Pravila saobraćaja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Me_Name_Amir

#1 Pravila saobraćaja

Post by Me_Name_Amir »

Želio bih da razjasnim neke nejasnoće koje me muče u saobraćaju.

Image
1. Na slici broj jedan imamo dva auta koja se kreću jedan prema drugom na uzbrdici (vozilo a se kreće uzbrdo) na putu koji je predviđen za samo jedno auto. Koje od ova dva auta je dužno vratiti se u rikverc do prvog proširenja gdje bi se mogli bezbijedno mimoići?

2. Na slici broj dva je prikazan put bez ikakvih oznaka (možemo reći seoski put). Auto A se kreće pravolinijski a auto B treba da se uključi na put iste važnosti. Ako je autu A vidljivost auta B nemoguća, a u pravilu koristeći pravilo desne strane auto B ima prvenstvo, na koji način postupiti u slučaju saobraćajne nesreće?
Ned071

#2 Re: Pravila saobraćaja

Post by Ned071 »

ja kada sam polagao, a bilo je to davno, onaj koji ide uzbrdo imao je prednost. pogotovo bus. sad kontam, mislim da je bila i neka caka da se vrati koje blizi al nisam siguran
ovo dolje je pravilo desna strana bez dileme...
al ima raje koja ce pojasniti bolje svakako
530i

#3 Re: Pravila saobraćaja

Post by 530i »

Što se tiče brda, prednost ima vozilo više kategorije, a ako su iste kategorije onda ono koje ide uzbrdo, bar je tako bilo kada sam ja polagao.
dgL_

#4 Re: Pravila saobraćaja

Post by dgL_ »

vozilo koje ide uzbrdo je duzno da se vrati... moje misljenje, mada je u praksi to uvijek kompenzacijski (ako nisamduzan da se sklonim, a imam prostora 10 metara iza, a neko ko jeduzan da se skloni meni mora da se vrati 50 ili 100 metara onda ucinim uslugu... mislim da je to ljudski, jbg...

slika b) deffinitivno pravilo desne strane... Vozilo mora stati cak i ako je nemoguce da vidi da li postoji vozilo koje ima prednost... kada utvrdi da je put bezbjedan nastavlja dalje...
Ned071

#5 Re: Pravila saobraćaja

Post by Ned071 »

530i wrote:Što se tiče brda, prednost ima vozilo više kategorije, a ako su iste kategorije onda ono koje ide uzbrdo, bar je tako bilo kada sam ja polagao.
e tacno tako.
condy

#6 Re: Pravila saobraćaja

Post by condy »

Slika 2. Pravilo desne ruke ako nema saobraćajnih znakova odnosno vozilo b. ima prednost.
homega

#7 Re: Pravila saobraćaja

Post by homega »

Me_Name_Amir wrote:Želio bih da razjasnim neke nejasnoće koje me muče u saobraćaju.

1. Na slici broj jedan imamo dva auta koja se kreću jedan prema drugom na uzbrdici (vozilo a se kreće uzbrdo) na putu koji je predviđen za samo jedno auto. Koje od ova dva auta je dužno vratiti se u rikverc do prvog proširenja gdje bi se mogli bezbijedno mimoići??
Prema poslijeratnim sarajevskim pravilima, automobil vraća nazad vozač koji nije prošao postupak jačanja mišićne muskulature u jednom od bezbroj "salona za uljepšavanje tijela tegovima", ili onaj vozač čija je utoka manja, ili je nema nikako. Isto vrijedi i za baseball palicu

Sve drugačije je čista slučajnost :D
Last edited by homega on 16/01/2015 00:09, edited 1 time in total.
Fauja Singh

#8 Re: Pravila saobraćaja

Post by Fauja Singh »

Kod nas ne vrijede ova pravila, kod nas vazi pravilo kockaste glave.
Rimad

#9 Re: Pravila saobraćaja

Post by Rimad »

Slika br 2. - kao što je neko rekao, pravilo desne strane (ako nema saobraćajni znak), pa automobil b ima prednost, osim ako ne dolazi sa priključne/sporedne ceste.

