Pravo na regres
-
Eisenheim
#1 Pravo na regres
Pozdrav svima,
Našao sam par odgovora na ovu temu ali nijedna nije odgovorila na moje pitanje pa ukoliko ima neko tko je bio u sličnoj situaciji ili zna odgovor da mi kaže.
Radi se o tome da sam u firmi radio od 01.10.2019 do 19.04.2019 i u tom periodu je odlukom doneseno da će regres biti isplaćen sa platom u 5 mjesecu. Od bivseg kolege sam dobio informaciju da je regres isplaćen međutim meni ništa nije uplaćeno.
Ugovor o prestanku radnog odnosa je bio sporazumni s obzirom na to da sam prešao u drugu firmu odma 22.04.2019 godine. Par dana prije nego sam prešao u drugu firmu bio je pismeni dogovor o korištenju godišnjeg odmora u obliku obične tabele koju smo mi popunili i predali menadžeru.
Hvala unaprijed.
Našao sam par odgovora na ovu temu ali nijedna nije odgovorila na moje pitanje pa ukoliko ima neko tko je bio u sličnoj situaciji ili zna odgovor da mi kaže.
Radi se o tome da sam u firmi radio od 01.10.2019 do 19.04.2019 i u tom periodu je odlukom doneseno da će regres biti isplaćen sa platom u 5 mjesecu. Od bivseg kolege sam dobio informaciju da je regres isplaćen međutim meni ništa nije uplaćeno.
Ugovor o prestanku radnog odnosa je bio sporazumni s obzirom na to da sam prešao u drugu firmu odma 22.04.2019 godine. Par dana prije nego sam prešao u drugu firmu bio je pismeni dogovor o korištenju godišnjeg odmora u obliku obične tabele koju smo mi popunili i predali menadžeru.
Hvala unaprijed.
- karanana
#2 Re: Pravo na regres
1.10.2018.
nema od tog nista jarane. regres se isplacuje na osnovu rada u prethodnoj godini a ti si radio 3 mjeseca. i da si radio citavu godinu, ako napustis firmu nema isplate. trebo si sacekat par dana pa dati otkaz, iako ne znam ni sta bi dobio tada, mozda 1/4 regresa a mozda i nista.
nema od tog nista jarane. regres se isplacuje na osnovu rada u prethodnoj godini a ti si radio 3 mjeseca. i da si radio citavu godinu, ako napustis firmu nema isplate. trebo si sacekat par dana pa dati otkaz, iako ne znam ni sta bi dobio tada, mozda 1/4 regresa a mozda i nista.
- escobar__
#3 Re: Pravo na regres
Ja godinama radim u jednoj firmi, nikad nisam dobio regres. 
-
Hakiz
#4 Re: Pravo na regres
Ja se mogu pohvaliti da u 24 godine u istoj firmi, regres je isplaćen jedan put.
Escobar, ovo ti je da budeš ljubomoran
- muha_sa
#5 Re: Pravo na regres
a oni ga svake godine nekako prikažu kao da vam je isplacenescobar__ wrote:Ja godinama radim u jednoj firmi, nikad nisam dobio regres.
- escobar__
#6 Re: Pravo na regres
To je nama naša zemlja obezbijedila - tačnije obezbijedila je tzv. uglednim biznismenima da kradu i od države i od radnika. I još gledam onog majmuna iz Predsjedništva Džafera, veli SDA je učinila sve kako mladi ne bi odlazili.Hakiz wrote:Ja se mogu pohvaliti da u 24 godine u istoj firmi, regres je isplaćen jedan put.
Jebem li im majku raspalu...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#7 Re: Pravo na regres
Kakvi ste sa 13. platom?
- escobar__
#8 Re: Pravo na regres
Takođeer misaona imenica. 
Imam čak i ispod zakonskog minimuma godišnjeg odmora - 18 dana. U to uračunate i subote koje zvanično nisu radne.
