možda naziv teme ne opisuje najbolje moj problem, ali pokušat ću ukratko ga opisat.
Imam malu firmu koja se bavi prodajom određenih (fizičkih proizvoda). Proizvodi nisu tako jednostavni pa je neophodno imat dobar katalog za prodaju koji je detaljan, ne mogu se koristit fotografije, već potreban je neki grafički dizajner koji će to skicirat i napravit adekvatan vizualni izgled.
Takav katalog sam prije par godina platio više hiljada maraka. Koji je nakon par dana kopiran bezbroj puta od strane drugi prodavača i firmi u BiH, nisam poduzimao nikakve mjere, jer u životu nisam nikad i nikoga tužio. Neki bi samo isjekli određene dijelove, dok bi drugi zamijenili logotip i kontakt info.
Sada ponovo imam novi katalog koji trebam postavit na web stranicu, znam dok ga postavim da će biti „ukrade“, hajde što ga kradu fizička lica, ali to rade i firme.
Radi se o manjoj firmi, tu nas je nekoliko i borimo se da izvučemo plate sebi u ovom ne baš idealnom vremenu i onda nekako ljuti čovjeka kad investira u nešto, što drugi, pa i mnogo veći od nas, „ukradu“ za par minuta i koriste bez pitanja.
Zanima me pravno da li je moguće nekako zaštitit kataloge/skice i slično.