Pravo na potomstvo?

O'zone
Globalni moderator

#26 Re: Pravo na potomstvo?

Post by O'zone »

int21 wrote:

Da mu neko obezbjedi? Ne pravis i hranis dijete kad imas posao na odredjeno i platu 400 km. U tome je poenta mog posta.

Jel to ima neka garancija da nećeš dobiti otkaz ako imaš posao na neodređeno? Ja znam hejbet slučajeva gdje je otkaz uručen zbog jednog takvog slučaja sam ja ostao bez posla jer sm se protivio odluci o otkazu.

Svi telekom operateri drže radnike na ugovoru po dvije godine koji se obnavljaju, ogorman broj privatnika radi isto a bogami i budžetskih organizacija.

Gledajući po tome prirodnog priraštaja ne bi ni imali jer trenutno cca 20 % stanovništava zadovoljava tvoje uvjete.

Ovo ko kad je neko govori da fakulteti nisu za sirotinju nego samo za djecu iz dobro situiranih porodica
MuaDib

#27 Re: Pravo na potomstvo?

Post by MuaDib »

Nevjerovatan napredak teme 1 stranica i 1 post, a da se priča o natalitetu konstitutivnih naroda i poklapanjima bilo bi jedno 10 stranica najmanje. :-)

Uzgred rečeno, Vikotor Orban je u Mađarskoj uveo zakon po kom država plaća 60%, a poslodavac 40% trudničkog odsustva, koje prati socijalni cenzus i koji iznosi od 35-55% prosjećne plaće.
VjecitiStudent

#28 Re: Pravo na potomstvo?

Post by VjecitiStudent »

MuaDib wrote:Nevjerovatan napredak teme 1 stranica i 1 post, a da se priča o natalitetu konstitutivnih naroda i poklapanjima bilo bi jedno 10 stranica najmanje. :-)

Uzgred rečeno, Vikotor Orban je u Mađarskoj uveo zakon po kom država plaća 60%, a poslodavac 40% trudničkog odsustva, koje prati socijalni cenzus i koji iznosi od 35-55% prosjećne plaće.
Niš ne brini, ni za potomke funkcionera DF-a zime nema.
int21

#29 Re: Pravo na potomstvo?

Post by int21 »

O'zone wrote:
int21 wrote:

Da mu neko obezbjedi? Ne pravis i hranis dijete kad imas posao na odredjeno i platu 400 km. U tome je poenta mog posta.

Jel to ima neka garancija da nećeš dobiti otkaz ako imaš posao na neodređeno? Ja znam hejbet slučajeva gdje je otkaz uručen zbog jednog takvog slučaja sam ja ostao bez posla jer sm se protivio odluci o otkazu.

Svi telekom operateri drže radnike na ugovoru po dvije godine koji se obnavljaju, ogorman broj privatnika radi isto a bogami i budžetskih organizacija.

Gledajući po tome prirodnog priraštaja ne bi ni imali jer trenutno cca 20 % stanovništava zadovoljava tvoje uvjete.

Ovo ko kad je neko govori da fakulteti nisu za sirotinju nego samo za djecu iz dobro situiranih porodica
Nije nista garancija ni kod nas ni u njemackoj, ali razmnozavati se ko u Africi a traziti njemacki standard je bas onako bosanski.......

I prestanite srati o budzetskim korisnicima, jer se moja zena vratila na posao poslije 3 mjeseca porodiljskog i nije primala nikakvu naknadu, a radi u drzavnoj firmi.

Ono sto sam htio reci da je bitno planiranje porodice, a ne "svako dijete ima svoju nafaku". Na kraju krajeva, svugdje u svijetu se zna sta je rad na odredjeno, mozda ces trebati, a mozda neces.....
Queen_of_hearts

#30 Re: Pravo na potomstvo?

Post by Queen_of_hearts »

Iskreno se nadam da ce negativan prirast biti jos veci do iduceg mjerenja podataka !
O'zone
Globalni moderator

#31 Re: Pravo na potomstvo?

Post by O'zone »

int21 wrote:
Nije nista garancija ni kod nas ni u njemackoj, ali razmnozavati se ko u Africi a traziti njemacki standard je bas onako bosanski.......

I prestanite srati o budzetskim korisnicima, jer se moja zena vratila na posao poslije 3 mjeseca porodiljskog i nije primala nikakvu naknadu, a radi u drzavnoj firmi.

