Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
- JThomas
#51 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
respo, nisi u pravu. hajd' što sebi nisi u pravu, nego što će te neko poslušati i izgubiti svoje pravo jer će misliti da mu je rok istekao.
-
Nazif_Gljiva
#52 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
prolaznik1 wrote:kadinica wrote:Ovako napiši
Žalba zbog povrede Zakona o upravnom postupku FBiH
Napišeš kada je objavljen oglas, kada si predao prijavu i zašto su oni pogrešno ocijenili da je ista neblagovremena.
Pa obrazloženje:
Članom 98. stav 2. Zakona o upravnom postupku FBiH propisano je:
"Kad je rok određen po danima, dan u koji je dostavljanje ili priopćenje izvršeno, odnosno u koji pada događaj od koga treba računati trajanje roka, ne uračunava se rok, već se za početak roka uzima prvi naredni dan."
Članom 100. stav 2. Zakona o upravnom postupku FBiH propisano je:
"Kad je podnesak upućen poštom prepuručeno ili telegrafski, dan predaje pošti smatra se danom predaje organu kome je upućen."
Kao dokaz dostavi fotokopiju dokaza o predaji pošiljke na poštu i traži poništenje konkursa, zbog bitne povrede postupka.
Sretno.
kadinice aferim, kapa dole.
Nisam još dobio na pismeno obrazloženje zašto nisam ni pozvan na intervju, a evo, uz tvoju i pomoč ostalih imam pripremljenu žalbu.
Veliko hvala svima, što se mene tiče, tema može na lock, javim Vam šta je bilo...
Pozdrav svima dobre volje
Ako je bilo predvidjeno da neko drugi upadne, ti si mogao poslati i 5.
Sumnjam da bi te zvali na razgovor...
- respo
#53 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
nek se on zali niko mu ne brani ja samo govorim iz svog iskustva isto mi se desilo zato i pisemJThomas wrote:respo, nisi u pravu. hajd' što sebi nisi u pravu, nego što će te neko poslušati i izgubiti svoje pravo jer će misliti da mu je rok istekao.
-
hladan.preminger
#54 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
Daj utrni više, svega ti.respo wrote:nek se on zali niko mu ne brani ja samo govorim iz svog iskustva isto mi se desilo zato i pisemJThomas wrote:respo, nisi u pravu. hajd' što sebi nisi u pravu, nego što će te neko poslušati i izgubiti svoje pravo jer će misliti da mu je rok istekao.
Ovdje ljudi diplomirani pravnici, uključujući i mene, govore jedno ti k'o sivonja navro na svoje.
- respo
#55 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
jebo diplomu kad je u praksi drugacije
- medvjed23
#56 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
u praksi je sve moguće
Forumaši koji se razumiju u materiju fino su objasnili šta je pravilno i zakonito... a sad... da li će ljudi koji budu odlučivali o žalbi voditi računa o pravilnosti i zakonitosti, to je drugi par cipela...
- Lakat Jebić
#57 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
daj respo, gdje ces se poslije ovog javljatrespo wrote:fora je u tome da se taj dan kad je izaslo u novinama racuna kao prvi danveljaca wrote:
Ko kaze ? Mozda su ga predali 3 dana ranije, sa napomenom kada da se objavi .....
Nisi zakasnio, ocito je bila STELA i zato , zali se jer su ti neki od dobrih pravnika ovdje ispravno odgovorili ...
mogli su oni predati oglas i mjesec dana prije al su se novine stampale 3.4. za 4.4.
a ostali, koliko god vi mislili da je pravo karina teska, ucimo i mi nesto, pa ako vam 5 pravnika na ovoj temi nesto kazu, poslusajte jbg
-
hladan.preminger
#58 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
Oni koji misle da je pravo karina teska su nam najbolji klijenti.....Lakat Jebić wrote:daj respo, gdje ces se poslije ovog javljatrespo wrote:fora je u tome da se taj dan kad je izaslo u novinama racuna kao prvi danveljaca wrote:
Ko kaze ? Mozda su ga predali 3 dana ranije, sa napomenom kada da se objavi .....