Inače, mislim da je praksa da automobil a ide prvi, što je po meni, uredu, jer je a razvio brzinu, dok, b zbog skretanja, ionako mora usporiti/stati.
holowey

#10 Re: Pravila saobraćaja

Post by holowey »

a sta sa onim o prvenstvu vozila koje ne mijenja pravac?
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#11 Re: Pravila saobraćaja

Post by Matijevic_Vlado »

sta sve ljudi pisu :mrgreen:
ukinuti sve propise i svi cemo voziti nasom logikom. ako se desi da se ne mozemo dogovoriti oko prolaska kroz raskrsnicu, onda fino parkirati i uz kafu se lijepo dogovoriti. mislim ljudski je
mahalas505

#12 Re: Pravila saobraćaja

Post by mahalas505 »

holowey wrote:a sta sa onim o prvenstvu vozila koje ne mijenja pravac?
Mislim da to ne pije vode.(desna strana-znak-semafor-policajac, poredano po prioritetu od manjeg ka visem, s tim da ima jos koje podpravilo kod desne strane)
Megiddo

#13 Re: Pravila saobraćaja

Post by Megiddo »

Me_Name_Amir wrote: Koje od ova dva auta je dužno vratiti se u rikverc do prvog proširenja gdje bi se mogli bezbijedno mimoići?
Ako je put za samo jedno auto postoji mogućnost da je neko od njih vidio prvenstvo prolaza iz suprotnog odn. mog smjera. Onda to poštuješ. Inače dijelim mišljenje kolega forumaša. Lakša kategorija težoj, onaj koji ide niz brdo onom koji ide uz brdo i solidarisati se ako je tebi bliže kakvo proširenje.

A nije na odmet ni stati negdje gdje si vidio proširenje i sačekati dok ne prodje. Za to vrijeme možeš malo pričati sa ekipom unutra. :D
Me_Name_Amir wrote:na koji način postupiti u slučaju saobraćajne nesreće?
Zvati policiju.
Me_Name_Amir wrote:Ako je autu A vidljivost auta B nemoguća
Nema opravdanja. Moraš predvidjati i usporiti ako to od tebe put zahtijeva.
sparky

#14 Re: Pravila saobraćaja

Post by sparky »

holowey

#15 Re: Pravila saobraćaja

Post by holowey »

mahalas505 wrote:
holowey wrote:a sta sa onim o prvenstvu vozila koje ne mijenja pravac?
Mislim da to ne pije vode.(desna strana-znak-semafor-policajac, poredano po prioritetu od manjeg ka visem, s tim da ima jos koje podpravilo kod desne strane)
ali u ovom slucaju nije rijec o raskrsnici nego o ukljucenju na put
direstraits0078

#16 Re: Pravila saobraćaja

Post by direstraits0078 »

Napisao je covjek iste vaznosti put. Kad se radi o ukljucenju s neizgradjene kolovozne povrsine, onda svi imaju prednost u odnosu na onoga ko se ukljucuje s neizgradjene kolovozne povrsine.
Ublehas

#17 Re: Pravila saobraćaja

Post by Ublehas »

Situacija 1

Član 49.
(1) Na raskrsnici ili u susretu s drugim vozilom vozač je
dužan propustiti vozilo koje dolazi s njegove desne strane, osim
ako saobraćajnim znakom na putu nije drugačije određeno.

(2) Vozač vozila koje na raskrsnici skreće ulijevo dužan je
propustiti vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smjera, na raskrsnici
zadržava pravac svog kretanja ili skreće udesno osim ako
postavljenim saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.
(3) Izuzetno od odredbi st. (1) i (2) ovog člana, vozilo koje se
kreće po šinama ima prvenstvo prolaza na raskrsnici ili u susretu
s drugim vozilom, bez obzira na to s koje mu strane ono nailazi,
osim ako postavljenim saobraćajnim znakom nije drugačije
određeno.
(4) Vozač koji ulazi vozilom na put koji je saobraćajnim
znakom označen kao put s prvenstvom prolaza dužan je
propustiti sva vozila koja se kreću tim putem.
(5) Vozač je dužan propustiti sva vozila koja se kreću putem
na koji ulazi i kad taj put nije saobraćajnim znakom označen kao
put s prvenstvom prolaza ako vozilom ulazi sa zemljanog puta
na put s kolovoznim zastorom,
ili ako na put ulazi s površine na
kojoj se ne odvija saobraćaj.

