Radio sam neprekidno od 01.10.2018 do 19.04.2019GarfieldLover wrote:Ja radim u privatnoj firmi. U kojoj je sve uređeno, i u skladu sa zakonom. Prijavljeni na punu platu, imamo topli obrok, prevoz, regres, dječije paketiće i predstavu za N.Godinu. I ne, nije mala firma, ima nas 150
Nije da hoću da ikome na muku prisjedam, nego zaista imam želju reći da nije SVE crno, ima i poneki (rijedak izgleda) svijetli primjer...
A što se tiče uvodnog posta, mislim da ima neko pravilo o kontinuiranom radu od 6 mjeseci da bi se ostvarilo pravo na regres.
Pravo na regres
-
Eisenheim
#26 Re: Pravo na regres
- vjesticanametli
#27 Re: Pravo na regres
+1 dok sam radila u SA extra bila firma....ima ih ali zaista maloGarfieldLover wrote:Ja radim u privatnoj firmi. U kojoj je sve uređeno, i u skladu sa zakonom. Prijavljeni na punu platu, imamo topli obrok, prevoz, regres, dječije paketiće i predstavu za N.Godinu. I ne, nije mala firma, ima nas 150
Nije da hoću da ikome na muku prisjedam, nego zaista imam želju reći da nije SVE crno, ima i poneki (rijedak izgleda) svijetli primjer...
A što se tiče uvodnog posta, mislim da ima neko pravilo o kontinuiranom radu od 6 mjeseci da bi se ostvarilo pravo na regres.
- escobar__
#28 Re: Pravo na regres
Ma ne prisjedaš ti na muku (barem ne meni lično), meni je drago da takvi primjeri postoje. Ono što je žalosno je, a vidi se to i na ovoj temi, da se takve firme (a pripadaju realnom sektoru) mogu nabrojati na prste jedne ruke.GarfieldLover wrote:Ja radim u privatnoj firmi. U kojoj je sve uređeno, i u skladu sa zakonom. Prijavljeni na punu platu, imamo topli obrok, prevoz, regres, dječije paketiće i predstavu za N.Godinu. I ne, nije mala firma, ima nas 150
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#29 Re: Pravo na regres
Ko vam je kriv što šutite
Radim u privatnoj firmi i zakonski je dužna isplatiti regres. I isplati ga.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#30 Re: Pravo na regres
Kod nas je bio dosta veci, isto oko 700, ali su smanjili sad kad se oporezovalo na 425addy_sa wrote:regres 300 KM u institucijama BiH, vjerovatno najmanji od svih institucija u BiH
U privatnoj firmi, prijavljen isto na punu platu, dnevbica 25KM za preko 300km u danu (onda oduzmu topli obrok za taj dan ne znam koliko je topli nikad ne otvaram platnu listu
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#31 Re: Pravo na regres
70% od plate ili prosječna plata u Federaciji/RS, u korist radnika.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#32 Re: Pravo na regres
Znam samo da su mi se prosle godine iz Telecoma zalili kad su dobili regres 425
Nama recimo daju gratis dane oko prvog maja (povezu nam 4-5 dana), tako i za NG
Al kad se radi, radi se
Nama recimo daju gratis dane oko prvog maja (povezu nam 4-5 dana), tako i za NG
Al kad se radi, radi se
-
Hakiz
#33 Re: Pravo na regres
Ako se ne varam, regres nije regulisan zakonom nego kolektivnim ili granskim ugovorom. Ako je firma ostvarila definisani prihod, isplaćuje regres, ako nije, ne mora ga isplatiti.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#34 Re: Pravo na regres
To važi za 13. platu, za regres ako ti da riješenje za godišnji, zakonski je firma dužna isplatiti regres. Uslov je da radnik koristi taj godišnji odmor.Hakiz wrote:Ako se ne varam, regres nije regulisan zakonom nego kolektivnim ili granskim ugovorom. Ako je firma ostvarila definisani prihod, isplaćuje regres, ako nije, ne mora ga isplatiti.
Sad koliko ko plaća, to je od firme do firme.
-
Hakiz
#35 Re: Pravo na regres
Mislim da je i za regres.
Pročitao sam ZOR, vezriju iz 2018. i tamo se regres nigdje ne spominje.
Pročitao sam ZOR, vezriju iz 2018. i tamo se regres nigdje ne spominje.
Last edited by Hakiz on 07/06/2019 18:27, edited 1 time in total.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#36 Re: Pravo na regres
Evo primjera kako je to regulisano:ŠTA JE REGRES?
