Pravo djeteta

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

julisiz es grant

#101 Re: Pravo djeteta

Post by julisiz es grant »

Ma ovo je jednostavno disfunkcionalna porodica. Vjerovatno i ovo jadno dijete ovo već doživljava kao nešto normalno. Ovo snimaju djeca, vjerovatno neko od djetetove braće...čuje se i kad kaže "joj večeras dobre igrice".
Sjebana familija pa to ti je...ništa se tu ne može učiniti. Vjerovatno će malu opet vratit materi.
spreca

#102 Re: Pravo djeteta

Post by spreca »

kapljica kise wrote:Prestrasno :(
Sta god da je dijete uradilo, shvatila bih mozda da u ljutnji jednom ruka poleti, ali ovo traje i traje...
Kakva je ovo majka :evil:
Iz koje poze ona udara...ono je mnogo za odraslog covjeka ...udarac ide iz zaokreta tijela :shock:
HAVANA

#103 Re: Pravo djeteta

Post by HAVANA »

Svakakve budale radjaju :-)
vješalica

#104 Re: Pravo djeteta

Post by vješalica »

irac300 wrote:Pa 'ebla majku, ja 'vako ne bi mog'o ćuku udarit' koji krene da me ujede, a kamoli rođeno dijete.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/majka-i ... /171028118
primjer prosjecne zatucane primitivnjace
koja je bila u procesu stancanja djeteta a ne stvarno sto je to htjela i imala osjecaj da bud roditelj
u prilog muijci a u vezi sa mojim odgovorom ranije ;)

sa ovakvim ne treba gubiti vrijeme i svrljati papire
poslati na kamenolom pa nek udara rukama po kamenicama
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#105 Re: Pravo djeteta

Post by plain vanilla »

mali jomu wrote:1. Moje ruke su male: ne očekujte savršenstvo dok spremam krevet, crtam ili bacam loptu.

2. Moje su noge kratke: usporite kako bih vas mogao stići.

3. Moje oči nisu vidjele svijet kao što su vaše: pomozite mi da otkrijem svijet. Nemojte me sputavati.

4. Kućni posao neće pobjeći. Ja neću još dugo biti malen – nađite vremena za igru sa mnom.

5. Ja sam vaš poseban dar, tako sa mnom i postupajte.

6. Trebam vašu podršku dok rastem. Nemojte mi prigovarati i kažnjavati me. Zapamtite – možete prigovarati mojim postupcima, a da ne prigovarate meni.

7. Pružite mi slobodu samostalnog odlučivanja. Dopustite mi da pogriješim kako bih mogao naučiti iz vlastitih grešaka. Tako ću jednog dana biti sposoban da donosim pravilne odluke.

8. Nemojte se bojati otići bez mene na vikend. Potreban vam je odmor od mene, a i meni od vas. To je takođe odličan način da mi pokažete kako ste međusobno važni jedno drugom.

9. Znam da je to teško, ali nemojte da me upoređujete s mojom braćom i sestrama ili s drugom djecom.

10. Nemojte raditi stvari umjesto mene. Tada osjećam da način na koji ja to radim nije dovoljno dobar i da vas razočarava.

Da li je dopustivo tjelesno kažnjavanje?

Nije. Nikakav oblik kažnjavanja nije prihvatljiv, jer bi značio da je pravo jednog, u ovom slučaju roditelja, apsolutizirano, a pravo drugog, u ovom slučaju djeteta, poniženo. Tjelesno kažnjavanje djeteta, bez obzira da li se ono provodi u privatnom ili javnom prostoru, narušava njegovo ljudsko dostojanstvo sa dalekosežnim posljedicama na njegov tjelesni i mentalni razvoj.

Kažnjavanje djece suprotno je prirodnom pravu, a nema i ne može biti religijskih tradicija u kojima prirodno pravo nije uvaženo. Prema tome, ako u religiji nečeg takvog ima, riječ je o tumačenjima koja nisu prihvatljiva.

Dijete ima pravo u roditelja, a to znači dužnost roditelja. Sve dok dijete ne stekne takav status koji mu omogućava preuzimanje prava i dužnosti, roditelji/staratelji imaju dužnost da mu omoguće razvoj do stjecanja takvog statusa. Tjelesno kažnjavanje u takvim slučajevima znači primjenu moći ili sile mimo dužnosti roditelja/staratelja, a tako je pravo djeteta ugroženo. Tjelesni integritet je nepovrediv.
Imaju li djeca i kakve obaveze ili samo prava imaju?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#106 Re: Pravo djeteta

Post by mali_milojica »