Nisi zakasnio, ocito je bila STELA i zato , zali se jer su ti neki od dobrih pravnika ovdje ispravno odgovorili ...
mogli su oni predati oglas i mjesec dana prije al su se novine stampale 3.4. za 4.4.![]()
a ostali, koliko god vi mislili da je pravo karina teska, ucimo i mi nesto, pa ako vam 5 pravnika na ovoj temi nesto kazu, poslusajte jbg
- kadinica
#59 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
Ma kod nas su svi stručnjaci za sve, od igle do nuklearne bombe. Zato nam i jeste ovako. Veći katolici od pape.
Elem, pokretač teme treba da se žali, može poništiti konkurs, a posao neće vjerovatno dobiti. Jer će direktor škole ponovo raspisati oglas i primiti onoga što je naumio. Ali mu treba makar pomrsiti račune.
Elem, pokretač teme treba da se žali, može poništiti konkurs, a posao neće vjerovatno dobiti. Jer će direktor škole ponovo raspisati oglas i primiti onoga što je naumio. Ali mu treba makar pomrsiti račune.
- respo
#60 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
pa i jeste karina kad nam je obrazovanje karina i kad su nam najprestizniji univerziteti travnik kiseljak gornja vukojebina donja vukojebinahladan.preminger wrote:
Oni koji misle da je pravo karina teska su nam najbolji klijenti.....![]()
![]()
tu mogu onda i ja biti dipl a da pojma nemam
-
prolaznik1
#61 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
Za respo,
ja ne smatram da je pravo to što ste rekli da jest, zato sam se i javio da mi ljudi od struke odgovore na pitanje i veliko im hvala na tome.
Jedva čekam da dobijem odgovor iz škole i da pišem žalbu. Nebitno je da li ću biti primljen ili ne ali mi je bitna činjenica da ne prihvatam svaki odgovor kao takav koji mi se ponudi na tanjiru.
Digresija: I ono što me iznenadilo u razgovoru sa sekretaricom, je doza arogancije i povišeni ton, kao da sam ja nazvao firmu njenog "tate".
E to je ono što me posebno ljuti, što su sve javne državne institucije postale "Društvo Jednog Lica".
ja ne smatram da je pravo to što ste rekli da jest, zato sam se i javio da mi ljudi od struke odgovore na pitanje i veliko im hvala na tome.
Jedva čekam da dobijem odgovor iz škole i da pišem žalbu. Nebitno je da li ću biti primljen ili ne ali mi je bitna činjenica da ne prihvatam svaki odgovor kao takav koji mi se ponudi na tanjiru.
Digresija: I ono što me iznenadilo u razgovoru sa sekretaricom, je doza arogancije i povišeni ton, kao da sam ja nazvao firmu njenog "tate".
E to je ono što me posebno ljuti, što su sve javne državne institucije postale "Društvo Jednog Lica".
- Rosebud_
#62 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
Pa sto te to cudi? Evo, naprimjer, ja sam otisla da predam papire u jednu skolu (trazili nekog za engleski, 3 casa sedmicno), a kaze mi sekretarica bukvalno ovako: "Nemoj dzabe predavat, imamo prijavljenih."
I sta se tu ima dalje pricat. Sve nam je otislo u klinac. Samo ne kontam sto raspisuju te konkurse iz godine u godinu a sve se zna ko ce dobit posao (najcesce ostaju ovi koji su i prije bili). Onda ljudi koji su se ponadali potrose i para i zivaca dok izganjaju potrebne papire, uvjerenja i sta sve ne.
E, da -
I sta se tu ima dalje pricat. Sve nam je otislo u klinac. Samo ne kontam sto raspisuju te konkurse iz godine u godinu a sve se zna ko ce dobit posao (najcesce ostaju ovi koji su i prije bili). Onda ljudi koji su se ponadali potrose i para i zivaca dok izganjaju potrebne papire, uvjerenja i sta sve ne.