Državni praznici su tradicionalno radni + radim 16 poslova pored onog za koji sam primljen.
Imam čak i ispod zakonskog minimuma godišnjeg odmora - 18 dana. U to uračunate i subote koje zvanično nisu radne.
Last edited by escobar__ on 07/06/2019 15:17, edited 2 times in total.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#9 Re: Pravo na regres
Budžetlije počele otvarati teme i kukat... znači samo jedno...
Hajte van

Čuj nema regresa hehe. Imam skoro 30 godina staža, dana bolovanja, samo jedan dan u sedmici odmaram, godišnji 6 dana, sve praznike radim, poreznoj minimalna plata, penziju ako doživim i ako je bude imaću jedno 300 maraka... nemam regresa

Hajte van
Čuj nema regresa hehe. Imam skoro 30 godina staža, dana bolovanja, samo jedan dan u sedmici odmaram, godišnji 6 dana, sve praznike radim, poreznoj minimalna plata, penziju ako doživim i ako je bude imaću jedno 300 maraka... nemam regresa
Last edited by Hame_ on 07/06/2019 15:18, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#10 Re: Pravo na regres
Kada sam to pročitao, suze su me oblile. I od smijeha i od tuge.escobar__ wrote:To je nama naša zemlja obezbijedila - tačnije obezbijedila je tzv. uglednim biznismenima da kradu i od države i od radnika. I još gledam onog majmuna iz Predsjedništva Džafera, veli SDA je učinila sve kako mladi ne bi odlazili.Hakiz wrote:Ja se mogu pohvaliti da u 24 godine u istoj firmi, regres je isplaćen jedan put.
Jebem li im majku raspalu...
Ma, mi smo im to dozvolili. Samo nek ne puca, ko će nas štititi od "onih", da samo Alija zna šta oni oko njega rade itd.
Kakva trinaesta, to je nesretna plata, nama isplaćuju 14.
- escobar__
#11 Re: Pravo na regres
Dozvolili i nažalost nismo se izborili za bolje uslove - zato bježimo van, tamo gdje su se neki drugi uspjeli izborit za život dostojan čovjeka.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#12 Re: Pravo na regres
I meni je isto, imamo 20 dana koliko je vec minimum, 2xdrugi dan bajrama to nam uvijek uzmu, subota nam se racuna radna iako je ne radim, pa ti je 2 sedmice odmora kojeg uzimas u komadu = 12 dana sto je opet po zakonuescobar__ wrote:Takođeer misaona imenica.
Imam čak i ispod zakonskog minimuma godišnjeg odmora - 18 dana. U to uračunate i subote koje zvanično nisu radne.Državni praznici su tradicionalno radni + radim 16 poslova pored onog za koji sam primljen.
- muha_sa
#13 Re: Pravo na regres
ovako je ranije bilomk ultra wrote:I meni je isto, imamo 20 dana koliko je vec minimum, 2xdrugi dan bajrama to nam uvijek uzmu, subota nam se racuna radna iako je ne radim, pa ti je 2 sedmice odmora kojeg uzimas u komadu = 12 dana sto je opet po zakonuescobar__ wrote:Takođeer misaona imenica.
Imam čak i ispod zakonskog minimuma godišnjeg odmora - 18 dana. U to uračunate i subote koje zvanično nisu radne.Državni praznici su tradicionalno radni + radim 16 poslova pored onog za koji sam primljen.
- zomri
#14 Re: Pravo na regres
Mislim da za isplatu regresa se kvalifikuješ jedino ako si koristio godišnji odmor u prošloj firmi. Prema ovome što čitam nemaš rješenja za godišnji odmor tako da nemaš ni prava na regres.Eisenheim wrote:Pozdrav svima,
Hvala unaprijed.
