I to je istina ,to mi je i sestra rekla koja je ekonomiju završila i s tim se svakodnevno susreće na posluharač wrote:sve više čujem da ekonomisti rade i čisto tehničke pravne poslove, poput primjenjivanja zakona o javnim nabavkama i sl. (istina, o ovome se i ne uči, ili minimalno, na fakultetu, tako da su i pravnici tabula rasa)
Pravni fakultet
-
nuki_cika
#2851 Re: Pravni fakultet
-
Korisničkoime
#2852 Re: Pravni fakultet
Svaki pametan vlasnik ili direktor će pokušati da za odgovarajući posao dovede osobu sa odgovarajućom stručnom spremom. Na žalost pametnih, što se može vidjeti i kroz stanje u našoj privredi, nema baš puno. Svakoj firmi sa 50+ radnika ja bih toplo preporučio pravnika i pravnu službu. Davanje pravnih poslova ekonomistima i ekonomskih pravnicima (što se također događa) će se kad tad ispostaviti kao pogubno. Pravnik u firmi ne mora nužno zastupati firmu pred sudovima i upravnim organima kako to zamišljaju sadašnji vlasnici i direktori, u smislu ne trebam je pravnika ne tužim ja skoro nikad nikoga niti mene ko kad tuži. Pravnik u srednjem preduzeću i bez toga ima dovoljno posla s tim da je u našoj državi plaćanje u valuti stran pojam skoro svaki bi imao posla i po tužbama. Zatim raznorazne inspekcije i kontrole samo kako bi se neka firma osrednje veličine koja već posluje 5-6-7 godina dovela u sklad sa važećim zakonskim propisima i tako zaštitila od nepotrebnih kazni i davanja novca treba prilično dugo vremena. Zatim sklapanje ugovora također stran pojam za većinu naših firmi, dobar ugovor je zlata vrijedan. Slažem se da ne treba svakoj firmi pravnik, malim firmama sa malim prometom pravnik je nepotreban. Da neke ohrabrim ja znam 5-6 firmi sa oko 30-40 zaposlenika koje svaka ima pravnika, uglavnom su to mlađe osobe sa nekih 2-3 godine iskustva i iskreno meni je milina sa tim firmama raditi i jednostavno se vidi da su po mnogim pitanjima bolje uređene.
Kod prava postoji jedan problem što je dobrim dijelom zapravo problem naših ljudi, svi misle da sa malo logike i malo čitanja mogu biti pravnici i da im je logika i poznavanje po par članova nekog zakona dovoljno da se "razumiju" u pravo. Takvi vjeruju da im ni advokati nisu ravni e na takvim sam ja dobrih para zaradio.
Problem je upravo u tom razmišljanju i naravno u opštem nedostatka novca i u privredi pa je vlasniku žao potrošiti na nekoga ko mu "ne pravi" pare ili jednostavno nema dovoljno novca za pravnika. U svakoj jačoj državi većina pravnika nalazi zapošljavanje upravo u tom privatnom sektoru a tek manji dio na budžetu u nas je to obrnuto.
Kod prava postoji jedan problem što je dobrim dijelom zapravo problem naših ljudi, svi misle da sa malo logike i malo čitanja mogu biti pravnici i da im je logika i poznavanje po par članova nekog zakona dovoljno da se "razumiju" u pravo. Takvi vjeruju da im ni advokati nisu ravni e na takvim sam ja dobrih para zaradio.
Problem je upravo u tom razmišljanju i naravno u opštem nedostatka novca i u privredi pa je vlasniku žao potrošiti na nekoga ko mu "ne pravi" pare ili jednostavno nema dovoljno novca za pravnika. U svakoj jačoj državi većina pravnika nalazi zapošljavanje upravo u tom privatnom sektoru a tek manji dio na budžetu u nas je to obrnuto.
