Pravo na potomstvo?

VjecitiStudent

#1 Pravo na potomstvo?

Post by VjecitiStudent »

Kako stvari stoje, samo budžetlije, odnosno pripadnici vladajućih stranaka i njihova rodbina, u ovoj zemlji mogu nesmetano rađati djecu.
Dobiti otkaz tokom porodiljskog odsustva, ili nakon njegovog isteka, iako ju Zakon ne dopušta, praksa je koja je sve češća u našoj zemlji i u najvećem broju slučajeva prolazi nekažnjeno.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/na-pragu ... /150413022
insomnia78

#2 Re: Pravo na potomstvo?

Post by insomnia78 »

Malo se pretjeruje
Ni vani ti nece produziti ugovor, na odredjeno, ako si na trudnickom il porodiljskom
arslanbey

#3 Re: Pravo na potomstvo?

Post by arslanbey »

insomnia78 wrote:Malo se pretjeruje
Ni vani ti nece produziti ugovor, na odredjeno, ako si na trudnickom il porodiljskom
A mi to moramo biti najgori po pravilu ,pa ako moze vani mozemo i mi :D kako imamo low self image :D vani se bore da im bude bolje ne pitaju se kako je negdje vani,a bosnjo se vodi onom "kud svi tu i mali mujo"
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#4 Re: Pravo na potomstvo?

Post by KatarinaKosaca »

Neće, istina. Samo je problem što se sve od vani negativno jako brzo ovdje prekopira. Od pozitivnog ništa. Onda se dobije mještavina našeg javašluka, nepotizma i korupcije sa potezima i crticama prvog stadijuma imperijalizma....
insomnia78

#5 Re: Pravo na potomstvo?

Post by insomnia78 »

To je vec drugi par opanaka
Al eto, tebi to ipak nije smetalo da imas djecu :thumbup:
insomnia78

#6 Re: Pravo na potomstvo?

Post by insomnia78 »

arslanbey wrote:
A mi to moramo biti najgori po pravilu ,pa ako moze vani mozemo i mi :D kako imamo low self image :D vani se bore da im bude bolje ne pitaju se kako je negdje vani,a bosnjo se vodi onom "kud svi tu i mali mujo"
Pa bori se
KatarinaKosaca

#7 Re: Pravo na potomstvo?

Post by KatarinaKosaca »

insomnia78 wrote:To je vec drugi par opanaka
Ja sam u Madridu radila kad sam ostala trudna. Da me ne bi izbacili , sama sam otišla :D
insomnia78

#8 Re: Pravo na potomstvo?

Post by insomnia78 »

KatarinaKosaca wrote:
insomnia78 wrote:To je vec drugi par opanaka
Ja sam u Madridu radila kad sam ostala trudna. Da me ne bi izbacili , sama sam otišla :D
Moras ti, jel de, jednostavno moras :lol: :lol:
VjecitiStudent

#9 Re: Pravo na potomstvo?

Post by VjecitiStudent »

Jah ...
http://www.maternityaction.org.uk/wp/ad ... -problems/
KatarinaKosaca

#10 Re: Pravo na potomstvo?

Post by KatarinaKosaca »

insomnia78 wrote:Moras ti, jel de, jednostavno moras :lol: :lol:
Šta moram?? Ne kontam, šta moram.. sam si rekao da ti ni vani neće produžiti i neće ako nisi Marija Kiri i imaš svoje izume :D Onda konstatuješ da se ipak može iamti dijete i ja ti kažem kako je bilo u mom slučaju.. doduše ja sam imala tako tesku trudnoću da ne bih jednostavno mogla raditi. A i da jesam mogla, dobila bih nogu. Onda sam sama otišla, tražeći preporuke.. vrijedilo mi je tako više, nego drugi scenarijo.. Ni manje ni više
Sad kad se to kopira sa zapada, zašto se ne prekopira da ako netko dobije otkaz dobiva i naknadu sa biroa skladnu onome koliko je kotizirao, nego ovdje i onaj ko je zarađivao 400KM i onaj ko je zarađivao 2000 Km primaju 317Km naknade, zašto se ne prekopira sa zapada modus zapošljavanja državnih službenika itd, itd, ukratko ništa od onog što favorizira radnika i čemu su se sindikati borili decenijama ili stoljećima..
insomnia78

#11 Re: Pravo na potomstvo?

