Pravo djeteta
-
mali jomu
#1 Pravo djeteta
1. Moje ruke su male: ne očekujte savršenstvo dok spremam krevet, crtam ili bacam loptu.
2. Moje su noge kratke: usporite kako bih vas mogao stići.
3. Moje oči nisu vidjele svijet kao što su vaše: pomozite mi da otkrijem svijet. Nemojte me sputavati.
4. Kućni posao neće pobjeći. Ja neću još dugo biti malen – nađite vremena za igru sa mnom.
5. Ja sam vaš poseban dar, tako sa mnom i postupajte.
6. Trebam vašu podršku dok rastem. Nemojte mi prigovarati i kažnjavati me. Zapamtite – možete prigovarati mojim postupcima, a da ne prigovarate meni.
7. Pružite mi slobodu samostalnog odlučivanja. Dopustite mi da pogriješim kako bih mogao naučiti iz vlastitih grešaka. Tako ću jednog dana biti sposoban da donosim pravilne odluke.
8. Nemojte se bojati otići bez mene na vikend. Potreban vam je odmor od mene, a i meni od vas. To je takođe odličan način da mi pokažete kako ste međusobno važni jedno drugom.
9. Znam da je to teško, ali nemojte da me upoređujete s mojom braćom i sestrama ili s drugom djecom.
10. Nemojte raditi stvari umjesto mene. Tada osjećam da način na koji ja to radim nije dovoljno dobar i da vas razočarava.
Da li je dopustivo tjelesno kažnjavanje?
Nije. Nikakav oblik kažnjavanja nije prihvatljiv, jer bi značio da je pravo jednog, u ovom slučaju roditelja, apsolutizirano, a pravo drugog, u ovom slučaju djeteta, poniženo. Tjelesno kažnjavanje djeteta, bez obzira da li se ono provodi u privatnom ili javnom prostoru, narušava njegovo ljudsko dostojanstvo sa dalekosežnim posljedicama na njegov tjelesni i mentalni razvoj.
Kažnjavanje djece suprotno je prirodnom pravu, a nema i ne može biti religijskih tradicija u kojima prirodno pravo nije uvaženo. Prema tome, ako u religiji nečeg takvog ima, riječ je o tumačenjima koja nisu prihvatljiva.
Dijete ima pravo u roditelja, a to znači dužnost roditelja. Sve dok dijete ne stekne takav status koji mu omogućava preuzimanje prava i dužnosti, roditelji/staratelji imaju dužnost da mu omoguće razvoj do stjecanja takvog statusa. Tjelesno kažnjavanje u takvim slučajevima znači primjenu moći ili sile mimo dužnosti roditelja/staratelja, a tako je pravo djeteta ugroženo. Tjelesni integritet je nepovrediv.
2. Moje su noge kratke: usporite kako bih vas mogao stići.
3. Moje oči nisu vidjele svijet kao što su vaše: pomozite mi da otkrijem svijet. Nemojte me sputavati.
4. Kućni posao neće pobjeći. Ja neću još dugo biti malen – nađite vremena za igru sa mnom.
5. Ja sam vaš poseban dar, tako sa mnom i postupajte.
6. Trebam vašu podršku dok rastem. Nemojte mi prigovarati i kažnjavati me. Zapamtite – možete prigovarati mojim postupcima, a da ne prigovarate meni.
7. Pružite mi slobodu samostalnog odlučivanja. Dopustite mi da pogriješim kako bih mogao naučiti iz vlastitih grešaka. Tako ću jednog dana biti sposoban da donosim pravilne odluke.
8. Nemojte se bojati otići bez mene na vikend. Potreban vam je odmor od mene, a i meni od vas. To je takođe odličan način da mi pokažete kako ste međusobno važni jedno drugom.
9. Znam da je to teško, ali nemojte da me upoređujete s mojom braćom i sestrama ili s drugom djecom.
10. Nemojte raditi stvari umjesto mene. Tada osjećam da način na koji ja to radim nije dovoljno dobar i da vas razočarava.
Da li je dopustivo tjelesno kažnjavanje?
