Pravilo kruznog toka?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Drvosjeca iz Dejcica

#1 Pravilo kruznog toka?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Image

Ko zna pravilo kruznog toka u saobracaju? Na Ilidzi ima jedan kruzni tok i nisam siguran koliko dobro vozaci poznaju isto.

Ja mislim da ako nema trokuta u tom slucaju oni sa desne strane koji se ukljucuju u kruzni tok imaju prednost. Ukoliko postoji trokut, a postoji u 95% slucajeva kod kruznog toka, tada oni unutar imaju prednost.

Jesam li u pravu?
Yamahalac

#2 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by Yamahalac »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Image

Ko zna pravilo kruznog toka u saobracaju? Na Ilidzi ima jedan kruzni tok i nisam siguran koliko dobro vozaci poznaju isto.

Ja mislim da ako nema trokuta u tom slucaju oni sa desne strane koji se ukljucuju u kruzni tok imaju prednost. Ukoliko postoji trokut, a postoji u 95% slucajeva kod kruznog toka, tada oni unutar imaju prednost.

Jesam li u pravu?
u pravilu prije ulaza u kruzni tok ima znak izlazak na ulicu sa pravom prvenstva, znaci onaj ko je u kruznom toku on ima prvenstvo prolaza

u kruznom toku ako su 2 trake, vrijedi pravilo desne strane

malo ko kod nas zna voziti u kruznom toku, vecina ide na silu i sl, s obzirom da kruzni nisu postojali do iza rata
zlatan01

#3 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by zlatan01 »

kulla wrote:

Jesam li u pravu?
u pravilu prije ulaza u kruzni tok ima znak izlazak na ulicu sa pravom prvenstva, znaci onaj ko je u kruznom toku on ima prvenstvo prolaza

malo ko kod nas zna voziti u kruznom toku, vecina ide na silu i sl, s obzirom da kruzni nisu postojali do iza rata
U svedskoj su kruzni tokovi prakticno na svakom koraku. Ne vazi pravilo desne strane, tj. oni u kruznom toku imaju prednost. E sad da me ubijes ne znam ima li znak prije, ali nije ni vazno jer svi znaju pravilo. Kod nas su oni prava rijetkost ali nije tacno da su se pojavili tek poslije rata. U mnogim gradovima bivse Juge sam ih vidjao.
sekretar

Post by sekretar »

Udjes u kruzni tok kad mozes. Oni u njemu imaju prednost.
Kada si unutra bjezis u lijevo jer je desna "protočna" ulaz - izlaz. Desnom trakom se ne kruži po kružnom toku.
Kada trebaš van, prestrojiš se u desnu i i zadješ kad ti je ćejf.

Na Ilidžu to ne vrijedi. Ja sam jednom ušao u lijevu i jedva izašao vani.
Nego nako krkanski najbolje. U Tuzli na skveru takođe :D
Hendrix

Post by Hendrix »

Kružni tok je teoretski najednostavnije pravilo ikada , ko je unutra ima prednost i gotovo :)
Teoretski jer kod nas ulaze i u kontra stranu :D
motor

Post by motor »

Prema posljednjim statistikama kruzni tokovi su dosta bolje rijesenje od raskrsnica sa semoforima na kojima moras dosta cekati... tako da se kruzni tokovi u posljednje vrijeme dosta vise primjenjuju u zemljama zapadne evrope. mozda je to u Svedskoj davno pocelo, ali je npr. u Austriji i Njemackoj posljednjih godina dosta raskrsnica dobilo kruzne tokove.
Yamahalac

#7 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by Yamahalac »

zlatan01 wrote:
kulla wrote:

Jesam li u pravu?

U svedskoj su kruzni tokovi prakticno na svakom koraku. Ne vazi pravilo desne strane, tj. oni u kruznom toku imaju prednost. E sad da me ubijes ne znam ima li znak prije, ali nije ni vazno jer svi znaju pravilo. Kod nas su oni prava rijetkost ali nije tacno da su se pojavili tek poslije rata. U mnogim gradovima bivse Juge sam ih vidjao.
komsija ima znak ;)
sijedi

#8 Pravilo kruznog toka?