Situacija 2

Član 56.
(1) Na dijelu puta s velikim uzdužnim nagibom na kome je
mimoilaženje vozila nemoguće ili je veoma otežano vozač vozila
koje se kreće niz nagib dužan je zaustaviti svoje vozilo na
pogodnom mjestu ako primijeti da mu drugo vozilo ide u susret
uz nagib.
(2) Izuzetno od odredbe stava (1) ovog člana, vozač vozila
koje se kreće uz nagib dužan je zaustaviti vozilo ako ispred sebe
ima pogodno mjesto za zaustavljanje koje omogućava sigurno
mimoilaženje i ako bi, u slučaju da tako ne postupi, mimoilaženje
zahtijevalo kretanje unazad jednog od vozila.
(3) Na putu iz stava (1) ovog člana, kad se jedno od vozila
koja se mimoilaze mora kretati unazad, kretat će se unazad:
svako vozilo koje se susrelo s vozilom koje vuče priključno
vozilo; teretno motorno vozilo koje se susrelo s autobusom; lako
vozilo koje se susrelo s vozilom više kategorije, a ako se
mimoilaze vozila iste kategorije - vozilo koje se kreće niz nagib
osim ako je, s obzirom na uslove i položaj vozila na putu, lakše
da to učini vozač vozila koje se kreće uz nagib.

Pozdrav
Me_Name_Amir

#18 Re: Pravila saobraćaja

Post by Me_Name_Amir »

Ublehas wrote:Situacija 1
lako
vozilo koje se susrelo s vozilom više kategorije, a ako se
mimoilaze vozila iste kategorije - vozilo koje se kreće niz nagib
osim ako je, s obzirom na uslove i položaj vozila na putu, lakše
da to učini vozač vozila koje se kreće uz nagib.

Pozdrav
Bar mi je ovaj dio razjašnjen. Ni zakon nije striktan po tom pitanju, sve ovisi o uslovima puta po kojem se vozi, odnosno od dogovora.
Baš sam se našao u ovoj situaciji neku noć, gdje sam ja išao niz nagib sa kombijem nosivosti 1t a u susret mi je došao auto koji se samo zaustavio ispred mene. Ja sam stao površini sa velikim nagibom dok je on bio na skoro ravnoj površini. Malo zbrkan situacijom što je samo stao ispred, potpuno sam zaboravio na to da sam trebao ugasiti farove da bi se on mogao kretati unazad. Na kraju smo se usmeno dogovorili.

I dalje mi je situacija 1 pomalo konfuzna, jer zakon propisuje jedno a praksa u stvarnosti je drugačija. Recimo da se krećemo pravolinijski seoskim putem gdje ni na koji način saobraćaj nije obilježen, dok sa strane imamo puno priključnih puteva, kako s lijeve tako i sa desne strane. Niti jedan od tih puteva nije zemljani, svi imaju istu širinu kolovoza s tim da je put kojem se krećemo pravolinijski frekventniji od ostalih. Prilikom vožnje takvim putem.
Me_Name_Amir

#19 Re: Pravila saobraćaja

Post by Me_Name_Amir »

Ovaj "priručnik" bi trebalo imat u svakom autu, da policijski službenici ne levate sa nekim svojim zakonima, gdje bez opomene naplaćuju kaznu za maglenke ili recimo nefunkcionisane jedne štopke a u drugom slučaju puštaju pijanog vozača da nastavi voziti u takvom stanju.
Ublehas

#20 Re: Pravila saobraćaja

Post by Ublehas »

Amire desna strana je zakon ako se radi o javnim putevima koji nisu nicim obiljezeni, mozes ti koliko hoces piciti po pravcu misleci da oni koji dolaze sa strane osobito desne te moraju pustiti, u slucaju belaja tj. udesa bices kriv ako koga šopiš sa desne strane. E sad druga je stvar navike lokalaca kao sto je npr. kod mene gdje su u pitanju carsijske mahale gdje funkcionises po navici, telepatiji itd. :)
supercali