- LeonardoAC
#2853 Re: Pravni fakultet
budite pametni i bježite od pravnog i ekonomskog fakulteta. Ako su vam roditelji advokati, sudije, tužioci, notari, certificirane računovođe, zaposleni u centralnoj banci ili nekoj drugoj moćnoj državnoj firmi... upišite pravo / ekonomiju. U svakoj drugoj varijanti, bolje vam je studirati elektrotehniku, mašinstvo, građevinu, arhitekturu, poljoprivredu ili neki drugi "zanatski" fakultet i 8 godina, ali bar ćeš narednih 50 kad se zaposliš uživati u poslu. Sa pravom i ekonomijom teško da ćeš i dobiti šansu (osim ako nisi u ovoj kateogiriji gore pobrojanih)
-
dijana_19
#2854 Re: Pravni fakultet
Ne slazem se sa tim stavljanjem i prava i ekonomije u isti kos. Procitaj ovo gore napisano pa ces vidjeti razliku!LeonardoAC wrote:budite pametni i bježite od pravnog i ekonomskog fakulteta. Ako su vam roditelji advokati, sudije, tužioci, notari, certificirane računovođe, zaposleni u centralnoj banci ili nekoj drugoj moćnoj državnoj firmi... upišite pravo / ekonomiju. U svakoj drugoj varijanti, bolje vam je studirati elektrotehniku, mašinstvo, građevinu, arhitekturu, poljoprivredu ili neki drugi "zanatski" fakultet i 8 godina, ali bar ćeš narednih 50 kad se zaposliš uživati u poslu. Sa pravom i ekonomijom teško da ćeš i dobiti šansu (osim ako nisi u ovoj kateogiriji gore pobrojanih)
- LeonardoAC
#2855 Re: Pravni fakultet
draga dijana, pretpostavljam da ti ovo 19 označava broj godina pa i mogu razumijeti tvoje neslaganje. Tako sam otprilike i ja razmišljao u tvojim godinama... upiši ono što voliš, upiši ono što te "ispunjava" i tako slična romantičarska sranja kojima te "lože" u školi, no realnost je nešto sasvim, sasvim drugačije...dijana_19 wrote:Ne slazem se sa tim stavljanjem i prava i ekonomije u isti kos. Procitaj ovo gore napisano pa ces vidjeti razliku!LeonardoAC wrote:budite pametni i bježite od pravnog i ekonomskog fakulteta. Ako su vam roditelji advokati, sudije, tužioci, notari, certificirane računovođe, zaposleni u centralnoj banci ili nekoj drugoj moćnoj državnoj firmi... upišite pravo / ekonomiju. U svakoj drugoj varijanti, bolje vam je studirati elektrotehniku, mašinstvo, građevinu, arhitekturu, poljoprivredu ili neki drugi "zanatski" fakultet i 8 godina, ali bar ćeš narednih 50 kad se zaposliš uživati u poslu. Sa pravom i ekonomijom teško da ćeš i dobiti šansu (osim ako nisi u ovoj kateogiriji gore pobrojanih)
- lavorpunvode
#2856 Re: Pravni fakultet
ja se slazem s tom konstatacijom da treba upisati sto voli i sto ce voljeti kroz zivot raditi i usavrsavati se dalje. naravno, dijelom vodeci racuna i o tome koliko lako ce pronaci posao nakon zavrsetka istog.
ja upisah fakultet na koji su me roditelji usmjeravali, al zeznuh se.
prvo, upisala sam nesto sto me nikad u zivotu nije privlacilo, al sada nakon skoro zavrsenog fakulteta, nekako sam se privikla da ce mi to biti zivotni poziv i da protiv toga ne mogu, al ne znam da li ce ikada biti vise od toga.
a kao drugo, upisala sam fakultet s kojim cu cekati pa i godinama da nadjem posao i da "doguram" do plate od koje cu moci lagodno zivjeti bez pomoci roditelja, naravno, nesvjesna toga u momentu kada sam se opredjeljivala za fakultet.
ja upisah fakultet na koji su me roditelji usmjeravali, al zeznuh se.
prvo, upisala sam nesto sto me nikad u zivotu nije privlacilo, al sada nakon skoro zavrsenog fakulteta, nekako sam se privikla da ce mi to biti zivotni poziv i da protiv toga ne mogu, al ne znam da li ce ikada biti vise od toga.
a kao drugo, upisala sam fakultet s kojim cu cekati pa i godinama da nadjem posao i da "doguram" do plate od koje cu moci lagodno zivjeti bez pomoci roditelja, naravno, nesvjesna toga u momentu kada sam se opredjeljivala za fakultet.
Last edited by lavorpunvode on 08/05/2013 00:36, edited 1 time in total.