Post by sijedi »

može li, u smjeru kazaljke na satu, da se kreće kružnim tokom?
Na Ilidži sam sreo dvaputa likove u lađama kako su krunuli u BUTMIR
baustelac

Post by baustelac »

Kod nas kruzni tokovi i jesu rijetkost ali npr. u Njemackoj su pocesti. Mislim da je pravilo svugdje isto a to je da vozila u kruznom toku imaju prvenstvo (oznaceno na ulazu u kruzni tok), ulazi se bez zmigavca jer je pravac kretanja univerzalan i izlazi se obavezno sa zmigavcem. Neko je pomenuo kruzni tok u Tuzli i tu je oznaceno da je pravac Slatina-Banja i obrnuto put sa prvenstvom. Na tom pravcu vozila zapravo i nisu u cistom kruznom toku, samo malo zaobilaze ono ostrvo :)
Qler

Post by Qler »

ko ima polozen a ne zna pravila kruznog nek se upuca ali prije toga nek ponovi testove malo.... pustas one sa lijeve strane kad se ukljucujes i kad si ti u kruznom imas prednost nad svima sto se ukljucuju i to je to... simpl :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Qler wrote:ko ima polozen a ne zna pravila kruznog nek se upuca ali prije toga nek ponovi testove malo.... pustas one sa lijeve strane kad se ukljucujes i kad si ti u kruznom imas prednost nad svima sto se ukljucuju i to je to... simpl :D
Jelde...tako je u teoriji a u praksi je sila :lol: .
Ljudi pazite se...nikad ne znate koji ce hajvan s desna uLJetiti vam :lol: .
van Basten

Post by van Basten »

teoretski kružni tok jeste vrlo lagan za svariti, kako to fino i elaboriraste ranijim postovima, ali ja tek za 15ak godina očekujem da takva jednostavnost zaživi i na našim cestama, nakon što se dosta na(m)učimo na greškama svojim i tuđim
Edin H.

Post by Edin H. »

U biti je pravilo ko prije djevojci njegova djevojka :D

Ako ima vise traka kada prilazis, ako ides na prvi izlaz prestrojavas se u tu traku i dajes zmigavac.
Ako ides na drugi izlaz ides iz srednje ili desne trake, na ulazu na roundabout ne dajes zmigavac, ali dajes nakon sto prodjes prvi izlaz.
Ako ides na treci izlaz ides u lijevu traku dajes lijevi zmigavac i na izlazu nakon drugog izlaza dajes desni zmigavac.

:D
zlatan01

#14 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by zlatan01 »

kulla wrote: komsija ima znak ;)
Komsija?
Yamahalac

#15 Re: Pravilo kruznog toka?

Post by Yamahalac »

zlatan01 wrote:
kulla wrote: komsija ima znak ;)
Komsija?
ja ba, nisam ni 200 kilometara sjevernije od tebe :D
skojotovski

Post by skojotovski »

prednost imaju oni u kruznom. a, na ilidzi je bila koma kada su ga pustili u promet. hajvani u kruznom stajali i pustali one ta tlane da se ukljuce :-)
i hoce u fucking eUropu! i selo je previse!
ins

Post by ins »

Edin H. wrote:U biti je pravilo ko prije djevojci njegova djevojka :D

Ako ima vise traka kada prilazis, ako ides na prvi izlaz prestrojavas se u tu traku i dajes zmigavac.
Ako ides na drugi izlaz ides iz srednje ili desne trake, na ulazu na roundabout ne dajes zmigavac, ali dajes nakon sto prodjes prvi izlaz.
Ako ides na treci izlaz ides u lijevu traku dajes lijevi zmigavac i na izlazu nakon drugog izlaza dajes desni zmigavac.

:D
Covjek mudro zbori i u pravu je. Prednost uvijek ima auto koje je u kruznom toku.
A to sto je kruzni tok "novost" vise govori o gradu Sarajevu nego o njemu, posto ga francuzi poznaju vec nekih 200 godina... Najpoznatiji je onaj oko trijumfalne kapije u Parizu 8)
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

Samo mi nije jasno kako to mislite da Sarajevo nije imalo prije rata kružne tokove? A šta je sa onima na Dobrinji gdje se nekad vrši obuka kandidata, kao i onaj mali tkđ. na Dobrinji kod trga Viljema Šekspira?! :D
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

ins wrote:

Covjek mudro zbori i u pravu je. Prednost uvijek ima auto koje je u kruznom toku.
A to sto je kruzni tok "novost" vise govori o gradu Sarajevu nego o njemu, posto ga francuzi poznaju vec nekih 200 godina... Najpoznatiji je onaj oko trijumfalne kapije u Parizu 8)
Francuzi su vjerovatno prvo uveli kruzni tok pa onda kanalizaciju - za razliku od Sarajeva. :D Mislim, meni iz Dejcica trijumfalna kapija je kada u januaru citav sidjem na Ilidzu. :lol: :zzzz:
aki200

