Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Moderator: _BataZiv_0809
- CaneBos
#26 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Svi ste najpametniji kad o tudjoj sudbini treba odluciti.
Procitate ono sto vam pase pa se toga uhvatite ko pijan plota.
Mozda zena nije najbolje srocila uvodni komentar, ali je dala dovoljno informacija da se moze zakljuciti da se radi o klasicnom primjeru staracke tvrdoglavosti, ali bez obzira i realnog sagledavanja stanja i mogucnosti u kojima se nalazi.
Majci treba pomoc i majka zeli pomoc, otac je zadrt i ne zeli nikoga u kuci kao ''ispomoc''.
Zena zivi u inozemstvu, tamo joj je zivot,posao, djeca..nije u mogucnosti licno biti tu i biti ta ''ispomoc''.
Kad krenemo od toga, sta joj preostaje?!
Po meni, mislim da bi najbrzi nacin bio, da majku nekako izdvojis iz kuce na krace vrijeme, kod neke rodbine ili slicno, dovoljna ce sedmica biti, da ti otac shvati da mu je itekako potrebna tudja pomoc i da sam ne moze, a majka da postavi ultimatum, ili ce imati ispomoc u kuci ili ona ide iz kuce, a on neka ostaje sam.
Mozda zena nije najbolje srocila uvodni komentar, ali je dala dovoljno informacija da se moze zakljuciti da se radi o klasicnom primjeru staracke tvrdoglavosti, ali bez obzira i realnog sagledavanja stanja i mogucnosti u kojima se nalazi.
Majci treba pomoc i majka zeli pomoc, otac je zadrt i ne zeli nikoga u kuci kao ''ispomoc''.
Zena zivi u inozemstvu, tamo joj je zivot,posao, djeca..nije u mogucnosti licno biti tu i biti ta ''ispomoc''.
Po meni, mislim da bi najbrzi nacin bio, da majku nekako izdvojis iz kuce na krace vrijeme, kod neke rodbine ili slicno, dovoljna ce sedmica biti, da ti otac shvati da mu je itekako potrebna tudja pomoc i da sam ne moze, a majka da postavi ultimatum, ili ce imati ispomoc u kuci ili ona ide iz kuce, a on neka ostaje sam.
-
samo pozitiva
#27 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
takvi su i spremni ostati sami u kuci
- holowey
#28 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
oduzimanje poslovne sposobnosti...angazujes vjestake psihijatre i sudskim putem trazis oduzimanje poslovne sposobnosti...naravno ako bi to bilo u najboljem interesu te osobe...ali ako to radis iskljucivo zbog prodaje stana i da sebi olaksas brigu o dvoje roditelja, sumnjam da ces to tek tako moci
- muha_sa
#29 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
šta misliš o prijedlogu da mamu dovede na 3 mjeseca kod sebeCaneBos wrote:Svi ste najpametniji kad o tudjoj sudbini treba odluciti.
- CaneBos
#30 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Ako moze zasto ne, zavisi u kojoj je zemlji, kakve su procedure za dovodjenje roditelja..itd..manje je bitno gdje ca majku izvesti iz stana, koliko da joj otac ostane sam i realnije dozivi situaciju potrebe.muha_sa wrote:šta misliš o prijedlogu da mamu dovede na 3 mjeseca kod sebeCaneBos wrote:Svi ste najpametniji kad o tudjoj sudbini treba odluciti.
-
moonca
#31 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
I mala sam slicnu situaciju. Jedan dan je dosla rodica koju su poznavali , i ostala par sati , Tako i narednih dana , i vrlo brzo su se navikli na nju. Bila je placena.
Oni se boje -nepoznatog , zbog toga nece ni iz svoga stana . Imam svekrvu ,takodje , sama zivi, za sada je ok. No, ona je odlucila kada dodje momenat da ce u staracki. Mislim da je spremna za njega , no ona smatra da nije .
Oni se boje -nepoznatog , zbog toga nece ni iz svoga stana . Imam svekrvu ,takodje , sama zivi, za sada je ok. No, ona je odlucila kada dodje momenat da ce u staracki. Mislim da je spremna za njega , no ona smatra da nije .
