Pravna pomoc

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ma.Le.Na

#1 Pravna pomoc

Post by Ma.Le.Na »

E ovako
vec sam pisala na forumu u vezi ovoga..
naime prijateljica se razvodi...tada sam joj pomogla u pisanju tuzbe za razvod..i zahvaljujuci velikoj pomoci forumasa :thumbup: sastavile smo tu tuzbu i predala je na sud

sada joj je od suda doslo rjesenje slijedeceg sadrzaja:

Pozivate se da uredite tuzbu u smislu odredbi clana 53. i 336 ZPP-a u dovoljnom broju primjeraka za sud i suprotnu stranu - DA DOSTAVITE TACNU ADRESU TUZENOG, ODNOSNO POSLJEDNJE POZNATO PREBIVALISTE.

Dalji tekst je u vezi roka predaje itd.

E sad...kako da navedemo adresu ako je ne znamo??
Posljednja poznata je ova gdje prijateljica i sada zivi...sto znaci da ce poziv i za njega opet njoj doci??
Sta da radimo??
Molim Vas za pomoc ..

i u koliko primjeraka opet to treba nositi..i da li treba ponovo odnjeti priloge (vjencani list...kopija licne i sl.)

hvala puno!
JThomas

#2 Re: Pravna pomoc

Post by JThomas »

ne možeš tužiti ako nemaš adresu tuženog da mu se tužba dostavi na odgovor.

ako ne možete drukčije saznati gdje lik sada živi, obratite se MUPu dopisom, i uz taj dopis priložite poziv od suda za dostavu adrese i moraju vam udovoljiti. budući da to gotovo sigurno neće biti gotovo za 8 dana, zadnji ili predzadnji dan roka predaš podnesak na sud kojim moliš za produženje roka za dostavu adrese (budući da je to tzv. sudski, a ne zakonski rok, al' nebitno sad...), i uz njega priložiš dokaz (prezentat ili bijeli papirić iz pošte) da si predala MUPu dopis za adresu.

ovo je vrlo ukratko ali otprilike je to to.
Ma.Le.Na

#3 Re: Pravna pomoc

Post by Ma.Le.Na »

lik nije uopste u zemlji
toliko znamo..
da li u tom slucaju ide na isti nacin - zahtjev MUPu itd?
Ma.Le.Na

#4 Re: Pravna pomoc

Post by Ma.Le.Na »

ovako stoji u clanu 348.

(3) Ako je utvrdeno da tuženi kome se dostava ima obaviti ne stanuje na adresi svog
posljednjeg poznatog boravišta ili prebivališta, a njegovo sadašnje boravište ili radno mjesto se ne
mogu utvrditi, dostava pismena ce se obaviti istovremenim objavljivanjem pismena na oglasnoj
ploci suda i u najmanje jednim dnevnim novinama koje se distribuiraju u Federaciji.

e sad meni nije jasno samo to sto je njegova posljednja adresa --> njena sadasnja..
JThomas

#5 Re: Pravna pomoc

Post by JThomas »

onda stvarno ne znam.

tužiti ga ne možeš ako mu ne možeš dostaviti tužbu, a stvarno ne znam kako ćeš saznati adresu ako je vani. da je riječ o nekom dugu, mogla bi se tužba objaviti u novinama i donijeti presuda zbog propuštanja, ali u porodičnim stvarima nema presude zbog propuštanja. bez adrese na koju će se čovjeku dostaviti tužba na odgovor ništa ne možete učiniti. ne znam da li znate makar u kojem je gradu?

ja se ovim zaista ne bavim u praksi, ali ovoliko znam.
JThomas

#6 Re: Pravna pomoc

Post by JThomas »

džaba tebi što je to posljednja adresa, kad on u stvarnosti nije na toj adresi i ne može primiti tužbu na toj adresi. kažem ti - da je u pitanju parnica, moglo bi se objavljivati u novinama i tako dobiti presuda zbog propuštanja, ali u brakorazvodnoj parnici nema presude zbog propuštanja.
Ma.Le.Na