Post by aki200 »

onaj oko trijumfalne kapije u Parizu je uzas. Tokovi nisu oznaceni. Rijetko ko izadje iz njega bez ogrebotine. A kad udjes u tok vozas krugove dok te ne izbaci. Ma pravo savrsenstvo!
Hendrix

Post by Hendrix »

van Basten wrote:teoretski kružni tok jeste vrlo lagan za svariti, kako to fino i elaboriraste ranijim postovima, ali ja tek za 15ak godina očekujem da takva jednostavnost zaživi i na našim cestama, nakon što se dosta na(m)učimo na greškama svojim i tuđim
A nekad se mora početi :)
bug

Post by bug »

Qler wrote:ko ima polozen a ne zna pravila kruznog nek se upuca ali prije toga nek ponovi testove malo.... pustas one sa lijeve strane kad se ukljucujes i kad si ti u kruznom imas prednost nad svima sto se ukljucuju i to je to... simpl :D
'ladnjak :D drz se racunara :D mani se volana :D:D
za opste dobro :D:D
nx

Post by nx »

sekretar wrote:Udjes u kruzni tok kad mozes. Oni u njemu imaju prednost.
Kada si unutra bjezis u lijevo jer je desna "protočna" ulaz - izlaz. Desnom trakom se ne kruži po kružnom toku.
Kada trebaš van, prestrojiš se u desnu i i zadješ kad ti je ćejf.

Na Ilidžu to ne vrijedi. Ja sam jednom ušao u lijevu i jedva izašao vani.
Nego nako krkanski najbolje. U Tuzli na skveru takođe :D
i ja sam isto kontam u lijevu blizu,pa desnu,po pravilima,pa mi ostali jebali mater :x
atko

Post by atko »

Kruzni tok na Ilidzi je vrlo mal, sa puno ulaza/izlaza plus semafor tako da nemas kad po pravilima voziti a i hoce mater spomenuti svi ako pokusas :lol:
Da je bar markiran, malo je presirok pa neki misle da ima i srednja traka :lol:

Prije nekoliko dana udjem u kruzni kad hadzo parkiro golfa :lol: ja stao prije ulaska da ga propustim kad ono golf stoji, kontam ja mozda jos upraznjava pravilo desne strane pa on pusta mene kad ono nema vozaca :lol: :lol: :lol:
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Pravilo prvo, vozilo u kruznom toku ima prednost nad svim koji ulaze. Svaki kruzni tok ima najmanje 3 ulaza/izlaza,i naravno vise, postoji pravilo kod signalizacije (zmigavci).
Ako izlazis na prvom izlazu, duzan si dati zmigavac (desni ) PRIJE ulaska u kruzni tok. Ako izlazis na br 2. ne dajes NIKAKAV signal. Ako izlazis na 3.4. ili eventualno petom, prije ulaska se daje LJEVI zmigavac ( sto je automatski znak da neces izici ni na prvom ni na drugom , vec na trecem, cetvrtom itd. Kod izlaska na trecem ili cetvrtom, ili petom, daje se ponovno lijevi zmigavac za IZLAZ.
Ovo mozda zvuci malo zbunjujuce, ali je u praksi vlo jednostavno i vozaci imaju dobru kontrolu svi nad svima , zato sto vec prije ulaska oznacavaju sta ce ciniti dalje.
Pokazalo se u praksi da ponekad i kruzni tokovi budu zacepljeni, te dolazi do pojave doslovice uskakanja auta jedni pred druge i naravno manjih udesa, koji potom potpuno zatvore saobracaj.
Rjesenje je brzina. Predlog je da se na kriticnim kruznim tokovima ogranici brzina na 20 km, sto se pokazalo vrlo efikasno ,jer saobracaj, bez obzira koliko je gust, tece neprekidno i bez zastoja.

I jos jedna tehnicka stvarcica. U srednjem djelu se pravi kupola od zemlje, sadi se ziva ograda ili se postavljaju kipovi, razne figure, sve sa namjerom da vozac nemoze vidjeti ko dolazi iz supronog smjera, zato sto neki, kada vide da nema saobracaja uljecu sa 100 km/T i prevrcu se... :D

k :-D RUZNI TOK JE ZAKON, PRVO RIJESENJE...
Post Reply