da li su to dvojni aršini mrtvo hladno kažu da nisu, jer su oniolllie4 wrote:Pravo na samoopredjeljenje naroda proklamovano je Poveljom UN, ali je ostalo poprilično nedorečeno. Praksa je još haotičnija. Naime, da li ovo pravo obuhvata i pravo na otcjepljenje? Da li ovo pravo imaju svi narodi ili samo neki i na osnovu kojeg kriterijuma? Zasto je prilikom raspada Jugoslavije pravo na samoopredjeljnje tretirano kao teritorijalni princip, a ne kao subjektivno pravo naroda? Ovo su samo neka od pitanja...
Srbi, ovi Rusi, a Šiptari su samo Šiptari.
- animals
#21 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
Mozda i jeste..ali znas li ti kako su Srbi matletirali Kosovare u toj JNA..moguce je da je taj poludio od maltletiranja i pobio ih..ja sam bio u toj JNA, i znam kako su ih maltletirali..Hlapoje wrote:Šta hoćeš da kažeš?Aspekt wrote:ma jasta i uvalio im flasu u gujicu![]()
-
Hlapoje
#22 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
Pa što je onda pobio i ranio Muslimane,Hrvate i Slovence?animals wrote:Mozda i jeste..ali znas li ti kako su Srbi matletirali Kosovare u toj JNA..moguce je da je taj poludio od maltletiranja i pobio ih..ja sam bio u toj JNA, i znam kako su ih maltletirali..Hlapoje wrote:Šta hoćeš da kažeš?Aspekt wrote:ma jasta i uvalio im flasu u gujicu![]()
Što nije pobio samo Srbe što su ga maltretirali?
Nećemo se ovde lagati. Istina je da su Šiptari u vojsci bili izopšteni od svih, a ne samo od Srba...u smislu da se ni sa kim nisu družili sem medjusobno...što zbog jezičke barijere, što zbog sopstvenog lajfstajlinga.
I konkretno, za Azisa Keljmendija se zna da se pre ubistava što je počinio, posvadjao sa vojnikom bošnjačke nacionalnosti.
-
Hlapoje
#23 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
Samo interesi i pravo sile.olllie4 wrote:A sta utiče na to nekad prevagne teritorijalni integritet i nepovredivost ganica država članica UN, a nekad pravo naorda na samoopredjeljenje? Zakon jačega? Intersi "velikih"? Ili nešto transcedentno?Hlapoje wrote:Pravo naroda na samoopredeljenje jeste proklamavano Poveljom UN-a, ali se u isto vreme kosi sa nekim drugim odredbama Povelje, a pre svega sa onom o teritorijalnom integritetu i nepovredivosti granica država članica UN.olllie4 wrote:Pravo na samoopredjeljenje naroda proklamovano je Poveljom UN, ali je ostalo poprilično nedorečeno. Praksa je još haotičnija. Naime, da li ovo pravo obuhvata i pravo na otcjepljenje? Da li ovo pravo imaju svi narodi ili samo neki i na osnovu kojeg kriterijuma? Zasto je prilikom raspada Jugoslavije pravo na samoopredjeljnje tretirano kao teritorijalni princip, a ne kao subjektivno pravo naroda? Ovo su samo neka od pitanja...
-
Holms
#24 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
pravo na samoopredjeljenje naroda odnosi se na narod u smislu stanovništva na određenoj teritoriji sa jasno definisanim granicama a ne na narode u etničkom smislu
jer šta bi to značilo, da u jednoj stambenoj zgradi ima onoliko država koliko etničkih grupa?
pa raspao bi se cijeli svijet
jer šta bi to značilo, da u jednoj stambenoj zgradi ima onoliko država koliko etničkih grupa?
-
Hlapoje
#25 Re: pravo na samoopredjeljenje naroda
Onda bi po tvojoj definiciji svaka ulica kao teritorija mogla proglasiti državu.Holms wrote:pravo na samoopredjeljenje naroda odnosi se na narod u smislu stanovništva na određenoj teritoriji sa jasno definisanim granicama a ne na narode u etničkom smislu