Pravo na regres

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Eisenheim

#1 Pravo na regres

Post by Eisenheim »

Pozdrav svima,

Našao sam par odgovora na ovu temu ali nijedna nije odgovorila na moje pitanje pa ukoliko ima neko tko je bio u sličnoj situaciji ili zna odgovor da mi kaže.

Radi se o tome da sam u firmi radio od 01.10.2019 do 19.04.2019 i u tom periodu je odlukom doneseno da će regres biti isplaćen sa platom u 5 mjesecu. Od bivseg kolege sam dobio informaciju da je regres isplaćen međutim meni ništa nije uplaćeno.

Ugovor o prestanku radnog odnosa je bio sporazumni s obzirom na to da sam prešao u drugu firmu odma 22.04.2019 godine. Par dana prije nego sam prešao u drugu firmu bio je pismeni dogovor o korištenju godišnjeg odmora u obliku obične tabele koju smo mi popunili i predali menadžeru.

Hvala unaprijed.
karanana

#2 Re: Pravo na regres

Post by karanana »

1.10.2018.

nema od tog nista jarane. regres se isplacuje na osnovu rada u prethodnoj godini a ti si radio 3 mjeseca. i da si radio citavu godinu, ako napustis firmu nema isplate. trebo si sacekat par dana pa dati otkaz, iako ne znam ni sta bi dobio tada, mozda 1/4 regresa a mozda i nista.
escobar__

#3 Re: Pravo na regres

Post by escobar__ »

Ja godinama radim u jednoj firmi, nikad nisam dobio regres. :lol:
Hakiz

#4 Re: Pravo na regres

Post by Hakiz »

Ja se mogu pohvaliti da u 24 godine u istoj firmi, regres je isplaćen jedan put.

Escobar, ovo ti je da budeš ljubomoran :wink:
muha_sa

#5 Re: Pravo na regres

Post by muha_sa »

escobar__ wrote:Ja godinama radim u jednoj firmi, nikad nisam dobio regres. :lol:
a oni ga svake godine nekako prikažu kao da vam je isplacen
escobar__

#6 Re: Pravo na regres

Post by escobar__ »

Hakiz wrote:Ja se mogu pohvaliti da u 24 godine u istoj firmi, regres je isplaćen jedan put.

To je nama naša zemlja obezbijedila - tačnije obezbijedila je tzv. uglednim biznismenima da kradu i od države i od radnika. I još gledam onog majmuna iz Predsjedništva Džafera, veli SDA je učinila sve kako mladi ne bi odlazili.

Jebem li im majku raspalu...
Tomahawk11
Globalni moderator

#7 Re: Pravo na regres

Post by Tomahawk11 »

Kakvi ste sa 13. platom?
escobar__

#8 Re: Pravo na regres

Post by escobar__ »

Takođeer misaona imenica. :D

Imam čak i ispod zakonskog minimuma godišnjeg odmora - 18 dana. U to uračunate i subote koje zvanično nisu radne. :lol: Državni praznici su tradicionalno radni + radim 16 poslova pored onog za koji sam primljen.
Last edited by escobar__ on 07/06/2019 15:17, edited 2 times in total.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#9 Re: Pravo na regres

Post by Hame_ »

Budžetlije počele otvarati teme i kukat... znači samo jedno...

Hajte van :bih: :run:

Čuj nema regresa hehe. Imam skoro 30 godina staža, dana bolovanja, samo jedan dan u sedmici odmaram, godišnji 6 dana, sve praznike radim, poreznoj minimalna plata, penziju ako doživim i ako je bude imaću jedno 300 maraka... nemam regresa :shock: :-)
Last edited by Hame_ on 07/06/2019 15:18, edited 1 time in total.
Hakiz

#10 Re: Pravo na regres

Post by Hakiz »

escobar__ wrote:
Hakiz wrote:Ja se mogu pohvaliti da u 24 godine u istoj firmi, regres je isplaćen jedan put.