E, da -
- respo
#63 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
shvatam ja tebe i samo se zali ja ti govorfim kako je iz iskustva da svi broje dan izlaska i to je to dzaba mi bile zalbe klinci palciprolaznik1 wrote:Za respo,
srecom nije bilo nesto vazno toliko da me to pogodilo
a ti i dalje slusaj diplomirce
-
prolaznik1
#64 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
Da, nažalost ima i takvih, ali očito da te sekretarice (dipl.iur) ne poznaju (tj. svjesno krše pravilnike i Zakone), ova sekretarica me skoro pa ubijedila da sam zakasnio, ali ja sam bio toliko puko da sam joj reko da ću se žaliti.Rosebud_ wrote:Pa sto te to cudi? Evo, naprimjer, ja sam otisla da predam papire u jednu skolu (trazili nekog za engleski, 3 casa sedmicno), a kaze mi sekretarica bukvalno ovako: "Nemoj dzabe predavat, imamo prijavljenih."![]()
E, da -
I moraju mi poslati obrazloženje u kojem me moraju obavijestiti koga su primili i zašto mene nisu ni pozvali. Inače ako ne dobijem to imat će i inspektor posla, idem direktno inspektoru. Nije mi bilo mrsko ići na fakultet 4 godine, a Bgmi neće mi biti mrsko ni boriti se za svoja prava.
U BiH je sistemski nesređena situacija, i haj razumijem nekako što ima toliko administracije (koja god stranka dođe povede svoju familiju), ali me iznenađuje što ti ljudi ništa ne rade. Zašto se ne prihvate tog svog posla, pa malo zaganjaju pravo i pravila, da bude barem nešto kako treba.
Ali je to "domino efekat", nestruka zaposli (čitaj stranka), nestruka tumači (ovi zaposleni), i onda dođemo u situaciju da i advokati (po njima) pogrešno tumače lijepo napisane Zakone i pravilnike, jer nisu u skladu sa njihovim željama.
Ma ovo je sve fuj, i pitaju se što mladi odoše iz BiH, kako ne bih otišao, kad dobijem odbionicu na pola norme, šta bi dobio na cijelu normu, evo pitam se...
- holowey
#65 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
ova tema bi trebala biti preciscena od gluposti i zakljucana te oznacena kao jako bitna jer mnogi od nas apliciraju po konkurima, salju zalbe, molbe, a sve to ima rokove koji cesto padaju po vikendima i praznicima... informacije ovdje napisane (kadinica
) sigurno svakome bar jednom zatrebaju
-
prolaznik1
#66 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
holowey wrote:ova tema bi trebala biti preciscena od gluposti i zakljucana te oznacena kao jako bitna jer mnogi od nas apliciraju po konkurima, salju zalbe, molbe, a sve to ima rokove koji cesto padaju po vikendima i praznicima... informacije ovdje napisane (kadinica) sigurno svakome bar jednom zatrebaju
Pozivam moderatore da prečiste temu od postova koji su izvan okvira teme.
Tema je sigurno korisna za sve one koji su imali ili će imati slična iskustva.
U nastavku možete pronaći "Zakon o upravnom postupku" a direktno je povezan sa temom:
http://www.advokat-prnjavorac.com/zakon ... gralni.pdf
- Better Man
#67 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
Ima veze, jer ako je poslao preporučeno prije isteka roka onda je validno, jer tako sam učio na faxu! A još jedna vrlo bitna stvar je da kada rok istiže u nedelju, tada se prenosi na ponedeljak i ponedeljak je zadnji dan.respo wrote:nema veze kako je poslao kad je poslao 8 sati kasnije od isteka rokaBetter Man wrote:Ako je poslao preporuceno postom, pa makar to bilo i sekund prije isteka roka prijava je regularna bez obzira kad stigne, ali ako nije poslao preporuceno onda prijava nije blagovremena.respo wrote:bez obzira kad je njima posiljka stigla on/ona je zakasnio/la
- ankebut
#68 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
Žalba je uredu, o žalbi će odlučivati školski odbor. A može li pokretač teme poništiti konkurs upitno je. Konkurs može poništiti jedino putem suda, odnosno da sud donese odluku o poništenju konkursa - i onda sve ispočetka.kadinica wrote:Ma kod nas su svi stručnjaci za sve, od igle do nuklearne bombe. Zato nam i jeste ovako. Veći katolici od pape.
