Pravna pomoc/savjet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
moee

#1 Pravna pomoc/savjet

Post by moee »

Situacija je slijedeca:
Zaposlen u privatnoj firmi duzi period, ali bez ikakve mogucnosti napredovanja. Odlucim malo 'procackati' po trzistu rada i ukaze mi se prilika za bolji posao. Medjutim, dobijem informaciju da ima odredjenih dugova sadasnjeg poslodavca za uplatu PIO i da se najprije to treba rijesiti, kako bih se mogao prijaviti na biro. :shock:

Spomenem to trenutnom poslodavcu i on samo kaze da ce se to rijesiti 'uskoro', u sto i nisam bas siguran.
U medjuvremenu od nekoga cujem da ne postoji mogucnost da firma to uradi samo za mene, vec da mora platiti dug za PIO za sve zaposlene, prije nego neko dobije raskid ugovora? :x :x :x
Planiram poslodavcu postaviti odredjeni vremenski rok za ispunjenje obaveza, prije nego krenem u zakonsku bitku za svoja prava. Molim one DOBRO upucene za savjet....unaprijed zahvaljujem!!!
moee

#2 Re: Pravna pomoc/savjet

Post by moee »

Dajte ljudi ko zna nesto nek napise, nije moguce da niko nista ne zna???
Miki123

#3 Re: Pravna pomoc/savjet

Post by Miki123 »

A što ćeš ići na biro? Zbog naknade za nezaposlenost je li?

Radi kod tog poslodavca i onda kad ti vamo bude sve sigurno i poslije otkaznog roka, neka te oni prijave u onom roku od 8 ili 15 dana, da ti se staž ne prekida.

A za ovo drugo, mislim da nije istina, ali nisam 100 % siguran. Moj rođak je radio u firmi gubitašu gdje doprinosi za sve radnike nisu bili uplaćeni već 6,7 godina, a ima preko hiljadu radnika. I onda je direktor odlučio uplatiti doprinose samo za grupu od 30tak radnika koji su tu godina, dvije pred penziju. moj rođak je bio među njima i uplaćeni su mu doprinosi i eno ga na birou prima naknadu za nezaposlene.
moee

#4 Re: Pravna pomoc/savjet

Post by moee »

Miki123 wrote:A što ćeš ići na biro? Zbog naknade za nezaposlenost je li?

Radi kod tog poslodavca i onda kad ti vamo bude sve sigurno i poslije otkaznog roka, neka te oni prijave u onom roku od 8 ili 15 dana, da ti se staž ne prekida.

A za ovo drugo, mislim da nije istina, ali nisam 100 % siguran. Moj rođak je radio u firmi gubitašu gdje doprinosi za sve radnike nisu bili uplaćeni već 6,7 godina, a ima preko hiljadu radnika. I onda je direktor odlučio uplatiti doprinose samo za grupu od 30tak radnika koji su tu godina, dvije pred penziju. moj rođak je bio među njima i uplaćeni su mu doprinosi i eno ga na birou prima naknadu za nezaposlene.
Ma jock, ne treba mi nikakva naknada za nezaposlenost. Odmah bi poceo u toj drugoj firmi, samo mislim da ne mogu istovremeno biti prijavljen u 2 firme, a trenutni poslodavac me ne moze odjaviti dok ne izvrsi sve svoje obaveze.

Hvala za misljenje...pozzz.
Miki123

#5 Re: Pravna pomoc/savjet

Post by Miki123 »

a trenutni poslodavac me ne moze odjaviti dok ne izvrsi sve svoje obaveze.
Ja mislim da može.
starii

#6 Re: Pravna pomoc/savjet

Post by starii »

Miki123 wrote:
a trenutni poslodavac me ne moze odjaviti dok ne izvrsi sve svoje obaveze.
Ja mislim da može.
posalji mu inspekciju anonimno :-)
gaius

#7 Re: Pravna pomoc/savjet

Post by gaius »

naravno da te može odjaviti.. možeš se po novim propisima i sam odjaviti.. to što nisu plaćeni doprinosi neće te spriječiti u tome ali ti neće ići u penzijski staž, sve dok se ne uplate doprinosi..