#7 Re: Pravna pomoc

Post by Ma.Le.Na »

ok
znaci prva destinacija MUP
druga Sud - za odgodu

hvala vam ljudi :thumbup:

u medjuvremenu trazimo pravnika koji bi ovu zavrzlamu rijesio ...za ne velike novce :(
cule64

#8 Re: Pravna pomoc

Post by cule64 »

Sud nije ovlašten produžiti rok iz čl. 336. st. 1. ZPP. Ako tužilja ne vrati uređen podnesak (konkretno: tužbu ) u roku iz stava 1. nastupa fikcija povlačenja podneska (čl. 336. st. 3. ZPP). Znači; sud bi trebalo da po bezuspješnom proteku roka od 8 dana koji je tužilji ostavio radi uređenja tužbe rješenjem konstatuje povlačenje tužbe (osnovna posljedica povlačenja tužbe propisana je čl. 59. st. 2. ZPP). Međutim, tada tužilja može staviti prijedlog za povrat u prijašnje stanje (čl. 328. ZPP). Može naravno podnijeti i novu tužbu, ali čemu plaćati dvostruku taksu. Inače, tuženom u ovakvim situacijama sud postavlja privremenog zastupnika (čl 269. st. 2. t. 4) ZPP.
Last edited by cule64 on 06/07/2010 22:13, edited 3 times in total.
kockica_kockica

#9 Re: Pravna pomoc

Post by kockica_kockica »

Prije svega napisite da vam je sadasnja adresa druge strane nepoznata. To se predaje u obliku Izjave ... Nakon toga ce oni sprovesti istragu o sadasnjem prebivalistu te i te osobe... Ukoliko njegovo prebivaliste nije poznato ne znam koji zakonski rok, onda se ponistava brak bez obzira sto ta druga strana to nije potpisala. Lijepo odes tamo i sve se raspitas o tome. Znam neke koji su dobili razvod a nisu znali prebivaliste druge strane
zmaj56

#10 Re: Pravna pomoc

Post by zmaj56 »

Da li se taj gospodin s nekim dopisuje u domovini? Ima li blize familije? Znate li kakvog lokalnog postara koji bi "slucajno" mogao pribiljeziti adresu za jednu manju uslugu?
zmaj56

#11 Re: Pravna pomoc

Post by zmaj56 »

Zar kao procesna mogucnost ne postoji postavljanje tuzeniku privremenog zastupnika?

Koliko je meni poznato, osobama kojima je nepoznata adresa ili mjesto boravka postavlja se privremeni zastupnik.
zmaj56

#12 Re: Pravna pomoc

Post by zmaj56 »

Falcon wrote:
...ps

pomognem ti besplatno, ako ti ne smeta sto je pravnik mlad, samo se javi na pm :D

Jedna stara engleska poslovica kaze:

Trazite starog doktora i mladog pravnika!
Savjetnik Premijera

#13 Re: Pravna pomoc

Post by Savjetnik Premijera »

kockica_kockica wrote:Prije svega napisite da vam je sadasnja adresa druge strane nepoznata. To se predaje u obliku Izjave ... Nakon toga ce oni sprovesti istragu o sadasnjem prebivalistu te i te osobe... Ukoliko njegovo prebivaliste nije poznato ne znam koji zakonski rok, onda se ponistava brak bez obzira sto ta druga strana to nije potpisala. Lijepo odes tamo i sve se raspitas o tome. Znam neke koji su dobili razvod a nisu znali prebivaliste druge strane
Ako znate u kojoj je drzavi
XVII– DOSTAVA PISMENA
1. Opce odredbe
a) Nacin dostave pismena
Clan 337.
Pismena se dostavljaju preko pošte, preko ovlaštene pravne osobe registrovane za
obavljanje poslova dostavljanja ili preko ovlaštene službene osobe suda.
Clan 338.
(1) Kad dostavu treba obaviti osobama ili ustanovama u inostranstvu ili strancima koji
uživaju pravo imuniteta, dostava ce se obaviti diplomatskim putem, ako u medunarodnom
ugovoru ili u ovom zakonu nije što drugo odredeno.
(2) Državljanima Bosne i Hercegovine u inostranstvu dostava se obavlja putem pošte ili
preko nadležnog konzularnog, odnosno diplomatskog predstavništva Bosne i Hercegovine u toj
državi.
high_volume