Post by insomnia78 »

VjecitiStudent wrote:
Jah ...
http://www.maternityaction.org.uk/wp/ad ... -problems/
To ako si primljen na neodredjeno
VjecitiStudent

#12 Re: Pravo na potomstvo?

Post by VjecitiStudent »

Netačno
If you are employed on a Fixed Term contract that expires during your maternity leave there is no obligation on your Employer to re-employ you at the end of your maternity leave period (unless you are in a Redundancy situation – see below). However, if they do not re-employ you the key question will be why the contract was not renewed – if this was related to your pregnancy or maternity leave then your dismissal is likely to be seen as automatically unfair at Employment Tribunal (and you do not need continuous service of 1 year to claim this – or 2 years if your employment started on or after 6th April 2012) and you may have a claim for sex discrimination.
https://www.crunch.co.uk/knowledge-empl ... ve-and-pay
insomnia78

#13 Re: Pravo na potomstvo?

Post by insomnia78 »

KatarinaKosaca wrote:
insomnia78 wrote:Moras ti, jel de, jednostavno moras :lol: :lol:
Šta moram?? Ne kontam, šta moram.. sam si rekao da ti ni vani neće produžiti i neće ako nisi Marija Kiri i imaš svoje izume :D Onda konstatuješ da se ipak može iamti dijete i ja ti kažem kako je bilo u mom slučaju.. doduše ja sam imala tako tesku trudnoću da ne bih jednostavno mogla raditi. A i da jesam mogla, dobila bih nogu. Onda sam sama otišla, tražeći preporuke.. vrijedilo mi je tako više, nego drugi scenarijo.. Ni manje ni više
Sad kad se to kopira sa zapada, zašto se ne prekopira da ako netko dobije otkaz dobiva i naknadu sa biroa skladnu onome koliko je kotizirao, nego ovdje i onaj ko je zarađivao 400KM i onaj ko je zarađivao 2000 Km primaju 317Km naknade, zašto se ne prekopira sa zapada modus zapošljavanja državnih službenika itd, itd, ukratko ništa od onog što favorizira radnika i čemu su se sindikati borili decenijama ili stoljećima..
Pa sta ja znam, ne kopiram ja zakone
Jbg ni oni nisu ta prava dobili ko sto vec kazes, sindikati su se za to borili i izborili
insomnia78

#14 Re: Pravo na potomstvo?

Post by insomnia78 »

VjecitiStudent wrote:Netačno
If you are employed on a Fixed Term contract that expires during your maternity leave there is no obligation on your Employer to re-employ you at the end of your maternity leave period (unless you are in a Redundancy situation – see below). However, if they do not re-employ you the key question will be why the contract was not renewed – if this was related to your pregnancy or maternity leave then your dismissal is likely to be seen as automatically unfair at Employment Tribunal (and you do not need continuous service of 1 year to claim this – or 2 years if your employment started on or after 6th April 2012) and you may have a claim for sex discrimination.
https://www.crunch.co.uk/knowledge-empl ... ve-and-pay
Jedno je teorija a drugo praksa
Nadju oni drugi, validan razlog za ne produzenje ugovora
quarterback

#15 Re: Pravo na potomstvo?

Post by quarterback »

VjecitiStudent wrote:Kako stvari stoje, samo budžetlije, odnosno pripadnici vladajućih stranaka i njihova rodbina, u ovoj zemlji mogu nesmetano rađati djecu.
pa pravi se selekcija lijepi moj, odabrani dobiju posao, odabrani napreduju, djeca odabranih mogu da se rode, djeca odabranih mogu u skolu koju zele, potom dobiju posao, napreduju i sve tako u krug

ako si odabran sve je cool, ako nisi, izumires

sistem je odlican, filtracija podobnih, svaki sistem cuva i hrani sam sebe kroz davanje uslova svojima a ne davanje onim drugima
madner

#16 Re: Pravo na potomstvo?

Post by madner »

Natalitet je previse visok, sto jest jest.
Pasiflora

#17 Re: Pravo na potomstvo?

Post by Pasiflora »

1993. godine jedna banka u RH zapošljava desetak mladih žena za rad na šalteru. Na razgovoru sa direktoricom svaka se morala izjasniti ima li i koliko djece te planira li još rađati. Nakon toga je svaka od odabranih morala potpisati IZJAVU da neće na trudničko :roll:
O'zone
Globalni moderator

#18 Re: Pravo na potomstvo?