Ono sto sam htio reci da je bitno planiranje porodice, a ne "svako dijete ima svoju nafaku". Na kraju krajeva, svugdje u svijetu se zna sta je rad na odredjeno, mozda ces trebati, a mozda neces.....
Ko se razmnožava ko u Africi?

Imamo pad prirodnog priraštaja od 2002 godine pa do danas http://www.bhrt.ba/vijesti/bih/negativa ... taj-u-bih/

Hoću da serem o budžetlijama, vidiš tvoja žena je bila samo tri mjeseca na porodiljskom a moja 12 A kod privatnika. A zamisli da su joj rekli da ukoliko ostane u drugom stanju ne mora više dolaziti na posao a Vama biološki sat otkucava jer nije isto imati djete sa 30 i sa 40 godina starosti rizici su različiti a Vi sebi ne možete priuštiti da jedno od Vas ostane bez posla jer krediti pritisli tek riješili stambeno pitanje i šta tad? Odlučite kupiti cuku?

Planiranje porodice je bitno ali tema nije uopšte o tome, tema je o ukidanju prava na potomstvo od strane poslodavaca a ti zapeo kako dijete nije za svakoga pa bi ti sad uvodio očigledno zabranu da određeni ljudi imaju djecu što je segregacija u svakom slučaju.

Zna se svuda šta je rad na određeno ali samo kod nas rad na određeneno traje 2 godine puta 15 ciklusa pa dočekaš penziju a sve radio na određeno. To je zloupotreba rada na određeno koja prolazi jer zakonom nije definisano može li poslodavac 15 puta jednom te istom zaposleniku davati ugovor na određeno.
Bodkin

#32 Re: Pravo na potomstvo?

Post by Bodkin »

insomnia78 wrote:Malo se pretjeruje
Ni vani ti nece produziti ugovor, na odredjeno, ako si na trudnickom il porodiljskom
Sto ne kazes koliko se moze raditi na odredjeno vani ;-)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#33 Re: Pravo na potomstvo?

Post by KatarinaKosaca »

Namjerno sam stavila ova dva videa, jer tretiraju temu, a iz bivše su domivine. Onog sistema koji neki toliko hvale, veličaju, priželjkuju, prizivaju. I jasno ukazuje, da nepotizam, štela, nekometentnost a podobnost uopće nisu izum novih postratnih vlasti, nego stara entablirana navika ljudi sa ovih prostora, koja je toliko ušla u svijest, mentaliste da samo na nju slegnemo ramenima (slegnu ramenima, ja se još nešto koprcam). E, sad najgore je živjeti u normalnoj zemlji , steći novrmalne navike i onda doći na ovo ovdje..
Bodkin

#34 Re: Pravo na potomstvo?

Post by Bodkin »

Queen_of_hearts wrote:Iskreno se nadam da ce negativan prirast biti jos veci do iduceg mjerenja podataka !
Pa pazi, dobra je to strategija. Umjesto da povecas broj radnih mjesta, smanjis broj ljudi koji traze poslove
insomnia78

#35 Re: Pravo na potomstvo?

Post by insomnia78 »

Bodkin wrote:
Ni vani ti nece produziti ugovor, na odredjeno, ako si na trudnickom il porodiljskom
Ne puno :D
Al to ne znaci da ces tako lako do stalnog posla
Kod mene firma svako ljeto zbog obima posla uzima jednog ili dvojicu radnika na tri mjeseca i svaki put drugog
Kamaru ljudi radi na odredjeno
Bodkin

#36 Re: Pravo na potomstvo?

Post by Bodkin »

insomnia78 wrote:
Bodkin wrote:
Ne puno :D
Al to ne znaci da ces tako lako do stalnog posla
Kod mene firma svako ljeto zbog obima posla uzima jednog ili dvojicu radnika na tri mjeseca i svaki put drugog
Kamaru ljudi radi na odredjeno
Moze godina. Kod nas ljudi po 5 godina tako rade.

Dalje, nema sanse da iole zahtjevnije poslove tako saltas po tri mjeseca. To mozda neki asistentski poslovi
KatarinaKosaca

#37 Re: Pravo na potomstvo?

Post by KatarinaKosaca »

Bodkin wrote:Moze godina. Kod nas ljudi po 5 godina tako rade.