prema tome neka ti donese odluku o otkazu.. ili sporazumno raskinite ugovor o radu i može te odjaviti bez problema..
Čudna sorta

#8 Re: Pravna pomoc/savjet

Post by Čudna sorta »

moee wrote:Situacija je slijedeca:
Zaposlen u privatnoj firmi duzi period, ali bez ikakve mogucnosti napredovanja. Odlucim malo 'procackati' po trzistu rada i ukaze mi se prilika za bolji posao. Medjutim, dobijem informaciju da ima odredjenih dugova sadasnjeg poslodavca za uplatu PIO i da se najprije to treba rijesiti, kako bih se mogao prijaviti na biro. :shock:

Spomenem to trenutnom poslodavcu i on samo kaze da ce se to rijesiti 'uskoro', u sto i nisam bas siguran.
U medjuvremenu od nekoga cujem da ne postoji mogucnost da firma to uradi samo za mene, vec da mora platiti dug za PIO za sve zaposlene, prije nego neko dobije raskid ugovora? :x :x :x
Planiram poslodavcu postaviti odredjeni vremenski rok za ispunjenje obaveza, prije nego krenem u zakonsku bitku za svoja prava. Molim one DOBRO upucene za savjet....unaprijed zahvaljujem!!!
Poslodavac 100% može izmiriti doprinose samo ze tebe... I ne znam odakle ti to da te ne može odjaviti ukoliko ima neizmirenih obaveza... Dovoljno je samo da napravite raskid ugovora, i da poslodavac popuni Obrazac JS3100 za odjavu i to preda u Poreznu ispostavu prema sjedištu firme... bićeš odjavljen u roku od 48h... to da li on ima dospjelih a neizmirenih obaveza nije bitno kod prijave/odpjave radnika...
Last edited by Čudna sorta on 13/01/2012 21:44, edited 1 time in total.
medvjed23

#9 Re: Pravna pomoc/savjet

Post by medvjed23 »

može te odjaviti a može i samo za tebe uplatiti doprinose za PIO

osim ako se šta nije promijenilo u zadnjih desetak dana :D
fatamorgana-oaza

#10 Re: Pravna pomoc/savjet

Post by fatamorgana-oaza »

Slazem se sa prethodnim da te moze odjaviti, mada mislim da trebas malo zapeti da ti se izmire doprinosi jer kad tad ce ti trebati jer ukoliko to sada prepustis slucaju a firma totalno propadne kako ces ispuniti te sve godine propalih doprinosa kada danas sutra budes trebao u penziju ostaces u slijepoj ulici, zato bori se radio si i zaradio da ti se uplate doprinosi a posluzi se ili inspekcijom ili tuzbom i payi da ti ne istekne rok za podizanje tuzbe.
hurmasica

#11 Re: Pravna pomoc/savjet

Post by hurmasica »

Nista se ti ne sikiraj, obaveznik uplate doprinosa nisi ti nego poslodavac, i ti kao zaposlenik ne snosis neikakve sankcije za njegove obaveze. zato lijepo daj otkaz pa pravo u poreznu upravu sa ugovorom o otkazu i raspitaj se sta ces dalje.
Nazalost ne postoji nacin da natjeras poslodavca da ti uplati doprinose, osim da ga tuzis. Uglavom nakon sto dobijes odjavu iz POrezne uprave, odi u PIO sa odjavom (neko je napisao gore kako se zove taj obrazac ) da ti zakljuce radni staz u knjizici.
amko76

#12 Re: Pravna pomoc/savjet

Post by amko76 »

Nista se ti ne sikiraj, obaveznik uplate doprinosa nisi ti nego poslodavac, i ti kao zaposlenik ne snosis neikakve sankcije za njegove obaveze. zato lijepo daj otkaz pa pravo u poreznu upravu sa ugovorom o otkazu i raspitaj se sta ces dalje.
Nazalost ne postoji nacin da natjeras poslodavca da ti uplati doprinose, osim da ga tuzis. Uglavom nakon sto dobijes odjavu iz POrezne uprave, odi u PIO sa odjavom (neko je napisao gore kako se zove taj obrazac ) da ti zakljuce radni staz u knjizici.
Ugovor o otkazu :shock:

PIO da zaključi radnu knjižicu :shock:

Vi ste meni super :-)
hurmasica

#13 Re: Pravna pomoc/savjet

Post by hurmasica »

pardon otkaz ugovora o radu htjedoh napisat.
Samo mi nije jasno sta ti je nejasno sa time da PIO zakljucuje radni staz??? Pa valjda im je to posao!
trag_u_pijesku...

#14 Re: Pravna pomoc/savjet

Post by trag_u_pijesku... »

Postivani forumasi, cesto cita razlicite teme i postove i bas mi je prijeko potrebna pravna pomoc od vas dobronamjernih i upucenih forumasa, naime ja radim vec osam godina u jednoj firmi koja je gotovo dozivjela kolaps. vec par godina nemamo uvezan radni staz, nemamo placeno zdravstveno osiguranje vise od godinu dana, plata nam kasni vec 6 mjeseci, nemamo topli obrok vec 6 mjeseci, namamo naknadu za prevoz vec 6 mjeseci, nikada nismo dobili naknade za nocni rad, nikada nismo dobili regres, eh sta mi je sad ciniti a gotovo je nemoguce dati otkaz jer poslodavac ne zeli dati sporazumni raskid ugovora kojim bi ostvario pravo na naknadu za nezaposlene sa biroa za zaposljavanje. Razmisljam da podnesem tuzbu zbog svih ovih neizmirenih obaveza prema meni i koliko mislite da bi ta tuzba bila osnovana jer koliko znam postojeci zakon o radu je suvise naklonjen poslodavcima tako da mi radnici u ovoj privatnoj firmi radimo kao klasicni robovi. redovna su maltretiranja prijetnje smanjenjima i onako neredovnih plata i kojekakvih pritisaka, isto tako zelio bih podnijeti tuzbu za pretrpjelu dusevnu bol jer sam izlozen jako velikim pritiscima od strane rukovodstva firme, dali postoji mogucnost potrazivanja zateznih kamata zbog strasno velikih zakasnjenja plata u slucaju pokretanja tuzbe, molim sve one koji poznaju nekok kvalitetnog pravnika za parnicne postupke neka miodgovori . vjerujte da mi je egzistencija i mene i moje porodice ugrozena zbog robovlasnickog odnosa poslodavca, te vas najiskrenije molim za bilo kakvu pravnu pomoc ili savjet...unaprijed hvala
trag_u_pijesku...

#15 Re: Pravna pomoc/savjet

Post by trag_u_pijesku... »

trag_u_pijesku... wrote:Postivani forumasi, cesto cita razlicite teme i postove i bas mi je prijeko potrebna pravna pomoc od vas dobronamjernih i upucenih forumasa, naime ja radim vec osam godina u jednoj firmi koja je gotovo dozivjela kolaps. vec par godina nemamo uvezan radni staz, nemamo placeno zdravstveno osiguranje vise od godinu dana, plata nam kasni vec 6 mjeseci, nemamo topli obrok vec 6 mjeseci, namamo naknadu za prevoz vec 6 mjeseci, nikada nismo dobili naknade za nocni rad, nikada nismo dobili regres, eh sta mi je sad ciniti a gotovo je nemoguce dati otkaz jer poslodavac ne zeli dati sporazumni raskid ugovora kojim bi ostvario pravo na naknadu za nezaposlene sa biroa za zaposljavanje. Razmisljam da podnesem tuzbu zbog svih ovih neizmirenih obaveza prema meni i koliko mislite da bi ta tuzba bila osnovana jer koliko znam postojeci zakon o radu je suvise naklonjen poslodavcima tako da mi radnici u ovoj privatnoj firmi radimo kao klasicni robovi. redovna su maltretiranja prijetnje smanjenjima i onako neredovnih plata i kojekakvih pritisaka, isto tako zelio bih podnijeti tuzbu za pretrpjelu dusevnu bol jer sam izlozen jako velikim pritiscima od strane rukovodstva firme, dali postoji mogucnost potrazivanja zateznih kamata zbog strasno velikih zakasnjenja plata u slucaju pokretanja tuzbe, molim sve one koji poznaju nekok kvalitetnog pravnika za parnicne postupke neka miodgovori . vjerujte da mi je egzistencija i mene i moje porodice ugrozena zbog robovlasnickog odnosa poslodavca, te vas najiskrenije molim za bilo kakvu pravnu pomoc ili savjet...unaprijed hvala
samo jos da dodam bilo kakva pravna borba uz pomoc sindikata je nemoguca jer se radi o sindikatu PPDIVUT a taj sindikat je u privatnom vlasnistvu porodice Selimovic koja je i vlasnik firme u kojoj radim, znaci taj sindikat je tu da brani interese firme i da brani firmu od radnika, umjesto sto bi trebala braniti i zastupati prava radnika kod poslodavaca...znaci sindikat otpada.
medvjed23