To je nama naša zemlja obezbijedila - tačnije obezbijedila je tzv. uglednim biznismenima da kradu i od države i od radnika. I još gledam onog majmuna iz Predsjedništva Džafera, veli SDA je učinila sve kako mladi ne bi odlazili.

Jebem li im majku raspalu...
Kada sam to pročitao, suze su me oblile. I od smijeha i od tuge.

Ma, mi smo im to dozvolili. Samo nek ne puca, ko će nas štititi od "onih", da samo Alija zna šta oni oko njega rade itd.

Kakva trinaesta, to je nesretna plata, nama isplaćuju 14. :evil:
escobar__

#11 Re: Pravo na regres

Post by escobar__ »

Dozvolili i nažalost nismo se izborili za bolje uslove - zato bježimo van, tamo gdje su se neki drugi uspjeli izborit za život dostojan čovjeka.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#12 Re: Pravo na regres

Post by mk ultra »

escobar__ wrote:Takođeer misaona imenica. :D

Imam čak i ispod zakonskog minimuma godišnjeg odmora - 18 dana. U to uračunate i subote koje zvanično nisu radne. :lol: Državni praznici su tradicionalno radni + radim 16 poslova pored onog za koji sam primljen.
I meni je isto, imamo 20 dana koliko je vec minimum, 2xdrugi dan bajrama to nam uvijek uzmu, subota nam se racuna radna iako je ne radim, pa ti je 2 sedmice odmora kojeg uzimas u komadu = 12 dana sto je opet po zakonu :mrgreen:
muha_sa

#13 Re: Pravo na regres

Post by muha_sa »

mk ultra wrote:
escobar__ wrote:Takođeer misaona imenica. :D

I meni je isto, imamo 20 dana koliko je vec minimum, 2xdrugi dan bajrama to nam uvijek uzmu, subota nam se racuna radna iako je ne radim, pa ti je 2 sedmice odmora kojeg uzimas u komadu = 12 dana sto je opet po zakonu :mrgreen:
ovako je ranije bilo :-D subote su se racunale u godišnji odmor--što znaci da ako uzmeš 12 dana godišnjeg to ti je dvije sedmice i vozdra
zomri

#14 Re: Pravo na regres

Post by zomri »

Eisenheim wrote:Pozdrav svima,

Našao sam par odgovora na ovu temu ali nijedna nije odgovorila na moje pitanje pa ukoliko ima neko tko je bio u sličnoj situaciji ili zna odgovor da mi kaže.

Radi se o tome da sam u firmi radio od 01.10.2019 do 19.04.2019 i u tom periodu je odlukom doneseno da će regres biti isplaćen sa platom u 5 mjesecu. Od bivseg kolege sam dobio informaciju da je regres isplaćen međutim meni ništa nije uplaćeno.

Ugovor o prestanku radnog odnosa je bio sporazumni s obzirom na to da sam prešao u drugu firmu odma 22.04.2019 godine. Par dana prije nego sam prešao u drugu firmu bio je pismeni dogovor o korištenju godišnjeg odmora u obliku obične tabele koju smo mi popunili i predali menadžeru.

Hvala unaprijed.
Mislim da za isplatu regresa se kvalifikuješ jedino ako si koristio godišnji odmor u prošloj firmi. Prema ovome što čitam nemaš rješenja za godišnji odmor tako da nemaš ni prava na regres.

However :mrgreen: ako nova firma ima regres, onda možeš u novu firmu donijeti potvrdu iz stare da nisi koristio godišnji odmor i na osnovu toga nakon 6 mjeseci u novoj firmi ostvariti pravo na regres za 2019.
Elvedin_Dz

#15 Re: Pravo na regres

Post by Elvedin_Dz »

Regres je usko vezan za godišnji odmor, ko nema pravo na godišnji nema ni na regres. Dakle, minimalno 6 mjeseci rada ;)
Tomahawk11
Globalni moderator

#16 Re: Pravo na regres

Post by Tomahawk11 »

Ja uzmem 10 radnih dana i odmor ispadne 16 :-D
muha_sa

#17 Re: Pravo na regres

Post by muha_sa »

zomri wrote:
Eisenheim wrote:Pozdrav svima,

Hvala unaprijed.
Mislim da za isplatu regresa se kvalifikuješ jedino ako si koristio godišnji odmor u prošloj firmi. Prema ovome što čitam nemaš rješenja za godišnji odmor tako da nemaš ni prava na regres.