- lavorpunvode
#2857 Re: Pravni fakultet
nazalost vec sada ima pravnika i ekonomista na birou citava masa, ocajnicki trazeci bilo kakav posao, sa najmizernijim primanjima. a svake godine stotine mladih zavrsavaju ove fakultete. strasno. da sam samo bila pri ovoj pameti, upisala bih bas nesto od pobrojanog u ovom postu, pa makar zavrsila za 8 godina. i ovako cu se nacekati da nadjem posao, a necu imati primanja ni peti dio od onog sto bih imala da sam zavrsila gradjevinu, arhitekturu i sl.LeonardoAC wrote:budite pametni i bježite od pravnog i ekonomskog fakulteta. Ako su vam roditelji advokati, sudije, tužioci, notari, certificirane računovođe, zaposleni u centralnoj banci ili nekoj drugoj moćnoj državnoj firmi... upišite pravo / ekonomiju. U svakoj drugoj varijanti, bolje vam je studirati elektrotehniku, mašinstvo, građevinu, arhitekturu, poljoprivredu ili neki drugi "zanatski" fakultet i 8 godina, ali bar ćeš narednih 50 kad se zaposliš uživati u poslu. Sa pravom i ekonomijom teško da ćeš i dobiti šansu (osim ako nisi u ovoj kateogiriji gore pobrojanih)
- albulus
#2858 Re: Pravni fakultet
Ja se kajem sto sam upisao pravo. Kakve koristi uciti nesto sto te "ispunjava" kad ces na kraju zavrsiti na birou ili, ako si sretan, radeci bilo kakav posao koji vjerovatno nece biti ni slican onome za sto sam se skolovao? Znam dosta osoba koje su bolji studenti od mene i sada su zaposleni kao trgovci i sl. Ako su oni tako prosli, kako cu tek ja?
-
dezurni_ucenik
#2859 Re: Pravni fakultet
Ako roditelji nisu advokati,notari i sudije NE UPISIVATI pravni fakultet !!!
Za ostale postoji druga funkcija-mladji referent ,ko Pantic u Tesnoj Kozi.
Za ostale postoji druga funkcija-mladji referent ,ko Pantic u Tesnoj Kozi.
-
dijana_19
#2860 Re: Pravni fakultet
LeonardoAC wrote:draga dijana, pretpostavljam da ti ovo 19 označava broj godina pa i mogu razumijeti tvoje neslaganje. Tako sam otprilike i ja razmišljao u tvojim godinama... upiši ono što voliš, upiši ono što te "ispunjava" i tako slična romantičarska sranja kojima te "lože" u školi, no realnost je nešto sasvim, sasvim drugačije...dijana_19 wrote:Ne slazem se sa tim stavljanjem i prava i ekonomije u isti kos. Procitaj ovo gore napisano pa ces vidjeti razliku!LeonardoAC wrote:budite pametni i bježite od pravnog i ekonomskog fakulteta. Ako su vam roditelji advokati, sudije, tužioci, notari, certificirane računovođe, zaposleni u centralnoj banci ili nekoj drugoj moćnoj državnoj firmi... upišite pravo / ekonomiju. U svakoj drugoj varijanti, bolje vam je studirati elektrotehniku, mašinstvo, građevinu, arhitekturu, poljoprivredu ili neki drugi "zanatski" fakultet i 8 godina, ali bar ćeš narednih 50 kad se zaposliš uživati u poslu. Sa pravom i ekonomijom teško da ćeš i dobiti šansu (osim ako nisi u ovoj kateogiriji gore pobrojanih)
Ne, nije mi vec odavno 19 godina
- MarcusTulliusCicero
#2861 Re: Pravni fakultet
http://studomat.ba/servis/pravni-fakult ... evu/11247/Portal STUDOMAT.ba od 21. maja do 1. septembra 2013. sprovodi anketu ocjenjivanja profesora i asistenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu za akademsku 2012/2013. godinu.
Anketa ove vrste zadnji put je sprovedena u akademskoj 2009/2010. godini. Tada je za najbolju profesoricu proglašena prof. Hajrija Sijerčić-Čolić, dok je titulu najbolje asistentice ponijela asistentica Amila Ždralović.
-
Sekmet
#2862 Re: Pravni fakultet
O ovako u Bihacu je sljedeca situacija,da razjasnimo to na racun bolonjaca.