Nikoga ne mozes voljeti kao rodjeno dijete,ali niko te ne moze razpizditi kao tvoje dijete :D
Saketanje i nogetanje djeteta ne dolazi u obzir. Udaranje po glavi,stomaku,grudima i gornjem tijelu ni govora.
Sipka i po nogama i guzici.
Efekat je isti.
Matzan

#107 Re: Pravo djeteta

Post by Matzan »

Udaranje žene i djeteta je odraz slabosti, nemoći, a često je posljedica nekog poremećaja.
Imam tri primjera u familiji, pouzdano znam da nikad nisu udarili svoje dijete.
Djeca su danas normalna, lijepo odgojena i samostalna djeca bez trunke razmaženosti.
Kažu, teško je, prošištiš nekad k'o expres lonac, ali su uspjeli da se suzdrže.
Treba puno živaca, strpljenja, rada i razgovora, a djeca koja se "vaspitavaju" batinama najčešće su zanemarena,
nema se vremena za njih.
I onda još ona najodvratnija roditeljska rečenica: "ja sam te rodio/la, ja te hranim, oblačim, školujem...."
Pa što si ga pravio/rađala da mu nabijaš na nos, idiote jedan?!
victom

#108 Re: Pravo djeteta

Post by victom »

Matzan wrote:Udaranje žene i djeteta je odraz slabosti, nemoći, a često je posljedica nekog poremećaja.
Imam tri primjera u familiji, pouzdano znam da nikad nisu udarili svoje dijete.
Djeca su danas normalna, lijepo odgojena i samostalna djeca bez trunke razmaženosti.
Kažu, teško je, prošištiš nekad k'o expres lonac, ali su uspjeli da se suzdrže.
Treba puno živaca, strpljenja, rada i razgovora, a djeca koja se "vaspitavaju" batinama najčešće su zanemarena,
nema se vremena za njih.
I onda još ona najodvratnija roditeljska rečenica: "ja sam te rodio/la, ja te hranim, oblačim, školujem...."
Pa što si ga pravio/rađala da mu nabijaš na nos, idiote jedan?!
:thumbup:
Last edited by victom on 01/03/2021 06:00, edited 2 times in total.
animals

#109 Re: Pravo djeteta

Post by animals »

Djecu odgojiti nije laka stvar..
moras biti covjek, da bi odgojio covjeka..
Maraschino

#110 Re: Pravo djeteta

Post by Maraschino »

plain vanilla wrote:
Kakvo je to pitanje?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#111 Re: Pravo djeteta

Post by _BataZiv_0809 »

Kazu batina je iz raja izasla, a kad vidim ovakav video, sad mi je jasno zasto je izasla iz raja. Tamo joj nije mjesto!
triconja

#112 Re: Pravo djeteta

Post by triconja »

al_akhisari wrote:
irac300 wrote:Pa 'ebla majku, ja 'vako ne bi mog'o ćuku udarit' koji krene da me ujede, a kamoli rođeno dijete.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/majka-i ... /171028118
:sad: strašno; jednom sam negdje pročitao da postoji neko pleme, u kome se, svaki puta kada neko od članova osjeća loše ili je doživio neki veći neuspjeh, svi okupe i javno mu navode i nabrajaju sve ono dobro i vrijedno kod njega; kod nas je, nažalost čest slučaj da se i oni koji su najbliži i najvažniji stub i podrška u odrastanju (roditelji), u takvim situacijama ponašaju potpuno obratno :-) danas u nekom trgovačkom centru, slušam (ne htijući) dijete ne vidi razliku između dva čipsa, a mati će već u drugoj rečenici tako strpljivo, pristojno i poticajno "medvide, gledaš li, vidiš da su isti"
Tepa mu medvide. :roll:
mali jomu

#113 Re: Pravo djeteta

Post by mali jomu »

plain vanilla wrote:

Odlicno pitanje. :thumbup:

Svi mi nesto ovo ono...... :mrgreen:
Maraschino

#114 Re: Pravo djeteta

Post by Maraschino »

mali jomu wrote:
plain vanilla wrote:

Odlicno pitanje. :thumbup:

Svi mi nesto ovo ono...... :mrgreen:
Ukratko, od djeteta bez obaveza pravimo debila a kasnije velikog parazita.
mali jomu

#115 Re: Pravo djeteta

Post by mali jomu »

Maraschino wrote:
Ukratko, od djeteta bez obaveza pravimo debila a kasnije velikog parazita.

