Pravilo kruznog toka?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

semmy

#76 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by semmy »

van Basten wrote:danas ja u kružnom toku na Ilidži, prestrojavam se u desnu da se isključim prema Otesu, kad iz Rustempašine mi uleti neka cura u sivom fiat puntu bez da je i pogledala u moju stranu ili bar u svoju kočnicu. Jedva sam je izbjegao, i to samo zato što sam, čim sam je ugledao, procijenio da je opasna po okolinu pa sam bio spreman na momentalno kočenje. Kako stadosmo na istom semaforu uporedu iskoristih da je priupitam kako to uliejče u kružni tok. Veli ona meni:
- pravilo desne strane, pročitaj malo zakon :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
otprilike toliko sam se i ja šokirao jer sam bukvalno zanijemio... dok sam došao sebi semafor se upalio već... helem... iskreno se nadam da će dotična naučiti kako se vozi po kružnom toku i ulazi u isti i šta znače oni trokuti sa špicem dole prije ulaska u kružni, a prije nego ubije sebe i nekog drugog.
ovo se desava svaki dan vjeruj mi...dnevno sam najmanje 2 puta u ovom kruznom na ilidzi i svaki dan se pitam gdje i kako su pojedini dobili vozacku...
da imam kakvo staro auto pustila bi pojedine budale da me udare nebil dosli pameti
The Nightwatchman

#77 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by The Nightwatchman »

jednom sam se na zapadu vozio u kruznom toku sa 4 trake od kojih u jednoj ide tramvaj. tito dragi, jedva izadjoh.... :D
Walthie

#78 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by Walthie »

Hendrix wrote:@Kurty
Jedan mali savjet, ne vjeruj profama baš puno, jer oni lupaju i pričaju kako njima odgovara u tom trenutku, radi njihovih privatnih poslova.
Rotori su u smjernicama odavno, sekcija ''1-1-4 Funkc elementi i povrsine puta '' a to što se ne projektuju kod nas je činjenica da su naši ljudi vrlo tvrdi kada je riječ o promjeni načina rada i koncepcije projektovanja, a i naravno vožnje što se vidi recimo na Ilidži.
@Walthie
Čitava koncepcija rotora i jeste da se izbjegnu konfliktne tačke kojih ima puno više na "običnim" rakrsnicama, kao i bočni udari pri velikim brzinama, nema puno pametovanja oko prednosti i pravila vožnje( što ironično kod nas dovodi do veće zbunjenosti vozača ) i puno se brže odvija saobraćaj.
To je srz svega,promjene koje izgledaju kompliovano a tako su jednostavne.

Slike rotora sam postavio bas zbog toga,bez znakova-bez komplikacija.
kurty

#79 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by kurty »

Hendrix wrote:@Kurty
Jedan mali savjet, ne vjeruj profama baš puno, jer oni lupaju i pričaju kako njima odgovara u tom trenutku, radi njihovih privatnih poslova.
Rotori su u smjernicama odavno, sekcija ''1-1-4 Funkc elementi i povrsine puta '' a to što se ne projektuju kod nas je činjenica da su naši ljudi vrlo tvrdi kada je riječ o promjeni načina rada i koncepcije projektovanja, a i naravno vožnje što se vidi recimo na Ilidži.
Znamo da ima u smjernicama, ali su nam nesto govorili da jos nesta nije kako treba biti....
a profa koji je pricao o rotorima je gost iz Holandije , Zoka...
kurty

#80 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by kurty »

The Nightwatchman wrote:jednom sam se na zapadu vozio u kruznom toku sa 4 trake od kojih u jednoj ide tramvaj. tito dragi, jedva izadjoh.... :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Zar smije pruga biti u rotoru???
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#81 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by 1946 »

kurty wrote:
The Nightwatchman wrote:jednom sam se na zapadu vozio u kruznom toku sa 4 trake od kojih u jednoj ide tramvaj. tito dragi, jedva izadjoh.... :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Zar smije pruga biti u rotoru???
Glavni grad istočnog komšiluka:
Image
I pruga i trola
Prije 3-4 godine, jaran vozio, ušli u kružni tok, tu nam je bio početak, a otprilike i kraj :lol: . Minimum smo 3 kruga napravili dok nismo izašli i to na pogrešnu stranu, ali bitno je da smo izašli :D
respo

#82 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by respo »

slavija :D

pa kako ce kod nas ljudi znati z akruzni kad ga u bih nije bilo do prije par godina tako ni instruktori nisu znali (mnogi od njih) kako se ponasati u njemu
kud ces dalje
Hendrix

#83 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by Hendrix »

