trag_u_pijesku... wrote:Postivani forumasi, cesto cita razlicite teme i postove i bas mi je prijeko potrebna pravna pomoc od vas dobronamjernih i upucenih forumasa, naime ja radim vec osam godina u jednoj firmi koja je gotovo dozivjela kolaps. vec par godina nemamo uvezan radni staz, nemamo placeno zdravstveno osiguranje vise od godinu dana, plata nam kasni vec 6 mjeseci, nemamo topli obrok vec 6 mjeseci, namamo naknadu za prevoz vec 6 mjeseci, nikada nismo dobili naknade za nocni rad, nikada nismo dobili regres, eh sta mi je sad ciniti a gotovo je nemoguce dati otkaz jer poslodavac ne zeli dati sporazumni raskid ugovora kojim bi ostvario pravo na naknadu za nezaposlene sa biroa za zaposljavanje. Razmisljam da podnesem tuzbu zbog svih ovih neizmirenih obaveza prema meni i koliko mislite da bi ta tuzba bila osnovana jer koliko znam postojeci zakon o radu je suvise naklonjen poslodavcima tako da mi radnici u ovoj privatnoj firmi radimo kao klasicni robovi. redovna su maltretiranja prijetnje smanjenjima i onako neredovnih plata i kojekakvih pritisaka, isto tako zelio bih podnijeti tuzbu za pretrpjelu dusevnu bol jer sam izlozen jako velikim pritiscima od strane rukovodstva firme, dali postoji mogucnost potrazivanja zateznih kamata zbog strasno velikih zakasnjenja plata u slucaju pokretanja tuzbe, molim sve one koji poznaju nekok kvalitetnog pravnika za parnicne postupke neka miodgovori . vjerujte da mi je egzistencija i mene i moje porodice ugrozena zbog robovlasnickog odnosa poslodavca, te vas najiskrenije molim za bilo kakvu pravnu pomoc ili savjet...unaprijed hvala
Ovako tužba bi bila osnovana i dobio bi parnicu znači sud bi obavezao tvog sadašnjeg poslodavca da ti isplati zaostale plate, topli obrok, naknadu za prevoz, naknade za noćni rad, regres. Naknade za noćni rad i regres bi dobio za zadnju godinu dana od dana podizanja tužbe. Problem je da sud ne može natjerati tvog sadašnjeg poslodavca da ti uplati PIO i Zdravstveno, može on njega dodatno u presudi obavezati ( iako je to tvom poslodavcu zakonska obaveza ) ali meni nije poznata mogućnost da ga natjera na uplate. Moj savjet bi bio kad već daš otkaz da istog pismeno prijaviš inspekciji i zahtijevaš kontrolu od strane inspekcije. Kad dobiješ presudu ideš u tzv. postupak izvršenja jer sam skoro pa siguran da tvoj sadašnji poslodavac neće dobrovoljno ispoštovati odluku suda nego ga moraš natjerati. To ćeš učiniti upravo u tom postupku izvršenja ili ovrhe. Nekada je efikasan način ovrha na bankovnim računima dužnika, znači sud po tvom zahtjevu naloži bankama u kojim tvoj poslodavac ima otvorene račune da blokira iste te da sa njegovog računa na tvoj račun prebace iznos koji ti je sud dosudio. Problem kod toga je uvijek pitanje da li tvoj poslodavac ima sredstava na računu i da li su mu možda računi već blokirani po zahtjevu nekoga drugoga koji mu je dužan.
Šta ja mogu uraditi je da ti to provjerim ako hoćeš, pošalji mi na PP ili na forum svejedno tačan naziv firme i provjerit ću ti da li su im računi blokirani ili ne. Na žalost ne mogu provjeriti da li imaju sredstava na računima samo da li su sada blokirani po zahtjevu nekoga drugoga.
Na sve navedeno gore imaš naravno pravo na zakonsku zateznu kamatu i još nešto kod toplog obroka je bitno da je od 2005 godine poslodavac dužan da isplaćuje minimalno 20% od prosječne plate u FBiH temeljem Općeg kolektivnog ugovora na ime toplog obroka. Znači ako budeš tužio navest ćeš taj iznos ako je on veći (pretpostavljam da jeste) od iznosa tvog toplog obroka. Kod problema da ti poslodavac ne želi dati sporazumni raskid ugovora na žalost ja ne znam drugi izlaz za tu situaciju nego da daš otkaz. Za duševne boli to je već teško da ćeš dobiti jer ni jedan sud neće samo na osnovu tvoje tvrdnje dosuditi u tvoju korist, znači bilo bi nužno dokazivati psihičko zlostavljanje kao i štetu proizašlu iz istog. Za kvalitetnog advokata moraš mi reći odakle si (može na PP) znam kvalitetne advokate u mojoj okolini znači ako si blizu mene možda ti i mognem pomoći ako si dalje na žalost ne.