ja sam prva generacija koja je u Bihacu studirala pravo po Bolonji.sa mnom su isli i studenti koji su po starom programu naravno obnavljaci.E sad,ista smo predavanja imali,isti ispiti ako je nama pismeno i njima je ,ako mi usmeno odgovaramo i oni to rade.Mogli su sa nama pisati kolokvije znaci sve.I olaksica za njih je bila ta sto smo mi jos u svakom semestru dobili po 1 ili 2 nova neka predmeta a oni po starom pa to nisu imali.I onda kazu Bolonja laksa to nije tacno,bar je tako u Bihacu.to je samo izgovor za necije ne ucenje
ja sam prva generacija koja je u Bihacu studirala pravo po Bolonji.sa mnom su isli i studenti koji su po starom programu naravno obnavljaci.E sad,ista smo predavanja imali,isti ispiti ako je nama pismeno i njima je ,ako mi usmeno odgovaramo i oni to rade.Mogli su sa nama pisati kolokvije znaci sve.I olaksica za njih je bila ta sto smo mi jos u svakom semestru dobili po 1 ili 2 nova neka predmeta a oni po starom pa to nisu imali.I onda kazu Bolonja laksa to nije tacno,bar je tako u Bihacu.to je samo izgovor za necije ne ucenje
-
nuki_cika
#2863 Re: Pravni fakultet
Pa kako će i biti posla,kad je svaki 4 ti nezapolsleni na birou pravnik ili ekonomista.I ja da sam ove pameti nikad ne bi upisao pravo
- purgatorio
#2864 Re: Pravni fakultet
nuki_cika wrote:Pa kako će i biti posla,kad je svaki 4 ti nezapolsleni na birou pravnik ili ekonomista.I ja da sam ove pameti nikad ne bi upisao pravo
Bolje ne može ni biti jer svaki kanton ima svoje zakone o v.obr, vlade svih kantona koji imaju državni univerzitet određuje upisne kvote odokativnom metodom. A da ne pričam o eksploziji visokog obrazovanja u podvlašićkim selima i u Brčkom. Još ovi svi privatni samo pravnike, ekonomiste i menadzere kojekakve štampaju.
Najgore od svega je što imamo nekakvu državnu agenciju za visoko obrazovanje, koja bi trebala da poveže potrebe tržišta i upisne kvote, a očito ne znaju. Pa ja ne vidim razloga za ne smanjiti kvote ili čak suspendirati upis na pojedine fakultete na par godina.
-
rajvosa-mitre
#2865 Re: Pravni fakultet
kad su ove godine upisi na pravo i sta je sve potrebno?
-
Ponosan
#2866 Re: Pravni fakultet
Pravni fakultet i Ekonomski fakultet u Sarajevu svake godine upisuju isti broj studenata,pa i ove godine je predvidjeno po 150 redovnih i 150 paralelnih,dakle po 300,a na birou u Kantonu Sarajevu ima oko 750 diplomiranih ekomonista i 460 diplomiranih pravnika...valjda i to nesto znaci! realno Pravo je najfleksibilniji fakultet u smislu zaposlenja,mozes raditi s tim zanimanjem sve i svasta,doduse i sa ekonomijom mozes raditi dosta toga,ali Pravni fakultet nudi mnogo mnogo veci izbor prilikom zaposljavanja,pogotovo u ovoj drzavi(gdje preko 70 % od ukupno zaposlenih ljudi u BIH je upravo u administraciji koju BIH ima i na pretek,zato Pravnici imaju ubjeldjivo najbolju sansu,a da o firmama ne govorim,bankama,privredi,advokatima,sudovima,tuzilastvima,notarima,organima uprave i ne govorim.....,znam iz svog blizeg okruzenja kako prolaze Pravnici a kako Ekomonisti,vjerujte razlika je itekako vidljiva,al sad sto svako svog konja hvali,to je vec druga prica,,,dijana_19 wrote:Ne slazem se sa tim stavljanjem i prava i ekonomije u isti kos. Procitaj ovo gore napisano pa ces vidjeti razliku!LeonardoAC wrote:budite pametni i bježite od pravnog i ekonomskog fakulteta. Ako su vam roditelji advokati, sudije, tužioci, notari, certificirane računovođe, zaposleni u centralnoj banci ili nekoj drugoj moćnoj državnoj firmi... upišite pravo / ekonomiju. U svakoj drugoj varijanti, bolje vam je studirati elektrotehniku, mašinstvo, građevinu, arhitekturu, poljoprivredu ili neki drugi "zanatski" fakultet i 8 godina, ali bar ćeš narednih 50 kad se zaposliš uživati u poslu. Sa pravom i ekonomijom teško da ćeš i dobiti šansu (osim ako nisi u ovoj kateogiriji gore pobrojanih)
-
60061
#2867 Anketa
Postovani forumasi pozivam vas da ispunite obrazac Anketa sa tekstom uputstva za popunjavanje. Da biste ga ispunili, idite na:
https://docs.google.com/forms/d/1CddR7n ... M/viewform
Upitnik je anoniman, te Vas molim da na sva pitanja odgovorite iskreno, jer će dobiveni podaci biti isključivo korišteni za potrebe izrade magistarskog rada "Mogućnosti i načini samootkrivanja u internet-komunikaciji". Vrijeme nije ograničeno, pa Vam je zbog toga data mogućnost da pravilno odaberete tvrdnju koju Vi smatrate relevantnom u Vašem slučaju.
