Ublehas wrote:Situacija 1
lako
vozilo koje se susrelo s vozilom više kategorije, a ako se
mimoilaze vozila iste kategorije - vozilo koje se kreće niz nagib
osim ako je, s obzirom na uslove i položaj vozila na putu, lakše
da to učini vozač vozila koje se kreće uz nagib.
Pozdrav
Bar mi je ovaj dio razjašnjen. Ni zakon nije striktan po tom pitanju, sve ovisi o uslovima puta po kojem se vozi, odnosno od dogovora.
Baš sam se našao u ovoj situaciji neku noć, gdje sam ja išao niz nagib sa kombijem nosivosti 1t a u susret mi je došao auto koji se samo zaustavio ispred mene. Ja sam stao površini sa velikim nagibom dok je on bio na skoro ravnoj površini. Malo zbrkan situacijom što je samo stao ispred, potpuno sam zaboravio na to da sam trebao ugasiti farove da bi se on mogao kretati unazad. Na kraju smo se usmeno dogovorili.
I dalje mi je situacija 1 pomalo konfuzna, jer zakon propisuje jedno a praksa u stvarnosti je drugačija. Recimo da se krećemo pravolinijski seoskim putem gdje ni na koji način saobraćaj nije obilježen, dok sa strane imamo puno priključnih puteva, kako s lijeve tako i sa desne strane. Niti jedan od tih puteva nije zemljani, svi imaju istu širinu kolovoza s tim da je put kojem se krećemo pravolinijski frekventniji od ostalih. Prilikom vožnje takvim putem.