- siman
#32 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Gospodjo draga,zoslati wrote: Ako neka ima dobar savjet bila bih vam zahvalna.
Sent from my iPhone using Tapatalk
odmah da kazem da situacija u kojoj se nalazite nije ni malo prijatna. Ali Vam
moram kazati da je takvih situacija MORE... Međutim, djeca su zato da nadju rješenje
do koga se dolazi nekada lakše a nekada malo teze.
(Sami ste svojim postom "navukli" nize navedene komentare, pa zato, malo, krivite i sebe).
A evo Vam moje mišljenje u vezi stim:
Djeca ne mogu birati roditelje, bili oni dobri ili zli,oni su roditelji.
Ali djeca prema Porodičnom zakonu su DUZNA da se brinu o roditeljima, jer su ona i pravni nasljednici
imovine svojih roditelja
Dakle, oca koji je alkoholicar, putem Centra za socijalni rad, pokusajte riješiti problem alkoholizma.
Kada to uspijete, onda kako vam je neko i sugerisao, nađite osobu koja će se brinuti za vaše roditelje.
(Briga nije jednostavna, pa tako nije ni jeftina). Budite na to spremni ili,
kako je opet neko rekao, založite dio postojeće imovine i svaki Dom za stare osobe će Vam prihvatiti
brizništvo nad Vasim roditeljima.
E, a da biste to sve uradili, uzmite godišnji odmor, dodjite kod Vaših roditelja i sve to završite.
NEMA PRAVNOG SAVJETA KOGA MOZETE PREPISATI, POTOM PRIMIJENITI, I TAKO RIJEŠITI PROBLEM.
LP
- Dr.medicine
#33 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Fuj
Prodati kucu i strpati ih u dom. Ogavna si. Želja ti je samo da tu kucu prodas i klepiš lovu a njih da gurneš u taj ZA NJIH ćumez.
Balkanci imaju drugacije poimanje od ostatka svijeta po pitanju staračkog doma, a ti princeza zaboravila gdje si se rodila. Jaranice vrati se malo deceniju u natrag.
Fuj opet.....
Sjetit ćeš se za 20-30 godina svojih roditelja, jer neces nista bolje proci, doživjet ćeš isto od svoje djece
A sumnjam da je on toliko neuravnotežen koliko ti govoriš da bi dopustio da im neko pomaže. Al naravno valja platiti ženu da brine o onima koji su ti život podarili, odgojili te, dali ti hljeb u ruke. .....
Povraca mi se
Prodati kucu i strpati ih u dom. Ogavna si. Želja ti je samo da tu kucu prodas i klepiš lovu a njih da gurneš u taj ZA NJIH ćumez.
Balkanci imaju drugacije poimanje od ostatka svijeta po pitanju staračkog doma, a ti princeza zaboravila gdje si se rodila. Jaranice vrati se malo deceniju u natrag.
Fuj opet.....
Sjetit ćeš se za 20-30 godina svojih roditelja, jer neces nista bolje proci, doživjet ćeš isto od svoje djece
A sumnjam da je on toliko neuravnotežen koliko ti govoriš da bi dopustio da im neko pomaže. Al naravno valja platiti ženu da brine o onima koji su ti život podarili, odgojili te, dali ti hljeb u ruke. .....
Povraca mi se
- Haris.ba
#34 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Nađi im ženu koja će dolaziti npr. svaka dva dana po jedno sat, dva da poradi. Ako je stari teži slučaj, može i jednom sedmično.
I onda se samo dogovoriš da počne češće dolaziti. Dok se naviknu, onda neće biti problema.
Nisam jednom čuo tu priču da neće pomoć u kući. Pa kad vide kako ide, onda može. Samo je bitno da nađeš nekoga ko hoće da radi, i da je adekvatno platiš.
A kad roditelja više ne bude, onda prodaji kuću i radi šta hoćeš.
I onda se samo dogovoriš da počne češće dolaziti. Dok se naviknu, onda neće biti problema.
Nisam jednom čuo tu priču da neće pomoć u kući. Pa kad vide kako ide, onda može. Samo je bitno da nađeš nekoga ko hoće da radi, i da je adekvatno platiš.
A kad roditelja više ne bude, onda prodaji kuću i radi šta hoćeš.
