Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Moderator: _BataZiv_0809
-
zoslati
#1 Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Ja živim van zemlje. Imam roditelje u Sa koji žive sami i oboje su sad toliko nemoćni da se ne mogu brinuti o sebi. Otac neće nikakvu pomoć, samo može mati da ga dvori i pazi, niko drugi a ona sad više ne može. Ne da nikome da dođe i pomogne.
Mati bi da ja neko čudo učinim a ja ne znam šta. Šta mogu legalno ucinit? Ja nisam upoznata sa zakonima tamo. Mogu li uzeti advokata i nasilno ih staviti u starački dom? Preuzeti kuću i sama prodati?
Ako neka ima dobar savjet bila bih vam zahvalna.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mati bi da ja neko čudo učinim a ja ne znam šta. Šta mogu legalno ucinit? Ja nisam upoznata sa zakonima tamo. Mogu li uzeti advokata i nasilno ih staviti u starački dom? Preuzeti kuću i sama prodati?
- muha_sa
#2 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
zoslati wrote:Ja živim van zemlje. Imam roditelje u Sa koji žive sami i oboje su sad toliko nemoćni da se ne mogu brinuti o sebi. Otac neće nikakvu pomoć, samo može mati da ga dvori i pazi, niko drugi a ona sad više ne može. Ne da nikome da dođe i pomogne.
šta misliš da uzmeš godišnji pa dodješ malo kod njih i sa njima to završiš
-
zoslati
#3 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Ja znam da je najlakše reci sto ti prvo padne na pamet. Ali to nije moje rjesenje jer otac neće iz svoje kuće, neće da je proda, hoće da umre u njoj. Hoće da mati pazi na njega i da ga diže i vodi a ni ona više ne može hodati.muha_sa wrote:zoslati wrote:Ja živim van zemlje. Imam roditelje u Sa koji žive sami i oboje su sad toliko nemoćni da se ne mogu brinuti o sebi. Otac neće nikakvu pomoć, samo može mati da ga dvori i pazi, niko drugi a ona sad više ne može. Ne da nikome da dođe i pomogne.
Sent from my iPhone using Tapatalk![]()
Ja ne mogu ostaviti svoju djeci i sve i samo doći.
Hvala ti na nepotrebnom komentaru i ne razumjevanju!
- muha_sa
#4 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
molimzoslati wrote:Ja znam da je najlakše reci sto ti prvo padne na pamet. Ali to nije moje rjesenje jer otac neće iz svoje kuće, neće da je proda, hoće da umre u njoj. Hoće da mati pazi na njega i da ga diže i vodi a ni ona više ne može hodati.muha_sa wrote:zoslati wrote:Ja živim van zemlje. Imam roditelje u Sa koji žive sami i oboje su sad toliko nemoćni da se ne mogu brinuti o sebi. Otac neće nikakvu pomoć, samo može mati da ga dvori i pazi, niko drugi a ona sad više ne može. Ne da nikome da dođe i pomogne.
- Drvosjeca iz Dejcica
#5 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Pa onako pravo...zašto čovjeku ne ispuniš tu posljednju želju? Otac ti je majka mu stara, pusti ga da završi onako kako želi. Razumijem da je to na zapadu zgodno rješenje, za tren oka strpati ljude u starački dom i rješen problem, ali hajde malo pokaži empatiju prema svojim roditeljima na ovaj sveti dan.zoslati wrote:Ja znam da je najlakše reci sto ti prvo padne na pamet. Ali to nije moje rjesenje jer otac neće iz svoje kuće, neće da je proda, hoće da umre u njoj. Hoće da mati pazi na njega i da ga diže i vodi a ni ona više ne može hodati.muha_sa wrote:zoslati wrote:Ja živim van zemlje. Imam roditelje u Sa koji žive sami i oboje su sad toliko nemoćni da se ne mogu brinuti o sebi. Otac neće nikakvu pomoć, samo može mati da ga dvori i pazi, niko drugi a ona sad više ne može. Ne da nikome da dođe i pomogne.
