Pravno savjetovalište sa-x

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Koji upravitelj je najbolji?

Sarajevostan
2
25%
ECON
0
No votes
OKI
3
38%
Unioninvest
0
No votes
Famos-kradnja, samo četvrtkom
1
13%
Ostali, navesti ime
2
25%

Total votes: 8

8. sekretar SKOJ-a

#1 Pravno savjetovalište sa-x

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Upravitelji zgrada.
Pojedine firme koje obavljaju ove poslove su reket-firme, neozbiljne,.... nemaju ni e-mail adrese. Takav upravitelj je i firma koja upravlja mojom zgradom, Famos-g(k)radnja.

Kantonalni Zakon o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama barata sa korisnom površinom stana, a u mom (rahmetli oca) rješenju o sticanju stanarskog prava i dodjeli stana na korištenja iz 1972.g. se spominje ukupna površina stana.
Nadogradnja još jednog sprata je pratila raspored prostorija nižih stanova i sada ja plaćam oko 3,5KM upraviteljnine više nego moj nadograđeni susjed (nije komšija-golema razlika). U stvari, susjed još ništa nije platio (2,5godine), te mu ja djelimično i posredno otplaćujem kredite. Navodno, tužen je Kantonalnom sudu. Provjeriću ovo na Sudu kao zainteresirana stranka.

Ne boli me onih 3,5KM mjesečno, nego me boli ono što se može pročitati između redova sa jednog tuzlanskog grafita koji glasi: OVO JE GRAD, JE'L JASNO!!! Jer, ako mu pustiš jedan prst.....

Šta da radim? Jesam li jedini sa ovim problemom?

Zvao sam Sarajevostan i oni su mi fino rekli da sam kupio to i to i da imam sve potrebne papire, a sve ostalo trebaju drugi da rješavaju.

Stanari u našoj zgradi sa 6+3nadograđena +2 posl. prostora su nesložni i ne mogu ništa uraditi organizovano. Predstavnik zgrade ima neke relacije sa Upraviteljem i simptomatično je to što očekuje skoru prodaju svog stana, ali ga "pila", kako on kaže Srbin iz susjedne zgrade, koji mu obara cijenu stana.

Zna li neko gdje su kućni savjeti sa Grbavice koji su se obratili sudovima i sada je tužba stigla do Doma za ljudska prava, a sve u vezi sa nelegalnom i neustavnom nadogradnjom? Želio bih im se pridružiti.
Last edited by 8. sekretar SKOJ-a on 09/04/2005 17:58, edited 1 time in total.
mrak

Post by mrak »

Ja sam u zgradi koju "upravlja" LARES upravitelj. Koliko ja znam instalacije su domen Upravitelja, npr. kod mene u WC-u sve kapa i curi jer su cijevi istruhle i treba ih mijenjati. Medjutim taj isti LARES svaki mjesec salje racune na (ne znam tacno koliko) maraka. Jos su nesto htjeli i retroaktivno, pa je doslo da im dugujemo 300-400 maraka koje smo zbog uslova u kojima se nalazi zgrada odbijali da platimo.

Ako ikada dodje do sudskog procesa i taj LARES dobije na procesu, onda je vrijeme da napustim zemlju sa takvim sudom, i stan kojim upravlja takva firma.

Predlazem da vidis imas li odista legalnu osnovu i podneses tuzbu protiv istih i retroaktivno trazis svojih 3.5 marke.

No pasaran!
vryzas

Post by vryzas »

.
Last edited by vryzas on 13/07/2015 11:31, edited 1 time in total.
8. sekretar SKOJ-a

mrak wrote:Ja sam u zgradi koju "upravlja" LARES upravitelj. Koliko ja znam instalacije su domen Upravitelja, npr. kod mene u WC-u sve kapa i curi jer su cijevi istruhle i treba ih mijenjati. Medjutim taj isti LARES svaki mjesec salje racune na (ne znam tacno koliko) maraka. Jos su nesto htjeli i retroaktivno, pa je doslo da im dugujemo 300-400 maraka koje smo zbog uslova u kojima se nalazi zgrada odbijali da platimo.

Ako ikada dodje do sudskog procesa i taj LARES dobije na procesu, onda je vrijeme da napustim zemlju sa takvim sudom, i stan kojim upravlja takva firma.

Predlazem da vidis imas li odista legalnu osnovu i podneses tuzbu protiv istih i retroaktivno trazis svojih 3.5 marke.