- commendatore
#35 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
naravno pravno dokazati da su roditelji nesposobni da bi mogla mahnut kucu i keš....
kakvih sve šupaka ima na svijetu to je cudo....
prije 2 godine mi se stara zbog mozdanog skotrljala sa sprata na sprat nize polomila se ko grisini i uz svojih 115 kila sam svaki put nju tegljacio i nosio van kuce i u kucu kad je sta trebalo po doktorima i u gradu.... sreca pa sam jos mrcina sa svojim godinama i jos uvijek imam snage da jadnicu ponesem....
a eto ima ih koji bi utalili starce nekom drugom na brigu.... ako ikako moze za DZ....
ja sam staroj halalio i stanove i auta za njen i za racun sestre i starog meni nist ne treba i dabogda mi ne trebalo.....
prije 2 godine mi se stara zbog mozdanog skotrljala sa sprata na sprat nize polomila se ko grisini i uz svojih 115 kila sam svaki put nju tegljacio i nosio van kuce i u kucu kad je sta trebalo po doktorima i u gradu.... sreca pa sam jos mrcina sa svojim godinama i jos uvijek imam snage da jadnicu ponesem....
a eto ima ih koji bi utalili starce nekom drugom na brigu.... ako ikako moze za DZ....
ja sam staroj halalio i stanove i auta za njen i za racun sestre i starog meni nist ne treba i dabogda mi ne trebalo.....
- vješalica
#36 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
vjerovatno pokušava da ih i na silu proglasi nesposbnim i utrpa u dom zbog njihovog tvrdoglavog stava da ne žele nikoga...
nije sve ni rekla zaprave o čemu se radi,ali nismo ni retardirani svi da ne možemo skontati kako stvari stoje......
sebičizam ništa više
cilj je naravno prodati stan,nešto para sebi namaknuti a njih u dom sprcati
samo ne konta da ovdje se dom plaća i da ne može proglašavati roditelje nesposobnim da bi se kutarisala "obaveze" i brige koju ionako nema prema njima....
koja sebična drskost samo da bi se dokopala stana.....
bijedno bijedno da ne može biti bijednije
nije sve ni rekla zaprave o čemu se radi,ali nismo ni retardirani svi da ne možemo skontati kako stvari stoje......
sebičizam ništa više
cilj je naravno prodati stan,nešto para sebi namaknuti a njih u dom sprcati
samo ne konta da ovdje se dom plaća i da ne može proglašavati roditelje nesposobnim da bi se kutarisala "obaveze" i brige koju ionako nema prema njima....
koja sebična drskost samo da bi se dokopala stana.....
bijedno bijedno da ne može biti bijednije
- vješalica
#37 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
štašcommendatore wrote:naravno pravno dokazati da su roditelji nesposobni da bi mogla mahnut kucu i keš....
možda jednostavno treba joj love da svoj život uredi pa se sjetila roditelja odjednom nakon što je otišla iz države
klasika...
takvoj djeci treba sva prava ukinuti kad se sjete roditelja kad ih požele sprcat u dom
ne znam šta ih ima tražiti ako je u drugoj džavi....
- commendatore
#38 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
ništa jebi ga - ja sam svojoj staroj reko da mi ne treba nista njeno iza smrti samo bih sve to dao da pozivi na nogama i sa pamecu dokle god mogu da je gledam.... jebo te imetak i ko ga izmisli.... danas se sve mjeri parama.....vješalica wrote:štašcommendatore wrote:naravno pravno dokazati da su roditelji nesposobni da bi mogla mahnut kucu i keš....
možda jednostavno treba joj love da svoj život uredi pa se sjetila roditelja odjednom nakon što je otišla iz države
klasika...
takvoj djeci treba sva prava ukinuti kad se sjete roditelja kad ih požele sprcat u dom
ne znam šta ih ima tražiti ako je u drugoj džavi....