Bas to...... sve receno. :thumbup:
moonca

#116 Re: Pravo djeteta

Post by moonca »

Mislim da ih roditelji od samog rodjenja moraju uciti obavezama.
Koliko ja vidim majke -zbog prevelike zelje i ljubavi prema novorodjencetu ,pocnu ugadjanje sta beba kasnije dijete hoce.
Vremenom se roditelji umore od svega toga i pocnu prevaspitavanje -no bude kasno -dijete je vec izgradjeno.
Druga stvar -jako puno ih se radja sa kojekavim dijagnozama ADHD/ADD -hiperaktivnost.
To pokusaju batinama kontrolisati - ne znajuci da je dijete bolesno.
Primjetila sam a i bilo je u javnosti - veliki br djece je pod kojekavnim antidepresatima i tabletama za kontrolu ponasanja =pogotovo kod obrazovanijih ili roditelja koji pricom pokusavaju rijesti tekuce probleme.

Imam prijatelje ovdje , nasi ljudi --- kcerka mora na terapije i terapaut zahtjeva da i roditelji prisustvuju casovima.
OTAC ne moze sebi doci --on bi je najradije nalupao -al' lijepi strah, jako je kaznjivo to vaspitavanje.
haubica_i_to_teshka

#117 Re: Pravo djeteta

Post by haubica_i_to_teshka »

Sara03 wrote:Jomu, kad već kačimo nešto, red bi bio i da napomenemo ko je autor... jelda? :D
mali jomu wrote: Da li je dopustivo tjelesno kažnjavanje?

Nije. Nikakav oblik kažnjavanja nije prihvatljiv, jer bi značio da je pravo jednog, u ovom slučaju roditelja, apsolutizirano, a pravo drugog, u ovom slučaju djeteta, poniženo. Tjelesno kažnjavanje djeteta, bez obzira da li se ono provodi u privatnom ili javnom prostoru, narušava njegovo ljudsko dostojanstvo sa dalekosežnim posljedicama na njegov tjelesni i mentalni razvoj.

Kažnjavanje djece suprotno je prirodnom pravu, a nema i ne može biti religijskih tradicija u kojima prirodno pravo nije uvaženo. Prema tome, ako u religiji nečeg takvog ima, riječ je o tumačenjima koja nisu prihvatljiva.

Dijete ima pravo u roditelja, a to znači dužnost roditelja. Sve dok dijete ne stekne takav status koji mu omogućava preuzimanje prava i dužnosti, roditelji/staratelji imaju dužnost da mu omoguće razvoj do stjecanja takvog statusa. Tjelesno kažnjavanje u takvim slučajevima znači primjenu moći ili sile mimo dužnosti roditelja/staratelja, a tako je pravo djeteta ugroženo. Tjelesni integritet je nepovrediv.
Docentica Džamna Duman, predaje na PFSA. :thumbup:
Ako je rijec o autoru( nadam se da ne zamjerate) :
by Dr. Kevin Leman

Used with Permission

My hands are small; please don't expect perfection whenever I make a bed, draw a picture, or throw a ball. My legs are short; please slow down so that I can keep up with you.
My eyes have not seen the world as you have; please let me explore safely: don't restrict me unnecessarily.
Housework will always be there. I'm only little for a short time-please take time to explain things to me about this wonderful world, and do so willingly.
My feelings are tender; please be sensitive to my needs; don't nag me all day long. (You wouldn't want to be nagged for your inquisitiveness.) Treat me as you would want to be treated.
I am a special gift from God; please treasure me as God intended you to do, holding me accountable for my actions, giving me guidelines to live by, and disciplining me in a loving manner.
I need your encouragement, but not your praise, to grow. Please go easy on the criticism; remember, you can criticize the things I do without criticizing me.
Please give me the freedom to make decisions concerning myself. Permit me to fail, so that I can learn from my mistakes. Then someday I'll be prepared to make the kind of decisions life requires of me.
Please don't do things over for me. Somehow that makes me feel that my efforts didn't quite measure up to your expectations. I know it's hard, but please don't try to compare me with my brother or sister.
Please don't be afraid to leave for a weekend together. Kids needs vacations from their parents, just as parents need vacations from kids. Besides, it's a great way to show us kids that your marriage is very special.
Please take me to Sunday school and church regularly, setting a good example for me to follow. I enjoy learning more about God.
Sara03

#118 Re: Pravo djeteta

Post by Sara03 »

@haubica_i_to_teshka Da, to je ovaj prvi dio uvodnog posta. :thumbup:
plain vanilla wrote:
Naravno, jer svako pravo nosi i određenu obavezu. Djeca imaju pravo na poštovanje svoje ličnosti, a ujedno i obavezu da poštuju ličnost drugih. Imaju pravo na obrazovanje, ali i obavezu da se obrazuju. Et cetera. Dakle, u pitanju je korelacija između prava i obaveza.
mali jomu

#119 Re: Pravo djeteta

Post by mali jomu »

Sara03 wrote:
plain vanilla wrote:
Naravno, jer svako pravo nosi i određenu obavezu. Djeca imaju pravo na poštovanje svoje ličnosti, a ujedno i obavezu da poštuju ličnost drugih. Imaju pravo na obrazovanje, ali i obavezu da se obrazuju. Et cetera. Dakle, u pitanju je korelacija između prava i obaveza.