Regres je naknada za korištenje godišnjeg odmora. Regres za godišnji odmor namijenjen je podmirivanju troškova odmora koji zaposleniku nastaju kao povećani troškovi u razdoblju korištenja godišnjeg odmora.
Svaki zaposlenik sticanjem uslova za korištenje godišnjeg odmora, stiče uslove za korištenje regresa.
ZAKONSKI OKVIR
Međutim, Zakonom o radu, kao općem propisu radnog prava ne propisje se eksplicitno odredba kojom se reguliše pravo na regres za godišnji odmor.
Opštim kolektivnim ugovorom za teritoriju FBiH se po čl. 14. reguliše da granski kolektivni ugovori mogu regulisati uslove i visinu naknade regresa, pod uslovom da poslodavac prethodnu poslovnu godinu nije završio sa gubitkom.
Ako granski kolektivni ugovor ne postoji, pravo regresa će se regulisati pojedinačnim kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, odnosno ugovorom o radu zaposlenika.
Sada kada sagledamo sve izvore prava, ukoliko je obaveza isplate regresa zaposlenicima utanačena kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, tada poslodavac ima obavezu izvršiti istu.
Regres se isplaćuje jednokratno, najčešće uz plaću u mjesecu u kojem koristi prvi dio godišnjeg odmora.
http://www.podaci.net/_gBiH/i/isplata/i ... odmor.html
-
Hakiz
#37 Re: Pravo na regres
Opći kolektivni ugovor za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH)
Zaposlenik ima pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora u visini najmanje 50% prosječne neto plaće svih zaposlenih ostvarene kod poslodavca u mjesecu koji prethodi isplati regresa , pod uslovom da privredni subjekt - poslodavac nije prethodnu poslovnu godinu završio sa gubitkom.
Zaposlenik ima pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora u visini najmanje 50% prosječne neto plaće svih zaposlenih ostvarene kod poslodavca u mjesecu koji prethodi isplati regresa , pod uslovom da privredni subjekt - poslodavac nije prethodnu poslovnu godinu završio sa gubitkom.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#38 Re: Pravo na regres
Ima pravo s kojim se može slikati ako se poslodavcu ne isplaćuje, jer se Federacija hladno ogradi kako to ''morebit bidne, a ono i ne mora''.
Ovo kao što su i naftašima dali slobodnu regulaciju cijena, tj. da oni diži i spustaju cijene kad hoće i koliko hoće,dakle dali im pravo monopola.
U ovoj državi ako si radnik, poljoprivrednik, obični građanin, zaboravi na neka prava koja su inače u normalnim državama zagarantovana.
Ovo kao što su i naftašima dali slobodnu regulaciju cijena, tj. da oni diži i spustaju cijene kad hoće i koliko hoće,dakle dali im pravo monopola.
U ovoj državi ako si radnik, poljoprivrednik, obični građanin, zaboravi na neka prava koja su inače u normalnim državama zagarantovana.
- zgiba
#39 Re: Pravo na regres
Regres je vezan za koristenje godisnjeg odmora. Koliko vidim ti nisi koristio godisnji odmor u bivsoj firmi tako da nemas pravo ni na regres.Eisenheim wrote:Pozdrav svima,
Našao sam par odgovora na ovu temu ali nijedna nije odgovorila na moje pitanje pa ukoliko ima neko tko je bio u sličnoj situaciji ili zna odgovor da mi kaže.
Radi se o tome da sam u firmi radio od 01.10.2019 do 19.04.2019 i u tom periodu je odlukom doneseno da će regres biti isplaćen sa platom u 5 mjesecu. Od bivseg kolege sam dobio informaciju da je regres isplaćen međutim meni ništa nije uplaćeno.
Ugovor o prestanku radnog odnosa je bio sporazumni s obzirom na to da sam prešao u drugu firmu odma 22.04.2019 godine. Par dana prije nego sam prešao u drugu firmu bio je pismeni dogovor o korištenju godišnjeg odmora u obliku obične tabele koju smo mi popunili i predali menadžeru.
Hvala unaprijed.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#40 Re: Pravo na regres
Čekaj malo... BA!Tomahawk11 wrote:Ima pravo s kojim se može slikati ako se poslodavcu ne isplaćuje, jer se Federacija hladno ogradi kako to ''morebit bidne, a ono i ne mora''.