Nije. Nikakav oblik kažnjavanja nije prihvatljiv, jer bi značio da je pravo jednog, u ovom slučaju roditelja, apsolutizirano, a pravo drugog, u ovom slučaju djeteta, poniženo. Tjelesno kažnjavanje djeteta, bez obzira da li se ono provodi u privatnom ili javnom prostoru, narušava njegovo ljudsko dostojanstvo sa dalekosežnim posljedicama na njegov tjelesni i mentalni razvoj.
Kažnjavanje djece suprotno je prirodnom pravu, a nema i ne može biti religijskih tradicija u kojima prirodno pravo nije uvaženo. Prema tome, ako u religiji nečeg takvog ima, riječ je o tumačenjima koja nisu prihvatljiva.
Dijete ima pravo u roditelja, a to znači dužnost roditelja. Sve dok dijete ne stekne takav status koji mu omogućava preuzimanje prava i dužnosti, roditelji/staratelji imaju dužnost da mu omoguće razvoj do stjecanja takvog statusa. Tjelesno kažnjavanje u takvim slučajevima znači primjenu moći ili sile mimo dužnosti roditelja/staratelja, a tako je pravo djeteta ugroženo. Tjelesni integritet je nepovrediv.
- Sara03
#2 Re: Pravo djeteta
Jomu, kad već kačimo nešto, red bi bio i da napomenemo ko je autor... jelda?

Docentica Džamna Duman, predaje na PFSA.mali jomu wrote: Da li je dopustivo tjelesno kažnjavanje?
-
mali jomu
#3 Re: Pravo djeteta
Jest, ona je, i sve sto je rekla...... tako je.Sara03 wrote: Docentica Džamna Duman, predaje na PFSA.
- Sara03
#4 Re: Pravo djeteta
Upravo.
Drago mi je da se slažemo. 
-
mali jomu
#5 Re: Pravo djeteta
Ma vidjam tako te neke stvari, pa mi nekad bude pravo krivo sto se ne mogu preobuc u neko dijete, srediti neke stvari i tako to.
Volio bi da ovi sto se ruzno ponasaju prema svojoj i tudjoj djeci vide kako ih pogledam..... da se odmah smrznu, ne mogu ih nigdje nikako.
Volio bi da ovi sto se ruzno ponasaju prema svojoj i tudjoj djeci vide kako ih pogledam..... da se odmah smrznu, ne mogu ih nigdje nikako.
- Bloo
- Globalna šefica
#6 Re: Pravo djeteta
Znači ni verbalno, niti kažnjavanja tipa oduzimanje mobitela, zabrana izlaska vani?Sara03 wrote:Jomu, kad već kačimo nešto, red bi bio i da napomenemo ko je autor... jelda?![]()
Docentica Džamna Duman, predaje na PFSA.mali jomu wrote: Da li je dopustivo tjelesno kažnjavanje?
- ho oponopono
#7 Re: Pravo djeteta
...alaj i ti sereš ko klinjo neki...
- Tito_i_Partija
#8 Re: Pravo djeteta
Mislim da ima vec jedno desetak tema o (ne)kaznjavanju djece.
-
mali jomu
#9 Re: Pravo djeteta
Bloo wrote:
Znači ni verbalno, niti kažnjavanja tipa oduzimanje mobitela, zabrana izlaska vani?
Ovo je svima dobar problem....
Kako bi ti da se to rijesi?
- Sara03
#10 Re: Pravo djeteta
Duman Vranić se u svojoj doktorskoj disertaciji pod naslovom Ostvarivanje roditeljskog staranja – savremeni pravni okvir, u jednom njenom dijelu, bavi istraživanjem tjelesnog kažnjavanja djece.Bloo wrote:Znači ni verbalno, niti kažnjavanja tipa oduzimanje mobitela, zabrana izlaska vani?Sara03 wrote:Jomu, kad već kačimo nešto, red bi bio i da napomenemo ko je autor... jelda?![]()
-
mali jomu
#11 Re: Pravo djeteta
Najbolji metod je da se sa djecom prica na nacin koji ona razumiju..... igra sa obajsnjavajucim folovima koja ona prihvataju, sve drugo je mahanje usima a oni ti pucaju od smijeha....