Čovjek ti je rekao da dođeš na par dana, ne za stalno i da se ti brineš za njih, da razgovaraš sa njima pa pokušaj naći najbolje rješenje. Bolje možda da nađeš nekoga ko će brinuti za njih jer uslovi u dosta BH staračkih domova su loši, par ljudi u jednoj sobi(završna faza raznih demencija, karcinoma i sindroma...nimalo prijatna slika ni miris). Naravno ima i dobrih domova ali su to već cifre po 900 i više KM mjesečno plus njihove penzije ako ih imaju.
Sretno!
- HAVANA
#6 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Cuj nasilno ih staviti u dom,uzeti im kucu i sama prodati.Oj matero. 
-
zoslati
#7 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
A dobro šta ti predlažeš?
-
meteorit135531
#8 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Dovoljno mi je bilo procitati da zelis da ih nasilno strpas u staracki dom, da preuzmes kucu, i da je prodas.zoslati wrote:A dobro šta ti predlažeš?
A mozda bi mogla platiti neku zenu , njegovateljicu da vodi racuna o njima dok su jos zivi? platiti nekome, jer zivis na Zapadu, pa ti sigurno nije toliko lose?
Moj Boze, svakakvih ljudi. To ti je ta otudjenost, taj prokleti materijalizam. Ne daj Boze nikome da ima za partera ovakvo proracunatu osobu. Bolesno.
- muminovic
#9 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Jednostavno je, nadjes 1-2 njegovatelja da budu sa njima 24h, das im sobu u kuci i neka im pomazu, ti sve placas dok su zivi.zoslati wrote:A dobro šta ti predlažeš?
Ili ako ti to ne odgovara, neka nadju sami sebi, zakljuce sa takvim ugovor o dozivotnom izdrzavanju, oni se brinu o njima kada umru imovine ide njima.
-
zoslati
#10 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Stari neće nikoga da primi u kuću i neće ničiju pomoć.
- Drvosjeca iz Dejcica
#11 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Dakle pri zdravom razumu je i svijesti i protiv njegove volje ne možeš silom. Koliko je pokretan? Ako čovjek neće onda plati nekoga da ih pazi dok su živi a onda prodaji imovinu i radi šta ti je volja.zoslati wrote:Stari neće nikoga da primi u kuću i neće ničiju pomoć.
Iskreno ja da sam na tvome mjestu nikada to ne bih uradio da ih smjestim u dom, osim ako nisu pod teškom demencijom ali bi i tada više išao na opciju da platim nekoga da se brine za njih.
- muminovic
#12 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Znaci da je sposoban da brine o sebi, salji mu mjesecno novac.zoslati wrote:Stari neće nikoga da primi u kuću i neće ničiju pomoć.
-
zoslati
#13 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Na žalost nije... stara je brinula o njemu a on svaku noć pijan pada po kući. Ne mogu ja objasniti sve kroz šta sam prošla sa njima i dolazila kući i molila i pričala sa njim. Ništa ne pomaže. Mati bi prodala kuću ali on neće. Išla bi ona gdje imaju pomoć ali on neće.
A mati više ni sama sad nemoze na noge. Ali ob i dalje ne popusta.
- muminovic
#14 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Posaljes ga u centar za odvikavanje od alkohola.zoslati wrote:Na žalost nije... stara je brinula o njemu a on svaku noć pijan pada po kući. Ne mogu ja objasniti sve kroz šta sam prošla sa njima i dolazila kući i molila i pričala sa njim. Ništa ne pomaže. Mati bi prodala kuću ali on neće. Išla bi ona gdje imaju pomoć ali on neće.
- HAVANA
#15 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Ne predlazem nista,ne znam situaciju...ali ruzno zvuci,do bola.Sto je bitno prodati kucu?Jel ti imovinsko stanje slabo da ne mozes pomoci pa moras prodati il sta?zoslati wrote:A dobro šta ti predlažeš?
- HAVANA
#16 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
I kako svaku noc cuga ako je nemocan?Jel nemocan il je alkoholicar?Otkud sad od nemoci dodje na alkoholizam?
-
zoslati
#17 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Prodati za njih!!! Ne treba meni. Da oni imaju novac za privatnu sobu u privatnom domu gdje mogu dobiti ljekarsku pomoć. Ljudi al' ste vi zlih misli!??
