Dakle, pitanje je kada neko ostvaruje pravo na regresres, odnosno kada je poslodavac duzan da isplati isti... koje uslove treba da zadovoljim (bez obzia sto sada nisam tu, ako je to uslov
Hvala.
Firme 'mogu' proizvoljno odlucivati o tome da li ce davati regres, ali zaposleniku ne mogu uskratiti pravo na regres ako na njega ima pravo po kolektivnom ugovoru.lotnem wrote:A je li firme proizvoljno odluče da li će uopće davati regres uposlenicima?
HomeSweetHome wrote:Imam i ja jedno pitanje za ove koji se razumiju?
Ima li zakonskih smetnji da se regres u firmi isplacuje linearno umjesto u iznosu od 70% od prosjecne place za posljednja tri mjeseca?
Dakl, mislim na ovo: 70% prosjeka ukupno isplacenih placa za posljednja tri mjeseca podijelis na broj uposlenih i svi dobiju jednako. Ima li tome neka smetnja?
Kljucna rijec je svih zaposlenih, a ne svoje plate...floki wrote:Zaposlenik ima pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora u visini najmanje 50% prosječne neto plaće svih zaposlenih ostvarene kod poslodavca u mjesecu koji prethodi isplati regresa, pod uvjetom da privredni subjekt -poslodavac nije prethodnu poslovnu godinu završio sa gubitkom.
ovo je problem .....floki wrote:
OPĆI KOLEKTIVNI UGOVOR
ZA TERITORIJU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
I - OPĆE ODREDBE
Regres za godišnji odmor
Član 19.
Zaposlenik ima pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora u visini najmanje 50% prosječne neto plaće svih zaposlenih ostvarene kod poslodavca u mjesecu koji prethodi isplati regresa, pod uvjetom da privredni subjekt -poslodavac nije prethodnu poslovnu godinu završio sa gubitkom.
Većinom se svi vežu za iznos od 70% prosječne zadnje objavljene neto plate na nivou Federacije BiH, tako da se iznos mijenja od firme do firme. U biti ako si otišao a iskoristio godišnji odmor imaš pravo na regres.
Ostavili su šupljinu da se može tumačiti kako koji poslodavac želi.
U svakom slučaju sretno, viška para nikad dosta...
Nisi u pravu, procitaja zakon gore u postu. Zaposlenik ima pravo na regres za korištenje godišnjeg u blablabla osim ako je gubitas.Eh sad kako ces tuziti privatnika koji ti daje 12 plata a ni ne pomislja na regres to je druga tema.jurgen wrote:Imao sam istu situaciju i naplatio sam ga, ali zato što je to bio regres iz prethodne godine u kojoj sam koristio godišnji odmor. Za godinu u kojoj sam otišao nisam se ni trudio da dobijem jer nisam ni iskoristio čitav godišnji a i ovako mi je bilo dosta. U svakom slučaju, ukoliko se dijeli jednom, moraju dobiti svi tu nema izuzetaka. To nije nikakva nagrada za rad i poslodavac nije obavezan da ga uopšte isplaćuje. Ali ako ga isplaćuje pod "regres", mora ga dati svima. Raspitao sam se kod ljudi koji se bave konkretno tim stvarima tako da je 100% provjereno. Ako si sličan slučaj onda može i onda moraš malo biti dosadan jer to niko ne prati a kažnjivo je po zakonu ako te izostave, ali ako nisi koristio godišnji, odnosno nisi ostvario pravo na godišnji nemaš šta tražiti. Sretno i pozdrav
Ja sam regres dobio nakon desetak dana radnog stazakockica_kockica wrote:Pravo na regres dobijes tek nakon 6 mjeseci rada... Regres se uglavnom veze za godisnji odmor, a na njega dobijes pravo nakon ovih 6 mjeseci... Ako si bio zaposlenik ( cak i 2 dana ) kada je donesena odluka o regresu, onda ce se tebi regres isplatiti nakon navrsenih 6 mjeseci rada...
kakavdanakneiskustvu wrote:triple mama wrote:Pozdrav! Tema me odmah zainteresovala, ali nisam se bas dugo zadrzavala na prepisci tako da se unaprijed izvinjavam ako je ovo moje pitanje mozda vec neko postavio.
Radim u drzavnoj firmi od 1997. na porodiljskom sam bolovanju bila do 15.5. kada mi je isteklo, ali sam dobila od firme jos 6 mjeseci neplacenog odsustva. imam li pravo na regres koji bi se navodno tek trebao isplacivati nekad u septembru?
mislim da ti je već objašnjeno,da bi dobila regres treaš koristiti godišnji odmor,bar ja mislim da je tako