.... i da kazu necu, i da se naljute, da nesto pokvare, da razbiju nesto, da galame, skacu, trce...... lupaju :mrgreen:
mali jomu

#120 Re: Pravo djeteta

Post by mali jomu »

Ja kad vidim dijete, i svoje i bilo koje..... odmah se sjetim sebe, vidim sebe u njima, prepoznam se i znam kakav sam ja bio kao mali, sta i kako sam furao sa svime okolo sebe......

To je po meni osnova za zdrav odnos sa djetetom i svom djecom.....

Ja uletim snjima u pricu, u igru, u taj djeciji film i snjima picim do besvjesti...... :lol:
snijeg_led

#121 Re: Pravo djeteta

Post by snijeg_led »

mali jomu wrote: 23/10/2017 12:59 1. Moje ruke su male: ne očekujte savršenstvo dok spremam krevet, crtam ili bacam loptu.

2. Moje su noge kratke: usporite kako bih vas mogao stići.

3. Moje oči nisu vidjele svijet kao što su vaše: pomozite mi da otkrijem svijet. Nemojte me sputavati.

4. Kućni posao neće pobjeći. Ja neću još dugo biti malen – nađite vremena za igru sa mnom.

5. Ja sam vaš poseban dar, tako sa mnom i postupajte.

6. Trebam vašu podršku dok rastem. Nemojte mi prigovarati i kažnjavati me. Zapamtite – možete prigovarati mojim postupcima, a da ne prigovarate meni.

7. Pružite mi slobodu samostalnog odlučivanja. Dopustite mi da pogriješim kako bih mogao naučiti iz vlastitih grešaka. Tako ću jednog dana biti sposoban da donosim pravilne odluke.

8. Nemojte se bojati otići bez mene na vikend. Potreban vam je odmor od mene, a i meni od vas. To je takođe odličan način da mi pokažete kako ste međusobno važni jedno drugom.

9. Znam da je to teško, ali nemojte da me upoređujete s mojom braćom i sestrama ili s drugom djecom.

10. Nemojte raditi stvari umjesto mene. Tada osjećam da način na koji ja to radim nije dovoljno dobar i da vas razočarava.

:thumbup:
jos jedno svi neka procitaju, ponavljaju i dobro zapamte ovo

Da li je dopustivo tjelesno kažnjavanje?

broj dva

#122 Re: Pravo djeteta

Post by broj dva »

haubica_i_to_teshka wrote: 29/10/2017 14:53
Sara03 wrote:Jomu, kad već kačimo nešto, red bi bio i da napomenemo ko je autor... jelda? :D

Docentica Džamna Duman, predaje na PFSA. :thumbup:
Ako je rijec o autoru( nadam se da ne zamjerate) :
by Dr. Kevin Leman

Used with Permission

My hands are small; please don't expect perfection whenever I make a bed, draw a picture, or throw a ball. My legs are short; please slow down so that I can keep up with you.
My eyes have not seen the world as you have; please let me explore safely: don't restrict me unnecessarily.
Housework will always be there. I'm only little for a short time-please take time to explain things to me about this wonderful world, and do so willingly.
My feelings are tender; please be sensitive to my needs; don't nag me all day long. (You wouldn't want to be nagged for your inquisitiveness.) Treat me as you would want to be treated.
I am a special gift from God; please treasure me as God intended you to do, holding me accountable for my actions, giving me guidelines to live by, and disciplining me in a loving manner.
I need your encouragement, but not your praise, to grow. Please go easy on the criticism; remember, you can criticize the things I do without criticizing me.
Please give me the freedom to make decisions concerning myself. Permit me to fail, so that I can learn from my mistakes. Then someday I'll be prepared to make the kind of decisions life requires of me.
Please don't do things over for me. Somehow that makes me feel that my efforts didn't quite measure up to your expectations. I know it's hard, but please don't try to compare me with my brother or sister.
Please don't be afraid to leave for a weekend together. Kids needs vacations from their parents, just as parents need vacations from kids. Besides, it's a great way to show us kids that your marriage is very special.
Please take me to Sunday school and church regularly, setting a good example for me to follow. I enjoy learning more about God.

Uživo sam dok sam ovo čito i onda došo do zadnje rečenice i pomislio da nikad nije kasno dobru stvar usrat. Djeca su nešto neiskvareno i dobro, nema potrebe ispirat im mozak i usađivat i njih boga.
Ostatak teksta iako je utopijski i pravljen po mjeri "zapadnog" svjeta ima dobre namjere.
Post Reply