#16 Re: Pravna pomoc/savjet

Post by medvjed23 »

Najvjerovatnije ćeš naplatiti potraživanja ako ih utužiš. Potraživanja iz radnog odnosa su čista. Jasno je da dug postoji i nema se tu šta osporiti. Naplatićeš i zatezne kamate i troškove postupka. Jedini problem je vrijeme naplate. Radni sporovi traju po 2-3 godine.
Korisničkoime

#17 Re: Pravna pomoc/savjet

Post by Korisničkoime »

trag_u_pijesku... wrote:Postivani forumasi, cesto cita razlicite teme i postove i bas mi je prijeko potrebna pravna pomoc od vas dobronamjernih i upucenih forumasa, naime ja radim vec osam godina u jednoj firmi koja je gotovo dozivjela kolaps. vec par godina nemamo uvezan radni staz, nemamo placeno zdravstveno osiguranje vise od godinu dana, plata nam kasni vec 6 mjeseci, nemamo topli obrok vec 6 mjeseci, namamo naknadu za prevoz vec 6 mjeseci, nikada nismo dobili naknade za nocni rad, nikada nismo dobili regres, eh sta mi je sad ciniti a gotovo je nemoguce dati otkaz jer poslodavac ne zeli dati sporazumni raskid ugovora kojim bi ostvario pravo na naknadu za nezaposlene sa biroa za zaposljavanje. Razmisljam da podnesem tuzbu zbog svih ovih neizmirenih obaveza prema meni i koliko mislite da bi ta tuzba bila osnovana jer koliko znam postojeci zakon o radu je suvise naklonjen poslodavcima tako da mi radnici u ovoj privatnoj firmi radimo kao klasicni robovi. redovna su maltretiranja prijetnje smanjenjima i onako neredovnih plata i kojekakvih pritisaka, isto tako zelio bih podnijeti tuzbu za pretrpjelu dusevnu bol jer sam izlozen jako velikim pritiscima od strane rukovodstva firme, dali postoji mogucnost potrazivanja zateznih kamata zbog strasno velikih zakasnjenja plata u slucaju pokretanja tuzbe, molim sve one koji poznaju nekok kvalitetnog pravnika za parnicne postupke neka miodgovori . vjerujte da mi je egzistencija i mene i moje porodice ugrozena zbog robovlasnickog odnosa poslodavca, te vas najiskrenije molim za bilo kakvu pravnu pomoc ili savjet...unaprijed hvala
Ovako tužba bi bila osnovana i dobio bi parnicu znači sud bi obavezao tvog sadašnjeg poslodavca da ti isplati zaostale plate, topli obrok, naknadu za prevoz, naknade za noćni rad, regres. Naknade za noćni rad i regres bi dobio za zadnju godinu dana od dana podizanja tužbe. Problem je da sud ne može natjerati tvog sadašnjeg poslodavca da ti uplati PIO i Zdravstveno, može on njega dodatno u presudi obavezati ( iako je to tvom poslodavcu zakonska obaveza ) ali meni nije poznata mogućnost da ga natjera na uplate. Moj savjet bi bio kad već daš otkaz da istog pismeno prijaviš inspekciji i zahtijevaš kontrolu od strane inspekcije. Kad dobiješ presudu ideš u tzv. postupak izvršenja jer sam skoro pa siguran da tvoj sadašnji poslodavac neće dobrovoljno ispoštovati odluku suda nego ga moraš natjerati. To ćeš učiniti upravo u tom postupku izvršenja ili ovrhe. Nekada je efikasan način ovrha na bankovnim računima dužnika, znači sud po tvom zahtjevu naloži bankama u kojim tvoj poslodavac ima otvorene račune da blokira iste te da sa njegovog računa na tvoj račun prebace iznos koji ti je sud dosudio. Problem kod toga je uvijek pitanje da li tvoj poslodavac ima sredstava na računu i da li su mu možda računi već blokirani po zahtjevu nekoga drugoga koji mu je dužan.