Bilo kakva galama, oduzimanje bilo cega..... ti ko ljut nesto, nista ne prolazi ako te ne kontaju. Sta ba ti sad hoces..... ?
I tako to u krug dok ne padnes.
Bilo kakva galama, oduzimanje bilo cega..... ti ko ljut nesto, nista ne prolazi ako te ne kontaju. Sta ba ti sad hoces..... ?
I tako to u krug dok ne padnes.
- sheilak
#12 Re: Pravo djeteta
Cuj, Dzamna joj ime.
- triconja
#13 Re: Pravo djeteta
Znaci ne treba zlostavljati djete i tjerati da postigne nesto slicno ovome?
Asian tiger mom does not approve.
Asian tiger mom does not approve.
- HAVANA
#14 Re: Pravo djeteta
Pravite djecu pa u hodu kontajte...
7 i 10 me najvise nerviraju u danasnjem vremenu i prave debile od djece.
-
broj dva
#15 Re: Pravo djeteta
---Bloo wrote:Znači ni verbalno, niti kažnjavanja tipa oduzimanje mobitela, zabrana izlaska vani?Sara03 wrote:Jomu, kad već kačimo nešto, red bi bio i da napomenemo ko je autor... jelda?![]()
E hebat ga sad. Imam malca od zamalo 5 godina, ako ne bude advokat ili politicar (fuj) bice cudo tako argumentuje, manipulise i vodu na svoj mlin navodi. Normalno ne koristimo "nasilje" kao sto su moji roditelji koristili (premda mi nista nije falilo, makar iz ove perspektive), ne vucem ga za uho, ne odvalim mu cusku...valjda zato sto je jos malecki i sto smatram da je do mene kao odraslog da nadjem bolji nacin da se nosim sa njegovim sranjima. Jednom sam dobro klepio rukom od sto i malo se zaderao na njega a on me pogledao za suzama u ocima i rekao mi "tata ti me prepadas". Taj osjecaj kad se samom sebi gadis, kada vidis da se lose ponasas prema nekome koga volis vise nego svjet, prema nekome ko te gleda i u tebi vidi heroja, enciklopediju, igracku i ljubav - to ne zelim vise doziviti.
Ali i roditelji moraju imati neki alat, ne moze se racionalno dogovarati sa tako malom djecom i neke sankcije moras uvoditi . oduzimanje tableta, igracaka, slatkisa i slicno su mi bread and butter,kako drugacije da ga tjeram (jer na neke stvari ga moras tjerati) da mjenja ponasanje ?
- Bloo
- Globalna šefica
#16 Re: Pravo djeteta
Nemam djece, jbg (jedini doticaj, osim pedagogije i psihologije na faksu je podučavanje u školi i bliski susreti treće vrste sa tuđom djecom)broj dva wrote: E hebat ga sad. Imam malca od zamalo 5 godina, ako ne bude advokat ili politicar (fuj) bice cudo tako argumentuje, manipulise i vodu na svoj mlin navodi. Normalno ne koristimo "nasilje" kao sto su moji roditelji koristili (premda mi nista nije falilo, makar iz ove perspektive), ne vucem ga za uho, ne odvalim mu cusku...valjda zato sto je jos malecki i sto smatram da je do mene kao odraslog da nadjem bolji nacin da se nosim sa njegovim sranjima. Jednom sam dobro klepio rukom od sto i malo se zaderao na njega a on me pogledao za suzama u ocima i rekao mi "tata ti me prepadas". Taj osjecaj kad se samom sebi gadis, kada vidis da se lose ponasas prema nekome koga volis vise nego svjet, prema nekome ko te gleda i u tebi vidi heroja, enciklopediju, igracku i ljubav - to ne zelim vise doziviti.