However
-
Elvedin_Dz
#15 Re: Pravo na regres
Regres je usko vezan za godišnji odmor, ko nema pravo na godišnji nema ni na regres. Dakle, minimalno 6 mjeseci rada 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#16 Re: Pravo na regres
Ja uzmem 10 radnih dana i odmor ispadne 16 
- muha_sa
#17 Re: Pravo na regres
zomri wrote:Mislim da za isplatu regresa se kvalifikuješ jedino ako si koristio godišnji odmor u prošloj firmi. Prema ovome što čitam nemaš rješenja za godišnji odmor tako da nemaš ni prava na regres.Eisenheim wrote:Pozdrav svima,
Hvala unaprijed.
Howeverako nova firma ima regres, onda možeš u novu firmu donijeti potvrdu iz stare da nisi koristio godišnji odmor i na osnovu toga nakon 6 mjeseci u novoj firmi ostvariti pravo na regres za 2019.
-
Elvedin_Dz
#18 Re: Pravo na regres
Ako su vam subote radne, poslodavac ima pravo da vam subotu racuna u godišnji odmor, praznici i nedjelje se ne računaju.Tomahawk11 wrote:Ja uzmem 10 radnih dana i odmor ispadne 16
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#19 Re: Pravo na regres
Nisu.Elvedin_Dz wrote:Ako su vam subote radne, poslodavac ima pravo da vam subotu racuna u godišnji odmor, praznici i nedjelje se ne računaju.Tomahawk11 wrote:Ja uzmem 10 radnih dana i odmor ispadne 16
-
Eisenheim
#20 Re: Pravo na regres
karanana wrote:1.10.2018.
Pogrijesio sam radio sam od 01.10.2018
-
Eisenheim
#21 Re: Pravo na regres
Druze ja 10 godina radim po privatnim firmama i prva firma hoce da isplati regres i ja predjem u drugu jer su bolji uslovi izuzev regresa i sad se borim da dobijem tamo hahaHame_ wrote:Budžetlije počele otvarati teme i kukat... znači samo jedno...
Hajte van![]()
Čuj nema regresa hehe. Imam skoro 30 godina staža, dana bolovanja, samo jedan dan u sedmici odmaram, godišnji 6 dana, sve praznike radim, poreznoj minimalna plata, penziju ako doživim i ako je bude imaću jedno 300 maraka... nemam regresa![]()
- GarfieldLover
#22 Re: Pravo na regres
Ja radim u privatnoj firmi. U kojoj je sve uređeno, i u skladu sa zakonom. Prijavljeni na punu platu, imamo topli obrok, prevoz, regres, dječije paketiće i predstavu za N.Godinu. I ne, nije mala firma, ima nas 150 
Nije da hoću da ikome na muku prisjedam, nego zaista imam želju reći da nije SVE crno, ima i poneki (rijedak izgleda) svijetli primjer...
A što se tiče uvodnog posta, mislim da ima neko pravilo o kontinuiranom radu od 6 mjeseci da bi se ostvarilo pravo na regres.
Nije da hoću da ikome na muku prisjedam, nego zaista imam želju reći da nije SVE crno, ima i poneki (rijedak izgleda) svijetli primjer...
A što se tiče uvodnog posta, mislim da ima neko pravilo o kontinuiranom radu od 6 mjeseci da bi se ostvarilo pravo na regres.
-
addy_sa
#23 Re: Pravo na regres
regres 300 KM u institucijama BiH, vjerovatno najmanji od svih institucija u BiH
- studiorum_tuzlaensis
#24 Re: Pravo na regres
baš mi ih je žao, jadni oni. Garant im je zato teško na poslu.addy_sa wrote:regres 300 KM u institucijama BiH, vjerovatno najmanji od svih institucija u BiH
-
Eisenheim
#25 Re: Pravo na regres
U ovoj firmi je regres 750KM zato se i borim.addy_sa wrote:regres 300 KM u institucijama BiH, vjerovatno najmanji od svih institucija u BiH