No pasaran!
Kantonalni Zakon je u Sl. novinama Kantona Sa broj:21/04 strana 1461. U svakoj općinskoj kancelariji za besplatnu pravnu pomoć možeš ovo prekopirati. LARES-ov posao na vodovodu je do pipe, a sve ostalo je tvoje. Medjutim, ako je to posao koji zahtjeva generalnu opravku vodo/kanalizacionih instalacija čitave zgrade, onda je sve drugačije i ne bih ti sada znao objasniti detaljno.

Nego šta, nego da ću tražiti putem Suda i to ne 3,5 KM, nego 3,5KM mjesečno (30 mjeseci + još 2 stana +još 2 poslovna prostora).
Nikom ja neću otplaćivati kredite!
Nek' mi ne lome moje bagrenje!

Uzgredbudirečeno/btw, i ja idem na privremeni rad, ali nije još 100% sigurno.
8. sekretar SKOJ-a

vryzas wrote:Njbolji je moj ulaz,sami smo se organizovali na odrzavanju...svaki stan da po cenera za odrzavanje lifta,ciscenja,sijalice itd...svima dobro :-)
U ZE-DO kantonu je takav zakon da se zgrade sa 10 ili manje stanova mogu samoorganizovati i ispunjavati samo par tački Zakona o upravljanju zgradama. Kada je otpočela primjena ovog zakona u Kantonu broj 9, Sarajevo, moja zgrada je imala 6 stanova i 2 poslovna prostora, medjutim, nije bilo riješeno kao u ZE-DO kantonu.
Vryzas, kako ste eskivirali zakon, kolika vam je zgrada i u kojem si kantonu?
8. sekretar SKOJ-a

Bio sam u Kantonali ministarstvu za stambene probleme i gospodja Pašalić mi je neke stvari objasnila. Nemaju dovoljno ljudi da bi inspekcijom nadgledali primjenu Zakona o održavanju i upravljanja zaj. dijelovima zgrada. Odgovornost i važnost predstavnika zgrada je veoma bitna (vazda i uvijek ovi visoki i niski predstavnici) jer se ne mogu uporediti sa nekadašnjim predsjednicima kućnih savjeta.

Gazda ispod mog stana lafo, ne zna da treba plaćati Upravitelju.... izvjesio natpis da IZDAJE POSLOVNI PROSTOR....,a ja (i izvjestan broj ostalih etažnih vlasnika-NE svi) plaćamo mu kolektivno osiguranje (neobavezno) zgrade, deratizaciju (obavezno), dimnjačara(obavezno), Upravitelja...kaže, pa naše zgrade nema u knjigama...-rekoh mu .... ne znam, ja imam sve papire za svoj stan i uredno plaćam svoju gidu Upravitelju. U Zakonu stoji da 4 mjeseca nakon donošenja istog treba da podnese dokaze upravitelju da je vlasnik i da otpočne sa plaćanjem....joooj...pa, nisam znao. Kako nisi znao kada sam ti poslao pismo i u pismu kopirani Zakon?

Ko da gledam, biće incidenata i dajBože da ne bude ranjenih i žrtava.

U Zakonu JE ostavljena mogućnost da i neko izvan zgrade bude njen predstavnik pred Upraviteljem. Izvrsna mogućnost nezaposlenim, penzionerima...itd,... koji imaju nešto tehničkog znanja i znaju pročitati Zakon, da nešto zarade. Naročito, ako "zauzmu" više zgrada. Stanari-etažni vlasnici manjih zgrada su najčešće indolentni i nikako ne mogu da nadju sposobnog i odgovarajućeg predstavnika zgrade. Vlasnicima stanova i ostalim ostavljena je i mogućnost da za ove usluge predstavniku zgrade daju i izvjesnu naknadu za odradjeno (od mjesečnih uplata-isplaćuje Upravitelj).

Ne vjeruj upravitelju kao što je Famos-kradnja! Stalno nešto mućkaju tamo gdje vide da su stanari indolentni i još žive u vremenu predsjednikaa kućnih savjeta. (Ima stanova za koje je svoj radni vijek odradilo i preko 10 stanara, a da niko od njih nije "dobio" neki drugi stan.)

P.S.
Ima li ikoga ko bi izmislio bolju riječ za ove firme koje održavaju zajedničke dijelove zgrada. Upravitelj....hm...k'o Veliki Brat...ili tako nešto?
Post Reply