Post by O'zone »

Al zato prodaja kontracepcije i abortusi cvatu...
KatarinaKosaca

#19 Re: Pravo na potomstvo?

Post by KatarinaKosaca »

quarterback wrote:sistem je odlican, filtracija podobnih, svaki sistem cuva i hrani sam sebe kroz davanje uslova svojima a ne davanje onim drugima
KatarinaKosaca

#20 Re: Pravo na potomstvo?

Post by KatarinaKosaca »

int21

#21 Re: Pravo na potomstvo?

Post by int21 »

Svako ima pravo na potomstvo (na veliku zalost) ali nema pravo da trazi da drugi hrane to potomstvo. Ako neko nije u stanju da se brine za sebe ne treba praviti jos sirotinje.
VjecitiStudent

#22 Re: Pravo na potomstvo?

Post by VjecitiStudent »

quarterback wrote:
VjecitiStudent wrote:Kako stvari stoje, samo budžetlije, odnosno pripadnici vladajućih stranaka i njihova rodbina, u ovoj zemlji mogu nesmetano rađati djecu.
pa pravi se selekcija lijepi moj, odabrani dobiju posao, odabrani napreduju, djeca odabranih mogu da se rode, djeca odabranih mogu u skolu koju zele, potom dobiju posao, napreduju i sve tako u krug

ako si odabran sve je cool, ako nisi, izumires

sistem je odlican, filtracija podobnih, svaki sistem cuva i hrani sam sebe kroz davanje uslova svojima a ne davanje onim drugima
Samo odabrani imaju pravo na brojno potomstvo, dok ostatak neće dobiti šansu da održava čak ni majušnu porodicu u životu, teorija evolucije na djelu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#23 Re: Pravo na potomstvo?

Post by Truba »

jes al

na zapadu se brze nadje posao ovdje se mucis nekoliko godina naci posao onda ga izgubis kad se udas

i onda se zale sto nema djece
O'zone
Globalni moderator

#24 Re: Pravo na potomstvo?

Post by O'zone »

int21 wrote:Svako ima pravo na potomstvo (na veliku zalost) ali nema pravo da trazi da drugi hrane to potomstvo. Ako neko nije u stanju da se brine za sebe ne treba praviti jos sirotinje.
Pet puta pročitam post i još uvijek ga ne kontam.

Kakve veze tvoj post ima sa činjenicom da žene-uposlenice posebno u privatnom sektoru gube pravo da imaju potomstvo jer im se u protivnom uskraćuje pravo na rad?

Ko traži da mu drugi hrani potomstvo u ovom specifičnom slučaju?

Kako očekuješ da se neko brine za dijete ako mu ne obezbijediš način da dođe do sredstava za odhranjenje djeteta?

Znači po tvom ako žena radi ona ima samo pravo da radi a ne i da dobija potomstvo jer ona je rob/radna snaga a ne neko ko će da odgoji dvoje djece i uputi ih na pravi put?
int21

#25 Re: Pravo na potomstvo?

Post by int21 »

O'zone wrote:
int21 wrote:Svako ima pravo na potomstvo (na veliku zalost) ali nema pravo da trazi da drugi hrane to potomstvo. Ako neko nije u stanju da se brine za sebe ne treba praviti jos sirotinje.
Pet puta pročitam post i još uvijek ga ne kontam.

Kakve veze tvoj post ima sa činjenicom da žene-uposlenice posebno u privatnom sektoru gube pravo da imaju potomstvo jer im se u protivnom uskraćuje pravo na rad?

Ko traži da mu drugi hrani potomstvo u ovom specifičnom slučaju?

Kako očekuješ da se neko brine za dijete ako mu ne obezbijediš način da dođe do sredstava za odhranjenje djeteta?

Znači po tvom ako žena radi ona ima samo pravo da radi a ne i da dobija potomstvo jer ona je rob/radna snaga a ne neko ko će da odgoji dvoje djece i uputi ih na pravi put?

Da mu neko obezbjedi? Ne pravis i hranis dijete kad imas posao na odredjeno i platu 400 km. U tome je poenta mog posta.
Post Reply