Znači kada ja stajim u redu za ovjeru Zdravstvene knjžice i čekam da mi službenica nadrkana i sva uspuhana (koja evo ovdje pišete ima osmočasovno radno vrijeme eee, pauzu pola sata, godišnji mjesec dana, Regres, subotu i nedjelju i praznike ne radi, bolovanje, trudničko, porodiljsko,... čekaj da popijem da ostanem normalan...) ovjeri knjižicu u kojoj već imam 20 KM uplaćeno za neke markice za Zdravstveno Tuzlanskog Kantona ako me šta za bolnice uhvati...
I onda propiše meni porodični ljekar penicilina 6 komada, i odem ja na intervenciju da ih primim kad kažu "Jesil kupio u apoteci šprice, igle, vodu i penicilin?!".=!!!!???
Ja ovo kad sam prije desetak dana čuo da se mom ukućanu desilo skontao sam da je gore nego što sam kontao da je
Toliki je ovo užas od države za prosječne ljude da mi se čak ni utakmica večeras državne repke ne gleda, gadi mi se šta nam rade ovi što ih mi iz naših plata plaćamo i izdržavamo. Zgadiše mi i Reprezentaciju, a gledaću naravno večeras.
-
Ci-Nick
#41 Re: Pravo na regres
i to u gotovini,.. kažu neće radnici na račun, kriju pare od žene,..muha_sa wrote:a oni ga svake godine nekako prikažu kao da vam je isplacenescobar__ wrote:Ja godinama radim u jednoj firmi, nikad nisam dobio regres.
- medvjed23
#42 Re: Pravo na regres
u zakomu o radu je slabo šta od primanja radnika regulisano.. ovako, bez čitanja zakona, napamet, rekao bih da je propisano da radnik ima pravo na platu koja se isplaćuje jednom mjesečno i to je to.. visina plate, topli obrok, dnevnica, regres - sve je to regulisano odlukama vlade federacije, općim i granskim kolektivnim ugovorima, pravilnicima o radu, ugovorima o radu.. negdje ti propisi imaju određenu težinu, negdje ne.. u potonjem slučaju radiš onako kako ti poslodavac kaže; ako ti nećeš, ima ko hoće..
- Kiki_Musampa
#43 Re: Pravo na regres
Hvala Bogu, to ima ko hoće je još malo pa prošlo...medvjed23 wrote:u zakomu o radu je slabo šta od primanja radnika regulisano.. ovako, bez čitanja zakona, napamet, rekao bih da je propisano da radnik ima pravo na platu koja se isplaćuje jednom mjesečno i to je to.. visina plate, topli obrok, dnevnica, regres - sve je to regulisano odlukama vlade federacije, općim i granskim kolektivnim ugovorima, pravilnicima o radu, ugovorima o radu.. negdje ti propisi imaju određenu težinu, negdje ne.. u potonjem slučaju radiš onako kako ti poslodavac kaže; ako ti nećeš, ima ko hoće..
- mayab
#44 Re: Pravo na regres
Da, krajnje je vrijeme da "poduzetnici" shvate da (pogotovo dobrog) uposlenika treba čuvati i dobro nagraditi, inače bi mu se sve moglo srušiti ....Kiki_Musampa wrote:Hvala Bogu, to ima ko hoće je još malo pa prošlo...medvjed23 wrote:u zakomu o radu je slabo šta od primanja radnika regulisano.. ovako, bez čitanja zakona, napamet, rekao bih da je propisano da radnik ima pravo na platu koja se isplaćuje jednom mjesečno i to je to.. visina plate, topli obrok, dnevnica, regres - sve je to regulisano odlukama vlade federacije, općim i granskim kolektivnim ugovorima, pravilnicima o radu, ugovorima o radu.. negdje ti propisi imaju određenu težinu, negdje ne.. u potonjem slučaju radiš onako kako ti poslodavac kaže; ako ti nećeš, ima ko hoće..
-
nlt
#45 Re: Pravo na regres
Meni je glupo ovo oko najmanje plate. Recimo imaš nekog it stručnjaka i čistačicu i ti njima uplaćuješ isti iznos na banku.
Pa svako živ zna da svi koji su prijavljeni na minimalac dobijaju još i u koverti. A mi bi regres
Pa svako živ zna da svi koji su prijavljeni na minimalac dobijaju još i u koverti. A mi bi regres
- HardCore
#46 Re: Pravo na regres
Koju drzavnu instituciju bih trebao zvati da bih dobio informacije sve vezane za regres, ko se tim bavi?
-
allem_77
#47 Re: Pravo na regres

http://www.mpr.gov.ba/organizacija_nadl ... gTag=bs-BA
Mislim da je ta adresa što se tiče BiH.
A za FBiH i PC, drugi zakon i druga adresa.