- muha_sa
#39 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
doticnoj pokretacici ove teme moja ponuda još vrijedi
ja cu se brinut o njenim roditeljima
njeno je samo da se odrekne kuce u moju korist
ja cu se brinut o njenim roditeljima
- vješalica
#40 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
starački domovi su mi uvijek nekako tugaljivi
ja ne bi nikad svoje roditelje tamo poslala
razumijem nekako one koji nemaju nikoga svog npr djece da s epobrinu itd
pođi od toga koliko su se roditeljižrtvovali da joj obezbijede sve pa taman da su najgori na svijetu
da te je mati nosila 9 mjeseci i glavu u kofer stavila da te rodi
i napraviš od sebe monstruoznog morona
ja ne bi nikad svoje roditelje tamo poslala
razumijem nekako one koji nemaju nikoga svog npr djece da s epobrinu itd
pođi od toga koliko su se roditeljižrtvovali da joj obezbijede sve pa taman da su najgori na svijetu
da te je mati nosila 9 mjeseci i glavu u kofer stavila da te rodi
i napraviš od sebe monstruoznog morona
- pustopoljina
#41 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
iskreno mislim da svi koji su ovdje pisali, ili su vec sami toliko stari da njihova djeca razmisljaju sta ce i kako ce, ili su opet toliko mladi, da uopste ne znaju o cemu pricaju.
imam slucaj u porodici, roditelji u jednom mjestu, dijete zaposleno u drugom (hm...dijete samo ima 55 godina sa jednosobnim stanom, radi pon-pet, a pet-nedj pere, cisti, kuha, hrani, razgovara, tjera, kontrolise pritisak, kupa roditelje... godinama. godinama. godinama ...jedan roditelj uznapredovala demencija, drugi teska srcana insuficijencija. zive u jednom mjestascu u bosanskoj krajini, grijanje normala- sporet na drva.
ovdje sad ide pauza, da svako ko procita zamisli ili progoogla sta jedna i druga dijagnoza znace. sta to znaci za njihovu svakodnevicu.
jedini prijedlog koji ti mogu dati:
potrazi u komsiluku, nekoga ko im je poznat, ko im je dolazio u kucu i prije i neka to izgleda ispocetka kao- eto dosla, prenijela zdjelu sutlije, evo dosla- donijela komad pecene tikve...tako da oni ne misle sta ce ova zena u njihovoj kuci... i onda jednom ispece kafu, drugi put podgrije hranu i to im postane normalnije...barem neko vrijeme.
dogovorite okvirno neku cifru i obaveze, da nema nesporazuma, ali budi spremna da dok tvoji roditelji postanu bas slucaj da ne mogu do wc-a, da ta osoba odbije vise dolaziti.
ako ih fakat ne mozes dovesti sebi, onda stisni zube i odluci...ne mozes ti ni dati otkaz, ni ostaviti svoju porodicu, da bi bila kod njih. od cega cete svi zivjeti? par dana je bajka, ne treba njima par dana nego 24/7.
ima jos i domova koji imaju kao dnevnu njegu...preko dana mogu biti tamo...ali to je tebi iz vana mozda tesko organizirati, ako nemas nikoga tamo kod njih. dobar dom nije ispod 1000mjesecno/osoba, tako da ako i uspijes prodati kucu... po 2000km mjesecno...moji ne bi ni 40 000 dobili za kucu.
ugl. ovi iz doma dodju po njih i vrate ih kuci...oni tamo dobiju jesti i pricaju sa drugima i vrate se svojoj kuci...zaboravila sam koliko je to po danu...nije sad neka cifra.
kod nas jos nije do toga doslo, trenutno jedna zena dolazi od ponedjeljka do petka, podgrije hranu koja je skuhana za vikend, mada donese i svoje nesto, popije kafu s njima i oni uzmu tablete dok je ona tu, isto im unese drva...za 300km mjesecno. ne kupa ih, ne cisti, ne kuha, ne pere osim dva tanjira i serpicu i sudje od kafe.
ako si u manjem mjestu, kao moji, 24 sata njegu neces naci, da placas 1500km mjesec, naci ces nekog ko ce pristati i ispaliti se prvom prilikom, cim stvarno nesto treba uraditi. to nije posao za svakoga i kod nas nema organizacije koja regulise njihov rad. ali pokusaj, sakupi sve informacije i razmotri sve opcije.