Ali i roditelji moraju imati neki alat, ne moze se racionalno dogovarati sa tako malom djecom i neke sankcije moras uvoditi . oduzimanje tableta, igracaka, slatkisa i slicno su mi bread and butter,kako drugacije da ga tjeram (jer na neke stvari ga moras tjerati) da mjenja ponasanje ?
I i dalje mi nije jasno kako ljudi očekuju da diskutujem sa nekim od 4 godine o pojmovima tipa: - to je ispravno, to je loše, to ne valja, nemoj to raditi ozlijedit ćeš se, bolit će te....odnosno kako očekuju od mene da se raspravljam sa nekim o 4 godine ko rezonuju kao standardno dijete od 4 godine
-
broj dva
#17 Re: Pravo djeteta
---Bloo wrote:Nemam djece, jbg (jedini doticaj, osim pedagogije i psihologije na faksu je podučavanje u školi i bliski susreti treće vrste sa tuđom djecom)broj dva wrote: E hebat ga sad. Imam malca od zamalo 5 godina, ako ne bude advokat ili politicar (fuj) bice cudo tako argumentuje, manipulise i vodu na svoj mlin navodi. Normalno ne koristimo "nasilje" kao sto su moji roditelji koristili (premda mi nista nije falilo, makar iz ove perspektive), ne vucem ga za uho, ne odvalim mu cusku...valjda zato sto je jos malecki i sto smatram da je do mene kao odraslog da nadjem bolji nacin da se nosim sa njegovim sranjima. Jednom sam dobro klepio rukom od sto i malo se zaderao na njega a on me pogledao za suzama u ocima i rekao mi "tata ti me prepadas". Taj osjecaj kad se samom sebi gadis, kada vidis da se lose ponasas prema nekome koga volis vise nego svjet, prema nekome ko te gleda i u tebi vidi heroja, enciklopediju, igracku i ljubav - to ne zelim vise doziviti.
I i dalje mi nije jasno kako ljudi očekuju da diskutujem sa nekim od 4 godine o pojmovima tipa: - to je ispravno, to je loše, to ne valja, nemoj to raditi ozlijedit ćeš se, bolit će te....odnosno kako očekuju od mene da se raspravljam sa nekim o 4 godine ko rezonuju kao standardno dijete od 4 godine
Znam da moj malac nije glup ali znam da mu jos nije ni 5 godina i kada me naljuti samo se sjetim da me prije par sedmica pitao sta je vece, 70 ili 3 milijarde i onda sebi kazem pa gluplji si ti sto se ljutis
Naravno da se ne moze "ozbiljno" pricati i da ne mozes ocekivati neko zrelo razmisljanje, i sama znas kakav im je mentalni aparatus u toj dobi (mali iracionalini hitleri, svaki od njih). Mislim rasplace se kada mu se slomije plazma keks
- Bloo
- Globalna šefica
#18 Re: Pravo djeteta
Znam sve to i to mi je i argument za majke koje me ubjeđuju da dijete ne treba ni blago rukom po gujci, već porazgovarati sa njimbroj dva wrote: ---
Znam da moj malac nije glup ali znam da mu jos nije ni 5 godina i kada me naljuti samo se sjetim da me prije par sedmica pitao sta je vece, 70 ili 3 milijarde i onda sebi kazem pa gluplji si ti sto se ljutis![]()
Naravno da se ne moze "ozbiljno" pricati i da ne mozes ocekivati neko zrelo razmisljanje, i sama znas kakav im je mentalni aparatus u toj dobi (mali iracionalini hitleri, svaki od njih). Mislim rasplace se kada mu se slomije plazma keks, emocije prejake, nema filtera, mozak jos uvijek ako ne tabula rasa nije ni daleko...tako da kontam izace na dobro samo ga treba voliti i paziti a ako ne bude savrsen ebi ga nisam ni ja...
Aha, puno sreće u komuniciranju sa nekim od 4 godine dok pokušava da napravi od sebe Batmanovog neprijatelja tako što želi da zagrli vrelu ringlu
- Norm
#19 Re: Pravo djeteta
...OK, ali onda cemo nakon nekih 10-12 god. imati delikventa kojeg cemo morati vaditi iz ralja narkotika, kriminala ili iz zatvora? da se razumijemo ja ne govorim o tjelesnom kaznjavanju koje ostavlja trajne posljedice, premlacivanje, davljenje ili sta vec sve rade monstrumi...Sara03 wrote:Da li je dopustivo tjelesno kažnjavanje?