Ne treba meni vaš emotivni stav, ovo je u vezi pravnog postupka.
Ne treba meni vaš emotivni stav, ovo je u vezi pravnog postupka.
- HAVANA
#18 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Procitaj opet svoj prvi post pa razmisli kako si ga srocila i kako zvuci.Ne znam kako mozes to rijesiti pravno niti znam ikoga da je vlastite roditelje na silu smjestio u staracki dom i prodao im kucu.Vlastitu.U kojoj zele da docekaju smrt.Ne bi ni volio da ga znam.Znam puno ljudi sto su vani,u nezavidnim situacijama sa roditeljima koji su ovde.Lome se na sve nacine da pomognu i placaju sto cuda.Zamisli da tebe tvoje dijete na silu strpa negdje i proda ti kucu...Uostalom sta ja serem,ko sam ja da sudim.Ti znas najbolje sta hoces i sta si spremna uraditi za svoje roditelje.Sretno ti bilo.
- muha_sa
#19 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
poklonite kucu starackom domuzoslati wrote:Stari neće nikoga da primi u kuću i neće ničiju pomoć.
- muha_sa
#20 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
HAVANA wrote:Procitaj opet svoj prvi post pa razmisli kako si ga srocila i kako zvuci.Ne znam kako mozes to rijesiti pravno niti znam ikoga da je vlastite roditelje na silu smjestio u staracki dom i prodao im kucu.Vlastitu.U kojoj zele da docekaju smrt.Ne bi ni volio da ga znam.Znam puno ljudi sto su vani,u nezavidnim situacijama sa roditeljima koji su ovde.Lome se na sve nacine da pomognu i placaju sto cuda.Zamisli da tebe tvoje dijete na silu strpa negdje i proda ti kucu...Uostalom sta ja serem,ko sam ja da sudim.Ti znas najbolje sta hoces i sta si spremna uraditi za svoje roditelje.Sretno ti bilo.
evo šta hoce
Mogu li uzeti advokata i nasilno ih staviti u starački dom? Preuzeti kuću i sama prodati?
-
sedma_7
#21 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Vec vidim da ti je otac neki medjed.
Izvinjavam se na ovako grubim rijecima. Ali znam te stare tvrdoglave ljude.
Probaj sa majkom razgovarat, pitaj sta bi ona, pa nekako preveslajte i njega.
Probaj sa majkom razgovarat, pitaj sta bi ona, pa nekako preveslajte i njega.
- JThomas
#22 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
ejup ganić likes thisHAVANA wrote:Cuj nasilno ih staviti u dom,uzeti im kucu i sama prodati.Oj matero.
- muha_sa
#23 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
imam konstruktivan prijedlog
nek pokretacica teme na mene prepiše kucu obavezat cu se da joj roditelje do smrti pazim
nek pokretacica teme na mene prepiše kucu obavezat cu se da joj roditelje do smrti pazim
- basicm
#24 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
Mi cemo doci okreciti ondamuha_sa wrote:imam konstruktivan prijedlog
Taj tvrdoglavi otac je nekad mazio i pazio tebe kad si se rodila, pa trpio tvoje nebuloze kad si tinejdzer bila, nije te istjerao iz kuce. Sad bi ti pravno protiv njega, ne uzimajuci u obzir da je star i da logika nije vise u glavi. Vrati barem sto si dobila, ako ne iz ljubavi onda bar iz respekta za ucinjeno.
- muha_sa
#25 Re: Pravno dokazati da ti se roditelji ne mogu brinuti o sebi
djeŠ joj tako napisatbasicm wrote:Mi cemo doci okreciti ondamuha_sa wrote:imam konstruktivan prijedlog
Taj tvrdoglavi otac je nekad mazio i pazio tebe kad si se rodila, pa trpio tvoje nebuloze kad si tinejdzer bila, nije te istjerao iz kuce. Sad bi ti pravno protiv njega, ne uzimajuci u obzir da je star i da logika nije vise u glavi. Vrati barem sto si dobila, ako ne iz ljubavi onda bar iz respekta za ucinjeno.