However :mrgreen: ako nova firma ima regres, onda možeš u novu firmu donijeti potvrdu iz stare da nisi koristio godišnji odmor i na osnovu toga nakon 6 mjeseci u novoj firmi ostvariti pravo na regres za 2019.
:thumbup:
Elvedin_Dz

#18 Re: Pravo na regres

Post by Elvedin_Dz »

Tomahawk11 wrote:Ja uzmem 10 radnih dana i odmor ispadne 16 :-D
Ako su vam subote radne, poslodavac ima pravo da vam subotu racuna u godišnji odmor, praznici i nedjelje se ne računaju.
Tomahawk11
Globalni moderator

#19 Re: Pravo na regres

Post by Tomahawk11 »

Elvedin_Dz wrote:
Tomahawk11 wrote:Ja uzmem 10 radnih dana i odmor ispadne 16 :-D
Ako su vam subote radne, poslodavac ima pravo da vam subotu racuna u godišnji odmor, praznici i nedjelje se ne računaju.
Nisu.
Eisenheim

#20 Re: Pravo na regres

Post by Eisenheim »

karanana wrote:1.10.2018.

nema od tog nista jarane. regres se isplacuje na osnovu rada u prethodnoj godini a ti si radio 3 mjeseca. i da si radio citavu godinu, ako napustis firmu nema isplate. trebo si sacekat par dana pa dati otkaz, iako ne znam ni sta bi dobio tada, mozda 1/4 regresa a mozda i nista.

Pogrijesio sam radio sam od 01.10.2018
Eisenheim

#21 Re: Pravo na regres

Post by Eisenheim »

Hame_ wrote:Budžetlije počele otvarati teme i kukat... znači samo jedno...

Hajte van :bih: :run:

Čuj nema regresa hehe. Imam skoro 30 godina staža, dana bolovanja, samo jedan dan u sedmici odmaram, godišnji 6 dana, sve praznike radim, poreznoj minimalna plata, penziju ako doživim i ako je bude imaću jedno 300 maraka... nemam regresa :shock: :-)
Druze ja 10 godina radim po privatnim firmama i prva firma hoce da isplati regres i ja predjem u drugu jer su bolji uslovi izuzev regresa i sad se borim da dobijem tamo haha
GarfieldLover

#22 Re: Pravo na regres

Post by GarfieldLover »

Ja radim u privatnoj firmi. U kojoj je sve uređeno, i u skladu sa zakonom. Prijavljeni na punu platu, imamo topli obrok, prevoz, regres, dječije paketiće i predstavu za N.Godinu. I ne, nije mala firma, ima nas 150 :)

Nije da hoću da ikome na muku prisjedam, nego zaista imam želju reći da nije SVE crno, ima i poneki (rijedak izgleda) svijetli primjer...

A što se tiče uvodnog posta, mislim da ima neko pravilo o kontinuiranom radu od 6 mjeseci da bi se ostvarilo pravo na regres.
addy_sa

#23 Re: Pravo na regres

Post by addy_sa »

regres 300 KM u institucijama BiH, vjerovatno najmanji od svih institucija u BiH
studiorum_tuzlaensis

#24 Re: Pravo na regres

Post by studiorum_tuzlaensis »

addy_sa wrote:regres 300 KM u institucijama BiH, vjerovatno najmanji od svih institucija u BiH
baš mi ih je žao, jadni oni. Garant im je zato teško na poslu. :(
Eisenheim

#25 Re: Pravo na regres

Post by Eisenheim »

addy_sa wrote:regres 300 KM u institucijama BiH, vjerovatno najmanji od svih institucija u BiH
U ovoj firmi je regres 750KM zato se i borim.
Post Reply