Šta ja mogu uraditi je da ti to provjerim ako hoćeš, pošalji mi na PP ili na forum svejedno tačan naziv firme i provjerit ću ti da li su im računi blokirani ili ne. Na žalost ne mogu provjeriti da li imaju sredstava na računima samo da li su sada blokirani po zahtjevu nekoga drugoga.
Na sve navedeno gore imaš naravno pravo na zakonsku zateznu kamatu i još nešto kod toplog obroka je bitno da je od 2005 godine poslodavac dužan da isplaćuje minimalno 20% od prosječne plate u FBiH temeljem Općeg kolektivnog ugovora na ime toplog obroka. Znači ako budeš tužio navest ćeš taj iznos ako je on veći (pretpostavljam da jeste) od iznosa tvog toplog obroka. Kod problema da ti poslodavac ne želi dati sporazumni raskid ugovora na žalost ja ne znam drugi izlaz za tu situaciju nego da daš otkaz. Za duševne boli to je već teško da ćeš dobiti jer ni jedan sud neće samo na osnovu tvoje tvrdnje dosuditi u tvoju korist, znači bilo bi nužno dokazivati psihičko zlostavljanje kao i štetu proizašlu iz istog. Za kvalitetnog advokata moraš mi reći odakle si (može na PP) znam kvalitetne advokate u mojoj okolini znači ako si blizu mene možda ti i mognem pomoći ako si dalje na žalost ne.
code black

#18 Re: Pravna pomoc/savjet

Post by code black »

Molim ako nko ima ko je pravnik po zanimanju da mi da par savjeta, odnosno da mi da par odgovora.

naime, konkurisala sam na jedan konkurs, u skoli, iako nemma polozen strucni ispit jer do sada nisam radila u skoli iako sam po zanimanju profesor. uglavnom u dokumntaciji su trazili i polozen strucni ispit. predala sam diplomu i ostal dokumente, naravno bz te potvrde, a nakon toga mi stize i odgovor gdje pise da dokumentacija nije potpuna.

Nakon toga nadjem novi pravilnik koji u kojem kaze da dokaz o poloznom strucnom ispitu spada u dodatnu dokumentaciju i da kandidati koji imaju svu obavznu dokumentaciju imaju i uredne prijave.

Eh sada, odem ja sa zalbom u skolu, tu m doceka sekretar skole, po zanimanju pravnik, i poce da mi objasnjava.

1. pravilnik je u sluzbenom listu izasao 24.01.2013, a konkurs 26.01.2013. Ona kaze da konkursna procedura pocinje onog dana kada skolski odbor donese odluku, a ne od dana kada izadje u novinama. Da li je to tacno?

2. ona kaze da je sluzbeni list dobila tek 28.01.2013., sto mi je bilo bas glupo, cuj tad dobila, tamo pise da stupa na snagu onda kad uzadj u sluzbenim novinama, a ne kad ga oni dobiju. da li sam upravu?

unaprijed hvala
Post Reply