Neko je spomenuo i inspekciju. Inspekciji su ograničene mogućnosti u vezi konkursa je Zakon o radu ("Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine", broj 43/99, 32/00 i 29/03) niti jednom odredbom ne propisuje konkurs, a sa druge strane i konkurs koji se navodi u kantonalnim zakonima o osnovnom ili srednjem obrazovanju samo navodi konkurs a da nigdje nije propisana procedura; usput ima i tzv. pravilnik o tehnološkom višku koji prednost daje zaposlenicima iz decembra 2009.godine; helem nikad doći do kraja...
-
prolaznik1
#69 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
Ime Prezime
Adresa
Mob: 000/000-000
e- mail: [email protected]
n/r: O.Š.
Ž A L B A
Žalba zbog povrede Zakona o upravnom postupku FBIH.
Konkurs za prijem nastavnika " ... " je objavljen u „Novine“ dana 04.04.2012. godine. Prijavu na konkurs sam poslao 12.04.2012. godine, uz naglasak da ispunjavam uslove konkursa i da sam priložio svu konkursom traženu dokumentaciju:
- Završen "... fakultet" VII stepen, zvanje dipl.ing
- Položena pedagoška grupa predmeta, zvanje prof.
Komisija za odabir kandidata je pogrešno ocijenila moju prijavu neblagovremenom. Dan 12.04.2012. godine je bio 8 dan, tj. zadnji dan za prijavu aplikacija. Obrazloženje slijedi u nastavku.
Članom 98. Stav 2. Zakona o upravnom postupku FBIH propisano je (citiram):
„Kada je rok određen po danima, dan u koji je dostavljanje ili priopčenje izvršeno, odnosno u koji pada događaj od koga treba računati trajanje roka, ne uračunava se u rok, već se za početak roka uzima prvi naredni dan...“
Članom 100. Stav 2. Zakona o upravnom postupku FBIH propisano je (citiram):
„Kad je podnesak upučen poštom preporučeno ili telegrafski, dan predaje pošti smatra se danom predaje organu kome je upučen.“
Ovim putem tražim poništenje konkursa zbog bitne povrede postupka i prava zagarantovanim Zakonom FBIH.
U prilogu dostavljam slijedeće:
1. Odrezak o slanju pošte (obratiti pažnju na datum kada je poslano)
2. Kopija konkursa iz "Novine"
Žalba je dostavljena u:
- Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta "...kantona"
- Odjel za inspekcijske poslove na ruke: "Ime i prezime" (Kantonalni inspektor)
S poštovanjem! Prof.Ime i prezime, dipl.ing
1 "Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine", broj 2/98 i broj 48/99
2 "Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine" , broj 2/98 i broj 48/99
Prilozi:
Prilog 1: Printana verzija konkursa
Slika ...
Prilog 2: Potvrda o prijemu pošiljke
Slika ...
Adresa
Mob: 000/000-000
e- mail: [email protected]
n/r: O.Š.
Ž A L B A
Žalba zbog povrede Zakona o upravnom postupku FBIH.
Konkurs za prijem nastavnika " ... " je objavljen u „Novine“ dana 04.04.2012. godine. Prijavu na konkurs sam poslao 12.04.2012. godine, uz naglasak da ispunjavam uslove konkursa i da sam priložio svu konkursom traženu dokumentaciju:
- Završen "... fakultet" VII stepen, zvanje dipl.ing
- Položena pedagoška grupa predmeta, zvanje prof.
Komisija za odabir kandidata je pogrešno ocijenila moju prijavu neblagovremenom. Dan 12.04.2012. godine je bio 8 dan, tj. zadnji dan za prijavu aplikacija. Obrazloženje slijedi u nastavku.
Članom 98. Stav 2. Zakona o upravnom postupku FBIH propisano je (citiram):
„Kada je rok određen po danima, dan u koji je dostavljanje ili priopčenje izvršeno, odnosno u koji pada događaj od koga treba računati trajanje roka, ne uračunava se u rok, već se za početak roka uzima prvi naredni dan...“
Članom 100. Stav 2. Zakona o upravnom postupku FBIH propisano je (citiram):
„Kad je podnesak upučen poštom preporučeno ili telegrafski, dan predaje pošti smatra se danom predaje organu kome je upučen.“
Ovim putem tražim poništenje konkursa zbog bitne povrede postupka i prava zagarantovanim Zakonom FBIH.