najljepse je da su oni u svojoj kuci, a da si ti sigurna da su cisti i siti i da su uzeli terapiju, tj. da imas nekoga ko se pobrine za hranu, ko nalozi vatru i da im tablete, a i odvede do wc-a i presvuce ih kad treba. to je idealno, a ti vidi koliko se mozes pribliziti tom idealnom.
ti njih sad vjerojatno i ne mozes natjerati na bilo sta, mozes se samo raspitati za opcije i biti spremna. kad jedno od njih zaglavi u bolnicu, tad je prilika da se nesto promijeni.
ako si u sarajevu, mozda imas bolje opcije da nadjes njegovateljicu, ako si iz bilo kojeg drugog mjesta...sretno.
imam slucaj u porodici, roditelji u jednom mjestu, dijete zaposleno u drugom (hm...dijete samo ima 55 godina sa jednosobnim stanom, radi pon-pet, a pet-nedj pere, cisti, kuha, hrani, razgovara, tjera, kontrolise pritisak, kupa roditelje... godinama. godinama. godinama ...jedan roditelj uznapredovala demencija, drugi teska srcana insuficijencija. zive u jednom mjestascu u bosanskoj krajini, grijanje normala- sporet na drva.
ovdje sad ide pauza, da svako ko procita zamisli ili progoogla sta jedna i druga dijagnoza znace. sta to znaci za njihovu svakodnevicu.
jedini prijedlog koji ti mogu dati:
potrazi u komsiluku, nekoga ko im je poznat, ko im je dolazio u kucu i prije i neka to izgleda ispocetka kao- eto dosla, prenijela zdjelu sutlije, evo dosla- donijela komad pecene tikve...tako da oni ne misle sta ce ova zena u njihovoj kuci... i onda jednom ispece kafu, drugi put podgrije hranu i to im postane normalnije...barem neko vrijeme.
dogovorite okvirno neku cifru i obaveze, da nema nesporazuma, ali budi spremna da dok tvoji roditelji postanu bas slucaj da ne mogu do wc-a, da ta osoba odbije vise dolaziti.
ako ih fakat ne mozes dovesti sebi, onda stisni zube i odluci...ne mozes ti ni dati otkaz, ni ostaviti svoju porodicu, da bi bila kod njih. od cega cete svi zivjeti? par dana je bajka, ne treba njima par dana nego 24/7.
ima jos i domova koji imaju kao dnevnu njegu...preko dana mogu biti tamo...ali to je tebi iz vana mozda tesko organizirati, ako nemas nikoga tamo kod njih. dobar dom nije ispod 1000mjesecno/osoba, tako da ako i uspijes prodati kucu... po 2000km mjesecno...moji ne bi ni 40 000 dobili za kucu.
ugl. ovi iz doma dodju po njih i vrate ih kuci...oni tamo dobiju jesti i pricaju sa drugima i vrate se svojoj kuci...zaboravila sam koliko je to po danu...nije sad neka cifra.
kod nas jos nije do toga doslo, trenutno jedna zena dolazi od ponedjeljka do petka, podgrije hranu koja je skuhana za vikend, mada donese i svoje nesto, popije kafu s njima i oni uzmu tablete dok je ona tu, isto im unese drva...za 300km mjesecno. ne kupa ih, ne cisti, ne kuha, ne pere osim dva tanjira i serpicu i sudje od kafe.
ako si u manjem mjestu, kao moji, 24 sata njegu neces naci, da placas 1500km mjesec, naci ces nekog ko ce pristati i ispaliti se prvom prilikom, cim stvarno nesto treba uraditi. to nije posao za svakoga i kod nas nema organizacije koja regulise njihov rad. ali pokusaj, sakupi sve informacije i razmotri sve opcije.
najljepse je da su oni u svojoj kuci, a da si ti sigurna da su cisti i siti i da su uzeli terapiju, tj. da imas nekoga ko se pobrine za hranu, ko nalozi vatru i da im tablete, a i odvede do wc-a i presvuce ih kad treba. to je idealno, a ti vidi koliko se mozes pribliziti tom idealnom.
ti njih sad vjerojatno i ne mozes natjerati na bilo sta, mozes se samo raspitati za opcije i biti spremna. kad jedno od njih zaglavi u bolnicu, tad je prilika da se nesto promijeni.
ako si u sarajevu, mozda imas bolje opcije da nadjes njegovateljicu, ako si iz bilo kojeg drugog mjesta...sretno.
