Molim raju sa foruma da mi odgovori na slijedeće pitanje:
- počela sam raditi u državnoj instituciji, a imam još dva i po mjeseca do poroda, pa nisam sigurna da li ću imati pravo na ostvarivanje porodiljske naknade preko centra za socijalni rad? Naime, čula sam da je jedan od uslova da bi se ostvarilo pravo na naknadu, mora se imati uplaćeno najmanje 6 plata, a ja radim tek mjesec dana. Zanima me da li ću moći da ostvarim pravo na naknadu preko centra za socijalni rad, ili će mi institucija kod koje sam zaposlena isplaćivati naknadu plaće kao da sam na bolovanju?
pravo na porodiljsku naknadu-pitanje???
Moderator: anex
-
zenicablues
#2 Re: pravo na porodiljsku naknadu-pitanje???
Hajde raja valjda neko zna odgovor iz vlastitog iskustva???
- drugarica_tz
#3 Re: pravo na porodiljsku naknadu-pitanje???
zenicablues wrote:Hajde raja valjda neko zna odgovor iz vlastitog iskustva???
Imat ce pravo na naknadu. Ja sam imala taj slucaj, gdje je zaposlenica imala 4 mjeseca staza prije porodiljskog. Njima u centru treba zadnjih 6 plata, da bi izvukli prosjek plate, ali ako ih nema, mogu ga izvuci sa onoliko mjeseci koliko ih ima.
Mene su centru prvo odlbili, pa sam se zalila Ministarstvu i naravno dobila pozitivan odgovor.
Sretno
-
EliasVeskot
#4 Re: pravo na porodiljsku naknadu-pitanje???
E mene zanima, moze li vlasnica radnje ili firme imati pravo na porodiljsko bolovanje i na porodiljsku naknadu.
- 8. sekretar SKOJ-a
-
zenicablues
#6 Re: pravo na porodiljsku naknadu-pitanje???
drugarica_tz wrote:zenicablues wrote:Hajde raja valjda neko zna odgovor iz vlastitog iskustva???
Imat ce pravo na naknadu. Ja sam imala taj slucaj, gdje je zaposlenica imala 4 mjeseca staza prije porodiljskog. Njima u centru treba zadnjih 6 plata, da bi izvukli prosjek plate, ali ako ih nema, mogu ga izvuci sa onoliko mjeseci koliko ih ima.
Mene su centru prvo odlbili, pa sam se zalila Ministarstvu i naravno dobila pozitivan odgovor.
Sretno
drugarica_tz hvala na odgovoru!!!
Ako ti nije teško da otprilike napišeš šta ti je Ministarstvo, kao drugostepeni organ, napisalo u svom odgovoru?
Hvala!
Pozdrav!