HVALA NA ULOŽENOM TRUDU I IZDVOJENOM VREMENU
https://docs.google.com/forms/d/1CddR7n ... M/viewform
Upitnik je anoniman, te Vas molim da na sva pitanja odgovorite iskreno, jer će dobiveni podaci biti isključivo korišteni za potrebe izrade magistarskog rada "Mogućnosti i načini samootkrivanja u internet-komunikaciji". Vrijeme nije ograničeno, pa Vam je zbog toga data mogućnost da pravilno odaberete tvrdnju koju Vi smatrate relevantnom u Vašem slučaju.
HVALA NA ULOŽENOM TRUDU I IZDVOJENOM VREMENU
-
jihad
#2868 Re: Pravni fakultet
Kada pocinju upisni rokovi na pravu ? Nisu nista izbacili na stranici, pa ako neko ide gore mozda je vidio na oglasnoj ploci....
- disi.h
#2869 Re: Pravni fakultet
Hej ljudi ima li neko info kakva je situacija prošle godine bila sa redovnim studentima, koliko su otprilike primljeni imali bodovaaa...?
-
FreakyStyley
#2870 Re: Pravni fakultet
Kako sam ja cuo, oko 85 je bilo dovoljno, a mojoj generaciji, odnosno generaciji prije je bilo potrebno 10ak vise. Znaci, zavisi od generacije do generacije i toga koliko se studenata prijavi.
- disi.h
#2871 Re: Pravni fakultet
Ahhhh
ja sam zeznula u prvom razz srednje gdje sam bježala haha
i imala jako loš prosjek, zato sam 4. razz zakucala 5.o prosjekom.. Ali izračunah nekih 80 bodova.. Božee... Danas sam predala papire i imala sam utisak da
su svi do bola namrgođeni ondje u studentskoj.. Došla neka kaže iz Bugojnaaa, pa ja sam se u gimnaziji mučila za 3 kokiko ona tamo za 5.. pravde nigdje, odoh se ubit majke mi.. i 145. sam po redu koja je rpedala sa redovne...
su svi do bola namrgođeni ondje u studentskoj.. Došla neka kaže iz Bugojnaaa, pa ja sam se u gimnaziji mučila za 3 kokiko ona tamo za 5.. pravde nigdje, odoh se ubit majke mi.. i 145. sam po redu koja je rpedala sa redovne...
-
FreakyStyley
#2872 Re: Pravni fakultet
Nema veze koja si po redu predala. Pretpostavljam da ce i sad bit 80ak il nest vise bodova za prijem u redovne, pa te mozda i prime, a ako ne, u vanredne hoce 100 posto jer tamo prime svakog.
- Individualism18
#2873 Re: Pravni fakultet
Nisu samo Sarajlije Bogom dane za studiranje. -.- Primitivno ti je razmišljanje. Tebi niko nije branio da učiš i imaš bolji prosjek. Naravno, sad su svi drugi krivi. I sama sam iz Sarajeva, ali ne mislim da sam po tome bolja od bilo koga. Vidjet ćeš da ti što dođu iz manjih gradova budu među najboljim studentima jer su došli da studiraju, a ne da se zezaju...disi.h wrote:Ahhhhja sam zeznula u prvom razz srednje gdje sam bježala haha
i imala jako loš prosjek, zato sam 4. razz zakucala 5.o prosjekom.. Ali izračunah nekih 80 bodova.. Božee... Danas sam predala papire i imala sam utisak da
- disi.h
#2874 Re: Pravni fakultet
Individualism18 wrote:Nisu samo Sarajlije Bogom dane za studiranje. -.- Primitivno ti je razmišljanje. Tebi niko nije branio da učiš i imaš bolji prosjek. Naravno, sad su svi drugi krivi. I sama sam iz Sarajeva, ali ne mislim da sam po tome bolja od bilo koga. Vidjet ćeš da ti što dođu iz manjih gradova budu među najboljim studentima jer su došli da studiraju, a ne da se zezaju...disi.h wrote:Ahhhhja sam zeznula u prvom razz srednje gdje sam bježala haha
Pa naravno da ona nije kriva, ali standardi nisu isti. I TO JE TAKO!!! ŽALOSNO. Bolje bi bilo da ima neki prijemniii, pa bi Pravni fakultet bio mjesto gdje studiraju ljudi koji znaju i koji to uistinu zaslužuju
- Revolucionar ★
#2875 Re: Pravni fakultet
Standardi u Sarajevu veci ? Ja mogu nabrojati barem 20 jacih skola sa periferije, odnosno iz drugih dijelova BIH . . Kao sto rekose, ko ti je kriv sto si se zezala, pa ti je sad ispostavljen racun. . Nego ti opravdaj to sto tvrdis, ostvari potreban prosjek i sljedece godine podnesi zahtjev za redovne .. as simple as that