U prilogu dostavljam slijedeće:
1. Odrezak o slanju pošte (obratiti pažnju na datum kada je poslano)
2. Kopija konkursa iz "Novine"
Žalba je dostavljena u:
- Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta "...kantona"
- Odjel za inspekcijske poslove na ruke: "Ime i prezime" (Kantonalni inspektor)
S poštovanjem! Prof.Ime i prezime, dipl.ing
1 "Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine", broj 2/98 i broj 48/99
2 "Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine" , broj 2/98 i broj 48/99
Prilozi:
Prilog 1: Printana verzija konkursa
Slika ...
Prilog 2: Potvrda o prijemu pošiljke
Slika ...
Last edited by prolaznik1 on 10/05/2012 23:31, edited 1 time in total.
-
prolaznik1
#70 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
Pozdrav svima,
evo da javim da sam danas dobio "Obavijest" u kojoj stoji da je Odbor imao sjednicu dana... i da moju prijavu nisu razmatrali jer je "neblagovremena".
U prilogu su naveli kako mi šalju poslanu dokumentaciju.
S poštovanjem!
Potpis i pečat
Nigdje u obavijesti nema (mislim da se kaže) Pouke o pravnom lijeku, roka za žalbu, apsolutno ništa.
Ne uzimajući u obzir to, isti dan tj. danas sam poslao žalbu u formi kakvu sam postavio u prethodnom postu. Naravno, preporučenom poštom sam to poslao i "Kantonalnom inspektoru".
Fakat ne kontam kako se mogu ponašati tako neodgovorno, haj uredu poštujem odluku ako je donesena i osnovana, ali oni su mene diskriminirali i sa ovim obaviještenjem, gdje po njihovom nemam pravo na "Žalbu".
Žalbu sam poslao, ali ako ni nakon toga ne dobijem nikakvu obavijest, e onda sam ubijeđen da je i "inspektor" i svi da su upetljani i plus da svi krše, i pravila i zakone i kodekse...
Et, toliko od mene, čekam odgovor, pa ću se javiti.
evo da javim da sam danas dobio "Obavijest" u kojoj stoji da je Odbor imao sjednicu dana... i da moju prijavu nisu razmatrali jer je "neblagovremena".
U prilogu su naveli kako mi šalju poslanu dokumentaciju.
S poštovanjem!
Potpis i pečat
Nigdje u obavijesti nema (mislim da se kaže) Pouke o pravnom lijeku, roka za žalbu, apsolutno ništa.
Ne uzimajući u obzir to, isti dan tj. danas sam poslao žalbu u formi kakvu sam postavio u prethodnom postu. Naravno, preporučenom poštom sam to poslao i "Kantonalnom inspektoru".
Fakat ne kontam kako se mogu ponašati tako neodgovorno, haj uredu poštujem odluku ako je donesena i osnovana, ali oni su mene diskriminirali i sa ovim obaviještenjem, gdje po njihovom nemam pravo na "Žalbu".
Žalbu sam poslao, ali ako ni nakon toga ne dobijem nikakvu obavijest, e onda sam ubijeđen da je i "inspektor" i svi da su upetljani i plus da svi krše, i pravila i zakone i kodekse...
Et, toliko od mene, čekam odgovor, pa ću se javiti.
- kadinica
#71 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
Ovo nije tačno.glede prenosenja, zakon je jasan i kaze da rok ne moze isteci na neradni tad, tako ako pada i u sobotu takodjer se prenosi na ponedjeljak.
Ako je zadnji dan roka u subotu, nema prenošenja, po ZUP-u je subota radni dan, jer se prijava može poslati poštom.