Kurty, kod nas su smjernice i zakon i pravilnik u isto vrijeme, ako pogledaš zakon o Cestama i građenju istih, samo smjernice kopirane, tako da ne vidim problem, ali ko zna , kod nas je sve moguće. :)
Na profe sam mislio na one gore koji ti vaze svako predavanje glupostima a ne stvarima koje treba da uče studente, ne na tog koga spominješ.
NekoIzMase

#84 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by NekoIzMase »

Ovdje nije toliki problem ni pravo prvenstva unutar kružnog toka koliko je i kretanje unutar istog. Neki 'vozači' obilaze skoro cijeli krug u desnoj traci ili čak 270 stepeni, što je suludo i rizično. Evo i primjera kako bi se trebalo kretati u kružnom toku:
Image
kurty

#85 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by kurty »

Hendrix wrote:Kurty, kod nas su smjernice i zakon i pravilnik u isto vrijeme, ako pogledaš zakon o Cestama i građenju istih, samo smjernice kopirane, tako da ne vidim problem, ali ko zna , kod nas je sve moguće. :)
Na profe sam mislio na one gore koji ti vaze svako predavanje glupostima a ne stvarima koje treba da uče studente, ne na tog koga spominješ.

znam da je tako, jer se "pozivamo" na smjernice...
I meni je bilo cudno kad smo po Sarajevu projektovali rotore...ima ih u Smjernicama, a kao nema ih u zakonu... Al eto, njihova je zadnja... Znam i na profe na koje mislis da samo vaze, pa nekad i bubnu... Steta samo sto Langof ode u penziju, jer je najjaci ucitelj bio
van Basten

#86 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by van Basten »

semmy wrote:
van Basten wrote:danas ja u kružnom toku na Ilidži, prestrojavam se u desnu da se isključim prema Otesu, kad iz Rustempašine mi uleti neka cura u sivom fiat puntu bez da je i pogledala u moju stranu ili bar u svoju kočnicu. Jedva sam je izbjegao, i to samo zato što sam, čim sam je ugledao, procijenio da je opasna po okolinu pa sam bio spreman na momentalno kočenje. Kako stadosmo na istom semaforu uporedu iskoristih da je priupitam kako to uliejče u kružni tok. Veli ona meni:
- pravilo desne strane, pročitaj malo zakon :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
otprilike toliko sam se i ja šokirao jer sam bukvalno zanijemio... dok sam došao sebi semafor se upalio već... helem... iskreno se nadam da će dotična naučiti kako se vozi po kružnom toku i ulazi u isti i šta znače oni trokuti sa špicem dole prije ulaska u kružni, a prije nego ubije sebe i nekog drugog.
ovo se desava svaki dan vjeruj mi...dnevno sam najmanje 2 puta u ovom kruznom na ilidzi i svaki dan se pitam gdje i kako su pojedini dobili vozacku...
da imam kakvo staro auto pustila bi pojedine budale da me udare nebil dosli pameti
ma ja bih je pustio da me opali, samo da sam bio sam u autu... sa trudnom ženom ipak sam oprezniji... pa nek' policajcu objašnjava pravilo desne strane u kružnom toku
za_sada_bez_dobrog_nicka

#87 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

sijedi wrote:može li, u smjeru kazaljke na satu, da se kreće kružnim tokom?
Na Ilidži sam sreo dvaputa likove u lađama kako su krunuli u BUTMIR

hohohohoho, popravi mi dan.
Čuj, lola direkt lijevo preko šiNJa...!?
za_sada_bez_dobrog_nicka

#88 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

1946 wrote: Image
Prije 3-4 godine, jaran vozio, ušli u kružni tok, tu nam je bio početak, a otprilike i kraj :lol: . Minimum smo 3 kruga napravili dok nismo izašli i to na pogrešnu stranu, ali bitno je da smo izašli :D
Jbte, kružni tok, k'o crna rupa...
Uđeš i nestaneš... :D
Vidi tranđe što rotira. Gdje je onaj u kućici što upravlja skretnicom?
semmy

#89 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by semmy »

danas oko 17h udes u kruznom toku na ilidzi... pametnjakovic kao i mnogi valjda kontao da vazi pravilo desne strane i uletio kao ludjak...nadam se samo da je dosao pameti

slikano mobitelom pa se bas dobro i nevidi
Image
Haris.ba

#90 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by Haris.ba »

Zakon je zakon, ali mislim da je za naš mentalitet za sada može tolerisati kruženje u kružno u desnoj traci. Najsigurnije je . Jednostavno narod ne zna kako se ponašati u kružnom. Bolje je da kruži desnom trakom i na treći izlaz nego da stoji u lijevoj traci i čeka da se uliva. Neće da kruži i gotovo. Zvuči nelogično, al tako je u praksi i najbolje na ovom kružnom na Ilidži, brži protok saobraćaja. A ovi ko fol što furaju pravilo desne strane u kružnom samo se možda mogu urazumiti ako dožive sudar u istom. Nije jedanput mi se desilo da lole koje su se zafurale da ulete u kružni nešta mi gestikuliraju što nisam stao u kružnom i pustio njih da se uključe.
ljubav_aha

