moze ko da mi poblize objasni retroaktivnost propisa
evo konkretan slucaj
Visokoškolska ustanova ne može reatroaktivno primjenjivati novi koncept studija u skladu sa Bolonjskim visokoobrazovnim procesom ni za jedan započeti ciklus studija.
pravnici jedno pitanje za vas !!!
-
gaius
#2 Re: pravnici jedno pitanje za vas !!!
upisao si po starom sistemu.. ne mogu te prebaciti na bolonju..
zabrana retroaktivnosti znači da nije dopušteno primjeniti novi propis na situacije koje su već proizvele određene posljedice.. tj. ne utiče na stečena prava.. eto.. kad upisuješ faks ne upisuješ samo prvu godinu nego cijeli studij po programu koji je važio u momentu upisivanja..
zabrana retroaktivnosti znači da nije dopušteno primjeniti novi propis na situacije koje su već proizvele određene posljedice.. tj. ne utiče na stečena prava.. eto.. kad upisuješ faks ne upisuješ samo prvu godinu nego cijeli studij po programu koji je važio u momentu upisivanja..
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#3 Re: pravnici jedno pitanje za vas !!!
Pa zasto onda nama koji smo sad "u tranziciji" na pravu ukinuse 3 roka, jer smo mi upisali fax po programu u kojem oni postoje.gaius wrote:upisao si po starom sistemu.. ne mogu te prebaciti na bolonju..
Ili mozda po tom pitanju postoje izuzeci.
-
Gray
#4 Re: pravnici jedno pitanje za vas !!!
Pitanje je vjerovatno vezano za apsolventske rokove na pravnom fakultetu, gdje postoji nekoliko pravilnika Univerziteta koji su doneseni u septembru 2006. koji izričito propisuju da se primjenjuju na generaciju 2005/2006, koja je dakle upisala u septembreu 2005. godine i sada uprava fakulteta pokušava na osnovu tih pravilnika univerziteta da nam ukine apsolventske rokove i izmuze još para.