#21 Re: Pravila saobraćaja

Post by supercali »

Me_Name_Amir wrote:
Ovaj "priručnik" bi trebalo imat u svakom autu, da policijski službenici ne levate sa nekim svojim zakonima, gdje bez opomene naplaćuju kaznu za maglenke ili recimo nefunkcionisane jedne štopke a u drugom slučaju puštaju pijanog vozača da nastavi voziti u takvom stanju.
za maglanke se slabo kaznjava koliko bi trebalo
bar je za maglenke fino napisano ako je vidljivost manja od x metara onda se pale maglenjaci sve ostalo si u prekrsaju
a kod nas lole vidi se od carsije do ilidze al on je upalio maglenke da izgleda zajebanije
dzemaludin007

#22 Re: Pravila saobraćaja

Post by dzemaludin007 »

Me_Name_Amir wrote:Želio bih da razjasnim neke nejasnoće koje me muče u saobraćaju.

Image
1. Na slici broj jedan imamo dva auta koja se kreću jedan prema drugom na uzbrdici (vozilo a se kreće uzbrdo) na putu koji je predviđen za samo jedno auto. Koje od ova dva auta je dužno vratiti se u rikverc do prvog proširenja gdje bi se mogli bezbijedno mimoići?

2. Na slici broj dva je prikazan put bez ikakvih oznaka (možemo reći seoski put). Auto A se kreće pravolinijski a auto B treba da se uključi na put iste važnosti. Ako je autu A vidljivost auta B nemoguća, a u pravilu koristeći pravilo desne strane auto B ima prvenstvo, na koji način postupiti u slučaju saobraćajne nesreće?

1. AKo nema znaka (crvena i bijela strelica, bijela strelica oznacava ko ima prednost) ide prema dogovoru. Skloni se onaj ko ima bolju priliku. Uglavnom drzis se desne strane, pa gdje se ukaze sansa za mimoilazak :)

2. Pravilo desne strane. Mada nema logike ne postaviti znak STOP za vozilo B. :)
mahalas505

#23 Re: Pravila saobraćaja

Post by mahalas505 »

dzemaludin007 wrote:1. AKo nema znaka (crvena i bijela strelica, bijela strelica oznacava ko ima prednost) ide prema dogovoru. Skloni se onaj ko ima bolju priliku. Uglavnom drzis se desne strane, pa gdje se ukaze sansa za mimoilazak :)
Kakav ba dogovor, evo covjek fino objasnio od a do z, i to svega 2-3 posta iznad: http://forum.klix.ba/pravila-saobracaja ... #p10972424
dzemaludin007 wrote:2. Pravilo desne strane. Mada nema logike ne postaviti znak STOP za vozilo B. :)
Logika je zavisno od situacije na terenu, tako moze biti savrseno logicno da se ne postavi znak stop.
obuzdan

#24 Re: Pravila saobraćaja

Post by obuzdan »

Slika br 1. Po mojoj logici (dakle ne po pravilu :izet: ) normlno je da se skloni onaj ko ima bolju priliku zavisno od situacije.

Slika br 2. S obzriom da si napisao da se ukljucuje na cestu iste vaznosti (sto u praksi skoro da nikada ne moze biti slucaj) auto B ima prednost. Inace u realnosti uvijek auto a.
hellhammer

#25 Re: Pravila saobraćaja

Post by hellhammer »

obuzdan wrote:Slika br 1. Po mojoj logici (dakle ne po pravilu :izet: ) normlno je da se skloni onaj ko ima bolju priliku zavisno od situacije.

Slika br 2. S obzriom da si napisao da se ukljucuje na cestu iste vaznosti (sto u praksi skoro da nikada ne moze biti slucaj) auto B ima prednost. Inace u realnosti uvijek auto a.
auto b ima uvjek prednost, to sto netko misli da ne treba tako neka oduzme autu b pa ce da se uvjeri na tezi nacin
Post Reply