Ne mislim da pokretač teme može poništiti konkurs, ali svojom žalbom ih može natjerati da preispitaju odluku i da drugačije odluče.Žalba je uredu, o žalbi će odlučivati školski odbor. A može li pokretač teme poništiti konkurs upitno je. Konkurs može poništiti jedino putem suda, odnosno da sud donese odluku o poništenju konkursa - i onda sve ispočetka.
Pretpostavka je da oni hoće primiti Mehu Mehića, pa kad vide da im to nije baš tako jednostavno, da su negdje pogriješili, vjerovatno će sami poništiti konkurs i ponovo ga raspisati. Kažem pretpostavka.
Prolaznik1, nadam se da ćeš uspjeti
-
Melami
#72 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
ev samo da se prijavimd a vidim sta ce biti
Koja mafija.
-
prolaznik1
#73 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
I ja se nadam kadinice da cu uspjeti ako nista da imam satisfakciju.kadinica wrote:Ovo nije tačno.glede prenosenja, zakon je jasan i kaze da rok ne moze isteci na neradni tad, tako ako pada i u sobotu takodjer se prenosi na ponedjeljak.
Ako je zadnji dan roka u subotu, nema prenošenja, po ZUP-u je subota radni dan, jer se prijava može poslati poštom.
Ne mislim da pokretač teme može poništiti konkurs, ali svojom žalbom ih može natjerati da preispitaju odluku i da drugačije odluče.Žalba je uredu, o žalbi će odlučivati školski odbor. A može li pokretač teme poništiti konkurs upitno je. Konkurs može poništiti jedino putem suda, odnosno da sud donese odluku o poništenju konkursa - i onda sve ispočetka.
Pretpostavka je da oni hoće primiti Mehu Mehića, pa kad vide da im to nije baš tako jednostavno, da su negdje pogriješili, vjerovatno će sami poništiti konkurs i ponovo ga raspisati. Kažem pretpostavka.
Prolaznik1, nadam se da ćeš uspjeti
Pričao mi je jedan stariji kolega da bih ja imao pravo ako se ispostavi da sam upravu (a jesam) na naknadu kao da sam radio.
To bi vjerovatno trebao Sud da donese u moju korist, a to je proces koji bi trajao godinama (dok dodje na red), to je opet moje mišljenje, nisam upoznat.
-
prolaznik1
#74 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
Melami wrote:ev samo da se prijavimd a vidim sta ce bitiKoja mafija.
Ma to su banditi teški, samo su naletili na pogrešnog sagovornika, koji će ih natjerati da dobro pročitaju i razmisle, prije donošenja odluke.
- kadinica
#75 Re: Pravna zavrzlama 8 dana od dana objavljivanja ?
Čisto sumnjam, nikada nisam ništa slično čula.
Kandidat na konkursu nije zaposlenik, pa nema ni osnova da potražuje bilo šta u tom smislu.
Sud inače ne presuđuje u smislu - trebali ste primiti tog i tog kandidata. Nego gleda da je postupak proveden u skladu sa zakonom, ako nije (kao u tvom slučaju), utvrđuje povredu i nalaže da se ista ispravi.
Dešava se da se napravi rang lista uspješnih kandidata, pa se primi 17. sa liste. I u ovom slučaju sud neće reći - primite prvoplasiranog, nego će utvrditi da je došlo do povrede postupka i naložiti da se ista ispravi. Ako im nije interes da prime prvog kandidata, naravno da će konkurs poništiti.
Je li pored tebe i osobe x bilo još kandidata?
Kandidat na konkursu nije zaposlenik, pa nema ni osnova da potražuje bilo šta u tom smislu.
Sud inače ne presuđuje u smislu - trebali ste primiti tog i tog kandidata. Nego gleda da je postupak proveden u skladu sa zakonom, ako nije (kao u tvom slučaju), utvrđuje povredu i nalaže da se ista ispravi.
Dešava se da se napravi rang lista uspješnih kandidata, pa se primi 17. sa liste. I u ovom slučaju sud neće reći - primite prvoplasiranog, nego će utvrditi da je došlo do povrede postupka i naložiti da se ista ispravi. Ako im nije interes da prime prvog kandidata, naravno da će konkurs poništiti.
Je li pored tebe i osobe x bilo još kandidata?