- pustopoljina
#42 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
i sreca da zivis sa mamom u kuci.commendatore wrote:naravno pravno dokazati da su roditelji nesposobni da bi mogla mahnut kucu i keš....
nemojte se grijesiti bezveze. nemate pojma sa kim pricate i nije svako sa roditeljima u istoj kuci. cak i ne mora biti u drugoj drzavi.
mogu biti u istom kantonu a da je 50-90-100 km udaljenost kroz kanjon i nije isto kad si ti mrcina od 115kg i 30-40 pa i 50 godina i kad si ti zena od 60kg i 55 godina i na sebi vuces i oca i majku. i nije isto da li neko dozivi manji mozdani, veci mozdani ili je neko dementan, a sasvim pokretan, ali opasan i za sebe i za druge...ili neko ima 30kg sa krevetom i nestaje ti pred ocima, ali ustaje samo do wc-a.
mozda se zena samo zeli domoci para, ali vise slucajeva poznajem gdje roditeljska kuca niti ne vrijedi puno, a djeca idu cistiti za bajrame i svaki vikend...prvo njima, pa sebi...znam i zenu, samo oca ima...zena ima dobar polozaj i dobru platu, a otac u drugom entitetu i ne pada mu na pamet doci kod kcerke...nece covjek iz svoga, a presuk'o se sav...i onda ona, haman pred penzijom vozi svaki vikend kod njega da cisti (ne da nikom u kucu) i kuha...ali barem kod sebe ima cistacicu...ova moja rinta na poslu, pa kod njih...a svoj sobicak kad sredi-sredi...a od svojih para im kupuje drva i hranu i sve.
ova moja je isla po oca, da ga vozi na ct, pa kad je dosla u bolnicu, ne radi ct, haj' nazad...dodji za tri dana. a uzmi slobodno i vozi u drugo mjesto, pa se vrati...i za tri dana opet isto..a za to vrijeme neko treba biti kod mame, koja pojma nema sta se desava.
- pustopoljina
#43 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
i napisala je zena da je u sa (imas srece), ali da se otac sili i tvrdoglavi na racun mame. znaci, samo da ga ona dvori, a ona vise ne moze...i sta ces ti sad- da gledas kako ti unistava mater, jer je tvrdoglav?
najbolja opcija je da ti mama ode na 10 dana u bolnicu, a on da ostane sam.
ali realno, tu lijeka nema, dok on ne "padne".
on dok moze- sve ce mu smetati, sto nije tvoja mama napravila, skuhala, nista nece biti kako on hoce...kako je navikao.
tu jedinu tvoja mama moze povuci crtu i jedno jutro ostaviti ga i bez kafe i vatre i rucka...a to ce se desiti definitivno, ako on tako nastavi.
dom vama nije opcija dok se god jedno moze brinuti za drugo...niko nece iz svoje kuce...a i dok se god dnevna struktura ne mijenja, nece niko ni stranu pomoc...imaj samo nekog u pripremi, ako ti mama zaglavi u bolnici.
on dok moze- sve ce mu smetati, sto nije tvoja mama napravila, skuhala, nista nece biti kako on hoce...kako je navikao.
tu jedinu tvoja mama moze povuci crtu i jedno jutro ostaviti ga i bez kafe i vatre i rucka...a to ce se desiti definitivno, ako on tako nastavi.
dom vama nije opcija dok se god jedno moze brinuti za drugo...niko nece iz svoje kuce...a i dok se god dnevna struktura ne mijenja, nece niko ni stranu pomoc...imaj samo nekog u pripremi, ako ti mama zaglavi u bolnici.
