Pravni savjet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Klonirana26

#1 Pravni savjet

Post by Klonirana26 »

Pozdrav! Gledala sam po forumu, i zaklela bih se da je nekad postojao dio foruma gdje sam mogla ovo pitati, ali nisam nasla sada...

Uglavnom, zanima me da li neko zna da li i gdje bih mogla dobiti pravni savjet - konkretno me zanima zakon o plaćanju vode i odvoz smeća. Naime, posljednjih godina sam plaćala jednog clana vise. Imam dokaze da je taj član više plaćao svoj dio na drugoj adresi.

Zanima me kako to sa njima (=vodovod) regulisati? I da li mogu pokrenuti ikakav postupak protiv upravitelja koji je prijavio visak osobe.

Malo nerealno zvuce moje zelje, ali me zanima da li neko zna nesto? :) Ili ime advokata koji se bavi bas ovim.

Hvala unaprijed! (ako se iko javi :( )
Last edited by Klonirana26 on 07/10/2009 19:59, edited 1 time in total.
chengaba

#2 Re: Pravni savijet

Post by chengaba »

Ja ti mogu dati jedino gramatički savJEt... ;-)
Klonirana26

#3 Re: Pravni savjet

Post by Klonirana26 »

Hvala i na tome!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4 Re: Pravni savjet

Post by PipiDugaDevetka »

Nije mi jasno tvoje pitanje.
Odvoz smeća se plaća fiksno, čini mi se, desetak KM. Mozda nisam u pravu, ali svakako se ne plaća prema broju članova porodice.

Broj članova sama prijavljuješ kada je u pitanju plaćanje vode i to za povećanje broja članova, a za smanjenje članova porodice moraš imati potpis predstavnika vlasnika zgrade pred upraviteljem (Nekada se zvao predsjednik kućnog savjeta ili kućepazitelj ili povjerenik), pa ili on odjavi člana porodice radi obračuna vode, ili se na formularu on samo potpiše.

Znači, do tebe je i do tvog predstavnika pred upraviteljem da ovo regulišeš, a ako to traje godinu dana da plaćaš vodu za viška člana porodice, piši propalo ako očekuješ da ti to neko vrati.
Kraljica_Suza

#5 Re: Pravni savjet

Post by Kraljica_Suza »

Tacno ovako kako @PipiDugaDevetka rece. Ja kad sam doselila u svoj stan bila su prijavljena dva clana za vodu..i ja dok sam se smjestila i sve danas cu, sutra cu, otici to regulisati, prebaciti na jednog clana...i odem nakon tri mjeseca da to odradim i platim racune. Medjutim, zakasnila sam jer je vec obracun uradjen tako da sam ta tri mjeseca morala platila za dva clana..a poslije toga mi regularno dolaze racuni za jednog clana.

Ne znam uopce sto si placala godinu dana racun za dvije osobe? Sumnjam da ces dobiti povrat novca.
Opet mozes otici u zgradu vodovoda i objasniti im svoj slucaj pa vidi sta ce ti reci...ali sam sigurna da ce ti reci da je obracun odradjen i da oni sada ne mogu nista.
Sretno! :bih:
Post Reply