#14 Re: Pravna pomoc

Post by high_volume »

cule64 wrote:...Ako tužilja ne vrati uređen podnesak (konkretno: tužbu ) ...Međutim, tada tužilja može staviti prijedlog za povrat...
Izvinjenje za @Ma.Le.Na jer znam da skrećem s teme, mada ima dodira, ali et'...

Molba za @cule64 za odgovor na pitanje: Da je ovdje muškarac podnio tužbu, kako bi bio nazvan?

(pretpostavljam tuž, ali nisam siguran pa pitam, jer se prvi put srećem i sa nazivom tužilja... dokaz da nam je zaista neophodno cjeloživotno učenje :D )
zmaj56

#15 Re: Pravna pomoc

Post by zmaj56 »

Sve sami pravnici :mrgreen: :lol:

Pravi pravni Savjet, ponovo:

Tuzitelj treba ostati kod one prvobitne adrese tuzenika, koja je poznata a on se tu ne nalazi.
Stoga ce sud u slucaju bezuspjesne dostave a uz okolnost da je tuzeniku adresa nepoznata, morati odrediti privremenog zastupnika, u skladu sa clanom 296. stav.2. tocka 4, Zakona o parnicnom postupku republike BiH!...dakle, ne, zakona federacije!!

Clan 296.
(1) Ako se tokom postupka pred prvostepenim sudom pokaže da bi redovan postupak oko
postavljanja zakonskog zastupnika tuženom trajao dugo, tako da bi zbog toga za jednu ili obje
stranke mogle nastati štetne posljedice, sud ce tuženom postaviti privremenog zastupnika.

(2) Uz uvjet iz stava 1. ovog clana, sud ce postaviti tuženom privremenog zastupnika
osobito u slucajevima:

1) ako tuženi nije parnicno sposoban, a nema zakonskog zastupnika,
2) ako postoje protivni interesi tuženog i njegovog zakonskog zastupnika,
3) ako obje stranke imaju istog zakonskog zastupnika,
4) ako je boravište tuženog nepoznato, a tuženi nema punomocnika,
5) ako se tuženi ili njegov zakonski zastupnik, koji nemaju punomocnika u Federaciji,
nalaze u inostranstvu, a dostava se nije mogla obaviti.
(3) O postavljanju privremenog zastupnika, sud ce bez odgadanja obavijestiti organ
starateljstva, a i stranke kad je to moguce.
Savjetnik Premijera

#16 Re: Pravna pomoc

Post by Savjetnik Premijera »

Predpostavljam da u tom slucaju ipak mora iz MUP-a, dostaviti adresu na kojoj je prijavljen.
Ma.Le.Na

#17 Re: Pravna pomoc

Post by Ma.Le.Na »

dragi forumasi :)
hvala vam na svim savjetima i pomoci
nakon podrobnog razmatranja dosle smo do zakljucka da ovo ne mozemo rijesiti same
unajmljen je mlad i fin advokat koji ce proces privesti kraju

inace, tuzenom ce se naci pravni zastupnik i na taj nacin rijesiti ovaj spor

jos jednom hvala vam velika :thumbup: :sax:
MAN-lion's coach

#18 Re: Pravna pomoc

Post by MAN-lion's coach »

......
Post Reply