#91 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by ljubav_aha »

atko wrote:Evo jos jedan pokusaj i predajm se ;)
Na ulazu u kružni tok uz navedeni saobraćajni znak obično se postavlja i saobraćajni znak “nailazak na cestu sa prvenstvom prolaza”. Vozila koja ulaze u kružni tok saobraćaja moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku

U kružnom toku, izuzetno, saobraćaj može biti regulisan bez saobraćajnog znaka “nailazak na cestu sa prvenstvom prolaza”, npr. sa svjetlosnom signalizacijom (semaforima) ili drugim saobraćajnim znakovima, te se u tim slučajevima primjenjuju opšta pravila prvenstva prolaza, a u skladu sa postavljenom signalizacijom.

Znaci normalno kruzni tok je regulisan tako da oni unutra imaju prednost ... ako postoji neki razlog onda je regulisan drugacijie ... al nema neregulisanog kruznog toka sa pravilom desne strane ... nema logike doslo bi do zaglavljenja ... i zanimljivo je da na balkanu ljudi ocigledo imaju probleme sa shvatanjm i tumacenjem kruiznog toka ... mislim na zakonodavce koji ga definisu ... pa svaka drzava to na svoj nacin definise izgleda ... tako u srbiji mozete platiti kaznu ako udjete i izadjete na prvi izlaz ... kaze drot ... morali ste kruziti jedan krug :D
to sam daaavno cula,istina :thumbup: :lol: :-D
amortizer

#92 Re: Re:

Post by amortizer »

Blackadder wrote:
Smartex wrote:U kruznom toku ima prednost onaj koji ide suprotno od kazaljke na satu, onaj koji ulazi u kruzni tok sa desne strane, a pritome gleda u lijevu stranu prestojava se slijeva na desno da bi po izlazu izasao prvo iz desne u lijevu traku sto znaci svaki onaj koji je u kruznom toku, ako nije van njega ili nasuprot njega ima prednost ako kruzi jer onda i skuzi gdje kruzi.
I sta je tu nejasno majke vam? Sve bi ja vas ponovo na polaganje!
:roll: :shock:
tjesi me da postoje i kompikovaniji od mene :lol:
@Smartex Ok, sve je savrseno :-) jasno, samo me interesuje ako :"ima prednost onaj koji ide suprotno od kazaljke na satu", da li znaci da onaj sto ide u smjeru kazaljke na zidu :D nema prednost i mora stati ili moze nastaviti ? :lol:
Samo to, a ostalo jasno ko dan :thumbup:
:sax:
Hendrix

#93 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by Hendrix »

Čitav naš problem je u tome što nema rigoroznih kazni, kada bi drot stajao par dana na kružnom i drastično kaznio sve hajvane što se prave pametni i kontra idu, sjeku ljudima prvenstvo brzo bi se pameti dozvali. Kako naši ljudi po Evropi voze ko bubice i sva pravila nauče bez problema a ovde ko divlji zapad, kako ti se hoće tako ti vozi.
Problem bosne je u fušeraju i izvrdavanju zakona i našem čuvenom "jebaji ga" sistemu, a kada te opali po džepu par puta onda nema više izvrtanja.
mr.gugl

#94 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by mr.gugl »

Hendrix wrote:Čitav naš problem je u tome što nema rigoroznih kazni, kada bi drot stajao par dana na kružnom i drastično kaznio sve hajvane što se prave pametni i kontra idu, sjeku ljudima prvenstvo brzo bi se pameti dozvali. Kako naši ljudi po Evropi voze ko bubice i sva pravila nauče bez problema a ovde ko divlji zapad, kako ti se hoće tako ti vozi.
Problem bosne je u fušeraju i izvrdavanju zakona i našem čuvenom "jebaji ga" sistemu, a kada te opali po džepu par puta onda nema više izvrtanja.
bas tako...ali znas sta, jos je bolje i ovo "jebaji ga", nego da nas uce a komandir milicije i ostali od nasije para da cerkama kupuju nove Auvdije. "jebaji ga..." :)
nego, znate sta je meni interesantno, svi mi na ovom nam u naske forumu pametujemo drugima, a jos se niko nije javio i priznao da veze nema kako se djira onuda. ja licno vozim ili na silu ili me zaboli glava od gledanja sa svih strana ima li koga da mi se ubaci, da me ne prestize, da ne ide glavom kroz zid itd. drama :dance:
Post Reply