Dalje, nema sanse da iole zahtjevnije poslove tako saltas po tri mjeseca. To mozda neki asistentski poslovi
Kod nas zakonski 2 godine, e , sad što poslodavac obično ima bar dvije firme pa prebacuje ugovore sa jednog na drugi.. to je drugo. U Španiji je 3 godine, za ostele zemlje ne znam. Kako god, kako napisa @insomnia78, nećeš ni vani tako lako dobiti ugovor na neodređeno, ali imaš neke druge privilegije od lakšeg i poštenijeg dolaska do posla, do socijalnih davanja i visine plaće. Da radiš više vani isto je tačno..
VjecitiStudent

#38 Re: Pravo na potomstvo?

Post by VjecitiStudent »

KatarinaKosaca wrote:Namjerno sam stavila ova dva videa, jer tretiraju temu, a iz bivše su domivine. Onog sistema koji neki toliko hvale, veličaju, priželjkuju, prizivaju. I jasno ukazuje, da nepotizam, štela, nekometentnost a podobnost uopće nisu izum novih postratnih vlasti, nego stara entablirana navika ljudi sa ovih prostora, koja je toliko ušla u svijest, mentaliste da samo na nju slegnemo ramenima (slegnu ramenima, ja se još nešto koprcam). E, sad najgore je živjeti u normalnoj zemlji , steći novrmalne navike i onda doći na ovo ovdje..
:-)
VjecitiStudent

#39 Re: Pravo na potomstvo?

Post by VjecitiStudent »

KatarinaKosaca wrote:
Bodkin wrote:Moze godina. Kod nas ljudi po 5 godina tako rade.

Kod nas zakonski 2 godine, e , sad što poslodavac obično ima bar dvije firme pa prebacuje ugovore sa jednog na drugi.. to je drugo. U Španiji je 3 godine, za ostele zemlje ne znam. Kako god, kako napisa @insomnia78, nećeš ni vani tako lako dobiti ugovor na neodređeno, ali imaš neke druge privilegije od lakšeg i poštenijeg dolaska do posla, do socijalnih davanja i visine plaće. Da radiš više vani isto je tačno..
Nije toliko pitanje postojanja ovakvih ili onakvih ugovora, već oštre podjele u društvu na višu kastu, čije pripadnike po porodičnim linijama obavezno sljeduju daleko bolji poslovi, neograničeni ugovori, pravo na potomstvo itd. i one ostale.
StupskaBitanga

#40 Re: Pravo na potomstvo?

Post by StupskaBitanga »

Sam Izetbegovići/Akšamije/Ganići/Brankovići/Backovići/Lagumdžije nastavi niz imaju pravo da šire lozu
insomnia78

#41 Re: Pravo na potomstvo?

Post by insomnia78 »

Kod mene zena, ovdje, radi u vecinski drzavnoj pravo jakoj firmi i imala je tri mjeseca placenog porodiljskog, moze uzeti jos godinu al neplaceno
Bodkin

#42 Re: Pravo na potomstvo?

Post by Bodkin »

insomnia78 wrote:Kod mene zena, ovdje, radi u vecinski drzavnoj pravo jakoj firmi i imala je tri mjeseca placenog porodiljskog, moze uzeti jos godinu al neplaceno
Ne pricamo sad o porodiljskom nego o pravima kad si na odredjenom.
KatarinaKosaca

#43 Re: Pravo na potomstvo?

Post by KatarinaKosaca »

VjecitiStudent wrote:Nije toliko pitanje postojanja ovakvih ili onakvih ugovora, već oštre podjele u društvu na višu kastu, čije pripadnike po porodičnim linijama obavezno sljeduju daleko bolji poslovi, neograničeni ugovori, pravo na potomstvo itd. i one ostale.
Da, svela sam to pod zajenički nazivnik : nepotizam i korupcija. Ima da igra i koverta... svaka preko 15 milja.. i fakat jedna mi je žena (poznanica) bez blama ispirčala kako je kćerki prvo kupila srednju školu u Širokom, a potom joj je za 10 hiljada, mislim, kupila mjesto šalteruše u pošti. I fakat, obratite pažnju u pošti :D kako ne znaju raditi..
int21

#44 Re: Pravo na potomstvo?

Post by int21 »

Ima i te kako planiranje porodice veze al ako je ne vidis onda nista.

Drugo, zakon o radu definise rad na odredjeno i koliko puta ti mogu to produzavati. To sto smo mi "ne talasaj" mentalitet, pa ne zelimo rizikovati guzicu to je drugi problem.
VjecitiStudent

#45 Re: Pravo na potomstvo?

Post by VjecitiStudent »

Image
Post Reply