Pravo i IT

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Skei

#1 Pravo i IT

Post by Skei »

Pozdrav,
Diplomirani sam pravnik te me zanima da li se mogu nekako baciti u IT industriju ili mozda tipa cybersecurity tipa data privacy i slicno? Vidio sam neke IT kompanije zaposljavaju legal associete... da li ce mi poznavanje networkinga i security dati prednost na zaposljavanju ovakve pozicije?
Uglavnom imate li vi neka iskustva... da li ima programera da su suradjivali sa pravnicima i na koji nacin?
Cheers
pinkman

#2 Re: Pravo i IT

Post by pinkman »

Moze pomoci razumijevanje tehnologije.

Primjera radi, vec neko vrijeme je aktuelan GDPR. Pretpostavljam da znas sta je to. Ukratko, GDPR je Uredba o zastiti podataka koju je EU donijela. Svi oni "pop-ups" koji iskacu su posljedica GDPR-a.

O tome mozes procitati i na sajtu Agencije za zastitu licnih podataka:
http://azlp.ba/GDPR_Menu/Sta_je_GDPR/de ... ageIndex=1

Nas Zakon nije uskladjen sa GDPR-om, a inace kazne za kompanije koje ne postuju GPDR mogu biti ogromne. Pravnik moze biti oficir za zastitu podataka (Data Protection Officer).

Razumijevanje tehnologije pomaze da se bolje shvate pojmovi kao sto je cookie npr.

Javi se u PP da ti posaljem link jedne radionice koja je bila nedavno. Da ne bude da reklamiram ovdje. :D

To je jedno, a drugo je da mozes raditi na sastavljanju ugovora koji se odnose na IT poslove, akte koji regulisu Ecommerce, itd.

To su uglavnom vece kompanije koje trebaju ovakve zaposlenike.
Skei

#3 Re: Pravo i IT

Post by Skei »

pinkman wrote: 11/01/2021 23:47 Moze pomoci razumijevanje tehnologije.

Primjera radi, vec neko vrijeme je aktuelan GDPR. Pretpostavljam da znas sta je to. Ukratko, GDPR je Uredba o zastiti podataka koju je EU donijela. Svi oni "pop-ups" koji iskacu su posljedica GDPR-a.

O tome mozes procitati i na sajtu Agencije za zastitu licnih podataka:
http://azlp.ba/GDPR_Menu/Sta_je_GDPR/de ... ageIndex=1

Nas Zakon nije uskladjen sa GDPR-om, a inace kazne za kompanije koje ne postuju GPDR mogu biti ogromne. Pravnik moze biti oficir za zastitu podataka (Data Protection Officer).

Razumijevanje tehnologije pomaze da se bolje shvate pojmovi kao sto je cookie npr.

Javi se u PP da ti posaljem link jedne radionice koja je bila nedavno. Da ne bude da reklamiram ovdje. :D

To je jedno, a drugo je da mozes raditi na sastavljanju ugovora koji se odnose na IT poslove, akte koji regulisu Ecommerce, itd.

To su uglavnom vece kompanije koje trebaju ovakve zaposlenike.
Super hvala na odgovoru pogledat cu GDPR zanimljivo zvuci. I pretpostavio sam da mi nismo u toku s tim zato planiram da budem spreman jer kad tad i mi cemo morati postovati te odredbe.
ProgramskiJezik

#4 Re: Pravo i IT

Post by ProgramskiJezik »

Takodje, stalno postoje problemi sa DMCA, licensiranje, sta smijem uradit sa open source licensom MIT ili APACHE itd.. raznih stvari postoji koje stalno se desavaju. Takodje i standardne stvari kao neki patenti ili copyright itd..
Post Reply