- muha_sa
#44 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
pustopoljina
žiku ovo
Ja nisam upoznata sa zakonima tamo. Mogu li uzeti advokata i nasilno ih staviti u starački dom? Preuzeti kuću i sama prodati?
ima na ovoj temi i dobrih prijedloga
da domu prepiše njihovu kucu a da dom preuzme brigu o njima
da mamu kod sebe dovede na 3 mjeseca
a najbolji je prijedlog da se ja brinem o njima a meni kuca
Ja nisam upoznata sa zakonima tamo. Mogu li uzeti advokata i nasilno ih staviti u starački dom? Preuzeti kuću i sama prodati?
ima na ovoj temi i dobrih prijedloga
da domu prepiše njihovu kucu a da dom preuzme brigu o njima
da mamu kod sebe dovede na 3 mjeseca
a najbolji je prijedlog da se ja brinem o njima a meni kuca
- pustopoljina
#45 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Da, ali ne znas zbog cega to pise:
-ako su u domu, mati je postedjena
-ako su u domu, sta ce ti kuca
-ako prodas kucu, mozes financirati dom dugo
ili
-staviti ih u dom i uzeti sebi kucu
bilo kako bilo, dom za dvije osobe kosta 2000km mjesecno. Cisto sumnjam da neko vani sa porodicom ima svaki mjesec viska 1000 eur...a ako misli da je dom besplatan, onda sam je dobro precijenila.
-ako su u domu, mati je postedjena
-ako su u domu, sta ce ti kuca
-ako prodas kucu, mozes financirati dom dugo
ili
-staviti ih u dom i uzeti sebi kucu
bilo kako bilo, dom za dvije osobe kosta 2000km mjesecno. Cisto sumnjam da neko vani sa porodicom ima svaki mjesec viska 1000 eur...a ako misli da je dom besplatan, onda sam je dobro precijenila.
-
Margita81
#46 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Pustopoljina
Kako su spremni svi odmah na osudu a pojma nemaju kakva je prica u pozadini.
I meni je najvise upalo u oci to sto je stari tvrdoglav i sto hoce da ga iskljucivo stara mati hizmetuje a kako rece autorica teme ni ona vise ne moze.
Ako je htjela prodat kucu pare bi joj te vjerovatno trebale za finansiranje doma i njege za starce jer ona nije tu.
Ja sam to tako shvatila..
Teska situacija svakako
Kako su spremni svi odmah na osudu a pojma nemaju kakva je prica u pozadini.
I meni je najvise upalo u oci to sto je stari tvrdoglav i sto hoce da ga iskljucivo stara mati hizmetuje a kako rece autorica teme ni ona vise ne moze.
Ako je htjela prodat kucu pare bi joj te vjerovatno trebale za finansiranje doma i njege za starce jer ona nije tu.
Ja sam to tako shvatila..
Teska situacija svakako
- CaneBos
#47 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
pustopoljina wrote:i napisala je zena da je u sa (imas srece), ali da se otac sili i tvrdoglavi na racun mame. znaci, samo da ga ona dvori, a ona vise ne moze...i sta ces ti sad- da gledas kako ti unistava mater, jer je tvrdoglav?
Isto sam ovo rekla. Ljudi odmah na prvu trce da popljuju nekoga ili u najmanju ruku traze u komentaru da se zakace za nesto pa izvuku svoj scenario tipa hoce kucu, a roditelje na tudja ledja.
Masa je ovakvih slucajeva, samo sto je tu i masa razlika od slucaja do slucaja. Nije isto biti u istom gradu, ili u drugom kantonu ili cak u drugoj drzavi i na isti nacin i istim intenzitetom voditi brigu o roditelju.
Vecina ljudi vec jedva sastavlja kraj s krajem u svojoj kuci, kad na to dodas vremensku i finansijsku brigu za bolesnog roditelja koji nece iz svog, pa samim tim ti pravi nemogucu misiju brige o njemu, je takav dever da ga covjek nikome ne pozeli. A kamoli jos kad odbija bilo kakvu pomoc.
U svakom slucaju, svi se snalaze kako mogu i umiju. I opet se vracamo na ono..ciniti najvise sto je moguce u datoj situaciji.
-
mg
#48 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Ova rečenica što se citira može se tumačiti jako dvosmisleno.
Jasno je da će prodati kuću, i od toga platiti dom za dvoje ljudi. Šta će sa kućom ako živi vani??
Imam slučaj demencije u porodici...hmm...teško stanje....
Jasno je da će prodati kuću, i od toga platiti dom za dvoje ljudi. Šta će sa kućom ako živi vani??
Imam slučaj demencije u porodici...hmm...teško stanje....