Zasto je dozvoljeno kaznjavanje (pa i tjelesno) odraslih od strane sluzbi za provodnjenje zakona? zar onda to ne znaci da je pravo jednog, u ovom slucaju organa drzave, apsolutizirano??? a s druge strane da nema kaznjavanja, ljudi bi bili zvijeri spremni uciniti najgore stvari drugima...i vrtimo se u krug
Samo da kazem, batina je iz raja izasla...
- Streptokok
#20 Re: Pravo djeteta
"savremene" metode su nam upropastile školski sistem, sada napadaju i na djecu. svi smo mi tradicionalno odgojeni i odrasli smo i razvili se kako treba.
sad bi po ovim savremenim metodama trebali upropastiti i djecu, jer kao dosadašnji odgoj koji se primjenjivao hiljade godina više nije in. ne valja im tom i jery a valja crtani u kojem se dječak oblači kao djevojčica, gdje psuju i prde više nego što pričaju....
sad bi po ovim savremenim metodama trebali upropastiti i djecu, jer kao dosadašnji odgoj koji se primjenjivao hiljade godina više nije in. ne valja im tom i jery a valja crtani u kojem se dječak oblači kao djevojčica, gdje psuju i prde više nego što pričaju....
-
broj dva
#21 Re: Pravo djeteta
---Streptokok wrote:"savremene" metode su nam upropastile školski sistem, sada napadaju i na djecu. svi smo mi tradicionalno odgojeni i odrasli smo i razvili se kako treba.
Mi kako treba ? Gdje god se okrenem kreteni, siledžije, budale, šovinisti, nacionalisti, lopovi...znam ja nas, jebo ti nas...
-
hAZNADAR
#22 Re: Pravo djeteta
Nekada je nastavnik bio veci autoritet i kada se pozalio/la roditeljima na ponasanje djeteta u skoli - roditelji su se kulturno izvinjavali i kod kuce kaznili dijete. Makar naruzili.Streptokok wrote:"savremene" metode su nam upropastile školski sistem, sada napadaju i na djecu. svi smo mi tradicionalno odgojeni i odrasli smo i razvili se kako treba.
Danas roditelji napadaju nastavnike i njihov mali/mala uvijek u pravu.
- Streptokok
#23 Re: Pravo djeteta
odron od osnovne do fakulteta. visoko školstvo praktično više i ne postoji.hAZNADAR wrote:Nekada je nastavnik bio veci autoritet i kada se pozalio/la roditeljima na ponasanje djeteta u skoli - roditelji su se kulturno izvinjavali i kod kuce kaznili dijete. Makar naruzili.Streptokok wrote:"savremene" metode su nam upropastile školski sistem, sada napadaju i na djecu. svi smo mi tradicionalno odgojeni i odrasli smo i razvili se kako treba.
Danas roditelji napadaju nastavnike i njihov mali/mala uvijek u pravu.
-
pinkman
#24 Re: Pravo djeteta
Slika je puno sira od "savremenih metoda". Sto te metode ne upropaste skolski sistem u Finskoj?Streptokok wrote:"savremene" metode su nam upropastile školski sistem, sada napadaju i na djecu. svi smo mi tradicionalno odgojeni i odrasli smo i razvili se kako treba.
- Streptokok
#25 Re: Pravo djeteta
zato što u finskoj žive finci i kod njih to može (nisam provjeravao), a u bosni žive bosanci i kod njih ne može. jel išta jasnije?pinkman wrote:Slika je puno sira od "savremenih metoda". Sto te metode ne upropaste skolski sistem u Finskoj?Streptokok wrote:"savremene" metode su nam upropastile školski sistem, sada napadaju i na djecu. svi smo mi tradicionalno odgojeni i odrasli smo i razvili se kako treba.